ePerl ile Kolay Internet Programlama

0
perlci
ePerl modülü ile Perl kodlarini tıpkı ASP ya da PHP gibi HTML dosyalarının içine gömebilirsiniz. Böylelikle daha kolay bir şekilde Perl kullanmış olursunuz. Bu modülü kullanabilmeniz için de tabii ki biraz Perl bilmeniz gerekir.
Daha fazla bilgiyi http://www.eperl.net adresinde bulabilirsiniz.

Editörün Notu: Rıza Çelik'e Perl'e katkılarından ötürü teşekkürler.

İlgili Yazılar

`Diğerleri(miz) için Flash´

butch

Perl::Flash ın beta sürümünün hazır olduğu Slashdot da duyuruldu. Artık Perl kullanarak Flash animasyonları yapılabilecek. Proje hakkında geniş bilgi burada...

KSpyware

tongucyumruk

KSpyware adının çağrıştırdığının aksine KDE üzerinde çalışan bir casus yazılım veya casus yazılım tarayıcısı değil. KSpyware, Win32 platformunda çalışan özgür bir casus yazılım. Klasik anlamdaki casus yazılımlardan en önemli farkı kodlarının tamamen açık olması. Gilbert Nzeka adlı bir programcı tarafından Windows altında casus yazılımlar geliştirme yöntemlerini ortaya koymak amacıyla geliştirilen bu program bilin bakalım hangi programlama diliyle yazılmış?

Not: Bu programı GNU/Linux platformuna port edecek gönüllü bir arkadaş aranıyor.

Nokia Cep Telefonlarını Perl ile Programlayın

FZ

Meşhur cep telefonu üreticisi Nokia, Series 60 cihazlarının Perl ile programlanabilmesi için gerekli çalışmayı başlattığını açıkladı.

Sanırım artık ciddi ciddi cep telefonu programlamayı düşünmekte fayda var, nihayet bu aletleri programlamak ``eğlenceli´´ hale gelmek üzere ;-)

Kaynaklar:

- http://slashdot.org/article.pl?sid=04/01/17/1435206

- http://theregister.co.uk/content/64/34943.html

Perl ile insanları dans ettirebilir misiniz?

FZ

Perl programlama dili ile doğaçlama program yapıp bunun sonuçlarını dinleyen insanların dans etmesini sağlayabilir misiniz? Alex Mclean, Hacking Perl in Nightclubs başlıklı fantastik makalesinde bu soruya olumlu yanıt verip işin nasıl yapılacağını anlatıyor.

Aklıma 1960´lı yıllarda tüm zamanların en fantastik müzikal deneyimlerine imza atan, IBM 7090 kullanarak müzik üreten Xenakis geliyor…

Kaynak: http://ileriseviye.org/blog/index.php?p=113

Perl, Divx, altyazı ve başının çaresine bakabilmek üzerine

sundance

Uzun zamandır izlemek istediğim, The Hustler'ı seyretmek için sonunda zaman bulabildim. Paul Newman'ın 1962'de başrolünü oynadığı bu film, yıllar sonra Color of Money'e de konu olacak Fast Eddie Felson'ın hikayesini anlatıyordu. Dahası Unix Junkie makalemde bahsettiğim insan modelinin belki de en iyi örneklerinden biriydi.

Fakat küçük bir problem vardı, filmindeki hiçbir dialoğu kaçırmamak için altyazıya ihtiyaç duyuyordum, fakat benim elimdeki film iki cd olmasına rağmen bulabildiğim yegane ingilizce altyazı üç cdlikti.

Durumdan vazife çıkartmaya zaten hazır bir FM sakini olarak, sıvadım kolları ve küçük bir perl betiki yazdım bu işi yapması için. Film hatırladığımdan bile güzeldi, ama böyle bir durumda bir beş, on dakika içinde problemi çözebilmek daha bile keyifliydi, GNU/Linux kullanıyor olmak keyifliydi :)