Özgür Yazılım Günleri ve Açık Kaynak Günleri Başlıyor.

0
vst
Bilgi Üniversitesi'nde 4 Mart Cuma ve 5 Mart Cumartesi günboyu sürecek olan "Özgür Yazılım ve Açık Kaynak Günleri/2005" başlıyor. Gnome ve Mono projelerinin kurucusu Miguel de Icaza, Avrupa Özgür Yazılım Vakfı Başkanı Georg Greve ve OpenOffice.org proje grubu yöneticisi Louis Suarez-Potts'un katılımlarıyla gerçekleşecek etkinliğe herkes davetli. Etkinliğin web sitesinden ayrıntılı bilgiye ve etkinlik programına ulaşabilirsiniz.

Görüşler

0
Challenger
Malesef yine gelemiyorum. Geçen sene tam gelecekken apar topar askere götürdüler, bu sene de tam gelecekken fazla mesai yapmam gerekti :(
0
xenomorph
Gerçekten güzel bi program şu anda bu mesajı PARDUS un standından Etkinlik içerisinden canlı olarak yayınlıyorum :)
Kaçıranların kesinlikle üzülmesi gerektiğini düşünüyorum.
Beni en çok mutlu eden ise Ulusal işletim sistemi üzerinden bu etkinlik hakkındaki düşüncelerimi sizinle paylaşmak...
0
FZ
Miguel de Icaza gerçekten de epey esprili bir sunum yaptı. Özellikle soru cevap kısmı çok eğlenceli idi. Icaza, karşısında kafayı yazılım patentlerine takmış kitleyi görünce:

- Yahu bunu neden bu kadar dert ediyorsunuz, yazdığınız program 100 satırdan uzunsa zaten büyük ihtimalle birinin patentini ihlal ediyorsunuzdur. Eğer bu kadar korkuyorsanız bilgisayar sektörünü bırakın, sosis ya da ayakkabı satın ama o zaman bile çok başarılı olmamaya çalışın çünkü dava açarlar. Herkes herkese dava açabilir. Gogleplex lafını üreten adamın torunu da Google'a dava açtı, isimden esinlendiler bana milyon dolar tazminat versinler! diye. Yani bu kadar dert etmeyin patent konusunu.

MONO ve patent konusu ile ilgili hemen hemen aynı soru 4. kez (!) sorulunca Icaza gülümseyerek cevap verdi:

- Bu soru daha önce sorulmuştu galiba, biri arkadaşa Türkçe olarak açıklayabilir mi?

Bir başka enteresan nokta da Miguel de Icaza'nın günlük yazılım geliştirme ortamı olarak Emacs kullandığını söylemesi idi ancak soru cevap seansında Icaza küçük bir örnek vermek için hangi editörü çalıştırdı dersiniz? VIM! Evet, vim çalıştırdı ve uzun zamandır görmeye alışık olmadığımız bir hızda basit bir C# programını klavyeyi yakarcasına hızlı yazıp derledi, sonra da MONO için derlenmiş kodu native Linux binary koda nasıl dönüştürdüğünü gösterdi filan...

Icaza'ya gelen sorulardan biri de MONO'nun bazı kısımlarının GPL lisasından X11/MIT lisansına geçirilmesinin problem yaratıp yaratmayacağı, mesela Stallman'ın buna kızıp kızmayacağı idi. Icaza her zamanki esprili tavrı ile cevapladı:

- Eğer özgürlükten bahsediyorsanız ve kendi tavrınızı mecbur kılıyorsanız o zaman bu çok fazla bir özgürlük sayılmaz. MONO'yu kullananlar açık kodlu veya kapalı kodlu ürün geliştirebilirler. İçiniz rahat olsun, MONO kullanarak geliştirdiğiniz .NET uygulamalarının kodunu kimseye vermek zorunda değilsiniz. Stallman'a gelince, o zaten kızgın bir adam.
0
ahmetaa
Bence o kadar soylenene ragmen patent konusu, hele karsinizdaki sirket Microsoft olunca yabana atilacak bir sey degil. Icaza her ne kadar saka yollu, ya da yari-kacamak cevaplar versede. Microsoft resmen cikip : .Net'in GPL ya da BSD bir klonunu yazabilirsiniz (dikkat C# demiyorum) demedikce de cogu kimseyi ikna edebilecegini sanmiyorum. ben ikna olmadim, bu gidislede olmayacagim. Bu is aptal birisinin googleplex icin tazminat benzetilmeyecek kadar ciddi. Elbette icazayi anlamak lazim, adam yeterince gelistiriciyi cekememekten muzdarip ama ipin ucunu microsofta verdigi icin derdine yansin diyorum.
0
bm
Katiliyorum. Bunlar bize komik geliyorlar ama insanara avukatlardan 'bu yaptiginiz isi derhal durdurun' diye mektuplar gittigi zaman kimse gulemiyor sonra. 'Ozguluk' kavraminin anlami hakkinda soyledigi dogru, populer bir agizdan bunun TR'de duyulmus olmasi da faydali bence.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

INET-TR 2003 İçin Geri Sayım Başladı: 11-13 Aralık

FZ

Türkiye'de Internet ve bilgi işlem teknolojileri ile ilgili grupları biraraya getirerek İnternet'i tüm boyutlarıyla tanıtmak, geliştirmek, tartışmak, İnternet teknolojileri ile toplumsal verimliliği arttırmak ve toplumun dikkatini olabildiğince bu yöne çekmek amaçlarıyla ulusal boyutta düzenlenen geleneksel INET-TR konferansı bu sene yine pek çok deneyimli konuşmacıya evsahipliği yapacak.

Benim en çok dikkatimi çeken başlıklardan birkaçı: Mono ile C#/.NET, E-Posta Sunucularda Filtreleme, Linux 2.6 Çekirdeği ve Güvenlik, Linux ile Gömülü Sistemler ve Linux ile Kablosuz (Wireless) Ağlar.

Detaylı bilgi için buraya bakabilirsiniz.

Düzeltme: Dr. Akgül´ün yolladığı e-postayı biraz karışık bir kafa ile okumak sureti ile yanlış bilgilendirme yapmışız, Turquaz ve Samba seminerleri INET-TR kapsamında ve belirlenen tarihlerde değilmiş. Uyarısı için Doruk Fişek´e teşekkür eder, gereksiz heyecan ve yanlış bilgilendirme için en içten özülerimizi sunarız.

1. Linux ve Özgür Yazılım Şenliğinden yorumlar

tongucyumruk

Aslında bu haberi 4 bölümlük bir dizi halinde her günün akşamında girmeye niyetliydim ama organizasyon ekibinde falan olmamama rağmen o kadar yoruldumki ancak şimdi yazabiliyorum.

İlk olarak söylemek istediğim şey şu: "Hayatımda hiçbir zaman klonlanmayı bu kadar çok istememiştim." Seminerler 4 salonda paralel olarak yapıldı ve sabahtan akşama kadar orada olmama rağmen 3/4'ünü kaçırdım. Haliyle anlatacaklarım yalnızca girebildiğim veya hakkında birşeyler duyabildiğim seminerlere kısıtlı kalacak. Şimdi teker teker günlere göre incelemeye geçelim:

Linux Semineri : Anjuta ve Glade ile Grafik Arabirim Geliştirme

dfisek

Linux Kullanıcıları Derneği, 19 Nisan Cumartesi günü İstanbul'da bir linux semineri düzenliyor. Internet Teknolojileri Derneği'nin ev sahipliği yaptığı seminer saat 15:00'te başlayacak. Seminerde, Anjuta yazılımı ve Glade kütüphanesi ile grafik arabirim geliştirilmesi anlatılacak. - Ayrıntılı Bilgi -

12 Mayıs, Karamanoğlu Mehmet Bey Üniversitesi, Linux Seminerleri

hcg

12 Mayıs Salı günü LKD Seminerleri Karaman'da.

Karamanoğlu Mehmet Bey Üniversitesi Yunus Emre Yerleşkesi Yunus Emre salonu.

1. oturum 10.30 - 12.00
2. oturum 13.30 - 15.00

Konu : Linux Nedir?, Linux Masaüstü, Linux Kurulumu (Pardus), Çalışan CD'den çalışırken, USB'ye Çalışan Pardus kurulumu

Konuşmacı Mahmut Sedat Eroğul.

LKD sunar: Cayfer'den 'Neden Linux'suz olmuyor?'

loker

Site müdavimlerinin yakından tanıdığı Can Uğur Ayfer hocamız, 13 Nisan 2005, Çarşamba günü Ankara Üniv. Fen Fakültesi Kırmızı Salon'da neden linux'suz yapamadığımızı, yapamayacağımızı anlattığı bir seminer sunacak. Herkesi bekliyoruz... Saat: 18:30...

http://seminer.linux.org.tr