Semantik Web, Doğal Dil İşleme, Veri Madenciliği ve Web 3.0: Calais Web Servisi

0
FZ
Herhangi bir metni (haber, makale, blog girdisi, proje planı) kendisine yollayabileceğiniz bir web servisi olsa. Bu servis yolladığınız metni inceleyip size RDF biçiminde semantik metadata bilgisi geri yollasa. Siz de bu bilgi ile mesela herhangi bir yazıya otomatik olarak 'etiket' (tag) öneren bir Wordpress plug-in'i yazsanız. Nasıl olurdu acaba?
OpenCalais işte tam da yukarıdaki senaryonun kritik bileşenini oluşturan bir web servisi. Standart protokoller aracılığı ile Calais web servisine yolladığınız metin verisi oradaki sunucularda çalışan doğal dil işleme, veri madenciliği ve makina öğrenme algoritmaları ile işleniyor ve size metinde geçen varlıklar (kişiler, mekanlar, ürünler, vs.), gerçekler (Bay X falanca ZYK şirketi İÇİN çalışıyor) ve olaylar (Bayan Z filanca KZN şirketinin YÖNETİCİSİ olarak ATANDI) gibi verileri kolayca işleyebileceğiniz XML tabanlı RDF formatında döndürüyor.

Makul bir yol haritası sunan Reuters şirketi, geliştirdiği bu servisi kullanacak uygulamalar için de 5000$'lık ödüller koymuş durumda (mesela Wordpress blog yazılımına böyle bir semantik özellik kazandırmak için).

Editörün Notu: Tabii ki söz konusu sistem Türkçe için çalışmıyor ve kısa sürede Türkçe için böyle bir web servisin sağlıklı ve bedelsiz ya da çok düşük bedelli şekilde devreye girmesini de Türkçe yazılım ekosisteminden beklemiyoruz.

Görüşler

0
towsonu2003
bu biraz alakasiz ama... bi linux distrosu vardi, live cd, icinde neredeyse butun semantic dil inceleme programlarini barindiriyordu. distrowatch.com'da aradim ama bulamadim, ismini de hatirlamiyorum... aranizda hatirlayan var mi? tesekkurler simdiden.
0
FZ
Morphix NLP'yi kast ediyorsunuz sanırım? (İngilizce çevirisi de burada. Slashdot'taki tartışması da burada. FM tartışması ise burada.)
0
towsonu2003
harika, cok tesekkurler
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Engelli sitelere alternatif erişim yolu: TamamAbi.org

crematorium

Mahkeme kararı ile ya da başka bir şekilde engellenmiş internet sitelerine erişmenin kolay ve ağrısız yolunu paylaşan bir site var artık.

TamamAbi.org

Önerilen çözümü kısaca özetleyeyim;

GUIdebook: Kullanıcı Arayüzü Sergisi

Soulblighter

Genişlemekte olan içeriğiyle, bu site, bir çok işletim sisteminin, eski sürümleri dahil, ekran görüntülerinden tutun da, uygulamaların açılış ekranlarına ve görüntülerine kadar bir çok grafik arayüz resmini barındırıyor.

WhatsApp, Signal, BlackBerry Messenger ve Diğerleri: Hangisini Kullanmalı? Neden? #3

Zakkum

Bu yazıdaki değerlendirme ölçütlerinin en başında “güvenlik” geliyor, işlevsellik ve kalite ise daha sonra ama elbette önemliler. Kullanıcı bilgileri üzerinden para kazanma, gözetleme ve kötüye kullanma mekanizması olduğu sürece değerlendirme açısından güvenliği her zaman ilk sıraya koymak durumundayız. Güvenli derken neyi kastediyoruz, bunu açmamız şart.

Yalnızca anında mesajlaşma için değil...

Gezegenler arası Internet!

sundance

Geçen hafta katıldığım bir sunumda, bir uzman Gezegenler arası Internet projesinden söz etti.

Güvenlik ile ilgili bir sunumdu ama benim aklımda nerdeyse sadece bu proje kaldı. Mars'a insanlı uçuş sırasında bile astronotların Internet'i kullanabilmelerini amaçlayan bu proje, aradaki önemli mesafe farkı nedeniyle, protokoller üzerinde bazı değişiklikler gerekiyor (iletişimin yaklaşık yirmi dakikada bir olması gibi sebeplerle).

İlginç bir fikre ilginç çözümler.

Her işe yarar network kablosu!

sundance

Yanında laptop taşıyan hemen hemen bütün ağ yöneticileri bir cross kablo bulundurur. Biraz abartanlar, bunu patch kabloya çevirecek bir çevirici de yapıp, ek aparatına bağlarlar. Öte yandan hala routerlara bağlanmak için terminal kablosu gerekir, bunların da cinsleri vardır vs. vs.

Bütün bunlardan sıkılan bir arkadaş 5'i bir yerde ağ kablosu projesini hayata geçirmiş. Projenin son aşamasını oluşturan loopback kablo test cihazını isterseniz ThinkGeek'den alabilirsiniz. Ya da oturup herşeyi kendiniz yapar, keyfini çıkartırsınız.