SIAC Linux´a geçti

0
gencbeyin
Amerika'nın en büyük borsaları Amex ve NYSE'nin işlemlerini yürüten bilgisayar sistemlerini üreten SIAC önemli uygulamalarını Linux'a kaydırıyor. Geçen yıl NYSE'nin bir saatten fazla çalışamamasına mal olan çöküşten akılları başlarına gelmiş olacak:-))

Investor's Business Daily'den (Yatırımcının günlük haber kaynağı) Doug Tsuruoka'nın haberinden:

Linux Wall Street'in son sevgilisi olmak yolunda

New York ve Amerikan (NYSE ve Amex) borsalarının elektronik alım satım işlerini yürüten ve aynı zamanda hisse sahiplerine bilgi akışını sağlayan sistemlerin önemli uygulamalarını Linux'a kaydıracağının haberi IBM tarafından Salı günü ilan edilecek.

Bu cüretli transformasyona kalkışan ise SIAC, diğer bir adı ile Securities Industry Automation Corp. (hisse senedleri ticari otomasyon A.Ş.) ve yan kuruluşu Sector Inc. NYSE ve Amex menkul kıymetler borsalarının bilgisayarlı alım satım ve bilgi dağıtım işlerini yürüten SIAC günde ortalama 4 - 5 milyar adet işleme aracılık ediyor. Kurdukları sistem sayesinde Aracı Kurumlar ve kurucu üyeler doğrudan bilgi akışından faydalanıyor ve alım satım işlemleri yürütülebiliyor.

Bu arada kurumsal müşterilerine yardımcı kuruluşları Javelin Technologies vasıtasıyla Linux tabanlı hisse alım-satım uygulamaları sunmayı düşünen IBM, bunu belkide Salı günü aynı vesile ile ilan edecek.

Linux teknolojilerine dayanan sistemlerin daha az maliyetli ve daha verimli olması, bir çok küçük bütceli aracıların da alım satım ağı yazılımlarına sahip olabilmesi anlamına geliyor. IBM böylelikle süpriz bir şekilde müşteri portföyünü büyük bankalardan küçük yatırım danışmanlarına kadar genişletiyor.

Linus Torvalds'in beyin çocuğu Linux Wall Street'te kılı kırk yararcasına bir hesaplaşmaya meydan veriyor. Geçtiğimiz iki yıl içinde üniversiteler ve büyük kuruluşların önemli bir çoğunluğu sistemlerini Linus'un yazılımlarının eline teslim ettiler. Belli ki Wall Street'in ilgisi bu kuruluşlar üzerinde olumlu bir etki yapmış ve Linux'un gelişimine katkıda bulunmuş.

Javelin Technologies'in yeni atağı ve NYSE'nin Linux'a geçmesi ise, finans sektörüne yönelik dramatik bir çıkartma olarak nitelendirilebilinir.

Linux Halka inmeye hazır

IBM'in Internet teknolojileri müdürü John Patrick hisse senedleri alım satımlarının olabilecek en nazik işlemler kategorisine girdiğini ve yüksek bir güvenilirlik ve işlem anında güvenli bilgi akışı sağlanması gerektiğini söylüyor. Herhangi bir elektronik ticaret sitesinin veya internet yolu ile bilgi alışverişinde bulunan işletmelerin bundan sonra rahatlıkla Linux'a geçebileceğini , IBM'in bu atağının onlara örnek teşkil etmesi gerektiği üzerinde duruyor.

Linux ile yazılan yeni yazılımların en büyük özelliği bir hisse senedi alım-satım işleminin ( tick ) olduğu gibi kullanıcılar arasında kaydırabildiği.

Bu arada daha önce Linux'u işitmemiş olanlar için ve Açık Sistem terimini gündeme getirmek için değinmek gerekir, Linux bir açık yazılım işletim sistemidir. Yani hem bedava hem özgürdür. Rakipleri ise donanım üreticilerin özel UNIX'leri ve Microsoft'un Windows işletim sistemleridir. (Aslında rakip yerine takipçisi mi demeliydi:-))

SIAC'ın bu transformasyonuna IBM her türlü desteği vermektedir. İş hacminin milyon dolarları bulduğu tahmin edilmektedir.

Bildiğiniz gibi IBM Linux için yaptığı araştırmalara 1 Milyar Dolar ayırdığını söylemiştir. Linux'un düşük maliyetli çözümlere olanak vermesi, IBM'in müşterileri tarafından tercih edilmesine sebep olmaktadır. IBM finans ve üretim sektörlerinde diğer UNIX türlerine göre Linux'un daha avantajlı bir duruma geleceğini tahmin etmektedir.

Linux'un bedava olmasının yanısıra IBM'in sunduğu servisler ücretlidir. SIAC gibi bir kuruluşa Linux'u baz alarak sistemlerini nasıl uyumlu bir hale getireceklerinin danışmanlığını veren ve uygun yazılımlarla destek olan IBM bu hızmetlerinden para kazanmaktadır. IBM'in bir diğer kazanç yolu ise Linux ile çalışan server ( sunucu-anabilgisayar ) gruplarının satışı ve bakımından gelmektedir.

Yıl sonuna kadar bitirilmesi düşünülen Artmail merkezli alım satım programlarının Linux'a dönüştürülmesi işine Temmuz'da start verilmiş. Artmail'in görevi alım satım enstantelerini ( tick'leri ) bir aracı'dan diğerlerine iletmektir.

IBM'in Linux grupları ve diğer ana bilgisayar sistemleri uyumlu bir şekilde beraber çalışırken Artmail'e de ev sahipliği edecekler. Bundan önceki kurulumunda Artmail Sun Microsystems ile çalışmış.

Artmail'in crackerlerin saldırısından koruyacak güvenlik artırıcı önlemler alınarak imal edildiğini söyleyen Patrick, SIAC ve Javelin tarafından kullanılan Linux'un finansal yazılımların açıklarının ve gediklerinin itina ile tıkandığını özellikle belirtiyor.

Güvenlik konusunu abartalım

Güvenlik önlemlerin kalbinde IBM'İn yeni yazılımı Tivoli bulunmaktadır. Tivoli sistemi bir güvenlik programı , bir de yönetim programından oluşmaktadir. Elektronik Ticaret Sistemleri bulunanlar bu araçlar sayesinde istedikleri güvenlik derecesini ayarlayabilmektedir.

Linux'dan sorumlu IBM yetkilisi Linux'un gelişimi ile doğru orantılı olarak finans sektörünün ilgisinin de yavaş yavaş arttığını söylüyor. Linux'un güvenlik konusunda önemli bir yol katettiği finans sektörünün ileri gelenlerinin gözünden kaçmamış olacak ki, önemli işlevlerini Linux'a devretmeyi planlıyor ve uyguluyorlar.

Bay Graham, SIAC'ın başında bulunmaktadır ve kendisine göre IBM anasunucularının Linux sunucuları tarafından harekete geçirilebilmesi sayesinde büyük yük altında çalışma problemlerini çözdüklerini ifade etmektedir.

Açık Sistemin faydalarından bahseden Graham, Artmail'in Linux'a çevrilmesi iki gün sürdü diyor.

Daha ucuz alım satım sistemleri üretmek üzere yola çıkan Javelin IBM ve Linux ile çalışmaya başlamış. Geçen zaman içerisinde pazarlanmaya hazır bir sistem üretmiş. Böylelikle kurumsal aracı kuruluşlar ile özel yatırım danışmanları arasında köprü vazifesi yapacak Linux tabanlı bir ürün ortaya çıkmış.

Bu ürünün küçük çaplı işletmelere cazip geleceği tahmin edilmektedir.

Patrick diyorki ,Wall Street karargahlarında Linux'a sempati ile bakılmaya başlanmasa, bu gelişmeler ortaya çıkmazdı.

İlgili Yazılar

Muhasebeci 0.5 Kullanıma Hazır

qorkem

Uzunca bir süreden beri üzerinde çalıştığımız projemizin 0.5 sürümü nihayet bitmiştir. 0.5 sürümünün bu kadar gecikmesinde projenin baştan sona komple elden geçirilmesi, yeni bölümlerin eklenmesi, daha kolay kullanım olanağı sağlanması gibi sebepler neden olmuştur. Yeni sürüm hazıranırken eski sürümlerdeki pek çok hata giderilmiştir. Sorun yaratan kodlar silinip yeniden yazılmıştır. Stabilite için gerekli görünen herşey yapılmıştır. Daha kolay bir kullanım için fonksiyon tuşları, sağ-tıklama menüleri programın her tarafında rahatlıkla görülebilmektedir.

Diğer detaylar icin burayı ziyaret edebilirsiniz.

yarin(bugun(dun))

arikan

Google API, Yahoo API, Amazon API, Ebay API v.s. v.s. son bir kac yilda bu "is modeli" burda orda hemen belirdi. Iyi web servis yeni is yaratiyor. Amazon API Amazon uzerinden kitap satan binlerce kucuk kitapci yaratti. Bu yeni bir cesit elektrik satmak gibi, sistemi fise tak is yapmaya basla. "Object-oriented software" baska bir bicimde gercege donusmeye basliyor...

Kılavuz: Türkçe imla denetleyicisi

m1a2

Haberi önce linux.org.tr`de okudum ve hemen kaynak sayfaya zıpladım. Kılavuz, Linux ortamında çalışan bir Türkçe imlâ denetleyicisi. İşte nicedir görmek istediğim türden bir proje :) Umarım sayıları artar. Haberi hiçbir test yapmadan yazıyorum (arka plânda download devam ediyor), çünkü Türkçe`nin kendine has problemleriyle uğraşmaya yönelik her teşebbüs kutsaldır ve (Sabancı üniversitesinde çalışan ?) proje geliştiricilerini de kutluyorum ;)

Siz İngilizce Sorun, PRECISE SQL´e Dönüştürsün

FZ

Bir sürü tablo, en ufak bir sorguda bile bir sürü `JOIN´ işlemi. Kullanıcıların talep ettiği raporlar için her seferinde sıfırdan tasarlanan SQL sorguları ya da parametrik arabirimler vs. Oysa kullanıcılar kendi doğal ve alışık oldukları dillerinde veritabanını sorgulayabilseler işimiz kolaylaşmaz mı? Washington Üniversitesi araştırmacıları da bu problem üzerinde uzunca bir süredir çalışıyorlar ve bunun sonucunda ortaya şunu koymuşlar: `The PRECISE Natural Language Interface to Databases´

Ustasından Flash dersleri

Soulblighter

Flash'la uğraşan ve ya ben bunu nasıl yaparım acaba diyenler için çok güzel bir site: gotoAndLearn.com