O'Reilly'den Open Books

0
sundance
Bilgisayar yayıncılığı alanında önde gelen firmalardan OReilly aynı zamanda Özgür Yazılım dünyasına büyük katkılarda bulunan web siteleri ve düzenlediği organizasyonlarla "toplumdan aldığını topluma geri verme" konusunda en başarılı şirketlerden biri olarak, Open Book Project'i başlattı.

Öncelikle, yeni baskısının yapılması pek karlı gözükmeyen fakat yine de insanların ihtiyaç duyduğu kitaplara erişebilmelerini sağlamak amacıyla başlayan bu proje kapsamında bir çok kitaba web üzerinden özgürce erişilebilecek ki bunlar arasında Learning Debian GNU/Linux ve Free As In Freedom gibi kitaplar da bulunmakta.
Not: Asıl merak ettiğim, sözkonusu kitapların Türkçe'ye çevrilip yayınlanması konusunda da bu kadar Özgür yaklaşırlar mı ;) Eğer olursa Fazlamesai için bu bir proje olabilir

Görüşler

0
oktay
Öncelikle Oreilly tarihi itibariyle Özgür Yazılım akımını değil Open Source'u destekler. "Open Source" tabirinin icat edildiği (uydurulduğu) toplantıya Richard Stallman'ı çağırmayan kişiler, Oreilly'nin sahibini çağırmayı daha uygun bulmuşlar zamanında.

İkinci olarak da, zaten örnek olarak verilen kitaplara uzun süredir ücretsiz olarak ulaşmak mümkün. RMS hakkındaki Free As In Freedom kitabı yayınlandıgı günden itibaren ücretsiz olarak ulaşılabiliyor. Biyografisinde yardım etmeye şart olarak RMS kitabın ücretsiz de yayınlanmasını istemiş. Bu arada aynı kitap belgeler.org'un müdavimleri tarafından fazlamesai.org/ceviri altında çeviriliyor. Ayrıca, diğer dillere çevirilierini takip eden bir de web sitesi mevcut.

Bu arada yanlış anlaşılmasın. Tabi ki güzel bir olay yaptıkları. Bunun aksini ispatlamak için yazmadım (zaten yazdıklarım aksini ispatlayan nitelikte değil).

Başarılar.

Oktay
0
sundance
Düzeltmeler için teşekkürler, bunun belirtmesi gerçekten önemliydi, öte yandan O'Reilly'nin Özgür Yazılım dünyasına katkıda bulunmadığını söylemek de çok mümkün değil sanırım.

Bir de yorumun sonundaki başarılar kısmını sevmedim. Hani tamam o kadar görüşemiyoz ama, ayran içtik ayrı düştük modunda böyle bir hayatta başarılarımsı ifadeye kırıldım bilesin ;)

0
oktay
Bir tek sana değil herkese başarılar :) Sahiplenmişsin hemen hehe.

Bu arada.. Her Özgür Yazılıma hizmeti olmuş şirketi/kurumu sevmek zorundayız diye birşey de yok. SCO, Caldera iken Linux sürümü çıkarıp buna zaman ve para harcıyordu. IBM, Novell gibi şirketler babalarının hayrına olmasa da özgür yazılıma katkıda bulunuyorlar. Oreilly de kanımca bu gibi şirketlerden sadece birisi. Zaten şirketlerin kuruluş amacı kâr olduğuna göre şaşıracak pek birşey yok :)

Bize düşen, mümkün olduğunca bu şirketleri baskı altında tutup birbirlerine kırdırmak. Yani bunları yönlendirerek bize de faydalı işler yapmaya zorlamak.

Oktay
0
sundance
Bir de hatırlatmak isterim (benim de senden öğrendiğim gibi) O'Reilly sitesinde yayınlanan makalelerin telifini (telif ücreti ödemesine rağmen) almıyor! Tek beklentileri bir makalenin ilk defa O'Reilly'de yayınlanması, ondan sonra istediğin yerde yine yayınlatabiliyorsun.

Bu da güzel bir şey.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Fazlamesai yorumlarına kolay erişim!

butch

Son zamanlarda yorumlar oldukça arttı. Bazı üyelerimizden yorumların takibinin zorlaştığı yönünde mesajlar geldi. Yapılan yorumların hızına yetişmek için sizlere iki link:
www.fazlamesai.net/istatistik, buradan siteye ait istatistikleri takip edebilir, yorum linkine tıklayarak da en son yapılan yorumları görebilirsiniz.
Buradan da en son yapılan yorumları takip edebilirsiniz.

Küçük bir not daha. Fazlamesai bu yaz başına doğru yeni bir yapılanma sürecine girecek. Bunu sizlerle birlikte gerçekleştirmek istiyoruz. Neler yapılabileceğini bir yerlere not alın, bu hafta sonu bununla ilgili detayları duyuracağız.

iafistanbul Animasyon festivali

anonim

Türkiye'nin tamamen üniversite öğrencileri tarafından organize edilen. 7 üniversite'nin öğrencilerinin ortak yaptığı ilk ve tek animasyon festivali başlıyor.
Festival içinde bir ANİMASYON YARIŞMASI var o başladı bile... >>>>iafistanbul

Buffer overflowlar öldü ! Yaşasın Theo ;)

sundance

BSD camiasının asi çocuğu, OpenBSD'nin babası Theo de Raadt CanSecWest güvenlik konvansiyonunda yaptığı açıklama ile Open BSD'nin 1 Mayıs'da çıkacak yeni sürümünde, yaklaşık otuz yıldır işletim sistemlerinin baş belası buffer overflow mevzuunu tamamen çözeceklerini açıkladı. Bu konuda yine de mütevaziliği bırakmayan Theo, tamamen mümkün değil hale getiremeseler bile yeni güvenlik katmanı sayesinde buffer overflowların uygulanmasını imkansıza yakın hale getirdiklerini söylüyor.

Çıldırmak Ya Da Depresyona Girmek: Ailecek

FZ

Üç farklı coğrafyadan gelen üç düşünür, üç bilim insanı. Üçünün de farklı sözcüklerle yazdıkları ama ortak konuya değindikleri bir yazı. Böylesine bir kesişimi not etmemek buraya haksızlık olurdu.

Gündüz Vassaf'ın 6 Ocak 2008, Pazar günkü yazısından bir bölümle başlayalım "21. yüzyılda çıldıranlar, çıldırmayanlar":

"Mesleğimden vazgeçmemde Hacettepe Üniversitesi Hastanesi psikiyatri polikliniğinin bekleme odasının duvarında asılı yazınının mutlaka etkisi olmuştur.

'Dünyayı değiştirmeye çalışacağına kendini değiştirmeye bak.' Nerdeyse tüm dünyada gençliğin ayaklandığı yıllardı. Düzene karşı gelen '68 kuşağının, sınırsız, savaşsız dünya özlemini belki en iyi John Lennon'un 'Imagine' adlı şarkısı özetliyordu. Sonuçta '68 kuşağı yaşlandı, düzenle bütünleşti. 'Olgunlaştı,' 'gerçekçi' oldu. 21. yüzyılın yeni kuşakları insanı çıldırtan bir dünyaya doğuyorlar. Teröre karşı verildiği söylenen savaş çıldıranları daha da çıldırtıyor. Türümüzün tarihinde zengin yoksul uçurumu bu kadar aşılmaz olmamış, zenginler servetlerini bu kadar fütursuzca sergilememiş, servet, şöhret uğruna değer yargılarımız bu denli altüst edilmemiş, ahlak bu denli umursanmamıştı.

Bilgisayar Biliminin/Mühendisliğinin Anlamı

FZ

Eminim bu siteyi takip eden insanlardan bir kısmı genç arkadaşların sorduğu "ya, hocam ben bilgisayar okumak istiyorum, bilgisayar mühendisi olacağım, ne dersin?" şeklindeki sorulara maruz kalmıştır. Bu tür sorulara kapsamlı ve sistematik olarak cevap vermek, genç (ya da yaşlı) insanları "bilgisayar mühendisliği/bilgisayar bilimleri" nedir, ne değildir konusunda aydınlatmak kolay değildir. Ancak geçen gün sundance arkadaşımın bana gönderdiği bir belge bu konuya son noktayı koymuş durumda: ODTÜ'den Dr. Göktürk Üçoluk'un BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİNE İLİŞKİN SIKÇA SORULAN SORULAR başlıklı yazısı sanırım konu ile ilgili hemen herkesi aydınlatacak nitelikte.