Dil Hatası Yapanları Engerek 0.1 Isırıyor Dikkatli Olun!

0
FZ
Ali Alphan Bayazıt'ın duyurduğuna göre özgür Türkçe yazım denetçisi engerek, Debian GNU/Linux paketiyle beraber piyasaya çıktı. Bu sürüm, muhtemel gelecek sürümler gibi Zemberek kütüphanesinin gcj dostu bir çeşidini kullanıyor.

Kurulum detaylarını buradan öğrenmek mümkün. Alphan Bayazıt, engerek sistemini Emacs, Kate, Kedit, KOffice ve Konqueror ile denediğini, sonuçtan memnun kaldığını belirtiyor.

Kendisine teşekkür ediyor ve yazılımını acımasızca test edip hata raporuna boğmak için hep birlikte kolları sıvıyoruz (yapıyoruz değil mi? ;-)

İlgili Yazılar

Bedava Borland Delphi

larweda

Borland Delphi 6.0 personal edition'u bedava dağıtmaya başladı. Gidiyorsunuz Borland`ın sitesine, bir kullanıcı alıyorsunuz, ufak bir anket dolduruyorsunuz, Delphi`yi indiriyosunuz. (maalesef yaklaşık 150 MB, CD versiyonu da 100$`a satılıyor) Borland da seri numarasını ve aktivasyon numarasını e-mail ile gönderiyor. Delphi Personal Edition`da Enterprise ya da Professional edition`daki SQL ve XML desteği olmamasına rağmen yine de denemeye değer.

Ayrıca programı indirdikten sonra InformIT`nin bedava kütüphanesindeki Sam`s Teach Yourself Borland Delphi 4 in 21 Days`e de bir göz atmak yararlı olabilir.

Dennis Ritchie Röportajı

raistlinthewiz

Unix ve C denildiğinde akla ilk gelen isimlerden Dennis Ritchie ile yapılan bir röportaj: http://unix.se/article/articleview/950/1/24

Bir programcı gözüyle DNA

tongucyumruk

"Eğer bir çekiçseniz, herşey bir çivi gibi gözükecektir".

Sanıyorum özellikle bu siteyi takip eden programcıların çoğu en az bir kez biyolojik yapılarla bilgisayarlar arasında bir bağlantı kurmaya çalışmıştır. Bu site DNA'dan başlayıp proteinlere uzanarak bilgisayar kavramları ile bu kavramların biyolojik karşılıkları konusunda oldukça detaylı bir inceleme içeriyor. Eğer kendini 4'lük sistemde (T, G, C, A) çalışan bir robot olarak ifade edenlerdenseniz bir uğramanızda fayda var.

SynthMaster: İlk Türk ses işleme ve efekt yazılımı

FZ

Bilgisayarlar sayesinde dolap büyüklüğündeki ses işleme cihazları küçük yazılımlara dönüştü. Son örnek bir Türk'ün imzasını taşıyor.

Bu alandaki dev oyuncuların yanına, işlev olarak hiçbir eksiği bulunmayan bir isim daha katıldı: SynthMaster. Bülent Bıyıkoğlu adlı bir Türk tarafından 1995 yılında o zamanki bir yazılım yarışmasına katılmak için hazırlanmaya başlanan SynthMaster, 2004 yılından bu yana aktif olarak geliştirilerek tam bir ürün haline getirilmiş. Bıyıkoğlu, 90'lı yıllarda bu yazılım için çalışırken hazırladığı EffectsMaster adlı uygulama sayesinde Kanada'dan bir iş teklifi alarak bu ülkeye taşınma kararı vermiş.

Whitespace; Tertemiz bir Dil !

anonim

Eğer sizde her öğrendiğiniz dilde acayip karakterleri ezberlemekten bıktıysanız buyrun Whitespace'e. Bir takım über geek şahsiyetler tarafından yazılmış bu programlama dilinde bütün kodlama [Space] , [Tab] ve [LF] ile yapılıyor. Bu dil ile birşeyler yazmayı düşünecek kadar aştığınızı düşünüyorsanız sizi böyle alalım...