SDL, Animasyon ve Linux Oyun Programlama

0
FZ
GNU/Linux altında oyun programlamak istiyorsunuz öyle değil mi? Ama "nereden başlasam, nasıl anlatsam, hangi kitaplık, vs." şeklinde kara kara düşünüyorsunuz. Düşünmeyin, okuyun ve deneyin!
Şu anda Blizzard firmasında oyun geliştirme uzmanı olarak çalışan Sam Lantinga önderliğinde geliştirilen Simple DirectMedia Layer (SDL) güçlü, ticari rakipleri ile rekabet edebilecek olgunluğa erişmiş ve platform bağımsız (Linux, Windows, BeOS, MacOS Classic, MacOS X, FreeBSD, OpenBSD, BSD/OS, Solaris, ve IRIX) bir oyun geliştirme kitaplığı. Bu kitaplık ile 40´ın üzerinde oyun projesi yazıldı ve diğer platformlardan Linux'a aktarıldı (Buna ödül kazanmış olan Civilization: Call To Power Linux portu dahil). SDL´nin çalışması için grafik ekrana sahip bir PC ya da PDA yeterli (bir de üzerinde bir işletim sistemi olsa fena olmaz ;-)

SDL ile ilgili resmi belgeleri okumaya buradan başlayabilirsiniz. Bu da yetmezse kullanıcılar tarafından detaylı olarak yorumlanmış dokümantasyon kütüphesine de buradan erişebilirsiniz. SDL, bünyesinde SDL_image, SDL_net, SDL_mixer ve SDL_ttf çok işe yarar kütüphaneleri de barındırmaktadır. Kütüphanenin doğal programlama dili C/C++ olmakla birlikte Ada, Eiffel, Java, Lua, ML, Perl, PHP, Pike, Python ve Ruby gibi dillerle de kullanılabilir.

Açık kodlu ve serbest SDL ile kapalı kodlu DirectX teknolojilerini kıyaslayan güzel bir makaleyi de burada okuyabilirsiniz.

Bu arada hazır yukarıda Perl lafı geçmişken herhalde şu kitap da ilginizi çeker : Games, Diversions & Perl Culture.

Bol `hacking´ dolu günler dilerim...

Görüşler

0
mentat
oyunyapimi [www.oyunyapimi.org] sitesinde de surada [www.oyunyapimi.org] benzer bir makale yayinlanmisti.

SDL bu arada bana pek de DX'in ciddi bir rakibi gibi gozukmuyor. En azindan ticari ve ciddi projelerde boy olcusebilecek kapasitede degil henuz, ama iyi ki var tabi. Ancak gunumuzde, linux'cular kizsa da SDL de, Linux'da oyun sektoru de "naif" seviyede. Nedenleri ayrica tartisilir tabi.

Bir de ikisini karsilastirmak cok guc (karsilastiran yazida da bana karsilastirmadan cok SDL'den bahsediyor gibi geldi). Platform ustu olmasi gereken en onemli kisim bence grafik kismi oyunlarda. Ve zaten bu da SDL tarafindan degil OpenGL tarafindan saglaniyor SDL icinde de. Muzik-ses, pencere acma, ag baglantisi, girdi vs gibi isleri daha hafif yontemlerle de yapmak zaten mumkun. (wrapper classlarla) Asil kirilamayan oyun endustrisindeki DX Graphics (eski D3D) hegamonyasi, oyunlarin yuzde 99'u artik DX ile yaziliyor artik. Carmack haric, ciddi bir GL kullanicisi yok.

Sahsen DX kullanmiyorum ve GL'ciyim ama gercekleri de gormek lazim, GL'de bir versiyon atlamak icin yillarca bekliyorsunuz, shader teknolojisi aldi basini gidiyor, GL 2.0'da gelecek olan glSlang (shader dili) en erken bir yila cikacak. DirectX9 ile bu geldi bile (HLSL). Neyse, sizleri daha fazla kizdirmadan susayim ben.
0
FZ
Teknik bir yorum değil de buradaki yazışmalara dair bir yorum yapmak istiyorum.

Denmiş ki:
Neyse, sizleri daha fazla kizdirmadan susayim ben.

O nasıl söz! FM sitesi her türlü derinlemesine teknik tartışmaya ve bilgi paylaşımına açık ve bunu destekleyen bir sitedir. Burada ciddi teknik tartışmalar vakti zamanında bir hayli olmuştur ve gene olacaktır. Zaman zaman sert ve heyecanlı bir üsluba sahip olabilen bu tartışmalardan kendi adıma çok şey öğrendiğimi ve bilgi yoğunluklarından ötürü de zevk aldığımı söyleyebilirim.

Bu yüzden lütfen bu şekilde düşünmeyiniz. Buradaki her türlü makale her türlü eleştiriye açıktır, yeter ki eleştiren, tıpkı sizin yaptığınız gibi argümanlarını madde madde ve somut bilgilere dayanarak ortaya koysun.

Verdiğiniz bilgiler için teşekkür eder, FM sitesine daha detaylı ve yoğun şekilde katkıda bulunmanızı dileriz.

(FZ: Sezar´ın hakkını Sezar´a vermekten gocunmayan editör).
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Savaş simülasyonlarında hayal edilen gerçekleşiyor mu?

anonim

Eminim bir çok simülasyon meraklısı Internet ve multiplayer oyunların yaygınlaşması ile birlikte gerçek savaş (veya barış) ortamlarında gerçek insanların farklı araçları kullanarak bir arada etkileştiği bir ortam hayal etmişir. UbiSoft'un Silent Hunter 2 ve Destroyer Command oyunları bunu sağlıyor. Silent Hunter 2 bir U-Boot (Efsanevi Alman denizaltısı) simülasyonu ve Destroyer Command bir Destroyer (Denizaltı avlayan gemi) simülasyonu. İstediğiniz oyunu alıp multiplayer ortamında birbirinizi kovalayabiliyorsunuz. Buna bir de yine UbiSoft'un IL-2 Sturmovik uçak simülasyonunu ekleselerdi müthiş olurdu ;)

Karton Dünyasında Yeni Gelişmeler Var!

parsifal

Kızımın 8-9 ay önce arkadaşında gördüğü oyun konsolunu çok beğenip istemesiyle Nintendo Switch ile tanışma fırsatı bulmuş ama okuduğum pek çok yorumda genel olarak geleceğinin parlak olmadığını düşünerek mesafeli durmaya karar vermiştim.

Önümüzdeki günlerde, Switch, kara bulutları Labo ile dağıtmayı planlıyor. Labo, mukavvadan yapılmış aletlere, oyuncaklara, eşyalara can veriyor. İster...

Sony Ericsson PlayStation Phone yakında

spiderman

Sony Ericsson başkanı Miles Flint Financial Times’la yaptığı söyleşide PlayStation ve Bravia ürünleri için geliştirilen yeni bir Sony Ericsson telefonunun yolda olduğunu açıkladı.

Miles "Gelecekteki önemli projelerimizden birisi de bu. Ancak öncelikle bunun güvenli çalışacağından ve görevini tam olarak yapacağından emin olmalıyız" şeklinde konuştu.

Artık Türkiye`de de bir oyun firması var

redogre

Artık Türkiye'de yeni bir oyun firması var. Adı Momentum. Geçen hafta Hürriyet insan kaynaklarında çıkan bir haber sonucu varlığını öğrendiğim bu firma 3d Modeler and Artist ve C++ Programmer arıyormuş. CV göndermek isteyenler için adres "momentum@e-kolay.net".

Maalesef firmanın bir web sitesi yok!

Pusu Oyunu Çıkıyor

deniza

Yıllardır beklediğimiz, ülkemizin oyun yapımı alanında yegane övünç kaynağı olmaya aday yerli malı oyun "Pusu: Uyanış" 13 Mayısta raflardaki yerini alıyor. 20 milyon gibi oldukça makul bir fiyattan satışa çıkacak olan oyunu çeşitli kitapçı ve kırtasiyelerden veya internet üzerinden weblebi ve Ideefixe sitelerinden satın alabileceksiniz.

Tebrikler 3tegames.. Demek gerçekten istenirse olabiliyormuş.

http://www.pusuoyunu.com
http://www.3tegames.com