Film Gimp

0
tongucyumruk
Herhalde Linux'la veya grafikle (tercihen her ikisiyle birden) uğraşan herkes ünlü grafik editörü GIMP'i az çok duymuştur. Özellikle Linux kullanan grafikerlerin gözdesi olan GIMP şimdi Hollywood yollarına düştü.

Son yıllarda özellikle SGI'ın piyasadan çekilmesiyle film sektöründe oluşan boşluğu dolduran Linux şimdi bu sektöre iyice yerleşecek gibi gözüküyor. Film Gimp için kısaca GIMP'in video düzenleme dünyasına uyarlanmış hali diyebiliriz.
1998 yılında bir Hollywood şirketinin özel ihtiyaçlarına yönelik olarak yazılarak başlanan proje bugün Sony gibi dev firmalar tarafından destekleniyor. Büyük oranda GIMP altyapısı üzerinde yapılan video işlemeye yönelik değişikliklerle ortaya çıkan Film Gimp şimdiden Scooby Doo ve Stuart Little 2 gibi büyük oranda bilgisayar destekli animasyon içeren projelerde yoğun bir şekilde kullanılmış.

Henüz resmi bir sürümü çıkmamasına rağmen bu kadar yoğun bir şekilde kullanılıyor olması programın gücü hakkında bence yeterli bir ipucu olacaktır. Proje yöneticisi Robin Rowe ile yapılan bir röpörtaja buradan ulaşabilirsiniz.

İlgili Yazılar

Yardım Çağrısı: Türkçe Gentoo Forumu Açalım

anonim

Fazlamesai.net camiasına: Gentoo Linux forumlarında Türkçe başlık açmayı düşünüyoruz. Gentoo Linux kullanan arkadaşların Gentoo Forums adresindeki "other languages" başlığı altındaki forumda bulunan "Gentoo Forums'da Turkce Bolum Acilsin mi?" forum oylamasına iştirak etmelerini bekliyoruz. Bu şekilde eğer oy sayısı 50nin üzerine çıkarsa Türkçe başlık açabileceğiz.

Yeni bir Linux Projesi için Yardım Çağrısı

anonim

Yeni başlayan (henüz hiçbir sürümü yok) bir Linux dağıtımı na teknik olmayan bazı konularda yardım ediyorum.

Proje henüz çok yeni olduğu için ve teknik olarak çok yoğun ziyaretleri web sitenin (şimdilik) kaldırması zor olduğu için proje başkanı benden şimdilik sadece gerçekten yardım edeceğine inandığım kişileri siteye yönlendirmemi rica etti. Bu yüzden projenin ismini malesef şimdilik veremiyorum. Ancak kısaca anlatmam gerekirse bu proje tamamen açık yazılım temeline oturacak ve herhangi bir ticari amacı olmayacak (Debian modeli). RH tabanlı bir işletim sistemi olacak ve kullanıcılarının projeye katkı sağlaması için tasarlanacak.

CoolLinux, CD`de kurulu Linux!

sundance

Linux'a yakin olanlar bilir, Linux kurmak icin tekrar yazilabilir bir medyaya (HD,RAM) bagli degilsiniz. Bir kere yazilabilir bir medya uzerine de(ROM veya daha iyisi CD-ROM) Linux kurabilirsiniz.

CoolLinux boyle bir dagitim iste. Yaklasik 250Mb.lik ISO.gz'i acip kurunca, sadece CD ve Ram ustunden calisan bir dagitim kullanima hazir oluyor.
icinde ne var derseniz ? Ne yok ki, Opera, Mozilla, Licq, OpenOffice, Sylpheed, XMMS ve daha niceleri...

Awstats: Olması gerektiği gibi Web İstatistik Programı

tunc

Son zamanlarda gittikçe populer olan web istatistik programlarından biri olan Awstats bir çok özelliğiyle karşımıza çıkıyor. Online update, geliştirilmiş log analyzer , detaylı istatistikler ve bolca dil seçeneği v.s. Bu tarz programlar kişinin zevkine göre değiştiği için belki arayüzünü beğenmiyebilirsiniz , bundan dolayı yakın özelliklere sahip webalizer ı kullanabilirsiniz. Aşağıda awstats'ı kurdugum bir url'yi veriyom ,takılın gezin :) Bu arada dediğim programları aşağıdaki linklerde bulabilirsiniz.

Webalizer Awstats
Ondakikaara

2.Linux Şenliği: Bin atlı o gün çocuklar gibi şen miydi ?

sundance

Çok yoğun geçen dört günden sonra, dünkü kapanış töreni ile ikinci Linux Şenliği sona erdi. Şenlikte neler oldu, neler olmadı, artıları eksileri nelerdi bir değerlendirelim istedim.

Herşeyden önce, yılın Pengueni, Doruk Fişek başta olmak üzere, organizasyon ekibi, canını dişine takarak her türlü soruna koşuşturarak, sabahın 7-7:30'undan itibaren okula gelip düzenlemeleri yaparak, insanüstü bir çaba gösterdi.