Reiser4 Gümbür Gümbür Geliyor

0
Soulblighter
Slackware kullananlar bilir ReiserFS dosya sistemini. (Gentoo, Lindows ve SuSE de kullanılıyor sanırım) ReiserFS, sağladığı performans ile kendini kanıtlamış bir dosya sistemi. Hans Reiser tarafından yazılan ReiserFS dosya sisteminin yeni sürümü olan Reiser4, yakında çıkıyor.

Linux çekirdeğinin 2.6 sürümü ile birlikte gündeme gelen Reiser4, ReiserFS'in bir üst sürümü veya güncellenmiş hali değil. Tamamen yeni bir dosya sistemi. Sağladığı özellikler gerçekten heyecan verici...
* Reiser4 en büyük silahı hızı, http://www.namesys.com/benchmarks.html adresinden test sonuçlarına bakabilirsiniz.

* Reiser4 atomik bir sistemdir. Dosya sistemi üzerinde gerçekleştirilen bir işlemler ya tamamen olur ya da hiç olmaz. Bir işlemin yarım kalması söz konusu değildir. Bu durum veri kaybını önler. Ayrıca bu sistem herhangi bir başarım kaybına sebep olmaz. Kendine ait olan bir algoritma ile dosyaları iki kez kopyalamadan bu işlemi gerçekleştirir.

* Reiser4, diğer dosya sistemlerinin aksine verileri kütük dizilimi şeklinde değil, küçük dosyaları bir arada tutar. Böylece daha fazla boş alan sağlar. Bu, aynı zamanda Reiser4'ün diğer dosya sistemlerine göre iyi ölçeklenebilir bir sistem olmasını da sağlar. Bir dizinde milliyonlarca dosya bulundurmak ve bu işlemi hızlı gerçekleştirmek ister misiniz? Reiser4 için sorun değil.

* Reiser4, eklenti tabanlıdır. Bu, geliştiricilerin daha sonradan yaptıkları yenilikleri, Reiser4 dosya sisteminize ekleyebilirsiniz. Bunu yaparken diskinizi biçimlemeniz gerekmez. Kod yazmayı seviyorsanız, eklentileri de seveceksiniz.

* Reiser4, askeri düzeyde güvenlik için tasarlanmıştır. Dosya sistemi üzerinde yapılacak her türlü tehlikeli işlemi önler ve bunları takip etmenizi sağlar.

Kaynak: LWN.net ve http://www.namesys.com

Görüşler

0
Soulblighter
Okuyunca farkettim ki oldukça fazla yazım hatası yapmışım. Cümleler bozuk olmuş. Kısıtlı bir zamanda yazdığım için dikkatsiz davranmışım. Okuyan herkesten şimdiden özür dilerim...
0
sundance
Reiserfs hakkında birkaç ek bilgi :)
-Orjinal projede Hans Reiser'in en büyük sponsorlarından biri kendisine journalling bir filesystem isteyen MP3.com du. Bu ve diğer ticari firmaların ReiserFSe olan destekleri çok önemli.
-ReiserFS Debian dahil olmak üzere hemen bütün Linux sistemlerle artık gelmekte.
-Özellikle küçük dosyalar sözkonusu olduğunda çok üstün bir performansı var, Reiser4 ile bunu daha da ileri götürüyorlar.
-Eğer bir sisteminizi reiserfs yaptığınız bir partisyona nakledip çalıştırmak istiyorsanız (ve bu olmuyorsa) aklınızda olsun reiserfs sistemi -t notail opsionu ile mount etmeniz gerek (mount -o reiserfs -t notail /dev/hdc /mnt/yedek)
-Mount ederken noatime ile mount ederseniz, sistem dosyaya her eristiğiniz zamanı bir yere yazmaz (bu performans kazandırır ve diğer dosya sistemleri için de geçerlidir) notail derseniz (sadece reiserfs de) bu sefer de sistem, küçük dosyalar yazılırken clusterın geri kalan kısımlarını da biraraya getirip kullanmaya çalışmaz, bundan bir miktar yer kaybedebilirsiniz ama performans olarak kazancınız büyük olacaktır.
-Yakın zamana kadar journalling denildiğinde ext3ün reisere tercih edilmesinin sebeplerinden biri ext3ün ext2+journal şeklinde bir dosya sistemi olması ve bu yüzden bir sorun çıktığında çok kolay ext2 olarak mount edilebilmesiydi. Knoppix ve benzeri live rescue cdler çıktığından beri bu bir sorun olmaktan çıktı. Artık hemen her live cd (knoppix, linux-bbc, gentoo live vs.) reiserfs mount edebiliyor.
0
roktas
Ben de bir ekleme yapayım :-) Geçenlerde kazaen `rm -rf /` operasyonundan geçmiş bir partisyonu `reiserfsck --rebuild-tree` ile kurtarma zevkine eriştim. Herr Reiser`i herkese tavsiye ederim.
0
glLoadIdentity
ReiserFS ile ilgili kötü anıları olan insanlardan biriyim ... Birkaç yıllık birikimin , bir elektrik kesintisi ile uçtuğuna şahit oldum. Herr Reiser da bana torpilli davranmadı bazı konularda .
Bu nedenle ReiserFS konusunda 2 kere düşünülmesini tavsiye ediyorum . Sistem yeniden yazılmış olabilir , çok güvenilir olabilir ... Tamamen sizin tercihiniz . Benimle aynı akibeti paylaşan fm dostları elbette var . Aldığım (atladığım) yedeklerim sayesinde sistemim yeniden çalışabilir durumda ama harcadığım zamanı Herr Reiser dan geri isteme şansım yok.
Aslında var ... 25 Amerikan doları karşılığında Herr Reiser 'beceremediğiniz' şeyleri yapabileceğini söylüyor ...
Belki Reiser4 50 Amerikan doları değerinde olacak, kim bilir ? :) 2 kere düşünmekten hiçbir zarar gelmez . Yedek almanın yararları konusunda yorum istememekle birlikte , Herr Reiser in şiddetine maruz kalan arkadaşların (isimleri bende saklı) yorumlarını bekliyorum .
0
sundance
Sanırım burada metadata journalling konusu devreye giriyor. Birara ext3, journalling file systemler arasında metadata journalling yapan tek olması ile öbürlerinden daha güvenli olduğunu söylüyordu, ama bildiğim kadarıyla şu anda bu geçerli değil.

Öte yandan birkaç yıllık birikimin bir elektrik kesintisi ile uçması konusunda çok da söyleyebilecek bir şey yok, zira elektrik kesintisi ile harddisk bile uçabildiğine göre, resetle ya da aniden makinayı kapamak ile uçmadığı sürece dosya sistemine çok bir şey demek mümkün değil.

Fazlamesai WHQ da, Taksimdeyken elektrik kesilmesi yüzünden altı ay içinde dört harddiskin kullanılamaz şekilde uçtuğuna şahit olduğumdan çok söyleyebilecek bir şey bulamıyorum.

Yalnız merak ettiğim Roktasin yukarda anlattığı çözümü denediniz de işe yaramadı mı ?

0
realist
Elektrik kesintisi donanım arızasına sebep olmadıysa dosya sistemine bir şey demek mümkün.

Bir de sadece merakımdan soruyorum. EXT3 metadata journalling yapıyor ise diğerlerininki nasıl bir journalling oluyor?
0
sundance
Uykulu uykulu yazarken bir terslik olduğunu farketmiştim ama senin uyarın sayesinde emin oldum :) Tabi ki journalling yapan bütün dosya sistemleri temelde meta-data journalling yapıyor (dosya bilgilerinin journalini tutuyor) fakat ext3 aynı zamanda verinin de journalini tutuyor, yani metadata + data journalling yapıyor ki bildiğim kadarıyla Reiser ve diğerleri bunu yapmıyor.

Konu ile ilgili bir iki link:
http://twiki.org/cgi-bin/view/Wikilearn/LinuxFilesystems

www.linuxgazette.com/issue68/dellomodarme.html

Yanlış bilgi vermemi engellediğin için teşekkürler :)
0
glLoadIdentity
Roktas ın yukarıda anlattığı çözüm ve daha nicelerini (bakınız google) denedim . Herhangi bir faydası olmadı . 'Elektrik kesintisi ile' ibaresini kullanma sebebim , sadece olayın nasıl oluştuğunu anlatmak içindi. Beni çileden çıkartan , donanımımda herhangi bir sorun olmamasına rağmen , 'Gümbürdediği' söylenen bir dosya sisteminin (ne güzel de seçmiştim debian pişirirken) beni yarıyolda bırakmasıydı ...
Şimdi ext3 kullanıyorum ve ani kesintilerde (reset , elektrik kesilmesi , temizlikçinin fişi prizden çekmesi , vs) çok sevgili dosyalarımın , hala orada olduğunu görmek bana mutluluk veriyor.
Diğer dosya sistemlerini denemeyi düşünüyorum ... Ama şu an bu benim için bir lüks . Zamanım olursa neden olmasın ...
Belki Herr Reiser a bir şans bile verebilirim (günlük kullanımdan uzak , kimseye zarar veremeyeceği biryerlerde)
0
realist
Çekirdeğe kabul edilmiş ve Debian (3.0) kurulumuna alınmış sapasağlam zannettiğim hali bile Squid cache'imi uçurduysa bu işte bir terslik var derim.
Ayrıca sadece EXT3 ile kıyaslamak yerine JFS ve XFS'i de denemek gerekir.
0
WoLoLo
Demekki tek reiserfs mağduru ben değilmişim :)
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Paylaşmak istediğim bir anı

cayfer

Dün akşam evde ilginç bir olay yaşadım: 14 yaşındaki küçük oğlum Murat sinirli bir şekilde odasından çıkıp "Yetti artık!" diye yanıma geldi. "Hayrola?" diyince "yarından başlayarak LINUX'a geçiyorum!" dedi. Nedenini sorunca "bu çakılmalardan, ikide bir reboot etmek zorunda kalmaktan ve virüslerden bıktım artık." yanıtını verdi. "Ama o zaman oyunlarını oynayamazsın" falan diyince "Abim benim sevdiğim oyunların hepsini halletmis, üstelik MSN, AIM hepsi varmış. MP3'ler için de çok iyi bir program varmış. Filim de seyrediliyormuş. Ödevlerimi de LINUX'un ofis programıyla yaparım" dedi ve makinasındaki önemli dosyalarını benim makinama yedeklemeye başladı. "Bi tek photoshop yokmuş, onu da kullanmayabilirim" diyince GIMP'ten söz ettim ve çok sevindi.

14 yaşında bir çocuk... Benden ve ağabeyinden etkilenmemiş olmasına olanak yok elbette ama hiç kimsenin zorlaması olmadan, bir akşam durup dururken odasından "Yeter artık..." diye fırlıyorsa MS ürünleriyle profesyonel iş yapmaya girişeceklerin bir kez daha düşünmesi gerekir gibime geliyor.

Yet Another Open Source

yuxel

News.com'un haberine göre, Novell, SuSe'nin sistem ve servislerini ayarlama uygulması olan YAST(Yet Another Setup Tool)'ın lisansını GPL olarak değiştirmeyi planlıyor. Değişimin yaza doğru çıkması planlanan SuSE Linux Enterprise Server 9 ile birlikte gerçekleşeceği bildiriliyor.

Türkiye´de Linux - Son Durumlar

FZ

Brezilya´daki son gelişmeleri bir önceki haberimizde okudunuz. ebola arkadaşımızın haklı talebi üzerine bir bakalım bakalım memleketimizdeki GNU/Linux´un kamuda kullanımına dair son durumlar neler.

Internet üzerinde varolan web sitelerinin teknik altyapısı konusunda bilgi veren netcraft.com isimli web sitesi bilgilerine göre Türkiye’de toplam 482 tane gov.tr uzantılı alan adı bulunuyor. Bu web sitelerinin büyük bir çoğunluğu yerel yönetimler tarafından hazırlanmış. Bu siteler arasında valilikler, belediyeler ve hastanelere ilişkin web siteleri yer alıyor. Bunun yanında bakanlıklar, Başbakanlık, Cumhurbaskanlığı ve bunlara bağlı kurum ve kuruluşlara ilişkin web siteleri de gov.tr uzantılı siteler arasında listeleniyor. Netcraft.com üzerinde yapılan araştırmalara göre Türkiye’deki kamu web sitelerinin %30’unda Linux işletim sistemi çalışmakta.

Vector 3.0 çıktı

anonim

DistroWatch'un haberine göre Vector Linux 3.0 versiyonu cikti. Bu versiyonda önemli yenilikler var. Tamamen Slackware tabanlı hale getirilen dağıtımda ayrıca Slackware'in paket araçları pkgtools da bulunuyor. Bu sayede Slackware için olan her paketi (ve update'leri) yükleyebilirsiniz. Ayrica LSB uyumlu ve versiyon 2.5'a göre sadece 20MB daha büyük !

Vector Linux-3.2 Çıktı

ersan

Vector Linux 3.2 bir kaç gün önce duyuruldu: 2.4.20 kernel, Glibc-2.2.5, Opera-6.11, Dillo-0.6.6 ve daha bir çok program ile eskisi gibi yine çok hızlı.