Semantik Web, Doğal Dil İşleme, Veri Madenciliği ve Web 3.0: Calais Web Servisi

0
FZ
Herhangi bir metni (haber, makale, blog girdisi, proje planı) kendisine yollayabileceğiniz bir web servisi olsa. Bu servis yolladığınız metni inceleyip size RDF biçiminde semantik metadata bilgisi geri yollasa. Siz de bu bilgi ile mesela herhangi bir yazıya otomatik olarak 'etiket' (tag) öneren bir Wordpress plug-in'i yazsanız. Nasıl olurdu acaba?
OpenCalais işte tam da yukarıdaki senaryonun kritik bileşenini oluşturan bir web servisi. Standart protokoller aracılığı ile Calais web servisine yolladığınız metin verisi oradaki sunucularda çalışan doğal dil işleme, veri madenciliği ve makina öğrenme algoritmaları ile işleniyor ve size metinde geçen varlıklar (kişiler, mekanlar, ürünler, vs.), gerçekler (Bay X falanca ZYK şirketi İÇİN çalışıyor) ve olaylar (Bayan Z filanca KZN şirketinin YÖNETİCİSİ olarak ATANDI) gibi verileri kolayca işleyebileceğiniz XML tabanlı RDF formatında döndürüyor.

Makul bir yol haritası sunan Reuters şirketi, geliştirdiği bu servisi kullanacak uygulamalar için de 5000$'lık ödüller koymuş durumda (mesela Wordpress blog yazılımına böyle bir semantik özellik kazandırmak için).

Editörün Notu: Tabii ki söz konusu sistem Türkçe için çalışmıyor ve kısa sürede Türkçe için böyle bir web servisin sağlıklı ve bedelsiz ya da çok düşük bedelli şekilde devreye girmesini de Türkçe yazılım ekosisteminden beklemiyoruz.

Görüşler

0
towsonu2003
bu biraz alakasiz ama... bi linux distrosu vardi, live cd, icinde neredeyse butun semantic dil inceleme programlarini barindiriyordu. distrowatch.com'da aradim ama bulamadim, ismini de hatirlamiyorum... aranizda hatirlayan var mi? tesekkurler simdiden.
0
FZ
Morphix NLP'yi kast ediyorsunuz sanırım? (İngilizce çevirisi de burada. Slashdot'taki tartışması da burada. FM tartışması ise burada.)
0
towsonu2003
harika, cok tesekkurler
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

FRP (Fantasy Role Play) Tutkunları İçin

redline99

Sıfırdan PHP ve MySQL ile yazdığım 7-8 aydır açık olan bir FRP web sitem var. Benim gözlemlerime göre Türkiye'de bu konuda derin bir eksik var. (FRP siteleri var ama kimisi Firefox'la kesinlikle uyumlu değil, ve çoğu phpnuke gibi sistemler üzerine kurulu.) Böylece bende bir FRP delisi olarak bu siteyi yaptım. İlgili arkadaşların acımasız yorumlarını :P ve yardımlarını beklerim: www.darkredtr.com

Okunuyoruz, Dinleniyoruz...

conan

13 Kasim tarihli bu yazıya gore Avrupa Birliği sessiz sedasiz (ya da benim duymadığım bir şekilde :) "uluslararasi terorizmle savaş adına" teroristleri avlamak için Internet'te dolaşan kişisel bilgilerin bazı çevreler tarafından okunmasına izin verilmesi konusunda bir karar çıkarmış.

11 Eylül olayları ile birlikte kişisel bilgilerin korunması ile milli guvenlik kavramları daha detaylı bir şekilde masaya yatırılmıştı.

Liv Tyler , nam-ı diğer Arwen

barisozyurt

Adı Liv Tyler...

Bu hatun kişiyi ilk önce Lord Of The Rings' de gördüm. LOTR okuduğumda kafamda canlanan Arwen' in tıpatıp aynısıydı. Kim bu kız, kim sorusunu ilk sorduğum yer Internet Movie Database ( imdb.com) oldu.

Temporary Inbox ile Spamlardan Uzak Durun

DemensMagnet

E-Posta adresiniz 1 defa spamcıların eline düşmeye görsün, o e-posta adresinden pek fazla hayır gelmemektedir. Her ne kadar e-posta sunucuları yeni spam filtreleri geliştirseler de spamcılar boş durmayıp bu flitreleri atlatabilmek için ellerinden geleni yapıyor ve bu filtreleri atlatıyorlar.

En güzel spam koruması e-posta adresinizi spamcılardan uzak tutmaktır. İşte bu noktada Temporary Inbox oldukça yararlı bir servis sunuyor kullanıcılara.

Tembelim Ama Sorumsuz Değilim - odevim.com

FZ

Tembelim ama sorumsuz değilim diyen yurdum genci, okuldaki ödevlerle boğuşmak ve bu boğuşmadan yüzünün akı ile çıkabilmek için yepyeni bir kaynağa kavuştu! Şimdiye dek benzerlerini yurtdışında gördüğümüz, genellikle İngilizce olan ödev sitelerine benzeyen bir site olan odevim.com nihayet Türk gençlerinin hizmetinde.