SDL, Animasyon ve Linux Oyun Programlama

0
FZ
GNU/Linux altında oyun programlamak istiyorsunuz öyle değil mi? Ama "nereden başlasam, nasıl anlatsam, hangi kitaplık, vs." şeklinde kara kara düşünüyorsunuz. Düşünmeyin, okuyun ve deneyin!
Şu anda Blizzard firmasında oyun geliştirme uzmanı olarak çalışan Sam Lantinga önderliğinde geliştirilen Simple DirectMedia Layer (SDL) güçlü, ticari rakipleri ile rekabet edebilecek olgunluğa erişmiş ve platform bağımsız (Linux, Windows, BeOS, MacOS Classic, MacOS X, FreeBSD, OpenBSD, BSD/OS, Solaris, ve IRIX) bir oyun geliştirme kitaplığı. Bu kitaplık ile 40´ın üzerinde oyun projesi yazıldı ve diğer platformlardan Linux'a aktarıldı (Buna ödül kazanmış olan Civilization: Call To Power Linux portu dahil). SDL´nin çalışması için grafik ekrana sahip bir PC ya da PDA yeterli (bir de üzerinde bir işletim sistemi olsa fena olmaz ;-)

SDL ile ilgili resmi belgeleri okumaya buradan başlayabilirsiniz. Bu da yetmezse kullanıcılar tarafından detaylı olarak yorumlanmış dokümantasyon kütüphesine de buradan erişebilirsiniz. SDL, bünyesinde SDL_image, SDL_net, SDL_mixer ve SDL_ttf çok işe yarar kütüphaneleri de barındırmaktadır. Kütüphanenin doğal programlama dili C/C++ olmakla birlikte Ada, Eiffel, Java, Lua, ML, Perl, PHP, Pike, Python ve Ruby gibi dillerle de kullanılabilir.

Açık kodlu ve serbest SDL ile kapalı kodlu DirectX teknolojilerini kıyaslayan güzel bir makaleyi de burada okuyabilirsiniz.

Bu arada hazır yukarıda Perl lafı geçmişken herhalde şu kitap da ilginizi çeker : Games, Diversions & Perl Culture.

Bol `hacking´ dolu günler dilerim...

Görüşler

0
mentat
oyunyapimi [www.oyunyapimi.org] sitesinde de surada [www.oyunyapimi.org] benzer bir makale yayinlanmisti.

SDL bu arada bana pek de DX'in ciddi bir rakibi gibi gozukmuyor. En azindan ticari ve ciddi projelerde boy olcusebilecek kapasitede degil henuz, ama iyi ki var tabi. Ancak gunumuzde, linux'cular kizsa da SDL de, Linux'da oyun sektoru de "naif" seviyede. Nedenleri ayrica tartisilir tabi.

Bir de ikisini karsilastirmak cok guc (karsilastiran yazida da bana karsilastirmadan cok SDL'den bahsediyor gibi geldi). Platform ustu olmasi gereken en onemli kisim bence grafik kismi oyunlarda. Ve zaten bu da SDL tarafindan degil OpenGL tarafindan saglaniyor SDL icinde de. Muzik-ses, pencere acma, ag baglantisi, girdi vs gibi isleri daha hafif yontemlerle de yapmak zaten mumkun. (wrapper classlarla) Asil kirilamayan oyun endustrisindeki DX Graphics (eski D3D) hegamonyasi, oyunlarin yuzde 99'u artik DX ile yaziliyor artik. Carmack haric, ciddi bir GL kullanicisi yok.

Sahsen DX kullanmiyorum ve GL'ciyim ama gercekleri de gormek lazim, GL'de bir versiyon atlamak icin yillarca bekliyorsunuz, shader teknolojisi aldi basini gidiyor, GL 2.0'da gelecek olan glSlang (shader dili) en erken bir yila cikacak. DirectX9 ile bu geldi bile (HLSL). Neyse, sizleri daha fazla kizdirmadan susayim ben.
0
FZ
Teknik bir yorum değil de buradaki yazışmalara dair bir yorum yapmak istiyorum.

Denmiş ki:
Neyse, sizleri daha fazla kizdirmadan susayim ben.

O nasıl söz! FM sitesi her türlü derinlemesine teknik tartışmaya ve bilgi paylaşımına açık ve bunu destekleyen bir sitedir. Burada ciddi teknik tartışmalar vakti zamanında bir hayli olmuştur ve gene olacaktır. Zaman zaman sert ve heyecanlı bir üsluba sahip olabilen bu tartışmalardan kendi adıma çok şey öğrendiğimi ve bilgi yoğunluklarından ötürü de zevk aldığımı söyleyebilirim.

Bu yüzden lütfen bu şekilde düşünmeyiniz. Buradaki her türlü makale her türlü eleştiriye açıktır, yeter ki eleştiren, tıpkı sizin yaptığınız gibi argümanlarını madde madde ve somut bilgilere dayanarak ortaya koysun.

Verdiğiniz bilgiler için teşekkür eder, FM sitesine daha detaylı ve yoğun şekilde katkıda bulunmanızı dileriz.

(FZ: Sezar´ın hakkını Sezar´a vermekten gocunmayan editör).
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Akıllara ziyan Flash-Shockwave oyunlar

redogre

Şööle bilgisayarın başına geçip 10 dakika kafa yormadan oynayacağınız ama korkunç zevk alacağınız oyunlar istiyorsanız Globz.net adresine bir göz atın.
Özellikle Viral adlı oyun hem oynanabilirlik açısından, hemde fikir olarak inanılmaz güzel.Cubic ise muliplayer bir zeka oyunu... Evet flash ile multiplayer ve gayette sağlam bir oyun. Sitede yaklaşık 17 oyun var. Bir göz atmaya değer.

Sanane.com Bakımda!

sundance

Yıllardır, büyük bir özveri ve çaba ile ayakta duran, çoğumuzun ilgi ile takip ettiği Sanane.com 'Servislerimizide bakım çalışması yapılmaktadır kısa süre sonra tekrar bağlanmayı deneyiniz' ibaresi ile servisini durdurdu.

Söz konusu duraklamanın gerçekten bakımdan mı kaynaklandığını, ya da SIERRA (HalfLife ve daha birçok oyunun dağıtıcıs)'nın sunucu açma izni ile ilgili aşağıdaki maildan mı kaynaklandığını bilememekteyiz. Fakat bir gerçek SandWaves.org'un yayında olduğu

Dileğimiz çok sevdiğimiz Sanane.com operasyonuna devam edebilmesi.

Artık Türkiye`de de bir oyun firması var

redogre

Artık Türkiye'de yeni bir oyun firması var. Adı Momentum. Geçen hafta Hürriyet insan kaynaklarında çıkan bir haber sonucu varlığını öğrendiğim bu firma 3d Modeler and Artist ve C++ Programmer arıyormuş. CV göndermek isteyenler için adres "momentum@e-kolay.net".

Maalesef firmanın bir web sitesi yok!

Biraz bulmaca çözelim: Trisoli

FZ

Frank Buss kendisine yeni yıl hediyesi olarak verilen tahtadan bulmaca ile bir süre kafayı yedikten sonra favori araçları olan Flash, POV-Ray ve Common Lisp'i alıp Trisoli oyun sayfasını yapmış ve oyunu çözen Common Lisp kodunu (alternatif kodlarla birlikte) sunmuş. Çılgın ve imkansız bir oyunla boğuşmak isteyenler için birebir.

The Escapist

cemuzunlar

The Escapist: Oyunlar ve oyun kültürü üzerine, endüstri içinden ve dışından pek çok tanınmış kişi tarafından yazılmış makale ve köşe yazılarının bulunduğu, dijital olarak yayımlanan, ücretsiz, haftalık bir dergi.