SIAC Linux´a geçti

0
gencbeyin
Amerika'nın en büyük borsaları Amex ve NYSE'nin işlemlerini yürüten bilgisayar sistemlerini üreten SIAC önemli uygulamalarını Linux'a kaydırıyor. Geçen yıl NYSE'nin bir saatten fazla çalışamamasına mal olan çöküşten akılları başlarına gelmiş olacak:-))

Investor's Business Daily'den (Yatırımcının günlük haber kaynağı) Doug Tsuruoka'nın haberinden:

Linux Wall Street'in son sevgilisi olmak yolunda

New York ve Amerikan (NYSE ve Amex) borsalarının elektronik alım satım işlerini yürüten ve aynı zamanda hisse sahiplerine bilgi akışını sağlayan sistemlerin önemli uygulamalarını Linux'a kaydıracağının haberi IBM tarafından Salı günü ilan edilecek.

Bu cüretli transformasyona kalkışan ise SIAC, diğer bir adı ile Securities Industry Automation Corp. (hisse senedleri ticari otomasyon A.Ş.) ve yan kuruluşu Sector Inc. NYSE ve Amex menkul kıymetler borsalarının bilgisayarlı alım satım ve bilgi dağıtım işlerini yürüten SIAC günde ortalama 4 - 5 milyar adet işleme aracılık ediyor. Kurdukları sistem sayesinde Aracı Kurumlar ve kurucu üyeler doğrudan bilgi akışından faydalanıyor ve alım satım işlemleri yürütülebiliyor.

Bu arada kurumsal müşterilerine yardımcı kuruluşları Javelin Technologies vasıtasıyla Linux tabanlı hisse alım-satım uygulamaları sunmayı düşünen IBM, bunu belkide Salı günü aynı vesile ile ilan edecek.

Linux teknolojilerine dayanan sistemlerin daha az maliyetli ve daha verimli olması, bir çok küçük bütceli aracıların da alım satım ağı yazılımlarına sahip olabilmesi anlamına geliyor. IBM böylelikle süpriz bir şekilde müşteri portföyünü büyük bankalardan küçük yatırım danışmanlarına kadar genişletiyor.

Linus Torvalds'in beyin çocuğu Linux Wall Street'te kılı kırk yararcasına bir hesaplaşmaya meydan veriyor. Geçtiğimiz iki yıl içinde üniversiteler ve büyük kuruluşların önemli bir çoğunluğu sistemlerini Linus'un yazılımlarının eline teslim ettiler. Belli ki Wall Street'in ilgisi bu kuruluşlar üzerinde olumlu bir etki yapmış ve Linux'un gelişimine katkıda bulunmuş.

Javelin Technologies'in yeni atağı ve NYSE'nin Linux'a geçmesi ise, finans sektörüne yönelik dramatik bir çıkartma olarak nitelendirilebilinir.

Linux Halka inmeye hazır

IBM'in Internet teknolojileri müdürü John Patrick hisse senedleri alım satımlarının olabilecek en nazik işlemler kategorisine girdiğini ve yüksek bir güvenilirlik ve işlem anında güvenli bilgi akışı sağlanması gerektiğini söylüyor. Herhangi bir elektronik ticaret sitesinin veya internet yolu ile bilgi alışverişinde bulunan işletmelerin bundan sonra rahatlıkla Linux'a geçebileceğini , IBM'in bu atağının onlara örnek teşkil etmesi gerektiği üzerinde duruyor.

Linux ile yazılan yeni yazılımların en büyük özelliği bir hisse senedi alım-satım işleminin ( tick ) olduğu gibi kullanıcılar arasında kaydırabildiği.

Bu arada daha önce Linux'u işitmemiş olanlar için ve Açık Sistem terimini gündeme getirmek için değinmek gerekir, Linux bir açık yazılım işletim sistemidir. Yani hem bedava hem özgürdür. Rakipleri ise donanım üreticilerin özel UNIX'leri ve Microsoft'un Windows işletim sistemleridir. (Aslında rakip yerine takipçisi mi demeliydi:-))

SIAC'ın bu transformasyonuna IBM her türlü desteği vermektedir. İş hacminin milyon dolarları bulduğu tahmin edilmektedir.

Bildiğiniz gibi IBM Linux için yaptığı araştırmalara 1 Milyar Dolar ayırdığını söylemiştir. Linux'un düşük maliyetli çözümlere olanak vermesi, IBM'in müşterileri tarafından tercih edilmesine sebep olmaktadır. IBM finans ve üretim sektörlerinde diğer UNIX türlerine göre Linux'un daha avantajlı bir duruma geleceğini tahmin etmektedir.

Linux'un bedava olmasının yanısıra IBM'in sunduğu servisler ücretlidir. SIAC gibi bir kuruluşa Linux'u baz alarak sistemlerini nasıl uyumlu bir hale getireceklerinin danışmanlığını veren ve uygun yazılımlarla destek olan IBM bu hızmetlerinden para kazanmaktadır. IBM'in bir diğer kazanç yolu ise Linux ile çalışan server ( sunucu-anabilgisayar ) gruplarının satışı ve bakımından gelmektedir.

Yıl sonuna kadar bitirilmesi düşünülen Artmail merkezli alım satım programlarının Linux'a dönüştürülmesi işine Temmuz'da start verilmiş. Artmail'in görevi alım satım enstantelerini ( tick'leri ) bir aracı'dan diğerlerine iletmektir.

IBM'in Linux grupları ve diğer ana bilgisayar sistemleri uyumlu bir şekilde beraber çalışırken Artmail'e de ev sahipliği edecekler. Bundan önceki kurulumunda Artmail Sun Microsystems ile çalışmış.

Artmail'in crackerlerin saldırısından koruyacak güvenlik artırıcı önlemler alınarak imal edildiğini söyleyen Patrick, SIAC ve Javelin tarafından kullanılan Linux'un finansal yazılımların açıklarının ve gediklerinin itina ile tıkandığını özellikle belirtiyor.

Güvenlik konusunu abartalım

Güvenlik önlemlerin kalbinde IBM'İn yeni yazılımı Tivoli bulunmaktadır. Tivoli sistemi bir güvenlik programı , bir de yönetim programından oluşmaktadir. Elektronik Ticaret Sistemleri bulunanlar bu araçlar sayesinde istedikleri güvenlik derecesini ayarlayabilmektedir.

Linux'dan sorumlu IBM yetkilisi Linux'un gelişimi ile doğru orantılı olarak finans sektörünün ilgisinin de yavaş yavaş arttığını söylüyor. Linux'un güvenlik konusunda önemli bir yol katettiği finans sektörünün ileri gelenlerinin gözünden kaçmamış olacak ki, önemli işlevlerini Linux'a devretmeyi planlıyor ve uyguluyorlar.

Bay Graham, SIAC'ın başında bulunmaktadır ve kendisine göre IBM anasunucularının Linux sunucuları tarafından harekete geçirilebilmesi sayesinde büyük yük altında çalışma problemlerini çözdüklerini ifade etmektedir.

Açık Sistemin faydalarından bahseden Graham, Artmail'in Linux'a çevrilmesi iki gün sürdü diyor.

Daha ucuz alım satım sistemleri üretmek üzere yola çıkan Javelin IBM ve Linux ile çalışmaya başlamış. Geçen zaman içerisinde pazarlanmaya hazır bir sistem üretmiş. Böylelikle kurumsal aracı kuruluşlar ile özel yatırım danışmanları arasında köprü vazifesi yapacak Linux tabanlı bir ürün ortaya çıkmış.

Bu ürünün küçük çaplı işletmelere cazip geleceği tahmin edilmektedir.

Patrick diyorki ,Wall Street karargahlarında Linux'a sempati ile bakılmaya başlanmasa, bu gelişmeler ortaya çıkmazdı.

İlgili Yazılar

Satılık Tapınak

ctengiz

Borland'dan gelen son haberlere göre, Borland ALM (Application Lifecycle Management) pazarında yoğunlaşmak istediği için efsanevi Delphi'yi de içeren IDE ürünlerini satılığa çıkardı.

Yeni bir YSA Eğitme Algoritması

FZ

Idaho State University´deki Vitit Kantabutra ve ekibi YSA (Yapay Sinir Ağları) sistemlerinin eğitilmesi için yeni ve öncekilere kıyasla çok daha yüksek performanslı ve doğru çalışan bir eğitim algoritması geliştirdiler.

Sistem yöneticileri için Açık Kodlu Hesap Yöneticisi

hakankucuk

Sistem yöneticilerinin çoğunun problemidir; yüzlerce kullanıcıya ait kullanıcı adlarını yada şifrelerini bir yerlerde depolamak. Ve bu depodan istenildiği anda istenilen hesaba ait kaydı bulmak. Hatta tüm şirketin (şubeler dahil) kullandığı server, router, switch, network yazıcı vb. cihazların şifrelerini kayıt altına almak. Bu program tüm bu problemlere çözüm olabiliyor.

Kayıtsız kalmayın!

zekzekus

Sevgili OpenOffice.org ve OpenDocument destekçisi;

Microsoft'u engelleyin!Tüm dünyada OOXML (OOXML'e Hayır) dilekçesi 70.000'i aşkın insan tarafından desteklendi. OOXML (Office Open XML)'i etkileme çabamız şimdiye kadar şaşırtıcı bir başarı elde etti. Sorunları çözmek için şubatta Cenevre'de yapılacak olan "Ballot Çözüm Toplantısı" (Ballot Resolution Meeting) kadar 100.000 imza toplamayı hedefliyoruz.

Nokia: Python Kullanmak İçin Bir Sebep Daha

FZ

Cep telefonu üreticisi Nokia, S60 serisi cep telefonlarının artık Python ile programlanabileceğini duyurdu. Açık kodlu olarak geliştirilen bu proje ile cep telefonlarını programlamak çok daha kolay hale gelmiş durumda. Bir kıyaslama yapmak gerekirse Hello World in C++, Epoc style (for Symbian OS) koduna bakılabilir. Benzer işi yapan bir Python programı ise 4-5 satır uzunlukta. (C++ linki için Hakan Latifaoğlu'na teşekkürler.)