RobotCub: Yeni ve İddialı bir Robot Projesi

0
FZ
Avrupa Komisyonu tarafından Unit E5 "Cognition" projesi kapsamında 5 yıl boyunca desteklenecek RobotCub projesi çalışmalarına başladı. Projenin amaçlarından biri gerçek robot ürünleri üzerinden insan bilişsel faaliyetlerine dair daha çok bilgi sahibi olmak. Bu yüzden bilgisayar bilimlerinin yanısıra bilişsel sinirbilim gibi bilim dallarından araştırmacılar çalışacaklar. Proje platformu açık kodlu yazılım prensiplerine göre geliştirilip dağıtılacak.

Hedefler arasında 2.5 yaşındaki bir çocuk boyutlarında ve yeteneklerinde insansı bir robot geliştirmek de var.

Görüşler

0
mentat
Bir de Japon yapmış durumu var ki, Hiroshi Ishiguro abimiz (http://www.ed.ams.eng.osaka-u.ac.jp/), bir konferansta (ICMI05) konuşmasını dinlemiştim, şovunu izlemiştim desem daha doğru olur, millet yapay zeka, robot falan derken, eleman ben kızıma benzer şunu yaptım falan şeklinde tüm izleyenleri dumura uğratmıştı. Konuşmasının ana konusu insansı algılama özelliği olan yapay dokular vs gibi bir şeydi. videoları mutlaka izleyin derim linkteki.
0
mentat
yorumuma yorum katayım; japon projenin hiçbir şekilde yapay zeka, bilişsel süreçler, insansılık vs üzerine bir boyutu yoktu. sadece insana çok benzeyen, mekanik robot yapma ile ilgileniyordu. bir nevi kukla idi yani.
0
sefalet
http://www.fazlamesai.net/index.php?a=article&sid=3159

Sen adamı dinlediysen biz de haberini geçtik. :)
0
FZ
Japonlar yaşlılara, emeklilere hizmet edecek genç bulamıyorlar o yüzden de insansı robot yapmaya çalışıyorlar, nasıl olsa para bol, yaşlı Japonların çou bastırır parayı alır bu robotları... gibisinden bir geyik dolanıyor etrafta. Doğruluk payı nedir bilemem. (Nerede kaldı geleneksel Japon sevgi, saygı, sadakat, itaat anlayışı...)
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Bilim ve Teknik e-dergi oluyor

e2e

"TÜBİTAK’ın popüler bilim dergileri, Bilim ve Teknik ile Bilim ve Çocuk, elektronik yayına geçiyor. Her iki dergi, Temmuz ayından itibaren internette yayınlanacak.

Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu tarafından yayınlanan Bilim ve Teknik Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Raşit Gürdilek, dergilerin ilk elektronik sayılarının Temmuz ayında yayına gireceğini açıkladı. Gürdilek, elektronik sayıların matbu baskılarla aynı zamanda yayınlanacağı belirtti. Abonelik işlemleri ile ilgili bilgiler dergilerin kendi web sayfalarında duyuruldu."

Ayrıntılar: NTV MSNBC, Bilim ve Teknik

Bilim Haritası

RoR

Disiplinler arasında nasıl bir ilişki mevcut, yada ne oranda? Bu sorunun cevabı ilk olarak Amerikan Sandia Labaratuvarlarından, Mühendis Kevin Boyach, Richard Klavans ve Brad Paley tarafından bir yazılım ile incelenmiş.

Internette Arama Yapmak Beyninize İyi Gelebilir

FZ

Pek çok çalışmadaki bulgulara göre zihninizi zorlayan bilişsel görevler beyninizin o işe kanalize olması ile kalmıyor, aynı zamanda beyninizin o göreve tepki verme şeklini de değiştiriyor. Zorlu zihinsel görevlerden ötürü beynin daha çok meşgul edilmesinin beyni hasarlara karşı korumanın yanısıra yaşlanmanın da olumsuz etkilerine karşı koruduğu düşünülüyor.

Uçan Araba Geliyor

caNavar

Fantastik filmlerin en çok aranan, hayal edilen teknolojisi gerçek oluyor. Amerikan Terrafugia şirketi tarafından geliştirilen "Transition" adlı uçan araba 2009 yılında trafiğe çıkıyor. Karada ve havada gidebilecek olan arabanın fiyatı 150 bin dolar olacak.

Türkçe İçin Doğal Dil İşleme Çalışmaları

anonim

Doğal dil işleme dünyada oldukça yaygın bir alan olsa da ne yazıkki bu konuda Türkiye'de ve özellikle Türkçe için yapılan çalışmalar çok fazla değil. Burada bu konuda ki üç bölümlük bir makale dizisini sizlerle paylaşmak istiyorum.

Birinci bölüm Biçimbilimsel ve Morfolojik Analize Çözüm Önerileri

İkinci bölüm Anlamsal Analize Temel Oluşturan Morfolojik Analiz Modeli

Üçüncü bölüm Bilgisayar Türkçe Metinleri Anlayabilir mi ?

Not: Acaba Bilişsel Bilimler alanına giren haberler (Doğal Dil işleme, YZ, vb. ) için ayrı bir kategori açma zamanı gelmedi mi ?