PHP 4.1.0 sonunda hazır

0
anonim
Çıkacak, çıkıyor derken sonunda PHP'nin yeni sürümü 4.1.0 php.net sitesinden duyuruldu. Mesajı yolladığım şu sıralarda sitede yalnızca kaynak kodu bulunuyor, bu nedenle Windows binary kullanıcılarının biraz daha beklemesi gerekecek.

4.1.0 ile bir çok yeni özellik eklendiği belirtilmiş (henüz kullanma fırsatı bulamadım), bunların arasında beni en çok şaşırtan cümle şu oldu: "We want to thank Brett Brewer and his team in Microsoft for working with us to improve PHP for Windows."
Değişikliklere gelince, anahtar değişiklik olarak formdan veri alımının geliştirildiği ve daha güvenli hale getirildiği, Windows sürümünde devrim yaratacak bir performans artışı sağlandığı (30 kat kadar), anahtar teslim çıktı sıkıştırma sistemi, yeni fonksiyonlar ve ciddi sayıda bugdan temizlenmiş bir sistem. Bunların geniş açıklamaları www.php.net/release_4_1_0.php adresinde mevcut, okuyup öğrenebilirsiniz.
PHP

Görüşler

0
FZ
Valla ne yalan söyleyeyim We want to thank Brett Brewer and his team in Microsoft for working with us to improve PHP for Windows cümlesi beni hiç şaşırtmadı. Yani adamlar arasında fanatik bir düşmanlık olmadığı ortada. Bilakis görüldüğü gibi karşılıklı çıkarları doğrultusunda işbirliğine gitmekten kaçınmıyorlar.

Yaptığı sunumlarda Microsoft PowerPoint sunum yazılımını kullanan Linus Torvalds''ı düşündüğümde yukarıdaki cümle bana gerçekten de garip gelmiyor.

Fanatizmden oldum olası hoşlanmamışımdır zaten ;-)

Hep söyledim gene söylerim, önemli olan çözüm üretmek, iş görmek. Masaüstümde ve Internet yazılım geliştirme ortamımda MS Windows 2000 kullanıyorum ama yeri geliyor bitirme ödevim için vi editörü ile bir C kaynak kodunu düzenleyip bunu gcc derleyicisi ile derliyorum.

Neyse ben gidip ankete bir oy daha vereyim ;-)
0
anonim
Linus Power Point in lisansli kullanicisi olabilir. Parayi basan en iyisini alir. Turkiye icinse MS urunleri biraz luks. StarOffice le yetinmeyi ogrenmemiz lazim. Lisanssiz kullanirim diyorsaniz o baska..
0
SHiBuMi
Enteresan olan işin fanatizm kısmı değil. Microsoft zaten bu alanda iddialı olduğu ASP teknolojisini geliştiriyor, ve en ciddi rakibi de PHP. Şu anda kullanım oranı olarak PHP daha yüksek bir paya sahip. Üstelik gidip PHP'nin zayıf olduğu Windows alanını geliştiriyor, stabil hale getiriyor. Ayrıca PHP birçok açıdan open-source camiasının kalelerinden biridir, bana göre bu durumu yüzeysel çıkar ilişkilerine bağlamak yanlış olur. PHP'nin en ezeli rakibi teknolojiyi üreten adamların gidip PHP'yi hem de kendi platformunda 30 kat güçlendirmesi ya harbi bir kerizliğin göstergesidir ve Bill Gates şu anda bu işi yapanları evire çevire dövüyordur, ya da bu işin altında bir çapanoğlu vardır.

Benim komplo teorilerimden birisi, Microsoft-PHP yakınlaşmasının daha çok Microsoft-Zend yakınlaşması olduğu, ve gelecekte Microsoft'un Zend'i satın almayı planlıyor olması. Şartlar ne getirir bilinmez ama Microsoft'un bu işi babasının hayrına yapmadığı kesin.
0
anonim
himm
gayet hos bir teori
bence de ms babasinin hayrina bu isi yapmaz
ayrica bence fanatizm olmali
(asiriya kacmamak sartiyla tabiki)

ms'in zend'i almasina gelince komplo teorisi diye bir film izledin mi?
0
sundance
Bence buna kerizlik demekle Stallman ve diğerlerinin yaptığına kerizlik demek arasında çok fark yok ve afederseniz :) naif bir düşünce bu

PHP`nin (veya Apache)nin Windows üstünde daha iyi koşar hale gelmesinin ne Open Source camiasına, ne de Windows`a bir zararı vardır. Aksine artık PHP uygulaması koşacak denildiğinde Windows`da alternatif olabilir. Öte yandan koşan nerden bakarsanız bir Open Source ürün ve bu da pazar penetrasyonu demek, bu da Open Source camiasının işine yarar.

Öte yandan Microsoft`un Zend`i almasına gelince. Bu aynen zamanında FoxBase`i alıp hem kendi ürünün bir rakibini ortadan kaldırıp, hem de onun teknolojisini kullanması (bildiğim kadarıyla Fox`un Richmond sort/search algoritması, MS`in muadil algoritmasının 40-50 katı (bazı durumlarda astronomik katları) hızda çalışıyordu).

Bu şekilde Zend satılırsa ne olur ? Bence bir başarı hikayesi olur, ne olacak, benzer serbest yazılımcılara örnek teşkil eder. Microsoft FoxBase`i aldı da noldu ? Sybase`den devşirdiğ adamlarla SQL server ortaya çıkarttı da noldu ? Hem MySQL hem de PostGre gümbür gümbür geliyorlar.

Bence öcülerden çok, aaa öcü gelecek diyip kapımızı penceremizi kapatmamıza, yaşadığımız anları korku içinde yaşamamıza yol açanlardan korkmalıyız.

Kıvılcım Hindistan
a.k.a. Sundance
0
SHiBuMi
Microsoft ASP'yi geliştiriyor olmasaydı Windowsun alternatif haline gelmesi düşüncene katılırdım ama kendi ürününün en ezeli rakibini geliştiriyor olması ve şimdiye dek Windows altında PHP yerine ASP kullanmayı mantıklı çıkaracak tek nedeni ortadan kaldırmaya çalışıyor olması bana asıl garip gelen durum. Kerizlik işin esprisi zaten, yalnızca bunu yapmaktaki asıl amaçlarını merak ediyorum.

Amacım felaket tellallığı değil, gerçekte neyin olduğunu anlamaya çalışmak. Kabul etmek lazım ki open-source sitelerinde her gün Microsoft'a teşekkür yazısı yayınlanmıyor ;)
0
anonim
>Bence öcülerden çok, aaa öcü gelecek diyip kapımızı penceremizi kapatmamıza, yaşadığımız anları korku içinde yaşamamıza yol açanlardan korkmalıyız.

Hazır korkuya ve toplumun ve ekonomik koşulların, kısaca sosyolojik etkenlerin kişilerin psikolojileri üstündeki olumsuz etkilerine değinmişken, geçen gün okuduğum bir köşeyazısındaki bilgileri de bu gözlemin yanına koyarsak, aynı amaç doğrultusunda, büyük fedakarlıklar ve kişisel özverilerle çalışan insanların, kendi aralarındaki farklılıkları yanlışlıkla ayrılıklar olarak algılamalarına yol açan ve böylelikle verimsiz bir kısırdöngüye sebebiyet veren, hastalıklı beyin kimyasının tanısını ve ortak tedavisini gerçekleştirmek için, güven ve iyi niyet, olumlu düşünceyi örneklemek hepimizin yeni görevi olmalı.(mı?)

0
anonim
Hukuki yonden GPL Lisansli bir urunun satin alinip (ya da bedava alinip) kodunu kapatarak satilmasi yasak. php`nin lisansini bilmiyorum (ve de su an acip bakmaya cok useniyorum) ama eger GPL ise M$ zaten isterse open olarak alip, gelistirip, (kotulestirip?) satabilir deee, bedava da verebilir... Ama ne olur? GPL ise yine de bu malin Open Source olmasi gereklidir. Sonucta guzel olur, en azindan M$ da open source community`e bir yardimda bulunmus olur :P
0
SHiBuMi
PHP ve benzeri open-source ürünler için genellikle GPL lisansı yerine kendilerine özel ürettikleri lisanslar tercih edilir. Ancak zaten GPL olsaydı da o kadar önemli olmazdı, yeni bir sürümle lisans değiştirilebilir ve Microsoft'a uygun hale getirilebilir.
0
conan
OK ama hala open source bir versiyonu mevcut ;) Sonucta kalinan yerden devam edilebilir.
0
sundance
Valla benim bildiğim kadarıyla da PHP GPL lisanslı, veya en azından üstünde GPL lisanslı Zend benzeri motorlar üretilebilen bir ürün.

O yüzden eğer Zend satılsa bile Post Nuke gibi bir oluşum PHP`e devam edebilir (bence :)
0
anonim
Microsoft bu zend'i ele geçiripte biz kullanıcılara microhard bi şekilde giydirmeye başlarsa şaşırmam.
0
sleytr
windows binaryisini indirdip, denedim. Herhangi bir benchmark denemesine bile gerek kalmadan rahatça farkedilebilecek kadar hızlanmış.
windows versiyonun gd librarysindeki ttf font yükle(yeme)me sorunuda giderilmiş(ama gd versiyonu 1.62) sırf bu nedenle 4.02 versiyonunu cgi olarak kullanıyordum, çok hoşuma gitti,
herkese hayırlı olsun...


sLeytr -<
0
FZ
Yazdığım yorumla epey uzun bir thread başlatmış oldum sanırım ;-)

Söz konusu tartışmaya çok fazla katkıda bulunmak yerine biraz daha açılım yapmayı isterim. Hem konu ve vizyon daha genişler hem de belki içinizde beni aydınlatacak şeyler yazanlar çıkar.

Bildiğim kadarı ile MS''in yazılım geliştirme anlamında ortaya koyduğu ve çok ciddi bir biçimde yazılımcıların gözünün içine sokmaya çalıştığı bir .NET paradigması (bu çok abartılı geldi ise bu abartının benden kaynaklanmadığını bilmenizi isterim ;-) var.

Yeni bir yazılım geliştirme ortamından ve araçlarından oluşan .NET platformu kabaca söylemek gerekirse C#, Visual Basic.NET, ASP.NET, Web Services gibi araçlardan oluşuyor ve gün geçtikçe olgunlaşan XML teknolojisini programlar arası, bilgisayarlar arası (Internet tabanlı) iletişim için baz protokol kabul ediyor (Veritabanı olarak şu anda tek işlemcili sunucularda en pratik ve hızlı veritabanı olan MS SQL Server söz konusu tabii ki).

Dolayısı ile çok katmanlı, dört bir koldan gelen bir durum söz konusu.

Somut örnek vermek ve spekülasyon yapmak gerekirse, Web Servisleri ve XML kullanarak yapılmış bir örnek olarak BIGPARA finans sitesinin son günlerde gazetelerde reklamı yapılan ürünü gösterilebilir sanırım (gene de emin değilim ama eğer düşündüğüm gibi ise Web Servislerinin, XML''in ve Visual Basic.NET veya C#''in kullanımına gayet güzel bir örnek).

Kaldı ki bildiğim kadarı ile Açık Kod camiası da çoktan .NET uyumlu yazılım çatısı (software framework) geliştirme işine girmiş durumda.

Bu durumda belki de kısa bir süre öncesine dek birbirlerini tamamen dışladığını düşündüğümüz oluşumların, hareketlerin, şirketlerin gittikçe iç içe geçmesi durumu söz konusu.

Şimdi belki de yapılması gereken komplo teorilerini tartışmak ya da MS kimi ne zaman satın alır geyiği çevirmek değil de ortaya çıkan yazılım teknolojilerini, kavramlarını ve modellerini doğru bir şekilde değerlendirip öngörülerde bulunmak. Dikkat edilmesi gereken önemli noktalardan biri şu ki XML ve Web Servisleri kavramları Microsoft''un yarattığı ve geliştirdiği kavramlar değil. Benzer kavramlarla Linux üzerinde mesela KYLIX sistemi ile program geliştirirken de karşılaşacaksınız. Ama tabii bu yeni teknolojilerin yazılımcıların hayatında ne kadar yer edecekleri sorusunun cevabını ararken MS adlı devin hareketlerini ve niyetlerini göz ardı etmek yapılacak analizleri kısır kılmakla kalmayacak aynı zamanda konu hakkında karar vermeye çalışanları da yanlış yönlendirme riskini taşıyacaktır.

Meraklısına Not: Dr. Dobb''s Journal''in OCAK 2002 sayısının konusu : Web Services

Meraklısına Bir Not Daha: Yukarıda adı geçen derginin Aralık ayı sayısının konusu İşletim Sistemleri ve tanıtılan sistemlerden biri vakti zamanında fazlamesai.net sitesinde haber yapılmış olan ve saf Assembler ile geliştirilmiş olan Menuet OS.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Tica:TK: İlla ki Web Üzerinde Çalışacak!

tongucyumruk

Tica:TK Web uygulamalarının en büyük sorunu olan süreksiz bir bağlantı tipine sahip http protokolünün dezavantajlarını giderme amacı güden bir framework. Benzerlerine oranla en büyük farkı ise sadece Javascript ve PHP ile bu işi hallediyor olması.

Türkçe Wiki/Blog Melezi Wikepage'in Yeni Sürümü Çıktı

sblisesivdin

Veritabanı gerektirmeyen ve 30K altında büyüklüğe sahip olan wiki/blog melezi wikepage'in yeni sürümü Opus 10 2006.2a çıktı. Çoğunlukla hata giderimi olan sürümde, birkaç ufak özellik de eklenmiş. Ayrıntılı bilgiyi wikepage sitesinde bulabilirsiniz.

Not: Ön tanımlı olarak İngilizce seçili gelen Wikepage'i Türkçe kullanabilmek için aynı sayfadan Türkçe dil dosyasınıda indirmeniz gerekiyor.

Wikepage 2005.3 Wiki Motoru

anonim

Türk GPL sitesi cyrocom'un eski wiksis'i yeni adıyla wikepage bu yılki 3. sürümü olan 2005.3'ü çıkardı. Optimize olan kodu ile wikepage, wiki siteleri / kişisel / iş sitelerini veritabansız, çokludilde, banner desteği ile yapabilen sadece 25Kb'lık bir PHP kodu. Son sürümü buradan deneyebilir ve buradan indirebilirsiniz. Ayrıntılı bilgi cyrocom Internet sitesinde.

MyObjects Zend'in PHP 5 Yarışmasında 7. Oldu

resilence

MySql ve PHP 5 nesne kalıcılık kütüphanesi (Object Persistence Library) uygulaması olan MyObjects, Zend firmasının düzenlediği Php 5 programlama yarışmasında 150'den fazla uygulama içerisinde 7. oldu.

MyObjects BSD lisansı ile dağıtılan bir uygulama, yani ticari olsun ya da olmasın her türlü php uygulaması MyObjects ile geliştirilebilir ya da MyObjects entegre edilerek geliştirilebilir. Uygulamanın genel amaçları ve özellikleri şöyle:

PHP ile Linux Programlama (Perl ve C Tadında ;-)

FZ

FM'nin genç üyelerinden tasarımcı ve acemi çaylak programcı arkadaşımız knt'nin "Yahu hocam, C tadında PHP gibi bir şey olsa ne kadar güzel olurdu, benim işimi mükemmel görürdü" demesi ve benim onu eleştirmem ile başladı her şey. Birkaç gün sonra knt arkadaşımız karşımıza aşağıda okuyacağınız belge ile çıkageldi. Çoğu kişinin sadece Apache ve web programlama bağlamında kullanılabildiğini ve başka bir işe yaramadığını zannettiği PHP dili ile nasıl normal (!) GNU/Linux programlama yapılabileceğini gösteren bu başlangıç seviyesindeki belgeden ilgili kişilerin faydalanacağını umuyoruz. Lütfen belge ile ilgili yorumlarınızı ve varsa deneyimlerinizi, eleştirilerinizi yazmaktan imtina etmeyin. Ve karşınızda...