Özgür Yazılım Günleri ve Açık Kaynak Günleri Başlıyor.

0
vst
Bilgi Üniversitesi'nde 4 Mart Cuma ve 5 Mart Cumartesi günboyu sürecek olan "Özgür Yazılım ve Açık Kaynak Günleri/2005" başlıyor. Gnome ve Mono projelerinin kurucusu Miguel de Icaza, Avrupa Özgür Yazılım Vakfı Başkanı Georg Greve ve OpenOffice.org proje grubu yöneticisi Louis Suarez-Potts'un katılımlarıyla gerçekleşecek etkinliğe herkes davetli. Etkinliğin web sitesinden ayrıntılı bilgiye ve etkinlik programına ulaşabilirsiniz.

Görüşler

0
Challenger
Malesef yine gelemiyorum. Geçen sene tam gelecekken apar topar askere götürdüler, bu sene de tam gelecekken fazla mesai yapmam gerekti :(
0
xenomorph
Gerçekten güzel bi program şu anda bu mesajı PARDUS un standından Etkinlik içerisinden canlı olarak yayınlıyorum :)
Kaçıranların kesinlikle üzülmesi gerektiğini düşünüyorum.
Beni en çok mutlu eden ise Ulusal işletim sistemi üzerinden bu etkinlik hakkındaki düşüncelerimi sizinle paylaşmak...
0
FZ
Miguel de Icaza gerçekten de epey esprili bir sunum yaptı. Özellikle soru cevap kısmı çok eğlenceli idi. Icaza, karşısında kafayı yazılım patentlerine takmış kitleyi görünce:

- Yahu bunu neden bu kadar dert ediyorsunuz, yazdığınız program 100 satırdan uzunsa zaten büyük ihtimalle birinin patentini ihlal ediyorsunuzdur. Eğer bu kadar korkuyorsanız bilgisayar sektörünü bırakın, sosis ya da ayakkabı satın ama o zaman bile çok başarılı olmamaya çalışın çünkü dava açarlar. Herkes herkese dava açabilir. Gogleplex lafını üreten adamın torunu da Google'a dava açtı, isimden esinlendiler bana milyon dolar tazminat versinler! diye. Yani bu kadar dert etmeyin patent konusunu.

MONO ve patent konusu ile ilgili hemen hemen aynı soru 4. kez (!) sorulunca Icaza gülümseyerek cevap verdi:

- Bu soru daha önce sorulmuştu galiba, biri arkadaşa Türkçe olarak açıklayabilir mi?

Bir başka enteresan nokta da Miguel de Icaza'nın günlük yazılım geliştirme ortamı olarak Emacs kullandığını söylemesi idi ancak soru cevap seansında Icaza küçük bir örnek vermek için hangi editörü çalıştırdı dersiniz? VIM! Evet, vim çalıştırdı ve uzun zamandır görmeye alışık olmadığımız bir hızda basit bir C# programını klavyeyi yakarcasına hızlı yazıp derledi, sonra da MONO için derlenmiş kodu native Linux binary koda nasıl dönüştürdüğünü gösterdi filan...

Icaza'ya gelen sorulardan biri de MONO'nun bazı kısımlarının GPL lisasından X11/MIT lisansına geçirilmesinin problem yaratıp yaratmayacağı, mesela Stallman'ın buna kızıp kızmayacağı idi. Icaza her zamanki esprili tavrı ile cevapladı:

- Eğer özgürlükten bahsediyorsanız ve kendi tavrınızı mecbur kılıyorsanız o zaman bu çok fazla bir özgürlük sayılmaz. MONO'yu kullananlar açık kodlu veya kapalı kodlu ürün geliştirebilirler. İçiniz rahat olsun, MONO kullanarak geliştirdiğiniz .NET uygulamalarının kodunu kimseye vermek zorunda değilsiniz. Stallman'a gelince, o zaten kızgın bir adam.
0
ahmetaa
Bence o kadar soylenene ragmen patent konusu, hele karsinizdaki sirket Microsoft olunca yabana atilacak bir sey degil. Icaza her ne kadar saka yollu, ya da yari-kacamak cevaplar versede. Microsoft resmen cikip : .Net'in GPL ya da BSD bir klonunu yazabilirsiniz (dikkat C# demiyorum) demedikce de cogu kimseyi ikna edebilecegini sanmiyorum. ben ikna olmadim, bu gidislede olmayacagim. Bu is aptal birisinin googleplex icin tazminat benzetilmeyecek kadar ciddi. Elbette icazayi anlamak lazim, adam yeterince gelistiriciyi cekememekten muzdarip ama ipin ucunu microsofta verdigi icin derdine yansin diyorum.
0
bm
Katiliyorum. Bunlar bize komik geliyorlar ama insanara avukatlardan 'bu yaptiginiz isi derhal durdurun' diye mektuplar gittigi zaman kimse gulemiyor sonra. 'Ozguluk' kavraminin anlami hakkinda soyledigi dogru, populer bir agizdan bunun TR'de duyulmus olmasi da faydali bence.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

İzmir´de Linux Seminerleri Başlıyor!

dfisek

Linux Kullanıcıları Derneği, Ankara ve İstanbul'dan sonra İzmir'de de düzenli etkinlikler yapmaya başlıyor. Her ay Linux ve özgür yazılımlarla ilgili bir seminer düzenlenmesi, bu seminerler etrafında İzmir'deki Linux ve özgür yazılım camiasının bir araya gelmesi hedeflenmekte.

İlk etkinlik, 1 Nisan Perşembe günü İzmir Ekonomi Üniversitesi'nde düzenlenen bir seminer olacak. Linux'a yeni başlayanlara ve başlamak isteyenlere yönelik seminer, saat 18:00'de başlıyor.

Linux Terminal Sunucu Projesi Semineri

caglar_onur

Linux Kullanıcıları Derneği, 28 Eylül 2004 Salı günül IBM İstanbul Linux Merkezinde bir seminer düzenliyor. Terminal sunucular günümüzde kullanımı hızla artan ve düşük maliyet yüksek performansı beraberinde getiren bir teknolojidir. Bu seminerde terminal sunucuların ne oldukları anlatılacak ve kurulumlarına değinilecektir. Genel olarak LTSP projesi üzerinde durulacaktır.

Özgür Yazılım ve Açık Kaynak Günleri 2007 - Haberler

butch

Türkiye özgür yazılım aleminin önemli buluşma noktalarından biri olan Özgür Yazılım ve Açık Kaynak Günleri'nin başlamasıiçin artık günleri değil saatleri sayıyoruz. Başta LKD, Pardus olmak üzere ülkemizden önemli kurumların, projelerin destek verdiği etkinliğin programını daha önce açıklamıştık. Şimdi, cumartesi sabah görüşmek üzere diyor ve etkinlikle ilgili önemli bir habere ve bazı hatırlatmalara geçiyoruz.

İstanbul Sendikalı Bilgi Üniversitesi Açık Hava Dersleri I

anonim

İSTANBUL SENDİKALI BİLGİ ÜNİVERSİTESİ
YAZ OKULU PROGRAMI
AÇIK HAVA DERSLERİ-I


Dersin Adı: “Nasıl Bir Bilgi?”
Dersin Kodu: Sendika 101
Dersin Tanımı: Nasıl Bir Bilgi? sorusundan, üniversite “aslında” nedir, ne olmalıdır sorusuna uzanan tartışmaların yapılacağı bir ders. Derse hesap makinesi, kâr/zarar cetveli, bilanço, performans ölçme anketi, fizibilite raporu getirilmesi yasaktır. Bu derste görülebilecek tek yasak da budur!

Katılımcılar: Murat Belge, Murat Paker, Nazan Aksoy, Erol Katırcıoğlu

Paralel Bilgi İşlem: Parlalel önşartlı iteratif yöntemler ve matris bölümlemesi

FZ

İstanbul Bilgi Üniversitesi, Bilgisayar Bilimleri Bölümü bu hafta, Salı günü damardan bilgisayar bilimciler ve paralel hesaplama ile ilgilenenler için bir seminer düzenliyor. Bu haftanın konuğu Bilkent Üniversitesi´nden Dr. Bora Uçar.

Bilimsel bilgi işlemde iteratif yöntemler çözüme erişmek için çok kullanılmaktadır. Bu yöntemdeki her bir iterasyondaki çekirdek işlem belli bir katsayı matrisi ile seyrek bir matrisin ya da vektörün çarpılması işlemidir.

Bu konuşmada Dr. Bora Uçar, iteratif yöntemlerin etkili şekilde nasıl paralel hale getirilebileceğinden bahsedecek ve bu bağlamda kullanılan hiperçizgelerin nasıl kullanılabileceğini gösterip bileşik hiperçizgelerin, paralleleştirme problemini standart hiperçizge bölümlemesi terimleri ile ifade edilebilir hale getirdiğine dikkat çekecektir.

Detaylı bilgi için (eğer hala okuyorsanız :) buraya bakın.