O'Reilly'den Open Books

0
sundance
Bilgisayar yayıncılığı alanında önde gelen firmalardan OReilly aynı zamanda Özgür Yazılım dünyasına büyük katkılarda bulunan web siteleri ve düzenlediği organizasyonlarla "toplumdan aldığını topluma geri verme" konusunda en başarılı şirketlerden biri olarak, Open Book Project'i başlattı.

Öncelikle, yeni baskısının yapılması pek karlı gözükmeyen fakat yine de insanların ihtiyaç duyduğu kitaplara erişebilmelerini sağlamak amacıyla başlayan bu proje kapsamında bir çok kitaba web üzerinden özgürce erişilebilecek ki bunlar arasında Learning Debian GNU/Linux ve Free As In Freedom gibi kitaplar da bulunmakta.
Not: Asıl merak ettiğim, sözkonusu kitapların Türkçe'ye çevrilip yayınlanması konusunda da bu kadar Özgür yaklaşırlar mı ;) Eğer olursa Fazlamesai için bu bir proje olabilir

Görüşler

0
oktay
Öncelikle Oreilly tarihi itibariyle Özgür Yazılım akımını değil Open Source'u destekler. "Open Source" tabirinin icat edildiği (uydurulduğu) toplantıya Richard Stallman'ı çağırmayan kişiler, Oreilly'nin sahibini çağırmayı daha uygun bulmuşlar zamanında.

İkinci olarak da, zaten örnek olarak verilen kitaplara uzun süredir ücretsiz olarak ulaşmak mümkün. RMS hakkındaki Free As In Freedom kitabı yayınlandıgı günden itibaren ücretsiz olarak ulaşılabiliyor. Biyografisinde yardım etmeye şart olarak RMS kitabın ücretsiz de yayınlanmasını istemiş. Bu arada aynı kitap belgeler.org'un müdavimleri tarafından fazlamesai.org/ceviri altında çeviriliyor. Ayrıca, diğer dillere çevirilierini takip eden bir de web sitesi mevcut.

Bu arada yanlış anlaşılmasın. Tabi ki güzel bir olay yaptıkları. Bunun aksini ispatlamak için yazmadım (zaten yazdıklarım aksini ispatlayan nitelikte değil).

Başarılar.

Oktay
0
sundance
Düzeltmeler için teşekkürler, bunun belirtmesi gerçekten önemliydi, öte yandan O'Reilly'nin Özgür Yazılım dünyasına katkıda bulunmadığını söylemek de çok mümkün değil sanırım.

Bir de yorumun sonundaki başarılar kısmını sevmedim. Hani tamam o kadar görüşemiyoz ama, ayran içtik ayrı düştük modunda böyle bir hayatta başarılarımsı ifadeye kırıldım bilesin ;)

0
oktay
Bir tek sana değil herkese başarılar :) Sahiplenmişsin hemen hehe.

Bu arada.. Her Özgür Yazılıma hizmeti olmuş şirketi/kurumu sevmek zorundayız diye birşey de yok. SCO, Caldera iken Linux sürümü çıkarıp buna zaman ve para harcıyordu. IBM, Novell gibi şirketler babalarının hayrına olmasa da özgür yazılıma katkıda bulunuyorlar. Oreilly de kanımca bu gibi şirketlerden sadece birisi. Zaten şirketlerin kuruluş amacı kâr olduğuna göre şaşıracak pek birşey yok :)

Bize düşen, mümkün olduğunca bu şirketleri baskı altında tutup birbirlerine kırdırmak. Yani bunları yönlendirerek bize de faydalı işler yapmaya zorlamak.

Oktay
0
sundance
Bir de hatırlatmak isterim (benim de senden öğrendiğim gibi) O'Reilly sitesinde yayınlanan makalelerin telifini (telif ücreti ödemesine rağmen) almıyor! Tek beklentileri bir makalenin ilk defa O'Reilly'de yayınlanması, ondan sonra istediğin yerde yine yayınlatabiliyorsun.

Bu da güzel bir şey.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Sonar Ekran Koruyucusu ile Ağınızı Dinleyin

FZ

Bu yazıyı okuyanların çoğu herhalde en az bir kez savaş filmi izlemiştir. Bu tür filmlerdeki radar, sonar, vs. ekipman ile düşman uçaklarını takip etme sahnelerini hatırlayacaksınızdır. Peki benzer bir tadı bilgisayar ağınızdaki ya da Internet'teki bilgisayarlar için yakalamak istemez misiniz? Şöyle bir nevi sonar ekranı olsa ama üzerinde uçak isimleri yerine ilgilendiğiniz bilgisayarların isimleri ya da adresleri, ağ uzaklıkları ile doğru orantılı olarak görünse falan ;-)

"İyi diyorsun güzel diyorsun ama nasıl yani?" diyenlere en güzel cevabı, değerli FM üyesi tongucyumruk arkadaşımız işte bu makalesi ile vermektedir. Okuyunuz, ufkunuz, vizyonunuz genişlesin :)

FM Forum şimdilik çevrimdışı :)

sundance

Sevgili Fazlamesai dostları, Romalılar!

Sadecehosting.com´un değerli katkıları ile host edilen Fazlamesai.org sitesi, bir taşınma ve ardından yaşanan küçük bir network problemi sebebiyle çevrimdışı (offline) durumdadır. Amacımız geçen Cuma online hale getirmekti, fakat ham bir ruh tarafından gerçekleştirilen bir saldırı buna engel oldu :) Umarız çarşambaya kadar bu problemi gidereceğiz.

Size verememiş olduğumuz hizmetten dolayı özür dileriz.

Fazlamesai'ye soralım: Do you seek ICQ?

sundance

15 Kasım 1996'da çıktığında kısa sürede fenomen olmuştu. Dört İsrail'li gencin ortaya attığı anında mesajlaşma sistemi ICQ, Internet'e bakış tarzımızı tek başına değiştirmişti. Öyle ki Internet'in e-mail, web, irc ve ICQ'dan oluştuğunu söyleyenler bile vardı.

Bu şaşırtıcı başarı kısa sürede en büyük Internet firması olan AOL'un para benim değil mi?® felsefesi doğrultusunda ICQ'u satın alması ile en başarılı startup satışlarından birine döndü.

Peki o ilk göz ağrımız ICQ nereye gitti?

Wright Kardeşler ve Patentlerin Kötüye Kullanımı

sundance

İlk rastladığım gün Sweet Sweet Unemployement yazısı ile manevi kardeş bellediğim Maciej Ceglowski'nin Wright Kardeşler üzerine bir yazısına rastladım.

Havadan ağır bir araçla ilk kontrollü uçuşu gerçekleştirip, patentini alan, daha sonra da ikibuçuk yıl boyunca patenti lisanslamak ya da geliştirmek için hiçbir şey yapmayıp sadece bu alanda deneme yapanları dava edip para kazanan Wright kardeşler de, Tesla'ya yaptırdığı (ve parasını ödemediği) direkt akım jeneratörleri ile "alternatif akım hepimizi yakacak" diyen, bir file alternatif akım verip öldüren ve akabinde de elektrikli sandalyenin icadına bile vesile olan Edison'un yanında yerlerini almışlar.

``Az´´ daha mı iyi?

cbc

Web 2.0'da yapılan konuşmalardan birisinin konusu "Az"ın iyiliği. Konuşmacı rakiplerinizle giriştiğiniz yarışı kazanmanın yolunun ondan bir ya da daha fazla işi yapabilmekten ziyade "az"lıktan geçtiğini savunuyor.

Anladığım kadarı ile özetleyeceğim bu maddeler ile ilgili fazlamesai.net ne düşünüyor?