Özgür Yazılım Günleri ve Açık Kaynak Günleri Başlıyor.

0
vst
Bilgi Üniversitesi'nde 4 Mart Cuma ve 5 Mart Cumartesi günboyu sürecek olan "Özgür Yazılım ve Açık Kaynak Günleri/2005" başlıyor. Gnome ve Mono projelerinin kurucusu Miguel de Icaza, Avrupa Özgür Yazılım Vakfı Başkanı Georg Greve ve OpenOffice.org proje grubu yöneticisi Louis Suarez-Potts'un katılımlarıyla gerçekleşecek etkinliğe herkes davetli. Etkinliğin web sitesinden ayrıntılı bilgiye ve etkinlik programına ulaşabilirsiniz.

Görüşler

0
Challenger
Malesef yine gelemiyorum. Geçen sene tam gelecekken apar topar askere götürdüler, bu sene de tam gelecekken fazla mesai yapmam gerekti :(
0
xenomorph
Gerçekten güzel bi program şu anda bu mesajı PARDUS un standından Etkinlik içerisinden canlı olarak yayınlıyorum :)
Kaçıranların kesinlikle üzülmesi gerektiğini düşünüyorum.
Beni en çok mutlu eden ise Ulusal işletim sistemi üzerinden bu etkinlik hakkındaki düşüncelerimi sizinle paylaşmak...
0
FZ
Miguel de Icaza gerçekten de epey esprili bir sunum yaptı. Özellikle soru cevap kısmı çok eğlenceli idi. Icaza, karşısında kafayı yazılım patentlerine takmış kitleyi görünce:

- Yahu bunu neden bu kadar dert ediyorsunuz, yazdığınız program 100 satırdan uzunsa zaten büyük ihtimalle birinin patentini ihlal ediyorsunuzdur. Eğer bu kadar korkuyorsanız bilgisayar sektörünü bırakın, sosis ya da ayakkabı satın ama o zaman bile çok başarılı olmamaya çalışın çünkü dava açarlar. Herkes herkese dava açabilir. Gogleplex lafını üreten adamın torunu da Google'a dava açtı, isimden esinlendiler bana milyon dolar tazminat versinler! diye. Yani bu kadar dert etmeyin patent konusunu.

MONO ve patent konusu ile ilgili hemen hemen aynı soru 4. kez (!) sorulunca Icaza gülümseyerek cevap verdi:

- Bu soru daha önce sorulmuştu galiba, biri arkadaşa Türkçe olarak açıklayabilir mi?

Bir başka enteresan nokta da Miguel de Icaza'nın günlük yazılım geliştirme ortamı olarak Emacs kullandığını söylemesi idi ancak soru cevap seansında Icaza küçük bir örnek vermek için hangi editörü çalıştırdı dersiniz? VIM! Evet, vim çalıştırdı ve uzun zamandır görmeye alışık olmadığımız bir hızda basit bir C# programını klavyeyi yakarcasına hızlı yazıp derledi, sonra da MONO için derlenmiş kodu native Linux binary koda nasıl dönüştürdüğünü gösterdi filan...

Icaza'ya gelen sorulardan biri de MONO'nun bazı kısımlarının GPL lisasından X11/MIT lisansına geçirilmesinin problem yaratıp yaratmayacağı, mesela Stallman'ın buna kızıp kızmayacağı idi. Icaza her zamanki esprili tavrı ile cevapladı:

- Eğer özgürlükten bahsediyorsanız ve kendi tavrınızı mecbur kılıyorsanız o zaman bu çok fazla bir özgürlük sayılmaz. MONO'yu kullananlar açık kodlu veya kapalı kodlu ürün geliştirebilirler. İçiniz rahat olsun, MONO kullanarak geliştirdiğiniz .NET uygulamalarının kodunu kimseye vermek zorunda değilsiniz. Stallman'a gelince, o zaten kızgın bir adam.
0
ahmetaa
Bence o kadar soylenene ragmen patent konusu, hele karsinizdaki sirket Microsoft olunca yabana atilacak bir sey degil. Icaza her ne kadar saka yollu, ya da yari-kacamak cevaplar versede. Microsoft resmen cikip : .Net'in GPL ya da BSD bir klonunu yazabilirsiniz (dikkat C# demiyorum) demedikce de cogu kimseyi ikna edebilecegini sanmiyorum. ben ikna olmadim, bu gidislede olmayacagim. Bu is aptal birisinin googleplex icin tazminat benzetilmeyecek kadar ciddi. Elbette icazayi anlamak lazim, adam yeterince gelistiriciyi cekememekten muzdarip ama ipin ucunu microsofta verdigi icin derdine yansin diyorum.
0
bm
Katiliyorum. Bunlar bize komik geliyorlar ama insanara avukatlardan 'bu yaptiginiz isi derhal durdurun' diye mektuplar gittigi zaman kimse gulemiyor sonra. 'Ozguluk' kavraminin anlami hakkinda soyledigi dogru, populer bir agizdan bunun TR'de duyulmus olmasi da faydali bence.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Linux Semineri : Syslog ile Sistem Kayıtlarının ...

dfisek

Linux Kullanıcıları Derneği, Çarşamba günü Ankara Üniversitesi'nde bir linux semineri düzenliyor. Syslog ile sistem kayıtlarının tutulması ve incelenmesinin anlatılacağı seminer saat 18.30'da başlıyor. -Ayrıntılı Bilgi-

Entrepreneurs Roundtable İstanbul #3

butch

Entrepreneurs Roundtable Istanbul toplantılarının 3.sü 8 Ocak'ta Bilgi Üniversitesinin evsahipliğinde Dolapdere kampüsünde yapılacak. Bu toplantılar bilişim girişimcileri ile yatırımcıları biraraya getirmeyi amaçlıyor.

Etkinlik sitesi ve kayıt: http://eristanbul3.eventbrite.com/

İNETD Semineri: Web Uygulama Güvenliği

adervis

IBM Linux Merkezi'nde yapılan İnternet Teknolojileri Derneği Seminerleri, 10 Şubat 2007 saat 14:00'da Fırat OKAY'ın "Web Uygulama Güvenliği" konulu semineri ile devam ediyor.
Seminerler herzaman olduğu gibi herkese açık ve ücretsiz.

Fonksiyonel Programlamada Tiplerin Rolü

FZ

İstanbul Bilgi Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri Bölümü öğretim görevlilerinden Lazslo Nemeth'in "Fonksiyonel Programlamada Tiplerin Rolü" konulu semineri 9 Mart 2004 yani bugün 18:00 -19:00 saatleri arasında Dolapdere´de Z-39 numaralı derslikte gerçekleştirilecek.

Özet: "Tipler programlamanın her noktasında vardır ancak tarihi olarak (hem akademik ortamlarda hem de endüstride) bunların kullanımı ve bunlardan faydalanmak pek vurgulanmamıştır. Bu durum değişebilir.

Küçük ve anlaşılır örneklerle tiplerin bize spesifikasyon, programlama, derleme ve çalıştırma esnasında nasıl yardımcı olabileceğini göstereceğim.

Sunum aşırı teknik olmayacak, temel programlama bilgisi olan kişilerin anlayacağı düzeyde yapılacaktır."

Özgür Yazılım ve Açık Kaynak Günleri 2006'nın ardından

tongucyumruk

Soru: Özgür Yazılım ve Açık Kaynak Günleri'nin en kötü yanı nedir?
Cevap: Bitmesi

Evet, Türkiye'nin ve dünyanın dört bir yanından gelen konukları dinlediğimiz, sadece dinlemekle kalmayıp gerektiğinde tartıştığımız, sanal alemden tanıdığımız insanlarla yüzyüze görüşme fırsatı bulduğumuz, eski dostlarla hasret giderme, yeni insanlarla tanışma şansı yakaladığımız bir Özgür Yazılım ve Açık Kaynak Günleri daha sona erdi. Gidenler zaten orada dinledi, tartıştı, eğlendi. Geriye de gitmeyenleri kıskandırmak, gelecek yıl gelmelerini garanti etmek için olan bitenleri yazmak kaldı.