Penguence çıktı! Aldınız mı?

0
dfisek
Linux Kullanıcıları Derneği'nin elektronik dergisi Penguence'nin ilk sayısı çıktı. Pırıl pırıl 42 sayfadan oluşan dolu dolu bir dergi. Güvenlik, yerelleştirme, OpenOffice.org, Debian, Firefox ilk sayının yazı başlıklarından sadece birkaçı... [ Penguence ]

Görüşler

0
Geryon
Neden insanlar linux güzel züper demekten başka birşey yapmıyor ?
Dergiye baktım tıpkı "Linux.net" dergisi gibi tamamen boş.
Ne zaman linux secrets,linux kernel internals, linux programming spec.,vb... gibi güzel okuyanı cezbedecek konuları işleyecekler ?

0
tongucyumruk
Mesela siz yazmaya başladığınız zaman?
0
FZ
"Boş" lafı biraz ağır bir laf değil mi acaba? Yayının belli bir hedef kitlesi vardır. Bunu tutturmaya çalışır. Bahsettiğiniz dergiler yazılım geliştirme dergileri mi? Eğer yazılım geliştirme dergileri ise evet, ağırlıklı olarak programlamadan bahsetmiyorlarsa kızma hakkımız vardır ama öyleler mi? Yok eğer değillerse bu dergilerin düşük seviye, damardan programlama yazıları ile dolup taşmalarını mı istemeliyiz? Başka bir bakış açısı ile: kim ne yapsın kardeşim linux çekirdek programlama bilmemnesini, 100 linux kullanıcısından 90'ı oturup çekirdek kodunu filan mı inceliyor? Sistem çağrılarını filan eksiksiz bilmezse uyku mu tutmuyor? Kendi cihaz sürücüsünü yazmak, C içinde Assembly kodlamak mı istiyor?

Pekiyi, o tür dergiler olmamalı mı? Bilakis, bence olmalı, eksiklikleri gerçekten büyük eksiklik. Ben Dr. Dobb's Journal gibi bir derginin bu ülkede çıkmasını çok istedim, bunun için çaba gösterdim, emek harcadım. Henüz bu muradıma eremedim ama yine de uğraşmaya devam ediyorum. Mesele şu ki, insanlar kendi dünyalarındaki önemli şeyleri herkes için önemli sayıyorlar, üzgünüm, Türkiye o kadar büyük bir yer değil. Sizin ciddi programlama mevzuları ile çok ilgili göstereceğiniz her bir kişiye karşılık ben bunlarla ilgilenmeyen (ilgilenmesi de gerekmeyen) binlerce bilgisayarcı, linux heveslisi vs. gösterebilirim. Bu yüzden kolay değil, belli bir okuyucu kitlesi gerekiyor (e-dergi için de gerekiyor ama normal dergiler de önemli diye düşünüyorum).

Bahsettiğim yayının adresi: http://ddj.com
0
Geryon
Evt, sözlerin biraz ağır sanırım fakat "linux züper,windows kaka" lafını dönüp dolaşıp tekrarlayan yazılardan çok sıkıldım,artık biraz ilginç şeyler görmek istiyorum.

djj'biliyorum ve takip ediyordum(2003'e kadar). Çok eski ve çok sevdiğim bir dergi (VxD hooking diye bir olayın varlığını ilk kez orada görmüştüm :) )
İnanın ki bende türkiyeden böyle bir şeyin çıkmasını istiyorum.
0
FZ
Bu yazdıklarınızdan profiliniz üç aşağı beş yukarı anlaşılıyor, yoğun, damardan bir dergiyi, bir yazılım geliştirme dergisini seve seve, merakla takip edecek türden bir insansınız, mesele sizin gibi insanların nüfusu. Ya da sizin profilinizde olmasa dahi o profile aday olan gençlerin sayısı. Öyle bir dergi bayilerde görünse, mesela kaç lise öğrencisi alır bunu? Kaç üniversite öğrencisi, programcı, programcı olma heveslisi alır? DDJ evet çıkıyor, çıkabiliyor ancak o dergi tüm dünyada satılıyor. Türkiye'de Türkçe çıkacak bir derginin ise açıktır ki dünyadaki milyonları hedeflemek gibi bir durumu olamaz. Bu durumda tabii ki Türkiye'deki bilgisayarcıların, öğrencilerin, profesyonellerin, vs. ilgisi çok önemli. Şu anda Türkiye'de tam da bu konuştuğumuz kategoride bir dergi boşluğu söz konusu. Henüz bu alana gözünü karartıp girecek bir yayınevi ile karşılaşmadım ben. Denemeler filan oldu, insanlarla görüşüldü, hazırlıklar yapıldı, vs. Ama hayır, çekiniyor insanlar, satmayacağını düşünüyorlar (öyle objektif bir ölçü, fizibilite raporu filan yok ellerinde, tamamen keyfe keder ve alakasız deneyimlerini öne sürüyorlar). Şimdilik durum böyle. O tür bir yayın çıkarma iyi niyet ya da teknik altyapı meselesi değil. İçerik derdimiz hiç mi hiç yok. Bugün bir yayınevi istesin, Türkiye'nin daha önce görmediği türde, DDJ ile yarışabilecek bir dergi çıkarabilecek bir kadro mevcut (laf olsun diye denemiyorum, o tür bir kadro ile o kategoriye benzer bir derginin 0. sayısını hazırladığımız için söylüyorum).
0
bm
Bu iste fark ettiginiz gibi soyle bir problem var, 'damardan' dediginiz isleri yapan insanlarin cogu Ingilizce biliyor, buyuk kismi bayiden gidip dergiyi birakin belki gazete almayi kesmis durumda. Hal boyle olunca kime satacak bu dergi? DDJ telif oduyordu en son baktigimda, o kalabaliga hitab eden yazi yazabilenler niye gidip DDJ'ye satmasinlar yazilarini da TR'de telif odeyemeyen bir guruba versinler? Badava yapacak olduktan sonra PDF'i webe koymak da var (ki benim tercihim budur). Eger icerik derdiniz yoksa acin bu icerigi bence. Burada problem nedir tam anlamiyorum.
0
demolish
"Ne zaman linux secrets,linux kernel internals, linux programming spec.,vb... gibi güzel okuyanı cezbedecek konuları işleyecekler ?"

bu bir arz talep meselesi. daha doğrusu talep arz. şayet bu tip konuların işlenmesini isteyen topluluk yeteri kadar talep oluşturursa, olaya ticari bakımdan bir el atmanın zamanı gelmiş demektir. ve o talebi karşılayacak arzı piyasa kendi dengeleri içerisinde oluşturur. aksi halde, yani ortada bir talep yokken yapılacak arz boşa kürek sallama ve zarar etme anlamına gelir.

hal böyleyken, bence esas sorun bu tip yayınlar için gerekli talebin neden ülkemizde hala oluşamadığıdır. bunun sorumlusu olarak gözüme çarpan ise eğitim kurumlarımızdır. çünkü bu kurumların eğitiminden geçmiş kişilerin yeterli düzeyde talep oluşturamamasının sebebi aldıkları eğitimin kalitesizliğidir diye düşünüyorum. nihayetinde bu tip yayınları pazarda soğan satan mehmet efendi okumayacak. bunları okuyacak adamların belli bir altyapıya sahip olması gerekir ve onu sağlayacak olanda eğitim kurumlarıdır.

şahsen ben eğitim kurumlarının düzelmesini bekleyecek değilim. ingilizcemi dahada geliştirip yabancı kaynaklardan bilgimi arttırmaya çalışıyorum. tabii parayı kazananda yabancı yayınevleri oluyor haliyle.
0
bm
şahsen ben eğitim kurumlarının düzelmesini bekleyecek değilim. ingilizcemi dahada geliştirip yabancı kaynaklardan bilgimi arttırmaya çalışıyorum.

Dogrusu budur. Alman, Fransiz ve Cinli'nin de belli seviyenin ustune cikmisi baska birsey yapmiyor. O piyasa o sekilde olusmus, ya Ingilizce okuyup herkesle beraber ogreneceksiniz yahut da Ingilizce okumayip ufkunuzu tercume yapanlarin yahut iyica anlayip kendiliginnden Turkce yazanlarin ufuklariyla sinirlayacaksiniz. Bu ikincisine razi olmak milliyetcilik degil bence, (en azindan ben ikna olmadim o konuda.)
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

GENTOO Türkçe Belgeler

yilmaz

Kanaatimce en hızlı linux dağıtımı olan Gentoo için Goeksel Togan tarafından hazırlanan belgelere (Başlangıç için Kurulum ve Kullanım rehberi) http://belgeler.gentoo-tr.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.

PCNet - SuSE işbirliği

FZ

PCNet bir güzellik yapmış ve yakında piyasaya süreceği özel Linux sayısında 7 CD'lik (+DVD) bir SuSE 7.1 dağıtımı vermeyi kafaya koymuş.

Bununla da yetinmemiş mevzu ile ilgili özel bir web sitesi kurmuş PCNetLinux.org başlığı altında.

Maksat son kullanıcının evine Linux girsin, vatandaş çocuğunu sevindirsin ;-) Acelesi olanlar dergiyi yukarıdaki adresten de sipariş edebilirler.

Mandrake, Conectiva'yı Aldı

anonim

Fransa merkezli Linux geliştiricisi Mandrake, Güney Amerikalı Conectiva'yı kendi gücüne kattı. Birleşme sonucu bir kaç işe odaklı daha büyük bir GNU/Linux geliştiricisi ortaya çıkmış oldu.

Unix heryerde

sundance

Microsoft`un başı iyice dertte! Unix ailesi, IT sektöründen sonra diğer alanlarda da ürünler ortaya koymaya başladı.

1996`da Tarlabaşı`nda bir evde `Internet Böcek İlaçlama` diye bir firmanın ilanını gördüğümden beri (hala da çalışıyor bu firma) böyle eğlenceli bir haber görmemiştim. Unix`in babası kabul edilen Brian Kernigan`ın bile tuzu var bu haberde.