Sesle Komut Devri Başlıyor

0
SHiBuMi
SALT Forum olarak da bilinen Microsoft - Speechworks Int. ortaklığı, kullanıcıların uygulamaları sesle kontrol edebilmelerini sağlayacak sistemin ilk taslağını sundu. Çalışma sona erdiğinde, geliştiriciler XML ya da HTML tabanlı web uygulamalarının içine ses etiketleri koyabilecek, ve bu uygulamalar klavye ya da mouse haricinde sesle de kontrol edilebiliyor olacak.
SALT tarafından hazırlanan yapı lisans ücreti ödenmeksizin kullanılabilecek ve platformdan bağımsız olacak. Microsoft SALT için üç temel çalışma alanı belirlemiş. Bunlardan ilki, .Net geliştirme araçları içine katılacak bir eklenti ile geliştiricilerin sesle komut edilebilir uygulamalar geliştirebilmesini sağlamak. İkinci olarak bu geliştiricilere Internet Explorer'ın sesle komut uyumlu bir test sürümünün kopyası sağlanacak. Son olarak, yıl sonuna doğru .Net içersine text-to-speech (metinden-konuşmaya) özelliğine sahip uygulamalar geliştirilmesini ve bunların kullanılmasını sağlayan bir modül entegre edilecek.

SALT dışındaki diğer bir oluşum, 1999 yılında IBM, Motorola, AT&T ve Lucent Technologies öncülüğünde başlatılan VoiceXML teknolojisi. Bu teknolojinin ilk çıkış noktası uygulamaların telefon ile kontrol edilebilmesini sağlamaktı, şimdi çalışma alanı web olarak genişletilmiş durumda. W3C, VoiceXML standardizasyonu için çalışmasını sürdürüyor.

Görüşler

0
sceylani
Aslinda ses teknolojisini hayatlarini kolaylastirmak icin istiyorlar :

Mesela 1 ay kadar once rahatsizligim icin hastaneye gitmistim.Oradaki erkek hemsirelerden biri burada yurume dedi.Bende burasi hastane hapisane degil dedim.Adamin arkasindan diger bir hemsire burada yurume demek istedi bu sefer aldigi cevap cok sert olunca bir daha kimse gelip ugrasmak istemedi :)
Ama gorunen o ki hastane yonetimi bundan haberdar oldu ve bir kac gun sonra (daha once onlarca kez girip ciktigim hastaneden daha once olmadigi sekilde) bir telefon aldim.Kadin dediki bir anket yapmak istiyoruz kabul ediyormusun :)
Olur dedim neden olmasin? Bir bilgisayar girdi devreye yaklasik 20-30 dakikalik bir anket ve genel olarak hastane personeli ile ilgili sorular :)
Sorular secmeli poor,fair gibi seceneklerden birisini konusarak seciyorsun.Ornegin Hastanaemize acil olarak gelirmsiniz-istermisiniz diyor? yes veya no olarak iki secenekten birini soyluyorsun.Diger soruya geciliyor boylece.

Bir diger ornek te kutuphane de yasadigim :
Ornegin kitabi unutunca adamlar bilgisayar destekli bir sistem sayesinde evini ariyor ve telesekreter devreye girdiginde algilarayarak beep sesini bekliyor ve mesaj birakiyor-Makine tonunda konusan bir kadin :)
veya sen cikarsan telefona sesini algiliyor ve konusmaya basliyor :)

Yani ses teknolojisi cok onemli.Mesela bu isi beceririrlerse,bizde web sitesindeki anketlerimizi sesli hale getirebiliriz ;)Yani bu teknolojiye herkez kavusmus olur.

Serkan Hadi Ceylani
Tampa / Florida
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Bill Gates´in Ateşle İmtihanı

Nightwalker

Microsoft'un güvenlik konusunda sürekli uğradığı eleştiriler üzerine Bill Gates defalarca artık güvenlik konusuna daha fazla önem vereceklerini söylemişti. Güvenlik konusunun yamalar ve eklerle değil işletim sisteminin temel tasarımda yapılacak değişikliklerle sağlanabileceğini düşünürsek, Microsoft bu konuda ilk ciddi adımını atmış gibi görünüyor.

MS´in IE için yayınladığı yama çalışmıyor

julyano

Güvenlik uzmanlarının açıklamalarına göre Internet Explorer´daki bir açığı kapatmak için Microsoft´un yayınladığı yama çalışmıyor.

"Nesne tipi" açığı eEye Digital tarafından 4 ay önce bulunan ve duyurulan açık için yamayı Microsoft 20 Ağustos tarihinde yayınlamış 28 Ağustos tarihinde ise hata yaptıklarını açıklayıp bir defa daha yayınlamıştı. Fakat güvenlik uzmanlarına göre Microsoft'un yayınladığı yamaların hiçbiri çalışmıyor.

Microsoft'un KDE Merakı

Soulblighter

COMDEX fuarı ilginç bir olaya daha tanık oldu. Microsoft çalışanları fuardaki KDE standını ziyaret ederek, KDE'nin geliştiricisi George Staikos'dan KDE'nin demosunu istedi!

C#, CLI ve Standardizasyon!

FZ

Microsoft firması, C# programlama dili ve CLI (Common Language Infrastructure) teknolojisi ile ilgili spesifikasyonlarını ECMA (European Computer Manufacturers Association) standardizasyon kurumuna sunmuş durumda. Bu kurum neyin nesi derseniz, JavaScript adı ile meşhur olmuş dilin bu kurum tarafından standardize edilip artık ECMAScript diye nitelendirildiğini söylemem sanırım yeterli olacaktır.

Microsoft Anti-Virus!

Challenger

NTVMSNBC' de yer alan bu habere göre Microsoft, anti-virüs yazılımı geliştiriyor
Daha önce anti-virüs sektörüne gireceğini açıklayan Microsoft, bilgisayarları virüs saldırılarına karşı koruyacak bir program için çalışmaların devam ettiğini teyit etti. Microsoft güvenlik bölümü başkanı Mike Nash, kurumun anti-virüs programı üretme çalışmalarının sürdüğünü ifade etti. Nash, piyasaya sürüldüğünde, anti-virüs programının Windows’tan ayrı bir ürün olarak satılacağını belirtti.
Not: Komplo teorileri beynimi sarmış durumda. Virüslere karşı o kadar zayıflığı olan yazılımları üreten bu kadar büyük bir şirketin, o zayıflıkları kasten yapıp yapmadığını düşünüyorum.