Sesle Komut Devri Başlıyor

0
SHiBuMi
SALT Forum olarak da bilinen Microsoft - Speechworks Int. ortaklığı, kullanıcıların uygulamaları sesle kontrol edebilmelerini sağlayacak sistemin ilk taslağını sundu. Çalışma sona erdiğinde, geliştiriciler XML ya da HTML tabanlı web uygulamalarının içine ses etiketleri koyabilecek, ve bu uygulamalar klavye ya da mouse haricinde sesle de kontrol edilebiliyor olacak.
SALT tarafından hazırlanan yapı lisans ücreti ödenmeksizin kullanılabilecek ve platformdan bağımsız olacak. Microsoft SALT için üç temel çalışma alanı belirlemiş. Bunlardan ilki, .Net geliştirme araçları içine katılacak bir eklenti ile geliştiricilerin sesle komut edilebilir uygulamalar geliştirebilmesini sağlamak. İkinci olarak bu geliştiricilere Internet Explorer'ın sesle komut uyumlu bir test sürümünün kopyası sağlanacak. Son olarak, yıl sonuna doğru .Net içersine text-to-speech (metinden-konuşmaya) özelliğine sahip uygulamalar geliştirilmesini ve bunların kullanılmasını sağlayan bir modül entegre edilecek.

SALT dışındaki diğer bir oluşum, 1999 yılında IBM, Motorola, AT&T ve Lucent Technologies öncülüğünde başlatılan VoiceXML teknolojisi. Bu teknolojinin ilk çıkış noktası uygulamaların telefon ile kontrol edilebilmesini sağlamaktı, şimdi çalışma alanı web olarak genişletilmiş durumda. W3C, VoiceXML standardizasyonu için çalışmasını sürdürüyor.

Görüşler

0
sceylani
Aslinda ses teknolojisini hayatlarini kolaylastirmak icin istiyorlar :

Mesela 1 ay kadar once rahatsizligim icin hastaneye gitmistim.Oradaki erkek hemsirelerden biri burada yurume dedi.Bende burasi hastane hapisane degil dedim.Adamin arkasindan diger bir hemsire burada yurume demek istedi bu sefer aldigi cevap cok sert olunca bir daha kimse gelip ugrasmak istemedi :)
Ama gorunen o ki hastane yonetimi bundan haberdar oldu ve bir kac gun sonra (daha once onlarca kez girip ciktigim hastaneden daha once olmadigi sekilde) bir telefon aldim.Kadin dediki bir anket yapmak istiyoruz kabul ediyormusun :)
Olur dedim neden olmasin? Bir bilgisayar girdi devreye yaklasik 20-30 dakikalik bir anket ve genel olarak hastane personeli ile ilgili sorular :)
Sorular secmeli poor,fair gibi seceneklerden birisini konusarak seciyorsun.Ornegin Hastanaemize acil olarak gelirmsiniz-istermisiniz diyor? yes veya no olarak iki secenekten birini soyluyorsun.Diger soruya geciliyor boylece.

Bir diger ornek te kutuphane de yasadigim :
Ornegin kitabi unutunca adamlar bilgisayar destekli bir sistem sayesinde evini ariyor ve telesekreter devreye girdiginde algilarayarak beep sesini bekliyor ve mesaj birakiyor-Makine tonunda konusan bir kadin :)
veya sen cikarsan telefona sesini algiliyor ve konusmaya basliyor :)

Yani ses teknolojisi cok onemli.Mesela bu isi beceririrlerse,bizde web sitesindeki anketlerimizi sesli hale getirebiliriz ;)Yani bu teknolojiye herkez kavusmus olur.

Serkan Hadi Ceylani
Tampa / Florida
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

.NET Kaynak Kodu açılıyor

elrond

Microsoft bu konuda eleştirilere, baskılara karşı dayanma gücünü her geçen gün yitiriyor ya da bunun iyi birşey olduğunu anlamış durumda. Hangi açıdan bakarsak bakalım sonuç nedir dersek sonuç iyi birşey diyebiliriz sanırım. Microsoft çalışanlarından Scott Gu' nun bloguna göre bazı kütüphanelerin kaynak kodu açılıyor.

Windows 2000 ve Perl

darkness

Perl CGI öğrenmek istiyorsanız ya da sitelerinizi güçlendirmek istiyorsanız ille de UNIX bir sunucuya ihtiyacınız olmadığını söylemek isterim. Her işe bulaşmayı çok seven Microsoft Co. yine yapacağını yapmiş durumda hemde uzun bir süredir.

Daha iyi bir Windows için ...

yuxel

Microsoft, GNU/Linux kullanıcılarına, neden GNU/linux'u seçtikleri ve MS Windows'da neler görmek istediklerini öğrenmek için ev kullanıcıları ve kurumsal kullanıcılar için iki ayrı anket hazırlamış. Ev kullanıcıları için olan anketteki 15. soruda her ne kadar "possible" demişse de en üst satırlara "open your source" yazmayı ihmal etmedim ;)

Internet Explorer'da 4 Yeni Kritik Güvenlik Açığı

anonim

Mozilla'da açık çıkar da IE bunun altında kalır mı? Kalmaz tabi. Son bir iki hafta içinde 9 tane kritik güvenlik açığı bulunan IE, 4 yeni güvenlik açığıyla aramıza geri dönüyor.

Bu açıklar;dışardan betik çalıştırma, Sık kullanılanlar içindeki Kanallar listesine yeni kanal eklenince dışardan kod çalıştırabilme, Sık Kullanılanlar konumunun dışına sık kullanılanları ekleyebilme ve başka pencerelerden içerik değiştirme gibi "kritik" açıklar.

Bu açıklardan korunmak için Active Scripting'in devre dışı bırakılması veya daha garantili bir çözüm olarak Mozilla, Opera, Konqueror v.b. güvenli Internet tarayıcıları kullanılması tavsiye edilyor.

Ayrıntılı bilgiyi /.'da bulabilirsiniz.

Şeytanın aklına gelir mi ? -ya da- GPL ölüyor mu ?

sundance

Newsforge`un Newsweek`e dayanarak verdiği habere göre Microsoft`un yeni açıkladığı Palladium DRM/PKI güvenlik sistemine göre GPL ve benzeri uygulamalar tehdit altında.

\r \r Sözkonusu sistem, aynı SSL gibi bir yapı ile ve hardware destekli olarak bir bilgisayar üzerinde çalışacak programların aynı SSL sertifikalar gibi legal sertifikalara sahip olmasını gerektiriyor. Böylelikle güvenli uygulamalar, güvenli ağ yapısı üstünden çalışabilecek (bazı çok kötü yazılmış e-mail programları yüzünden Internet virüs kaynamaycak yani) Dahası GPL bir kaynak kodunu compile edip çalıştırmaya kalktığınızda boardunuz/CPU`nuz bunun çalışmasını reddedebilecek. Detaylar için Newsforge