PANEL: Yeni Medyada Nefret Söylemi

0
arkeles

Panelde Internet ortamındaki yayınlarda, ana akım medyanın haber portallarında, Facebook ve sosyal paylaşım ağlarında, Video Paylaşım Sitelerinde Nefret Söylemi incelenecektir. Ayrıca genel çerçeve ve Hukuki bouyutu da masaya yatırılacak ve son bölümde ise katılımcılar ile birlikte değerlendirme ve karşılıklı tartışma olacaktır.

Yeni medya'nın çalışanları, yazarları, çizerleri ve tabiki teknik yapıcıları bilişimci arkadaşları aramızda görmekten mutluluk duyarız.

http://www.alternatifbilisim.org
Panel Programı
Nasıl Giderim?

PANEL: Yeni Medyada Nefret Söylemi

“Yeni Medyada Nefret Söylemi” konulu bir panel düzenlememizin nedeni, Türkiye’nin gündelik yaşamında öteki olarak işaretlenenlere yönelik ırkçı, zenofobik ve homofobik nefret söyleminin geleneksel medyanın yanı sıra giderek daha yaygın bir şekilde yeni medya ortamında da dolaşıma girmesi ve yeniden üretilmesindeki dikkat çekici artış olmuştur.

Panelde, önce nefret söyleminin kökleri, nefret söyleminin ve nefret suçlarının hukuki zeminde yeri, ardından da yeni medya ortamında nefret söyleminin hangi mekanizmalarla nasıl üretildiği serimlenecektir. Son olarak da, yeni medya ortamında dolaşıma sokulan ve yeniden üretilen nefret söylemine karşı mücadele etmek için olası çözüm yolları tüm katılımcılarla birlikte tartışılacaktır.

Bu panelin düzenlenişinin bizati kendisi de nefret söylemine karşı bir farkındalık bilinci uyandırmayı amaçlamaktadır.

Tarih: 21 Kasım 2009, Saat:13.30 - 17.00 Yer: Tarık Zafer Tunaya Konferans Salonu Tünel/Taksim Yöneten: Mutlu Binark / Başkent Üniversitesi İletişim Fakültesi Düzenleyen: Alternatif Bilişim

Konuşmacılar:

  1. Nefret Söylemi Nedir ve Geleneksel Medyada Nefret Söylemi
    Aslı Tunç / İstanbul Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi
  2. Nefret Söylemi ve Nefret Suçları: Hukuki Boyutu
    Ayşe Kaymak/İstanbul Barosu Avukat, Alternatif Bilişim Hukuk Danışmanı
  3. Ana Akım Medyanın Haber Portallarında Nefret Söylemi
    İlden Dirini/Özgür Radyo
  4. Toplumsal Paylaşım Ağlarında Nefret Söylemi
    Kolektif Üretim adına Eser Aygül/Gazi Üniversites SBE.
  5. Video Paylaşım Sitelerinde Dolaşıma Sokulan Nefret Söylemi
    Tuğrul Çomu/Ankara Üniversitesi SBE.
  6. Genel Değerlendirme ve Tartışma

Alternatif Bilişim
www.alternatifbilisim.org
alt.bilisim@gmail.com

İlgili Yazılar

Vikipedi Kalkındırma Çağrısı

kernelpanic

Belki bir çoğumuz biliyor, Vikipedi adında bir internet sitesi var… kendini ;

“Vikipedi, kullanıcıları tarafından ortaklaşa olarak birçok dilde hazırlanan, özgür, bağımsız, ücretsiz bir İnternet ansiklopedisi. Wiki teknolojisi kullanılarak hazırlanır. Sürekli ilave ve değişiklikler yapıldığı için hiçbir zaman tamamlanmayacaktır. ”

şeklinde tanımlayan bu sanal ansiklopedi, kullanıcıların katkılarıyla oluşuyor. Ziyaretçiler bildikleri bir konuda başlık açabiliyor yahut bir başlığa ekleme yapabiliyorlar. Wikipedia’nın türkçe ayağını oluşturan Vikipedi az da olsa yükselişte olmasına rağmen malesef ki ülkemizde yeterli ilgiyi bulamıyor.

Fazlamesai.net'e soralım: Bilgi güvenliği; nasıl?

pinhanarch

fm camiasına soralım: "elimizin altındaki bu bilgi yığınına ne kadar güvenebiliriz? kontrol mekanizması ne durumda?"

Bilgiye ulaşılabilirlik arttıkça, araştırma seviyemiz düşüyor gibi; birkaç tıklamayla ulaşılabilirliği, "nasıl olsa elimizin altında, gerekince alır ordan kullanırız" yaklaşımına mı sürüklüyor?

Gelecek Üzerine Serbest Bir Yazı

MultiServis

(Ed:MultiServis arkadaşımız, beyin cimnastiği yaparak, günümüz, beliren alametler ve gelecek hakkında güzel bir serbest yazı ortaya koymuş, umarız beğenirsiniz.)

`Aklımızın aldığı veya alabileceği herşeyi yapacağımız günler ne zaman gelecek ve bu günler geldikten sonra dünya hangi yöne gidecek? Farketsenizde farketmesenizde birileri geleceğin dünyasını, yani yaşam sınırlarınızla oynuyor. Artık 10 sene önceki öngörüler günümüzü anlatmakta yetersiz kalmıştır. 10 - 15 yıl önceki kalsik yaşam tarzınıza ne olduğunu farkettiniz mi?

''Tsunami''zedeler için neler yapabiliriz?

parsifal

Dün msn client kullanan bir arkadaşımın ekranına baktığımda bir çok ismin yanında kalp işareti olduğunu gördüm. Bu ne diye sorduğumda geçen pazar günü meydana gelen tsunamide hayatını kaybedenlere ve etkilenenlere destek olmak için yapılan bir "şey" olduğunu öğrendim.
Sadece bir simge ile birilerini anmak mı yoksa "gerçek anlamda" yardımcı olmak mı?
uzun lafın kısası google...

Düşüncesizce iletilen mesajlar üzerine

sundance

Geçenlerde sevdiğim bir arkadaşımdan kan kanseri bir çocukla ilgili bir e-posta aldım. Yaklaşık bir-iki saat sonra ise, bu mailin yanlış olduğu, sözkonusu çocuğun üç yıl önce vefat ettiğini, arkadaşımın da kendisine yollanan postayı bütün iyi niyetiyle (ve hayatında ilk defa) yönlendirdiğini öğrendim.

Sözkonusu e-posta'nın devamında, kaynağı belirsiz bu tür e-postaların sadece bizde duygusal allerji yaratmakla kalmadığı çok ciddi zararlar da verebildiğiyle ilgili çok düşünceli yazılmış bir metin vardı, bunu sizlerle paylaşmak isterim.
İyilik bile düşüncesizce yapılmamadığında anlamlı. Eğer gerçekten bir yardımda bulunmak istiyorsanız, lütfen bir forward ile yardım edemeyeceğinizi anlayıp, bir yardım kuruluşuna bizzat başvurun. Sanallık, saflık ve salaklık arasında bazen kabul edilemeyecek bir ayrım olabiliyor.