SDL, Animasyon ve Linux Oyun Programlama

0
FZ
GNU/Linux altında oyun programlamak istiyorsunuz öyle değil mi? Ama "nereden başlasam, nasıl anlatsam, hangi kitaplık, vs." şeklinde kara kara düşünüyorsunuz. Düşünmeyin, okuyun ve deneyin!
Şu anda Blizzard firmasında oyun geliştirme uzmanı olarak çalışan Sam Lantinga önderliğinde geliştirilen Simple DirectMedia Layer (SDL) güçlü, ticari rakipleri ile rekabet edebilecek olgunluğa erişmiş ve platform bağımsız (Linux, Windows, BeOS, MacOS Classic, MacOS X, FreeBSD, OpenBSD, BSD/OS, Solaris, ve IRIX) bir oyun geliştirme kitaplığı. Bu kitaplık ile 40´ın üzerinde oyun projesi yazıldı ve diğer platformlardan Linux'a aktarıldı (Buna ödül kazanmış olan Civilization: Call To Power Linux portu dahil). SDL´nin çalışması için grafik ekrana sahip bir PC ya da PDA yeterli (bir de üzerinde bir işletim sistemi olsa fena olmaz ;-)

SDL ile ilgili resmi belgeleri okumaya buradan başlayabilirsiniz. Bu da yetmezse kullanıcılar tarafından detaylı olarak yorumlanmış dokümantasyon kütüphesine de buradan erişebilirsiniz. SDL, bünyesinde SDL_image, SDL_net, SDL_mixer ve SDL_ttf çok işe yarar kütüphaneleri de barındırmaktadır. Kütüphanenin doğal programlama dili C/C++ olmakla birlikte Ada, Eiffel, Java, Lua, ML, Perl, PHP, Pike, Python ve Ruby gibi dillerle de kullanılabilir.

Açık kodlu ve serbest SDL ile kapalı kodlu DirectX teknolojilerini kıyaslayan güzel bir makaleyi de burada okuyabilirsiniz.

Bu arada hazır yukarıda Perl lafı geçmişken herhalde şu kitap da ilginizi çeker : Games, Diversions & Perl Culture.

Bol `hacking´ dolu günler dilerim...

Görüşler

0
mentat
oyunyapimi [www.oyunyapimi.org] sitesinde de surada [www.oyunyapimi.org] benzer bir makale yayinlanmisti.

SDL bu arada bana pek de DX'in ciddi bir rakibi gibi gozukmuyor. En azindan ticari ve ciddi projelerde boy olcusebilecek kapasitede degil henuz, ama iyi ki var tabi. Ancak gunumuzde, linux'cular kizsa da SDL de, Linux'da oyun sektoru de "naif" seviyede. Nedenleri ayrica tartisilir tabi.

Bir de ikisini karsilastirmak cok guc (karsilastiran yazida da bana karsilastirmadan cok SDL'den bahsediyor gibi geldi). Platform ustu olmasi gereken en onemli kisim bence grafik kismi oyunlarda. Ve zaten bu da SDL tarafindan degil OpenGL tarafindan saglaniyor SDL icinde de. Muzik-ses, pencere acma, ag baglantisi, girdi vs gibi isleri daha hafif yontemlerle de yapmak zaten mumkun. (wrapper classlarla) Asil kirilamayan oyun endustrisindeki DX Graphics (eski D3D) hegamonyasi, oyunlarin yuzde 99'u artik DX ile yaziliyor artik. Carmack haric, ciddi bir GL kullanicisi yok.

Sahsen DX kullanmiyorum ve GL'ciyim ama gercekleri de gormek lazim, GL'de bir versiyon atlamak icin yillarca bekliyorsunuz, shader teknolojisi aldi basini gidiyor, GL 2.0'da gelecek olan glSlang (shader dili) en erken bir yila cikacak. DirectX9 ile bu geldi bile (HLSL). Neyse, sizleri daha fazla kizdirmadan susayim ben.
0
FZ
Teknik bir yorum değil de buradaki yazışmalara dair bir yorum yapmak istiyorum.

Denmiş ki:
Neyse, sizleri daha fazla kizdirmadan susayim ben.

O nasıl söz! FM sitesi her türlü derinlemesine teknik tartışmaya ve bilgi paylaşımına açık ve bunu destekleyen bir sitedir. Burada ciddi teknik tartışmalar vakti zamanında bir hayli olmuştur ve gene olacaktır. Zaman zaman sert ve heyecanlı bir üsluba sahip olabilen bu tartışmalardan kendi adıma çok şey öğrendiğimi ve bilgi yoğunluklarından ötürü de zevk aldığımı söyleyebilirim.

Bu yüzden lütfen bu şekilde düşünmeyiniz. Buradaki her türlü makale her türlü eleştiriye açıktır, yeter ki eleştiren, tıpkı sizin yaptığınız gibi argümanlarını madde madde ve somut bilgilere dayanarak ortaya koysun.

Verdiğiniz bilgiler için teşekkür eder, FM sitesine daha detaylı ve yoğun şekilde katkıda bulunmanızı dileriz.

(FZ: Sezar´ın hakkını Sezar´a vermekten gocunmayan editör).
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Driver 3´te İstanbul sokakları

redogre

Bir arkadaşım Driver 3 ün trailerını indirmiş. Miami, Nice ve diğer şehirlerden sonra İstanbul geliyor. 3 katlı, cumbalı ahşap evler, kervansaraylar ve arka planda gerçek bir boğaz görüntüsü. "Eee hani link?" derseniz haklısınız ama maalesef Infogrames sitesinde ki link bozuk...

C-64 demoları! Flash ile yeniden kodlanmış

sundance

Size de oluyor mu? Bunalmış bir iş gününün ortasında "Şimdi ortaokulda olsam, en büyük derdim de C-64'ümün disketsiz olması olsa" dediğiniz?

Peki Flash ile yapılmış atraksiyonları gördüğünüzde "Biz yirmi yıl önce 1Mhz makinada bunları assembler ile kodluyorduk?" diye aklınızdan geçiriyor musunuz? O zaman gözünüz aydın, nostalji yapmak için bir fırsat DocSnyder isimli bir arkadaş birçok C-64 introsunu Flash ile yeniden kodlamış. Belki yakında meşhur demoları da bu formatta görebiliriz, kimbilir?

World Of Warcarft Çinde Sınırlandırıldı

anonim

Dünyanın en büyük MMO ailesine sahip olan WoW [4 milyondan fazla sattı] , Çinli oyuncuların kendini fazla kaptırıp hayati tehlike yaşamamaları için , günlük oynama süresinde sınırlamaya tabi tutuldu.

Çinli oyuncuların kendini oyunlara fazla kaptırdığı malum. Uygulamada dünyada bir ilk sayılabilir. Kaynak http://www.turktekno.net

U.H.A.C.K

sansured

Uzun süredir Vector Games tarafından geliştirilmekde olan V2 Oyun Motoru ile geliştirilen oyunun duyurusu nihayet yapıldı. Duyuru ile birlikte küçük bir oynanabilir demo da yayınlandı. Oyun türünün bilim kurgu konulu bir fps olacağı da açıklamalar arasında yer almakda. Oyun ile ilgili detaylı bilgiye oyunun resmi sitesi olan projectuhack.com adresinden ulaşabilirsiniz.

Playstation 'Kırmak' Avusturalya'da Artık Yasal...

loker

BBC'nin haberine göre: Avusturalya'da bir satıcı, Sony tarafından, Playstation oyun konsoluna ülke dışından alınan ya da kırılmış oyunlardan kopyalanan diskleri okuma becerisi kazandıran çip taktığı için mahkemeye verilmiş ve dava sonunda çıkan tartışmaya Danıştay benzeri bir mercii son noktayı koymuş: