POV-Ray Tanıtımı

0
FZ
Amiga zamanlarından bu yana, bilgisayar destekli modelleme alanında birçok programlar geldi geçti. Imagine'dı, Lighwave'di, Real 3D'di, 3D Max'di, Blender'dı derken bu alanda birbiri ile kapışan oldukça fazla program var. Fakat bunlardan bir tanesi, gerek arkasındaki düşünce, gerekse başarıları ile diğerlerinden çok daha farklı bir yerde.

Bayanlar baylar, karşınızda Pov Ray

POV-Ray

POV-Ray Nedir?

"Tanrı'nın hangi ışın izleyiciyi kullandığını merak etmeye başladı iseniz... Uzun zamandır ışın izleyicilerle uğraşıyorsunuz demektir." David Kraics

POV-Ray (The Persistence of Vision Ray-Tracer), ışın izleme (ray tracing) yöntemi kullanarak üç boyutlu, foto gerçekçi görüntüler oluşturmanızı sağlayan bir yazılımdır. Program, sahnedeki nesneler, ışıklar ve kamera ile ilgili bilgilerin bulunduğu bir metin dosyasını okur ve bu bilgilere göre bir görüntü üretir. Işın izleme yöntemi sayısal görüntü oluşturmak için hızlı bir yöntem değildir ancak çok kaliteli sonuçlar, gerçekçi yansımalar, gölgeler, perspektif ve diğer etkiler yüzünden tercih edilir. POV-Ray dünyadaki en popüler ışın izleme yazılımıdır (raytracer). Ücretsiz olarak dağıtılıyor olması bunda etkili olmuştur ancak bu yazılımın teknik yetkinliği esas sebeptir. Başka pek çok bedelsiz ışın izleyici de mevcut iken POV-Ray'in bu kadar popüler olmasının sebebi nedir? Pek çok sebep sayılabilir ancak kısaca söylemek gerekirse: Bu yazılım hem başlangıç seviyesindeki meraklıları ürkütmeyecek kadar dengeli tasarlanmıştır hem de grafik profesyonellerinin had safhada faydalanabilecekleri detaya, güce ve çokyönlülüğe sahiptir. Elbette en nihayetinde önemli olan sonuçtur ve POV-Ray ile üretilen görüntülerin kalitesi epey yüksek olabilmektedir. Usta tasarımcıların ürettikleri bazı görüntülerin fotoğraf mı yoksa bilgisayarda üretilmiş sayısal bir imaj olup olmadığını ayırt edebilmek kişiyi zorlayabilir. Programın bu kadar yaygınlaşmasının bir başka sebebi ise akla gelen hemen her işletim sistemi üzerinde çalışabilmesidir: GNU/Linux, Mac OS, her türlü UNIX, MS Windows NT, Windows 2000, vs.

POV-Ray Ne Değildir?

POV-Ray bir modelleyici değildir. Yani sahnelerinizi görsel bir arabirim ve fare ile sürükle-bırak yöntemi ile tasarlamanızı sağlamaz. Bu iş için hazırlanmış pek çok paralı ya da bedava modelleyici yazılım mevcuttur ve bunlarla oluşturulan sahneler POV-Ray metin dosyası olarak kaydedilebilir. POV-Ray sahneleri oluşturmak için tek yapmanız gereken bir metin editörüdür (tercihan VIM).

Bu yöntemi ilk kez duyan kullanıcılar "ne kadar da ilkel!" diye düşünebilirlerancak POV-Ray'e gücünü ve esnekliğini veren şeyin tam da bu olduğunu fark ettiklerinde epey şaşıracaklardır (deneyimli GNU/Linux kullanıcılarının yüzündeki gülümsemenin farkındayım ;-). İşaretle-ve-tıkla yöntemi ile görüntü oluşturmanıza izin veren pek çok yazılım vardır ancak iş oluşacak nihai görüntü ile ilgili hassas ayarlara geldi mi metin tabanlı bir "sahne tanımlama dili" (scene description language - sdl) yönteminin üzerine yoktur.

Işın İzleme Nedir?

Işın izleme, gerçek dünyada ışığın ne şekilde hareket ettiğini göz önünde bulundurarak bir sahnenin görüntüsünü çizen bir grafik oluşturma yöntemidir. Ancak bu yöntemde işlemler gerçek dünyadaki yolun tersini izler. Gerçek dünyada ışık ışınları bir ışık kaynağından çıkar ve nesneleri aydınlatırlar. Işık nesnelerden yansır ya da şeffaf nesnelerin içinden geçer. Yansıyan ışık gözümüze ya da kamera lensine çarpar. Yansıyan ışık ışınlarının çoğu bir gözlemciye erişmediği için bir sahnedeki ışınları izlemek sonsuza dek sürebilir.

POV-Ray gibi ışın izleme programları ise simüle edilen bir kamera ile başlarlar ve ışık ışınlarını sahneye yollarlar. Kullanıcı kameranın, ışık kaynaklarının, nesnelerin yerini ve bunların yüzey özelliklerini belirler, eğer isterse sahneye sis, duman, ateş gibi atmosferik etkiler de ekleyebilir.

Sonuç görüntüdeki her piksel için bir ya da daha çok ışın kameradan sahneye yöneltilir ve sahnedeki bir nesne ile kesişip kesişmediğine bakılır. Kameradan çıkan bu ışının bir nesneyi kestiği her noktadaki yüzey rengi hesaplanır. Bunun için ışınlar sahnedeki her ışık kaynağına da yönlendirilir ve böylece kaynaklardan gelen ışık miktarı da hesaplanır. Benzer şekilde her yüzey noktasının gölgede kalıp kalmadığı hesaplanır. Yüzeyin şeffaf olup olmamasına göre de ne kadar ışığı geçirdiği ve ne kadar ışık kırılmasına yol açtığı da hesaplanarak nihai renk belirlenir.

POV-Ray'in Özellikleri (Kısaca)

  • Kolay bir sahne tanımlama dili.
  • Yüzlerce örnek sahne dosyası.
  • Öntanımlı pek çok şeklin, rengin ve kaplamanın (texture) bulunduğu hazır "include" dosyaları.
  • Çok yüksek kaliteli görüntü (48-bitlik renge kadar çıkabilir).
  • Düzgün yükseklik alanları ile manzara oluşturabilme.
  • Perspektif, ortografik, balıkgözü ve daha pek çok kamera çeşidi.
  • Spot ışıkları, silindirik ışıklar, alan ışıkları.
  • Daha gerçekçi yüzeyler için Phong ve "specular" ışıklandırma.
  • Sis, gökkuşağı, değişik gökyüzü koşulları gibi atmosferik etkiler.
  • Bulut, toz, ateş, buhar gibi etkiler oluşturabilmek için parçacık sistemler i.
  • Targa, BMP, PNG, PPM gibi pek çok formatta çıktı üretme yeteneği.
  • Küre, kutu, kuadrikler, silindir, koni, üçgen, düzlem gibi temel şekiller.
  • Torus (simit), bezier eğrileri, yükseklik alanları (dağlar), kuartikler, yazı, süperkuadrikler, dönel yüzeyler, prizmalar, poligonlar, fraktaller, izoyüzeyler ve parametrik yüzeyler gibi ileri seviyeli şekiller.
  • Bütün bu şekiller Yapısal Katı Geometri (Constructive Solid Geometry - CSG) kuralları kullanılarak birleştirilebilir ve çok daha karmaşık ve detaylı şekiller oluşturulabilir. POV-Ray birleşim, kesişim ve fark işlemlerini destekler.
  • Nesneler pek çok hazır malzeme ile (krom, gümüş, altın, ahşap, vs.) kaplanabilir. Nesnelerin şeffaflıkları ayarlanabilir. Nesnelerin üzerine başka görüntüler değişik şekillerde yayılabilir (söz gelimi fotoğrafınızı bir küre üzerine basabilirsiniz).
  • Görüntü oluşturulurken oluştuğu kadarını ekranda izleyebilirsiniz.
  • Görüntü oluşturma işlemi (rendering) yarıyolda kesilebilir ve daha sonra kaldığı yerden devam ettirilebilir.

POV-Ray Kurulumu

Buraya kadar sabreden okuyucuya teşekkürler! Sıra geldi bu güzel yazılımı kurmak için yapacaklarımıza.

Eğer siz de benim gibi bir Debian GNU/Linux kullanıcısı iseniz:

apt-get install povray

komutu ile sisteminize povray paketini kurabilirsiniz. Elimdeki 7 CD'lik Debian GNU/Linux setinde POV-Ray paketinin 3.1 sürümü vardı ancak ben bu yazılımın son sürümü olan 3.5 sürümünü istediğim için ftp://ftp.povray.org /pub/povray/Official/Linux/povlinux.tgz adresinden yaklaşık 6.5 MB büyüklüğündeki povlinux.tgz dosyasını çektim ve:

tar zxvf povlinux.tgz

komutu ile açtım. Hemen ardından, bulunduğum yerde oluşan povray-3.5 dizinine girip:

./install

komutu ile yazılımı kurdum. Yazılım önceden derlenmiş olarak geldiği için yukarıdaki komutun yaptığı tek şey ilgili dosyaları gerekli yerlere kopyalamaktan ibaretti. Son anlattığım kurulum yöntemi Debian dışındaki diğer tüm Linux dağıtımları için de geçerlidir.

Grafik Üretme Zamanı!

POV-Ray'i kurduk... mu acaba? Her şeyin yolunda olup olmadığını anlamanın basit ve eğlenceli bir yolu var. Bir POV-Ray dosyası oluşturup bunu POV-Ray'e verip uygun görüntü dosyasını oluşturmasını istemek.

Hemen en sevdiğimiz metin editörü ile (benimkinin VIM olduğunu söylemiş miydim?) ile basit1.pov isimli bir metin dosyası yaratalım ve içine şunları yazalım:

#include "colors.inc"

background { color Cyan }
camera {
  location <0, 2, -3>
  look_at  <0, 1,  2>
}

sphere {
  <0, 1, 2>, 2
  texture {
    pigment { color Yellow }
  }
}

light_source { <2, 4, -3> color White}

Dosyayı kaydedip editörden çıkalım. Şimdi sıra işlenmek üzere bu dosyayı POV-Ray'e vermeye geldi. Bunun için verilmesi gereken komut da gayet basit:

povray +Ibasit1.pov

Burada dikkat edilmesi gereken en önemli şey +I(nput) parametresi ile dosya ismi arasında boşluk bulunmadığıdır. Eğer boşluk bırakırsanız POV-Ray rahatsızlığını belirten hata mesajlarını ekrana basmakta tereddüt etmeyecektir.

Yukarıdaki komutu verdiğiniz anda POV-Ray devreye girer ve basit1.pov dosyasını okuyup gerekli görüntüyü oluşturmaya başlar ve bu esnada siz adım adım oluşan görüntüyü ekrandaki bir pencerede izleme imkanına sahip olursunuz. Görüntü oluşturma işlemi biter bitmez görüntü penceresi de birdenbire ekrandan kaybolur ve siz de komut penceresinde oluşturulmuş görüntüye dair bir yığın istatistiksel bilgi ile başbaşa kalırsınız. Peki ya görüntü nereye gitti? Üretilen görüntü aksi belirtilmediği sürece .pov uzantılı dosya ile aynı isme sahip ve .png (portable network graphics) uzantılı bir grafik dosyasına yazılır. Görüntü üretme işleminden sonra bulunduğunuz dizindeki dosyaları listelerseniz basit1.png isimli yeni oluşturulmuş bir grafik dosyasını görebilirsiniz. Sisteminizdeki grafik işleme programları ile (tercihan GIMP) bu dosya üzerinde istediğiniz gibi oynayabilirsiniz.

Yukarıdaki basit örnekte elde ettiğimiz görüntü tek renkli bir fon üzerinde bize bakan şirin bir küredir. Biraz daha ileri seviyeli ve yazı da içeren bir örneğe bakabiliriz:

#include "colors.inc"
#include "stones.inc"
background { color rgb 1 }
camera {
  location <-8, 5, -15>
  look_at 0
  angle 25
}

light_source { <500,500,-1000> White }

box {
 <-3.5, -1, 0.1>, <3.5, 1, 1>
 texture { T_Stone10 }
}

text {
  ttf "timrom.ttf" "fazlamesai.net" 0.15, 0
  pigment { BrightGold }
  finish { reflection .25 specular 1 }
  translate -3*x
}

difference {
  box {
   <-3.5, -1, 0.1>, <3.5, 1, 1>
   texture { T_Stone10 }
  }
  text {
    ttf "timrom.ttf" "fazlamesai.net" 0.15, 0
    pigment { BrightGold }
    finish { reflection .25 specular 1 }
    translate -3*x
  }
}


Yukarıdaki dosyayı da ilk örnektekine benzer şekilde POV-Ray'e verirsek böyle bir görüntü elde ederiz. Başlangıç için fena sayılmaz öyle değil mi?

Bundan Sonra Yapılması Gerekenler

Hepsi bu kadar mı? Bu kadar övgüye layık görülen ve deniz derya diye nitelendirebileceğimiz POV-Ray yazılımı ile yapabileceklerimiz, üretebileceğimiz grafikler elbette yukarıda anlatılanlardan ibaret değil.

Burada söz konusu olan çok kaliteli animasyonlar üretebileceğiniz, kendi SDL dili ile bir mini-ışınizleyici yazabileceğiniz (hayır abartmıyorum! Bir nevi C dili ile C derleyicisi yazmak gibi bir şey söz konusu. SDL dilinin ne kadar esnek ve güçlü olduğunu gösteren örneklerden biri) ve daha pek çok şey gerçekleştirebileceğiniz bir yazılım söz konusu.

POV-Ray ile üretilen fantastik görüntülere bu adresten ulaşabilirsin iz.

Şimdiye dek yapmaya çalıştığım 10 yıldır geliştirilen bu yazılımla ilgili kısaca bilgi vermek ve birkaç küçük örnek sergilemek idi. Yazılım ile birlikte gelen mükemmel belgeleri okuyup kısa sürede pek çok şey öğrenmeniz mümkün. Yine de fotogerçekçi grafik üretmenin ayrı bir uzmanlık alanı olduğunu ve süreç içinde yoğun çalışma ile edinilecek bir tecrübeyi gerektirdiğini aklınızdan çıkarmayın. Ustalık araçtan değil kullanan insandan gelir.

Yazı ile ilgili olumlu/olumsuz her türlü eleştirinizi buraya yazabilirsiniz.

Not 1: 1997 yılında İTÜ Fen Edebiyat Fakültesi Matematik Mühendisliği bölümünde verdiği derslerden birinde beni ve arkadaşlarımı POV-Ray'den haberdar eden ve sınırlarımızı zorlamamız için bizi cesaretlendiren Prof. Dr. Metin Demiralp olmasa idi bu yazı da olmazdı, kendisine burada teşekkürlerimi iletiyorum.

Not 2: Bu yazının orjinali ileriseviye.org sitesinde yayınlanmıştır.

Görüşler

0
anonim
simdi gelip e bunu blender ile de cizebilirdik niye bu kadar ugrastik gibisinden aptlaca bir lafta bulunmayacagim... tek kelime ile bizi povray´in varligindan haberdar eden hocam cok tesekkurler.
0
sundance
Ne güzel :) Ben de 'ulan bu edilecek laf mı şimdi ?' gibisinden bir yorumda bulunmadım sayende :)



Birada, Tex/Latex tabanlı yazı düzenleyicilere göz at, sonra da sıkıyorsa FZ kardeşimize 'İyi de bunu Open Office ya da AbiWordle yapardık.' deyiver, o da sana neden yapamayacağını, ne gibi problemler çıkacağını, şeytanın ayrıntılarda gizli olduğunu uzuuuun uzuuuun (matematikçi tarzında) su geçirmez bir şekilde anlattsın.



Ondan sonra da kendisinin gayet mütevazi bir şekilde sık sık belirttiği gibi 'ulan ne kadar da az şey biliyorum' diye oturup düşünelim, sevgili knt kardeşim.
0
FZ
Bana TeX demeyin, LaTeX demeyin. Huzurumu ve uykumu kaçırmayın. Geçti o günler. Geride kaldı. Güzel günler bekliyor bizi :-P Bilimsel makale falan yazmayın. Bunu sizden TeX//LaTeX formatında isteyen dergilere yollamayın. Bünyenizi yormayın. Donal E. Knuth kimdir nedir boşverin. Gençliğinize, gençliğimize yazıktır.

En güzeli 3D Studio Max ile güzel güzel animasyon yapmak belki de :-P Olmadı FLASH var di mi, ne güne duruyor...

Boşverin POV-Ray´i falan da... Bir sürü komut yazmak gerekiyor basit bir grafik için bile! Kimbilir o karmaşık ve fantastik grafikler için neler gerekiyordur! Kabus gördürtmeyin kendinize! :-P

Ve evet çok az şey biliyorum. TeX biliyorum diyen adama ne mutlu, POV-Ray´i hakkı ile biliyorum diyen adama ne mutlu! GNU/Linux´un %90´ını gönül rahatlığı ile bildiğini söyleyebilen adama ne mutlu. ve saire... ve saire...
0
anonim
Sundance, O nun 'matematikci tarzini' Miles Davis, Steve Vai, Satriani dinleyerek sahit olan birisi olarak, birlikte calismaktan zevk aldigim ender adamlardan biridir kendileri.

Gnu neslinin tükenmemesi icin böyle paylasimci ruhlu adamlarin hic bitmemesini diliyorum ve böyle seker yazilarin daha fazla fm de görmek istedigimi belirtmek isterim.(ki hep böyle fm zati)

Fz'cim simdi böyle bir yorumdan sonra bana 'kokorec' göndermeni isticektim senden ;=)

bir gurbetci
0
FZ
Kokoreç istiyorsun ama sen `Almanya, üniversiteler, uygulamalar, üniversite ve bilgi işlem, vs.´ içerikli bir makale yazıp buraya yollamadığın sürece benim sana vereceğim kokoreci ancak burada görürsün ;-)

Yok öyle armut piş ağzıma düş, bak geveze editör FZ bayram demedi, tatil demedi, gece demedi, gündüz demedi üşenmedi gitti son sürümü çekti ve yazıyı yetiştirdi.

Darısı `makale hazırlayacağını hiçbir baskı altında kalmadan kendi rızaları ile belirtmiş´ arkadaşların başına diyorum, isim vermiyorum, onlar bilirler kendilerini :-P

Ayrıca sen de grafikle ilgili bir adamsın POV-Ray ile ilgili düşüncelerini, üretilen grafiklerle ilgili yorumlarını falan da bekliyorum.

Yapın işte bişiler, boş durmayın :-P
0
FZ
Programı kurduktan sonra hem POV-Ray´in en önemli özelliklerinin nasıl kullanabileceğini görmek hem de makinanızın performansını test etmek için /scenes/advanced/benchmark.pov dosyasını 320x240 çözünürlükle `render´ ederseniz benchmark.png gibi bir dosya elde edersiniz.

Öncelikle görsel grafik tasarım ve modelleme araçlarını (Blender gibi) kullanan arkadaşlarıma ellerindeki araçlarla bu görüntüyü nasıl oluşturabileceklerine dair biraz kafa yormalarını istiyorum, ilginç şeyler keşfedebilirler.

Bu arada madem ismi `benchmark´ o halde benim makinamdaki sonucu da açıklayayım:

Makina özellikleri:
Intel Celeron 1000 Mhz
256 MB ana hafıza
30 GB Maxtor harddisk (hdparm ile c1 d1 optimizasyonu yapılmış)
32 MB Riva TNT-2 grafik kartı

İşletim Sistemi: Debian GNU/Linux
povray çalışma ortamı, açık olan diğer programlar:
-FluxBox pencere yöneticisi
-Mozilla internet tarayıcısı (5-6 pencere açık)
-centericq
-bitchx (terminal penceresinde)
-kppp statistics

Söz konusu grafiğin toplam oluşturulma süresi:

22 dakika 33 saniye

Bu süre boyunca `top´ programının verdiği istatistiklere göre CPU ortalama %95 ve MEM ortalama %3-%5 oranlarında kullanıldı.
0
FZ
96-97 üniversite döneminin sonuna doğru iki arkadaşımla beraber POV-Ray kullanarak bir animasyon yapmaya karar vermiştik. Gerekli POV-Ray sahneleri tasarlanıp taslak görüntüler üretildikten sonra sıra geldi bunlar `render´ etmeye. Animasyonun kalitesinin düşük olacağını bile bile saniyede 5 çerçeve kalitesinde bir animasyon yapmaya karar verdik. Neden? Çünkü gördük ki bu kalitede bir animasyon için bile 5-6 dakikalık bir film için gerekli toplam grafik dosyalarının oluşturulması yaklaşık 1 günümüzü alacaktı. Yanlış anlamayın, 1 gün derken bir bilgisayarın 1 gün çalışmasından bahsetmiyorum. İşe giriştik ve laboratuvardaki 9-10 bilgisayara POV-Ray kurduk ve dosyaları bunlara dağıttık. Bu bilgisayarlar yaklaşık 1 gün boyunca çalıştılar ve ancak elde edebildik gerekli görüntü dosyalarını. Bilgisayarların bir kısmı WinNT ve bir kısmı da Slackware Linux idi. POV-Ray sürümünü hatırlamıyorum. İşlemci olarak sanırım hemen hepsi Pentium idi. Sahnelerin ayrı ayrı POV-Ray dosyaları olarak tasarlanmış olması işimizi kolaylaştırmış, pratik bir şekilde istediğimiz gibi işlemi makinalara bölebilmemizi ve paralel işleme yapabilmemizi sağlamıştı. Daha sonra ayrı ayrı makinalarda oluşmuş dosyalar tek bir makinada toplanmıştı. Buradaki örneklerdekinden farklı olarak o zaman .tif dosyaları kullanılıyordu. Elimizdeki MB´larca .tif dosyasını Adobe Premier programına verdik ve bu dosyaları birleştirip bir .AVI formatlı video dosyası oluşturmasını istedik. Bu arada Joe Satriani´nin de bazı müziklerini yine görüntülerin üzerine oturttuk. Bu şekilde bir .avi dosyasının oluşması da birkaç saatimizi aldı ve nihayet animasyon tamamlanıp ertesi günkü gösteriye yetiştirildi.

Özellikle paralel bilgi işlem ve `cluster´ düzenekleri ile ilgilenen kişiler için POV-Ray tarzı programlar güzel bir uygulama alanı teşkil ediyor.

Bu arada metin tabanlı sahne tanımlama dilinin gücü ile ilgili basit bir iki açıklama yapmak istiyorum: Fare ile işaretle-tıkla-sürükle-bırak yöntemi ile evet pek çok şeyi kolayca yapabilirsiniz ancak misal `şöyle bir kaplamaya sahip küre üzerine şu formüle göre koniler yerleştir ve daha sonra bu küreleri eliptik bir yörünge üzerinde aralarındaki mesafe random olacak şekilde diz ve sonra da kamerayı bu sahnenin dibinden tepesine dek helikoid yörüngeye uygun şekilde yükselt´ cümlesini kurduğunuzda bunu bir tür programlama dili ile yapmanız görsel bir arabirimle yapmaktan çok daha kolay olacaktır. Zaten çoğu kaliteli görsel modelleyicide bir scripting dilinin bulunmasının sebebi de boşuna değildir ancak POV-Ray gibi bir ortam doğrudan bunu vurgularken diğerleri bunu gizler. Ancak bu demek değildir ki görsel modelleyicilerin varlığı gereksizdir, bilakis birtakım işler için olmazsa olmaz türünden yazılımlardır onlar. Hatırlanması gereken daima uygun işe uygun aracın koşulması gerektiğidir.
0
FZ
POV-Ray yazısının süper grafiklerle süslenmiş halini PCWorld Mart sayısında okuyabilirsiniz. Tükenmeden alınız demeyeceğim, alınız ki tükensin diyeceğim :-P
1
FZ

14 sene sonra gelen yorum: yukaridaki yazidaki bazi kirik baglantilari merak edenler su adresi ziyaret edip zamanda yolculuga cikabilirler: https://web.archive.org/web/20041231035242/http://www.ileriseviye.org/arasayfa.php?inode=povray_tr.html

Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Sinir test eden yazılımlar ve eklentiler

iozeren

Kullanıcıların sinirlerini test eden yazılımlarla ve eklentilerle hiç alakasız kişilerin bile karşılaşması olası. Ben de her seferinde istemediğim ama sürekli önüme çıkan "yok bu programın güncellemesi geldi kurayım mı?", "Ben Java'yı kuracağım ama yanında Yahoo Toolbar'da kurayım. Java ile alakası yok ama belki işine yarar" tarzı uyarı ve arkandan çalışan gıcık eklentilerin başı çekenleri.
ZDNet Bağlantısı

Midnight Commander v4.6

m1a2

Emektar dost Midnight Commander`dan (MC) sonunda yeni haberler gelmeye başladı. Miguel Icaza`nın GNOME`a kayması ve şu Mono işiyle kendisini fazlaca meşgul etmesinden sonra gelişmesi önemli ölçüde duran MC çok uzun süre v4.55`de asılı kalmıştı. Tam ümidi kesmişken başını Pavel Roskin`in çektiği yeni bir geliştirici grubu olayı ele aldı ve üst üste yapılan release`lerle v4.6 ufukta gözüktü. En son mc-4.6pre3 geçen hafta duyurulduktan sonra final sürümün büyük bir aksilik olmazsa bu ay sonuna yetişmesi bekleniyor.

YZC Sözlük v0.0.4 Çıktı

anonim

YZC Sözlük yapısal birkaç iyileştirme ile 0.0.4 versiyona ulaşmıştır. Bu versiyonda:

+ Ezberletici kullanılabilir duruma gelmiştir, detaylı ayarlamalar ile.
+ Harf duyarlı kelime arama özelliği eklenmiştir. SQLite veritabanın gücü ile arama fonksiyonlarımız ilerleyen sürümlerde güçlendirilecektir.
+ Sınavcı çalışmalarına başlanmıştır.

Tüm bunlara ek Web Sitesi çalışmalarımızda devam etmektedir. Sözlüğün güncel versiyonuna, ve kaynak kodlarına sitemiz, http://yzcsozluk.yaz-ar.com/'dan ulaşabilirsiniz.

Adaptec Easy CD Creator sürprizi!

larweda

Adaptec`in kardeş firması Roxio`nun CD yazma programı Easy CD Creator`un yeni versiyonu (5.0) Windows 2000 işletim sürümü üzerinde tam kurulum yapıldığı zaman İşletim sistemini kurtarılamaz bir şekilde dağıtıyormuş.

HTML 5 Yenilikleri ve JavaScript ile Canvas elementini Kullanan Yılan Oyunu

kulker

HTML 5, Web 2.0 teknolojisinin bize sunduğu en büyük nimetlerden biri. Canvas,video ve audio gibi 3 önemli elementle daha gelişmiş web uygulamaları geliştirmek mümkün.

Ne vahimdir ki MSIE desteklemediği için kullanım oranının az olduğunu görüyoruz. Buna rağmen Firefox, Opera ve Google chrome HTML5 i desteklediği için bu güzelim teknolojiyi test edip kullanmaya başlamak fazla zaman kayıp etmemek lazım.