Perl: Engellilere Yardım Eden Programlama Dili

0
FZ
Perl'ü hemen her şey için kullanıyoruz; Web geliştirimi, veri işleme, sistem yönetimi hatta biyolojik araştırmalar için. Çoğumuz Perl'ü bu işlerden birisi için kullandık. Ancak sadece bir kaç kişi Perl'ü grafik arabirimli (GUI) son-kullanıcı programları oluşturmak için kullanmıştır ve bildiğim kadarıyla, bu dünyada sadece iki kişi Perl'ü engellilerin hayatını kolaylaştırmak için kullandı: Jon Bjornstad ve ben. Bazı insanlar, bizim Perl'ü kullanma şeklimizi özel bir durum olarak görebilirler fakat benim hikayem size, yazılım geliştirebilen herhangi bir babanın, çocuğu için yapacağını yaptığımı gösterecek.
1995 yılında büyük kızım Krista doğdu. 27,5 haftalık kısa bir hamileliğin ardından çok çabuk dünyaya geldi. Bu erken doğum, kızımın hayatının ilk üç ayının sayısız zorluklarla geçmesiyle sonuçlandı. Ne mutlu ki bunlardan kurtulmayı başardı, ancak kendi kendine nefes alamazken, ün kere zatürreeye yakalanmak, çok ciddi nefes alamama sorunlarına yolaçtı. Bunun sonucu şiddetli beyin hasarıydı. Hastaneden çıktıktan bir kaç ay sonra, beyin hasarının, spastik kuadriplejiye (omurilik hasarı) yolaçtığı kesinleşti.

pVoice

Bir şeyler yapmalıydık. Çevremizde hiç bir uygun aygıt veya yazılım uygulaması yoktu. Düşündüm ve kendi başıma basit bir uygulama yazmayı önerdim. Bulduğumuz en iyi eşleşmenin (otomatik tarayıcı yazılımı) sağladığı fikrin üzerine inşa edecektim, fakat bu yazılım otomatik tarama içermemeliydi. Bunun yerine, kafayı sağa çevirmek "Sonraki nesneye git" ve kafayı sola çevirmek "Işıklandırılmış nesneyi seç" anlamına gelmeliydi. Bunun anlamı, istenen kelimeye ulaşmak için çok zamana ihtiyacı olmasıydı, fakat yavaş olması doğru kelimeleri seçememekten her zaman daha iyidir.

Semboller kategorilere ayrılmalıydı, bu sayede kişisel bilgisayarındaki kelime haznesinde bir mantık olacaktı. "Aile" gibi ailemizin bazı üyelerinin resimlerini içeren, "Okul" gibi okuldaki çeşitli etkinlikleri içeren ve "Bakım" gibi "banyoya gitmek" ve "duş almak" gibi şeyleri içeren kategorilerle başladı.

Ocak 2000 in sonlarına doğru, Programlamaya başladım. Perl ile. Belki Perl engelli insanlara grafik arabirimli program yazmak için en uygun tercih değildi, fakat Perl benim kendi seçtiğim dildi. Ve gördüm ki bu iş için çok uygun bir dil! Tk kullanarak hızla güzel görünen bir arayüz oluşturdum. Win32::Sound (ve Linux' taki Play komutu) bana, önceden kaydedilmiş kelimeleri "teleffuz etme" imkanı sağladı. İki hafta içinde, pVoice' un ilk sürümü hazırdı. Uygulamaya bu adı vermiştim (ve 'p' nin ne anlama geldiğini merak eden varsa: 'p' Perl' ü belirtiyor). Krista uygulamayı denemeye başladı ve çok hoşuna gitti. Sonunda aklından geçenleri söyleyebileceği bir yol bulmuştu!

Burak Gürsoy´un tercüme ettiği bu önemli makalenin tamamını şu adreste okuyabilirsiniz: http://www.mutasyon.net/makaleoku.asp?id=284

İlgili Yazılar

Yeni Deascifier

anonim

15 senedir İngilizce klavye ile yazıyorum, ve fena alıştım. F klavyeye de, Türkçeleştirilmiş Q klavyeye bile alışacak vaktim ve isteğim yok. Eh dedim ben de, biraz beyin ve Perl kaslarımı çalıştırayım, ve şu işe kalıcı bir çözüm bulayım. Benim değişmeye niyetim yok, teknoloji bana yardım etsin.

Perl, Divx, altyazı ve başının çaresine bakabilmek üzerine

sundance

Uzun zamandır izlemek istediğim, The Hustler'ı seyretmek için sonunda zaman bulabildim. Paul Newman'ın 1962'de başrolünü oynadığı bu film, yıllar sonra Color of Money'e de konu olacak Fast Eddie Felson'ın hikayesini anlatıyordu. Dahası Unix Junkie makalemde bahsettiğim insan modelinin belki de en iyi örneklerinden biriydi.

Fakat küçük bir problem vardı, filmindeki hiçbir dialoğu kaçırmamak için altyazıya ihtiyaç duyuyordum, fakat benim elimdeki film iki cd olmasına rağmen bulabildiğim yegane ingilizce altyazı üç cdlikti.

Durumdan vazife çıkartmaya zaten hazır bir FM sakini olarak, sıvadım kolları ve küçük bir perl betiki yazdım bu işi yapması için. Film hatırladığımdan bile güzeldi, ama böyle bir durumda bir beş, on dakika içinde problemi çözebilmek daha bile keyifliydi, GNU/Linux kullanıyor olmak keyifliydi :)

`Diğerleri(miz) için Flash´

butch

Perl::Flash ın beta sürümünün hazır olduğu Slashdot da duyuruldu. Artık Perl kullanarak Flash animasyonları yapılabilecek. Proje hakkında geniş bilgi burada...

Geleceğin Programlama Dili: Perl 6

FZ

Bazı programlama dillerinin takipçileri vardır, bazılarının fanatikleri. Ancak çok az programlama dili ile ilgili kitapta o programlama dilinin "kültürü"ne ve doğal dil ile ilişkisine dair özel bir bölüm bulabilirsiniz.

Kolayı kolay, imkansızı mümkün kılan Perl dili 16 yıl önce yani 1987 yılında doğduğunda bu kadar yaygınlaşabileceğini ve genişleyeceğini belki de yaratıcısı Larry Wall bile tahmin etmiyordu.

Şimdi ise Larry Wall ve önderliğindeki dahi programcı ekibi binlerce Perl programcısının isteklerini de inceleyerek yeni bir efsaneye imza atmak için geceli gündüzlü çalışıyorlar. Beyler, bayanlar, karşınızda Perl 6'nın hikayesi:

Perl programcısı olmaktan gurur duyanlar için özel !

sundance

Perl'ün yaratıcısı Larry Wall, alışageldiğimiz tarzında yaptığı sunumla, 7. geleneksel Perl Soğanının Durumu isimli toplantıda yine herkesi kırdı, geçirdi :)

'Biz, isteksizler,
cahiller tarafından öncülük edilen bir yolda,
imkansızı gerçekleştirmeye çalışıyoruz.
O kadar uzun süredir o kadar çok şeyi, (elimizdeki) o kadar az şeyle gerçekleştirdik ki
Artık (elimizdeki) hiçbir şeyle, herhangibir şeyi yapabilecek hale yetkinliğe eriştik.'