SIAC Linux´a geçti

0
gencbeyin
Amerika'nın en büyük borsaları Amex ve NYSE'nin işlemlerini yürüten bilgisayar sistemlerini üreten SIAC önemli uygulamalarını Linux'a kaydırıyor. Geçen yıl NYSE'nin bir saatten fazla çalışamamasına mal olan çöküşten akılları başlarına gelmiş olacak:-))

Investor's Business Daily'den (Yatırımcının günlük haber kaynağı) Doug Tsuruoka'nın haberinden:

Linux Wall Street'in son sevgilisi olmak yolunda

New York ve Amerikan (NYSE ve Amex) borsalarının elektronik alım satım işlerini yürüten ve aynı zamanda hisse sahiplerine bilgi akışını sağlayan sistemlerin önemli uygulamalarını Linux'a kaydıracağının haberi IBM tarafından Salı günü ilan edilecek.

Bu cüretli transformasyona kalkışan ise SIAC, diğer bir adı ile Securities Industry Automation Corp. (hisse senedleri ticari otomasyon A.Ş.) ve yan kuruluşu Sector Inc. NYSE ve Amex menkul kıymetler borsalarının bilgisayarlı alım satım ve bilgi dağıtım işlerini yürüten SIAC günde ortalama 4 - 5 milyar adet işleme aracılık ediyor. Kurdukları sistem sayesinde Aracı Kurumlar ve kurucu üyeler doğrudan bilgi akışından faydalanıyor ve alım satım işlemleri yürütülebiliyor.

Bu arada kurumsal müşterilerine yardımcı kuruluşları Javelin Technologies vasıtasıyla Linux tabanlı hisse alım-satım uygulamaları sunmayı düşünen IBM, bunu belkide Salı günü aynı vesile ile ilan edecek.

Linux teknolojilerine dayanan sistemlerin daha az maliyetli ve daha verimli olması, bir çok küçük bütceli aracıların da alım satım ağı yazılımlarına sahip olabilmesi anlamına geliyor. IBM böylelikle süpriz bir şekilde müşteri portföyünü büyük bankalardan küçük yatırım danışmanlarına kadar genişletiyor.

Linus Torvalds'in beyin çocuğu Linux Wall Street'te kılı kırk yararcasına bir hesaplaşmaya meydan veriyor. Geçtiğimiz iki yıl içinde üniversiteler ve büyük kuruluşların önemli bir çoğunluğu sistemlerini Linus'un yazılımlarının eline teslim ettiler. Belli ki Wall Street'in ilgisi bu kuruluşlar üzerinde olumlu bir etki yapmış ve Linux'un gelişimine katkıda bulunmuş.

Javelin Technologies'in yeni atağı ve NYSE'nin Linux'a geçmesi ise, finans sektörüne yönelik dramatik bir çıkartma olarak nitelendirilebilinir.

Linux Halka inmeye hazır

IBM'in Internet teknolojileri müdürü John Patrick hisse senedleri alım satımlarının olabilecek en nazik işlemler kategorisine girdiğini ve yüksek bir güvenilirlik ve işlem anında güvenli bilgi akışı sağlanması gerektiğini söylüyor. Herhangi bir elektronik ticaret sitesinin veya internet yolu ile bilgi alışverişinde bulunan işletmelerin bundan sonra rahatlıkla Linux'a geçebileceğini , IBM'in bu atağının onlara örnek teşkil etmesi gerektiği üzerinde duruyor.

Linux ile yazılan yeni yazılımların en büyük özelliği bir hisse senedi alım-satım işleminin ( tick ) olduğu gibi kullanıcılar arasında kaydırabildiği.

Bu arada daha önce Linux'u işitmemiş olanlar için ve Açık Sistem terimini gündeme getirmek için değinmek gerekir, Linux bir açık yazılım işletim sistemidir. Yani hem bedava hem özgürdür. Rakipleri ise donanım üreticilerin özel UNIX'leri ve Microsoft'un Windows işletim sistemleridir. (Aslında rakip yerine takipçisi mi demeliydi:-))

SIAC'ın bu transformasyonuna IBM her türlü desteği vermektedir. İş hacminin milyon dolarları bulduğu tahmin edilmektedir.

Bildiğiniz gibi IBM Linux için yaptığı araştırmalara 1 Milyar Dolar ayırdığını söylemiştir. Linux'un düşük maliyetli çözümlere olanak vermesi, IBM'in müşterileri tarafından tercih edilmesine sebep olmaktadır. IBM finans ve üretim sektörlerinde diğer UNIX türlerine göre Linux'un daha avantajlı bir duruma geleceğini tahmin etmektedir.

Linux'un bedava olmasının yanısıra IBM'in sunduğu servisler ücretlidir. SIAC gibi bir kuruluşa Linux'u baz alarak sistemlerini nasıl uyumlu bir hale getireceklerinin danışmanlığını veren ve uygun yazılımlarla destek olan IBM bu hızmetlerinden para kazanmaktadır. IBM'in bir diğer kazanç yolu ise Linux ile çalışan server ( sunucu-anabilgisayar ) gruplarının satışı ve bakımından gelmektedir.

Yıl sonuna kadar bitirilmesi düşünülen Artmail merkezli alım satım programlarının Linux'a dönüştürülmesi işine Temmuz'da start verilmiş. Artmail'in görevi alım satım enstantelerini ( tick'leri ) bir aracı'dan diğerlerine iletmektir.

IBM'in Linux grupları ve diğer ana bilgisayar sistemleri uyumlu bir şekilde beraber çalışırken Artmail'e de ev sahipliği edecekler. Bundan önceki kurulumunda Artmail Sun Microsystems ile çalışmış.

Artmail'in crackerlerin saldırısından koruyacak güvenlik artırıcı önlemler alınarak imal edildiğini söyleyen Patrick, SIAC ve Javelin tarafından kullanılan Linux'un finansal yazılımların açıklarının ve gediklerinin itina ile tıkandığını özellikle belirtiyor.

Güvenlik konusunu abartalım

Güvenlik önlemlerin kalbinde IBM'İn yeni yazılımı Tivoli bulunmaktadır. Tivoli sistemi bir güvenlik programı , bir de yönetim programından oluşmaktadir. Elektronik Ticaret Sistemleri bulunanlar bu araçlar sayesinde istedikleri güvenlik derecesini ayarlayabilmektedir.

Linux'dan sorumlu IBM yetkilisi Linux'un gelişimi ile doğru orantılı olarak finans sektörünün ilgisinin de yavaş yavaş arttığını söylüyor. Linux'un güvenlik konusunda önemli bir yol katettiği finans sektörünün ileri gelenlerinin gözünden kaçmamış olacak ki, önemli işlevlerini Linux'a devretmeyi planlıyor ve uyguluyorlar.

Bay Graham, SIAC'ın başında bulunmaktadır ve kendisine göre IBM anasunucularının Linux sunucuları tarafından harekete geçirilebilmesi sayesinde büyük yük altında çalışma problemlerini çözdüklerini ifade etmektedir.

Açık Sistemin faydalarından bahseden Graham, Artmail'in Linux'a çevrilmesi iki gün sürdü diyor.

Daha ucuz alım satım sistemleri üretmek üzere yola çıkan Javelin IBM ve Linux ile çalışmaya başlamış. Geçen zaman içerisinde pazarlanmaya hazır bir sistem üretmiş. Böylelikle kurumsal aracı kuruluşlar ile özel yatırım danışmanları arasında köprü vazifesi yapacak Linux tabanlı bir ürün ortaya çıkmış.

Bu ürünün küçük çaplı işletmelere cazip geleceği tahmin edilmektedir.

Patrick diyorki ,Wall Street karargahlarında Linux'a sempati ile bakılmaya başlanmasa, bu gelişmeler ortaya çıkmazdı.

İlgili Yazılar

Lomboz

anonim

E-iş ve e-ticaret portallarının geliştirilmesini büyük ölçüde kolaylaştıran bir ortam sunan Lomboz, tamamen Türk mühendislerinin gücüyle geliştirildi.

Avrupa Birliği kapsamındaki Object Web isimli konsorsiyumun çatısı altında gerçekleştirilen Lomboz projesi, eteration’ın uluslararası arenadaki bilinirliğine büyük katkıda bulunurken, Türk yazılımını küresel çapta başarıyla temsil etmiş oldu.

Watcom C/C++ Artık Açık

FZ

Bir zamanların efsanevi C/C++ derleyicisi Watcom C/C++ da artık açık kaynak kodlu.

Aynı zamanda bir Fortran derleyicisi de içeren projedeki yazılımları bu adresten serbestçe çekebilir ve DOS, Windows 9x, NT, Win2000, Win XP işletim sistemleri üzerinde kullanıp programlarınızı derleyebilirsiniz.

"Open Watcom" projesi yürütücülerinin hedefleri arasında derleyiciyi en kısa süre içinde GNU/Linux ve FreeBSD işletim sistemlerine de aktarmak yer alıyor.

Looking Glass 3D LiveCD

halixus

Looking Glass 3D LiveCD 2.3a yayinlandi. Looking Glass 3D yi kuramayanlar, kurupta çalıştıramayanlar düşünülerek hazırlanmış. Slax tabanlı bir Live3d yaklaşık olarak 250MB boyutunda. LG3D nedir nasıl bir şeydir diye merak edenler için iso dosyası indirilmeye hazır. Minimum 2GHz işlemci ve 512MB RAM ile çalıştırmanız önerilmekte. Daha önceki sürümündeki hatalar giderilmiş. En azından çalışabilir bir sürüm olmuş.Pencereleri 360 derece döndürmek, yakınlaştırıp uzaklaştırmak oldukça eğlenceli. Bu sürümünde gaim ve firefox la birlikte geliyor. Ekran görüntüleri ise burada.

Web Services - Aslan Payını Kim Kapacak?

SHiBuMi

Türkiyedeki gruplarda ya da sitelerde - fazlamesai hariç ;) - pek bahsini göremesem de, bilişim dünyasında en çok konuşulan konulardan birisi Web Services. Bu alanda şu anda kapışan iki dev var: Sun ve Microsoft; Microsoft, geçtiğimiz haftalar içinde .Net için geliştirme platformu olacak Studio.Net`in final sürümünü çıkarttı. Ancak Aralık ayında yapılan bir araştırmanın verilerine göre J2EE platformu Web Services geliştiricileri arasında Microsoft tabanlı sistemlere göre açık ara önde (%78-%22).

Markov Zinciri İle Anlamlı Gibi Görünen Metin Üretme

FZ

Markov Zinciri Algoritması

Bu makale özgün bir makale olmayıp Kerninghan ve Pike'ın The Practice of Programming kitabındaki 3. bölümün tercüme edilmiş, kısaltılmış, değiştirilmiş halidir. Makaledeki tüm eksikliklerden, teknik yanlışlıklardan, vs. Emre "FZ" Sevinç sorumludur.

Anlamlı Gibi Görünen (!) Doğal Dil Üretimi

Bir insan dilindeki (İngilizce gibi) cümleleri belli bir...