Programlamanın Tao´su 1. ve 2. Kitap

0
FZ
1. Kitap - Sessiz Boşluk

Ve şöyle dedi usta programcı: "Sadece TCP/IP kullanarak uzaktaki makinanın işletim sistemini anlayabildiğinde tapınaktan ayrılmanın zamanı gelmiş demektir."
1.1

Sessiz boşlukta gizemli bir şey oluştu. Tek başına hareketsiz bekleyen o şey yine de sürekli hareket halindedir. Tüm programların özünde yer alır o. Adını bilmiyorum onun, bu yüzden Programlanın Taosu diyeceğim.

Tao büyükse işletim sistemi büyüktürr. İşletim sistemi büyükse derleyici büyüktür. Derleyici büyükse uygulama büyüktür. Kullanıcı mutludur ve dünyada uyum hüküm sürer.

Programlamanın Taosu uzaklara gider ve sabah rüzgarı ile geri döner.

1.2

Tao makina dilini doğurdu. Makina dili assembler'ı doğurdu.

Assembler derleyiciyi doğurdu. Şimdi ortalıkta onbin tane programlama dili var.

Ne kadar alçakgönüllü olsa da her dilin bir amacı vardır. Her dil yazılımın Yin ve Yang'ını ifade eder. Her dilin Tao içinde bir yeri vardır.

Ancak mümkünse COBOL ile programlamayın.

1.3

Başlangıçta sadece Tao vardı. Tao Mekânı ve Zamanı doğurdu. Bu yüzden Zaman ve Mekân programlamanın Yin ve Yang'ıdır.

Tao'yu anlamayan programcılar programları için bir türlü yeterli zamana ve mekana sahip olmazlar. Tao'yu anlayan programcılar ise hedeflerine varmak için gerekli zamana ve mekana daima sahiptirler.

Başka türlü nasıl olabilirdi ki?

1.4

Bilge programcıya Tao'dan bahsedildiğinde onu takip eder. Ortalama programcıya Tao'dan bahsedildiğinde onu araştırma gereği duyar. Aptal programcıya Tao'dan bahsedildiğinde kahkahalarla güler.

Eğer gülmezse, duyduğu gerçek Tao değildir.

En yüksek ses işitilmesi en zor olandır.
İleri gitmek geri çekilmeye götürür.
Büyük yetenek kendini olgunlukta gösterir.
Mükemmel bir programın bile hataları vardır.

2. Kitap - Eski Ustalar

Şöyle dedi usta programcı:

"Üç gün program yazma ve hayat anlamsızlaşır."

2.1

Eski zamanlarda yaşayan programcılar gizemliydi. Onların düşüncelerini takip edebilmemiz mümkün değil, bu yüzden sadece görünüşlerini tarif etmekte yetineceğiz.

Suyu geçen bir tilki gibi uyanık. Savaş meydanındaki general gibi dikkatli. Misafirlerini ağırlayan ev sahibi gibi nazik. Yontulmamış tahta blok gibi basit. Derin mağaralardaki sular gibi karanlık.

Onların kalplerindeki ve kafalarındaki sırları kim bilir?

Cevap sadece Tao'dadır.

2.2

Büyük usta Turing bir gün rüyasında bir makina olduğunu gördü ve uyandığında dedi ki: "Bilmiyorum ki acaba ben rüyasında bir makina olduğunu gören Turing miyim yoksa Turing olduğunu gören bir makina mıyım!"

2.3

Büyük bir firma için çalışan bir programcı bir yazılım konferansına gider ve sonra dönüp müdürüne rapor verir: "O firmalarda çalışan programcılar nasıl insanlar! Kötü davranıyorlardı ve dış görünüşleri ile ilgilenmiyorlardı. Saçları uzun, giysileri eski püskü, kırış kırıştı. En güzel odamızı batırdılar ve benim prezentasyonum esnasında gürültü yapıp durdular."

Müdür bunun üzerine dedi ki: "Seni oraya asla göndermemeliydim! O programcılar fiziksel dünyanın ötesinde yaşarlar. Hayatı saçma, bir tür tesadüf kabul ederler. Sınır tanımaksızın hareket ederler. Sadece programları için yaşarlar. Neden toplumsal kurallara uysunlar ki?...

Onlar Tao'nun içinde yaşarlar."

2.4

Bir çırak ustaya sordu: "Bak şurada bir programcı var, hiç tasarım yapmadan program yazıyor, dokümantasyon hazırlamıyor ve test etmiyor. Ancak kimi gördüysem onun dünyadaki en iyi programcı olduğunu söylüyor. Bu nasıl olabilir?"

Usta cevap verdi: "O programcı Tao'yu bilir. Tasarım kaygısını aşmıştır, sistem göçtüğünde öfkelenmez, evreni olduğu gibi kabul eder. Dokümantasyon kaygısın aşmıştır, bir başkasının onun koduna bakıp bakmaması umurunda değildir. Test etme kaygısını da aşmıştır çünkü yazdığı her program kendi içinde mükemmel, şık ve rahattır, amaçları hemen belli eder kendini. Evet, gerçekten de o Tao'nun gizemlerine ermiştir."

Devam edeyim mi? ;-)

Görüşler

0
butch
etmelisin
0
tongucyumruk
Kesinlikle devam... Daha birkac gün önce Unofficial Delphi Developer's FAQ'da aynı metnin ingilizcesine rastlamıştım... daha yeni başlamıştım okumaya bir anda bu haberi girdin... İngilizcesini zaten okuyorum türkçesi de sanıyorum ki çok iyi bir kaynak olacaktır...
0
ebola
çook güzel, devamini merakla bekliyoruz..
0
python
devam etmelısın ewt ewt devam et bencede ...
0
Tone

14 Yıl sonra Devam Edermi Acep ?.

0
Tone

Ben -manasız bir şekilde nedendir bilmiyorum ama -14 yıl önceki posta yorum yazarak tozunu almak istemiştim. :) Sonu.ta 14 yıllık bir blog yazısı. Her zaman görülmüyor. Neyse.. Bu arada diğer seriyide öğrenmiş oldum. Onlarıda okuyacağım hemen. Teşekkürler..

0
butch

İyi yaptınız. Sayenizde etraflıca tozunu almış olduk serinin :)

Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Haiku OS R1 Alfa 1 duyuruldu

madanadam

Openbeos'un devamı olan ve BeOS işletim sistemini geliştirmek amaçlı kurulan Haiku işletim sisteminin ilk resmi sürümü duyuruldu.

İşleri bir yerde tutmak bu kadar zor mu?

huseyin

Elimde MS Windows ve GNU/Linux yüklü bir makina, Ericsson R520M ve IPAQ PDA var.
Tek istediğim, bir şekilde bunlardan birkaçıyla senkronize çalışıp, yapılacak işler, proje ve ajanda'yı yönetecek bir program.
Bugüne kadar denediklerim aşağıda yazıyor. Biriniz çıkar bir yol söylesin, yoksa bi ajanda alıp hepsini çöpe atacağım.

0x7D3, Perl, NTP, vs.

FZ

Yeni yılda FM için yazacağım ilk makaleye başlamadan önce tüm okurlara ve katılımcılara barış dolu bir ömür diliyorum.

Bilen bilir zaman konusunda biraz hassasımdır. Hayır yani aşırı değil ama benimle "adama bak, ofisteki PC saatini California'daki bir atom saatine göre senkronize ediyor, deli midir nedir?" şeklinde dalga geçilmesine yol açacak kadar hassasım :).

NATURAL & ADABAS Kullanım Klavuzu

rasimsen

NATURAL/ADABAS çok eski bir teknoloji olmasına rağmen ingilizce dahi kaynak bulma sıkıntısı olan bir ikili. Bu yüzden ihtiyacım/ihtiyacımız için NATURAL/ADABAS Kullanım Klavuzu adı altında Türkçe içerikli bir Wiki oluşturmaya karar verdim..

Ayrıca bu ultra hızlı dil+db ikilisini performans sorunu olanlarda mutlaka incelemeli (ultra-high performance with transaction speeds of over 300,000 transactions per second).
Bir diğer özelliği de programcı olmayanlar bile rahatça bu dili öğrenebilir ve uygulama geliştirebilirler..

Sitemiz: http://adabas.rasimsen.com

NuSphere, PHP tabanlı web servis araçlarını kullanıma sundu...

FZ

NuSphere şirketi, PHP web programlama dilini temel alan ve XML, SOAP, WSDL, UDDI standartlarını kullanan web servisleri geliştirmeye yönelik yazılım geliştirme araç setini kullanıma sundu.

Artık PHP programcıları yukarıda sözü geçen araç setini kullanıp gene yukarıdaki protokollerle iletişim kurabilen web servisleri yazabilecek. Bir kere yazılıp test edilen web servisi, Windows, Linux ve UNIX sunucular üzerinde çalıştırılabilecek ve bu servise yine Windows, Linux ya da UNIX üzerinde çalışan, ASP, PHP, VB, C++, C#, JAVA ya da başka bir programlama dili ile geliştirilmiş istemciler (client) bağlanıp bilgi çekebilecek.

Böyle giderse gelecek 5 yılda programlama paradiglamaları epey değişecek gibi görünüyor, kemerlerinizi bağlayın ve uçmaya hazırlanın :)