Prototype Javascript Framework

0
tongucyumruk
Web bir uygulama geliştirme platformu olarak kendini kabul ettireli çok oldu. Şimdi Web 2.0 gibi konuar tartışılırken web'in her geçen gün artan popülerliği yanında gerçekleştirilmesi gitgide zorlaşan kullanıcı taleplerini yanında getiriyor. İnsanlar her geçen gün daha etkileşimli, daha hareketli web uygulamaları istiyor. Bu durumun her geçen gün programcıları daha fazla yorması sonucunda bugün ulaştığımız noktada artık JavaScript ile yazılmış etkileşimli web uygulamaları geliştirmeyi kolaylaştıran altyapı yazılımları da ortaya çıkmaya başlıyor. İşte Prototype Javascript Framework'te bu amaçla ortaya çıkmış bir altyapı yazılımı.
Aslında Prototype tek başına aşırı gelişmiş ve her işi yapmaya muktedir bir yazılım değil. Prototype'ı diğer benzerlerinden ayıran önemli bir özellik çevresinde gelişmeye başlamış olan diğer yazılımlar sayesinde sunduğu geliştirme imkanları. Halihazırda Ruby On Rails ile yapacağınız sunucu tabanlı yazılım geliştirme çalışmalarınızda Prototype'tan direkt olarak faydalanmanız mümkün.

Prototype'ı kullanan diğer bir önemli uygulama ise Rico. Rico tamamen istemci tarafında çalışan, JavaScript ile web sayfanızdaki görsel öğeleri düzenlemenizi sağlayan AJAX destekli bir JavaScript kütüphanesi. Bu sayede AJAX'ın sağladığı dinamik olarak sayfa içindeki verileri güncelleme becerisini görsel olarak daha çekici hale getirmeniz mümkün olabiliyor. Rico sayesinde web sayfalarınızın içeriği daha hareketli biçimde sunuluyor.

Sunucu tarafında Ruby On Rails, istemci tarafında Rico ve bu ikisinin ortak noktası olan Prototype Javascript Framework sayesinde yakında oldukça ilginç web uygulamaları göreceğiz gibi...

Görüşler

0
butch
Rico demoları pek acaipmiş.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Imposter v0.3

butch

Gürer Özen tarafından geliştirilen Imposter 0.3 sürümüne ulaştı. OpenOffice.org Impress sunumlarını OpenOffice.org olmaksızın görüntülemeyi sağlayan Imposter'i edinmek için buraya.

QT Kütüphanesi Micros~1 Windows'da GPL Lisansına Kavuşuyor

vst

Trolltech'in web sitesinde duyurduğu habere göre, geliştirme aşamasının sonlarında olan QT4 Micros~1 Windows platformunda da çift lisansa sahip olacak: ticari lisans ve GPL lisansı.
Windows, Linux ve Mac üzerinde öncelikle grafik arayüz tasarımında kullanılan QT kütüphanesi, programlama arayüzü sayesinde C++ dilinin ağır yükünü hem hafifletiyor, hem de neredeyse tam platform bağımsızlığı sağlıyor.
Bu kararıyla, özgür/açık kaynak kodlu yazılımın yaygınlaşmasını ciddi oranda ivmelendireceğini düşündüğümüz Trolltech'in, sık sorulan sorular bölümünde verdiği cevaplar okunmaya değer.

Sun ve Microsoft Web Servisleri İçin Kapışırken Borland Yapacağını Yaptı

FZ

Sun Microsystems ve Microsoft firmaları en hızlı, en güzel web servisi geliştirme araçlarını ben sunarım şeklinde kapışadursunlar, efsanevi Borland firması gene yapacağını yaptı ve web servisi geliştirmek için araçlar içeren Delphi 6 adlı ürününü piyasaya sürdü.

Sinir test eden yazılımlar ve eklentiler

iozeren

Kullanıcıların sinirlerini test eden yazılımlarla ve eklentilerle hiç alakasız kişilerin bile karşılaşması olası. Ben de her seferinde istemediğim ama sürekli önüme çıkan "yok bu programın güncellemesi geldi kurayım mı?", "Ben Java'yı kuracağım ama yanında Yahoo Toolbar'da kurayım. Java ile alakası yok ama belki işine yarar" tarzı uyarı ve arkandan çalışan gıcık eklentilerin başı çekenleri.
ZDNet Bağlantısı

Garip Bir Hata Mesajı

PCW

Error Message: Your Password Must Be at Least 18770 Characters and Cannot Repeat Any of Your Previous 30689 Passwords. Çok tanıdık bir işletim sisteminde karşılaşılan bir hata mesajı bu. Tabi ki çözümü de var. En son servis paketini yüklemek.. Tahmin edebildiniz mi? Ayrıntılar bu linkte...