İki şoklu dualshock

0
ekrems
Biz Playstation 3'ü sabırsızlıkla beklerken Sony hala PS2'de kullandığı dualshockla ilgili immersion'un açtığı patent davasını kaybettiği bugün neredeyse tescillendi. Ceza şimdilik 90,7 milyon dolar. İşte genç bir teknoloji şirketinden ilginç bir başarı hikayesi...

Sony, patentli teknolojileriyle eğlence dünyasına şekil veren öncülerin başında geliyor. Biz Playstation 3'ü sabırsızlıkla beklerken PS2'de kullandığı dualshockla ilgili immersion'un açtığı patent davasını Sony'nin tanığı temyiz mahkemesinde reddedildiğinden yeniden hatırlatmak istedim.

Immersion'un 1995'te "haptic technologies" adını verdiği teknolojiyle ilgili patent başvuruları yapmaya başladı. Şu an 500 civarında patent belgesi veya patent başvurusuna sahip. (Yayınlananlar için bkz. Espacenet)

Akıllı bir patentleme stratejisiyle Microsoft'tan Logitech'e birçok ünlü firmaya lisans verdiği teknolojisine ilişkin patent portföyü ile 2002 yılında Sony firmasına patent ihlali gerekçesiyle Kaliforniya mahkemesine dava açmıştı. Dava 2004 yılında federal jüri'nin Sony'i suçlu bulması ve patentli teknoloji üzerine kurulu dualshock'u satışlarından elde ettiği haksız kazanca karşılık immersion'a 82 Milyon$ ödemesiyle sonuçlandı.

Sony, üst mahkemeye gitti ve sonuç değişmedi. 2005'te sonuçlanan davada ceza 90.7 Milyon dolara çıkarıldı. Sony, PS2 satışlarının durdurulmaması için immersion'a ödemeyi gerçekleştirdi. Sony halen Amerikan Temyiz Mahkemesinde bu dava ile uğraşıyor ve Immersion patentinin geçersizliği iddiasında kullandığı tanık (Mr. Craig Thorner) Sony ile çıkar ilişkisi içerisinde olduğundan iddiaları kabul edilmedi. Davada sona iyice yaklaşıldı. Sony'nin ödeyeceği bedel daha da artacak gibi görünüyor.

Immersiyon, 1993 yılında kurulmuş olan genç bir teknoloji şirketinin ilginç bir inovasyon başarı hikayesi. Kaynak: www.inovasyon.com

Görüşler

0
Soulblighter
Ya o değil de başlığa yarıldım ben :)
0
simor
:)
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

FM Wars Beta 0.08

redogre

FazlaMesai bannerında artık ufak bir oyun oynayabileceksiniz. Şu anda daha Beta ama yakında skor tablosuyla ve diğer ekleriyle tam çalışır hale gelecek.

Görmek için FM teması seç bölümünden Oyun temasını seçmeniz yeterli, hem başlatmazsanız uslu uslu bekliyor sadece.

Starcraft Kaynak Kodu Bulundu!

sundance

E-bay'den aldığı bir kutudan, içinde Starcraft kaynak kodu olan bir CD çıkan oyuncu, CD'yi Blizzard'a iade etti. Blizzard ise kodu bulan Khemist49'a birçok hediyeler ve kendisini bu sene yapılacak BlizzCon'a davet ederek ödüllendirdi.

http://kotaku.com/guy-finds-starcraft-source-code-and-returns-it-to-blizz-1794897125

Pusu! Tamamı türk yapımı 3 boyutlu ilk oyun!

larweda

Daha önce Türkiyede yapılan Galata ve Lale Savaşçıları oyunları Türk ürünü oyun tarihinde benim hatırlayabildiğim en ciddi projelerdi. Ama her iki oyunun da yabancı rakipleri karşısında çok fazla eksikleri olduğu ve amatörce yapıldığı eleştirileri söylendi. Şimdi matematik mühendisi iki arkadaşın üzerinde çalıştığı bir türkçe oyun projesi var. Pusu (Ambush), Wolfenstein'la başlayıp Doom'la popüler olan ve sonra örneklerinin binlercesi üretilen FPS (First Person Shooter) tarzı oyunlardan biri oluyor. Oyunun ilk test versiyonlarından görülen ise, gerçekten üzerinde emek harcanmış ve Quake, Half-Life, Duke-Nuke'm gibi büyük oyun firmalarının oyunlarına kafa tutacağa benziyor.

Nerde o eski oyunlar?

sundance

Siz de otuzlu yaşlarına gelmiş bazılarımız gibi, bir sonraki ekran kartını istemek dışında pek de bir yeniliğe sahip olmayan oyunlara gıcık oluyor, C-64 çağının basit fakat bağımlılık yapan oyunlarını özlüyor? Birisi sorduğunda son altı aydır hiç oyun oynamadım diyor musunuz?

The Underdogs ve Retro Remakes en çok ziyaret ettiğiniz siteler arasında mı ?

O zaman sıkı durun, çünkü Remakes 2004 yarışması sonuçlandı. Bütün dinazorları listeyi gözden geçirmeye davet ediyorum, Quest for Tires'dan, Jumping Jackson'a, Beach Head'den, Manic Miner'a, Retro River Raid'den, Jet Set Willy'e kadar birsürü eski dost sizi bekliyor :) Hatta ATARI bağımlıları için ADVENTURE bile mevcut.

Go Şampiyonluk Maçları Internetten Naklen

sundance

Uzak Doğu`nun en mistik oyunlarından biri olan GO şampiyonluk maçları, Internet Go Server üzerinden naklen yayınlanmakta.

Kobayashi Koichi (10dan) ve ona meydan okuyan O Rissei (9 dan)

İkinci maçı O Rissei 0.5 taş farkla kazanmıştı. Üçüncü maç ise şu anda oynanmakta :). Diğer iki maç ise 19Nisan ve 25Nisan`da Türkiye saati ile öğlen 12'de başlayacak.