O'Reilly'den Open Books

0
sundance
Bilgisayar yayıncılığı alanında önde gelen firmalardan OReilly aynı zamanda Özgür Yazılım dünyasına büyük katkılarda bulunan web siteleri ve düzenlediği organizasyonlarla "toplumdan aldığını topluma geri verme" konusunda en başarılı şirketlerden biri olarak, Open Book Project'i başlattı.

Öncelikle, yeni baskısının yapılması pek karlı gözükmeyen fakat yine de insanların ihtiyaç duyduğu kitaplara erişebilmelerini sağlamak amacıyla başlayan bu proje kapsamında bir çok kitaba web üzerinden özgürce erişilebilecek ki bunlar arasında Learning Debian GNU/Linux ve Free As In Freedom gibi kitaplar da bulunmakta.
Not: Asıl merak ettiğim, sözkonusu kitapların Türkçe'ye çevrilip yayınlanması konusunda da bu kadar Özgür yaklaşırlar mı ;) Eğer olursa Fazlamesai için bu bir proje olabilir

Görüşler

0
oktay
Öncelikle Oreilly tarihi itibariyle Özgür Yazılım akımını değil Open Source'u destekler. "Open Source" tabirinin icat edildiği (uydurulduğu) toplantıya Richard Stallman'ı çağırmayan kişiler, Oreilly'nin sahibini çağırmayı daha uygun bulmuşlar zamanında.

İkinci olarak da, zaten örnek olarak verilen kitaplara uzun süredir ücretsiz olarak ulaşmak mümkün. RMS hakkındaki Free As In Freedom kitabı yayınlandıgı günden itibaren ücretsiz olarak ulaşılabiliyor. Biyografisinde yardım etmeye şart olarak RMS kitabın ücretsiz de yayınlanmasını istemiş. Bu arada aynı kitap belgeler.org'un müdavimleri tarafından fazlamesai.org/ceviri altında çeviriliyor. Ayrıca, diğer dillere çevirilierini takip eden bir de web sitesi mevcut.

Bu arada yanlış anlaşılmasın. Tabi ki güzel bir olay yaptıkları. Bunun aksini ispatlamak için yazmadım (zaten yazdıklarım aksini ispatlayan nitelikte değil).

Başarılar.

Oktay
0
sundance
Düzeltmeler için teşekkürler, bunun belirtmesi gerçekten önemliydi, öte yandan O'Reilly'nin Özgür Yazılım dünyasına katkıda bulunmadığını söylemek de çok mümkün değil sanırım.

Bir de yorumun sonundaki başarılar kısmını sevmedim. Hani tamam o kadar görüşemiyoz ama, ayran içtik ayrı düştük modunda böyle bir hayatta başarılarımsı ifadeye kırıldım bilesin ;)

0
oktay
Bir tek sana değil herkese başarılar :) Sahiplenmişsin hemen hehe.

Bu arada.. Her Özgür Yazılıma hizmeti olmuş şirketi/kurumu sevmek zorundayız diye birşey de yok. SCO, Caldera iken Linux sürümü çıkarıp buna zaman ve para harcıyordu. IBM, Novell gibi şirketler babalarının hayrına olmasa da özgür yazılıma katkıda bulunuyorlar. Oreilly de kanımca bu gibi şirketlerden sadece birisi. Zaten şirketlerin kuruluş amacı kâr olduğuna göre şaşıracak pek birşey yok :)

Bize düşen, mümkün olduğunca bu şirketleri baskı altında tutup birbirlerine kırdırmak. Yani bunları yönlendirerek bize de faydalı işler yapmaya zorlamak.

Oktay
0
sundance
Bir de hatırlatmak isterim (benim de senden öğrendiğim gibi) O'Reilly sitesinde yayınlanan makalelerin telifini (telif ücreti ödemesine rağmen) almıyor! Tek beklentileri bir makalenin ilk defa O'Reilly'de yayınlanması, ondan sonra istediğin yerde yine yayınlatabiliyorsun.

Bu da güzel bir şey.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Fazlamesai 7 yaşında

parsifal

8642 üyesiyle, 4708 yayınlanan yazısıyla, 31227 gönderilen yorumuyla bugünlere gelen fazlamesai 7 yaşında. Böyle bir ortamı 7 yıldır yaşatmayı başaran bütün tayfanın doğumgünü kutlu olsun.

Fazlamesai Kare

butch

Fazlamesai Kare, bundan böyle haftada 1 yayınlanacak bant karikatürleri bulabileceğiniz yeni bir FM ortamı. İlk çalışmayı bu adreste bulabilirsiniz. Komikliklerinizi kare AT fazlamesai.net adresine, yorumlarınızı haberin devamına bekliyoruz.

GMail Hesabi Ister misiniz?

eitatli

Hatirlarsaniz bir süre önce GMail (Google Mail) beta yayina basladi. GMail'in en dikkat ceken yönü 1 GB lik alan saglamasi. Ancak bu beta sürümde herkes gidip kendine bir hesap acamiyor. Ancak GMail hesabi acmak imkansiz da degil.

Fazlamesai.net'e soralım: Açık Kaynak İş Modeli

noyton

Yakın zamanda Bora Güngören konuyla ilgili birçok yazı yazdı kendi blogunda, Türkiyedeki açık kaynak iş modellerinde ve şirketlerinden yola çıkarak. Ama bu tek taraflı bir görüş olduğu için Fazlamesai.net'e soralım:

TT'den az kullanılmış araba

butch