PANEL: Yeni Medyada Nefret Söylemi

0
arkeles

Panelde Internet ortamındaki yayınlarda, ana akım medyanın haber portallarında, Facebook ve sosyal paylaşım ağlarında, Video Paylaşım Sitelerinde Nefret Söylemi incelenecektir. Ayrıca genel çerçeve ve Hukuki bouyutu da masaya yatırılacak ve son bölümde ise katılımcılar ile birlikte değerlendirme ve karşılıklı tartışma olacaktır.

Yeni medya'nın çalışanları, yazarları, çizerleri ve tabiki teknik yapıcıları bilişimci arkadaşları aramızda görmekten mutluluk duyarız.

http://www.alternatifbilisim.org
Panel Programı
Nasıl Giderim?

PANEL: Yeni Medyada Nefret Söylemi

“Yeni Medyada Nefret Söylemi” konulu bir panel düzenlememizin nedeni, Türkiye’nin gündelik yaşamında öteki olarak işaretlenenlere yönelik ırkçı, zenofobik ve homofobik nefret söyleminin geleneksel medyanın yanı sıra giderek daha yaygın bir şekilde yeni medya ortamında da dolaşıma girmesi ve yeniden üretilmesindeki dikkat çekici artış olmuştur.

Panelde, önce nefret söyleminin kökleri, nefret söyleminin ve nefret suçlarının hukuki zeminde yeri, ardından da yeni medya ortamında nefret söyleminin hangi mekanizmalarla nasıl üretildiği serimlenecektir. Son olarak da, yeni medya ortamında dolaşıma sokulan ve yeniden üretilen nefret söylemine karşı mücadele etmek için olası çözüm yolları tüm katılımcılarla birlikte tartışılacaktır.

Bu panelin düzenlenişinin bizati kendisi de nefret söylemine karşı bir farkındalık bilinci uyandırmayı amaçlamaktadır.

Tarih: 21 Kasım 2009, Saat:13.30 - 17.00 Yer: Tarık Zafer Tunaya Konferans Salonu Tünel/Taksim Yöneten: Mutlu Binark / Başkent Üniversitesi İletişim Fakültesi Düzenleyen: Alternatif Bilişim

Konuşmacılar:

  1. Nefret Söylemi Nedir ve Geleneksel Medyada Nefret Söylemi
    Aslı Tunç / İstanbul Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi
  2. Nefret Söylemi ve Nefret Suçları: Hukuki Boyutu
    Ayşe Kaymak/İstanbul Barosu Avukat, Alternatif Bilişim Hukuk Danışmanı
  3. Ana Akım Medyanın Haber Portallarında Nefret Söylemi
    İlden Dirini/Özgür Radyo
  4. Toplumsal Paylaşım Ağlarında Nefret Söylemi
    Kolektif Üretim adına Eser Aygül/Gazi Üniversites SBE.
  5. Video Paylaşım Sitelerinde Dolaşıma Sokulan Nefret Söylemi
    Tuğrul Çomu/Ankara Üniversitesi SBE.
  6. Genel Değerlendirme ve Tartışma

Alternatif Bilişim
www.alternatifbilisim.org
alt.bilisim@gmail.com

İlgili Yazılar

Gerçek Dünya - Sanal Dünya

sundance

İbn-i Haldun`un bir hikayesi vardır; `Rüyasında bir adama rastlar, adamla sohbet ederler. Uyandığında artık emin değildir hangisinin rüya, hangisinin gerçek dünya olduğundan`

\r\r\r\r \r\r\r\r California Üniversitesi Ekonomi Bölümünden, Edward Castronova isimli bir araştırmacı da benzer bir şüpheye düşmüş olacak ki, online oyun dünyası olan Everquest ve Everquest`de ele geçirilen malların satıldığı ebay açık arttırma sitesindeki işlemleri inceliyor ve sanal bir dünya olan Norrath`ın gerçek dünya üzerindeki ekonomik profilini çıkartıyor. Bazı sonuçlar korkutucu derecede ilginç;

\r\r -Öncelikle kişi başına düşen üretim yıllık $2266
\r -Dünyanın en zengin 77.ci devletine karşılık geliyor
\r -Everquest parası Amerika`da yen'den daha geçerli :))
\r

Opera 10 Yaşında

anonim

Opera Web tarayıcısı 19 Ağustos 2005'de 10. yılını doldurdu. Bu 10 sene zarfında, sekmeli gezinti (tabbed browsing), pop-up engelleme, web sayfalarını sesli okuyabilme ve bir çok yeniliği tarayıcı dünyasına kazandıran Opera, 10. yılını, 30 Ağustos günü http://my.opera.com/community/party/ adresinde vereceği bir parti ile kutlayacak. Şarkılar, türküler, halaylar, oyunlar ve büyük sürprizlerin olacağı partiye herkes davetlidir.

Graffiti ve Hacker'lar

o_ozardic

Yasal sayılmayan bir sanat biçimi olarak graffiti, şehir yaşantısında zaman zaman değişik yer ve zamanlarda karşımıza çıkıyor. Fotoğrafçı/yazar Nigel Clarke yazısında hacker ve graffiti kültürleri arasındaki etkileşimleri ve benzerlikleri değerlendirmiş.

Ne fenaymış on yıl öncesinin siteleri!

sundance

Günümüzde bir şirketin en önemli vitrinini Internet sitesi oluşturmakta. Birçok insan, birlikte iş yapacağı firmayı öncelikle sitesini gezerek değerlendirmekte ona göre güvenilir ya da güvenilmez bulmakta. Bu sebeple de şirketler bu alana milyonlarca dolarlar yatırmaktan çekinmiyorlar.

Peki bu hep böyle miydi? Çok değil bir on yıl önce acaba Mc Donalds, Pepsi ya da Best Buy gibi devlerin web siteleri ne durumdaydı? Buyrun 96'nın WWW'sine
Kaynak: Digg

En büyük alan adı yolsuzluğu!

sundance

Sansürlenmiş reklamlarıyla meşhur GoDaddy.com'un kurucusu ve sahibi Bob Parsons blogunda, son zamanlarda Internet'in en sinir bozucu fenomenlerinden birine Domain Kiting'e değiniyor.

Sanırım hepimiz birara, belli bir konuda arama yaparken, saçmasapan doldurulmuş, tek amacı hit almak olan, arama siteleri görüntüsünde sitelerle karşılaşmaşmış, nerden düştüm ben buraya diye düşünmüşüzdür.

Bob Parsons blogunda bir nevi Web spami olan bu fenomeni anlatıyor ve bunun Internet'e nasıl zarar verdiğinden bahsediyor.