O'Reilly'den Open Books

0
sundance
Bilgisayar yayıncılığı alanında önde gelen firmalardan OReilly aynı zamanda Özgür Yazılım dünyasına büyük katkılarda bulunan web siteleri ve düzenlediği organizasyonlarla "toplumdan aldığını topluma geri verme" konusunda en başarılı şirketlerden biri olarak, Open Book Project'i başlattı.

Öncelikle, yeni baskısının yapılması pek karlı gözükmeyen fakat yine de insanların ihtiyaç duyduğu kitaplara erişebilmelerini sağlamak amacıyla başlayan bu proje kapsamında bir çok kitaba web üzerinden özgürce erişilebilecek ki bunlar arasında Learning Debian GNU/Linux ve Free As In Freedom gibi kitaplar da bulunmakta.
Not: Asıl merak ettiğim, sözkonusu kitapların Türkçe'ye çevrilip yayınlanması konusunda da bu kadar Özgür yaklaşırlar mı ;) Eğer olursa Fazlamesai için bu bir proje olabilir

Görüşler

0
oktay
Öncelikle Oreilly tarihi itibariyle Özgür Yazılım akımını değil Open Source'u destekler. "Open Source" tabirinin icat edildiği (uydurulduğu) toplantıya Richard Stallman'ı çağırmayan kişiler, Oreilly'nin sahibini çağırmayı daha uygun bulmuşlar zamanında.

İkinci olarak da, zaten örnek olarak verilen kitaplara uzun süredir ücretsiz olarak ulaşmak mümkün. RMS hakkındaki Free As In Freedom kitabı yayınlandıgı günden itibaren ücretsiz olarak ulaşılabiliyor. Biyografisinde yardım etmeye şart olarak RMS kitabın ücretsiz de yayınlanmasını istemiş. Bu arada aynı kitap belgeler.org'un müdavimleri tarafından fazlamesai.org/ceviri altında çeviriliyor. Ayrıca, diğer dillere çevirilierini takip eden bir de web sitesi mevcut.

Bu arada yanlış anlaşılmasın. Tabi ki güzel bir olay yaptıkları. Bunun aksini ispatlamak için yazmadım (zaten yazdıklarım aksini ispatlayan nitelikte değil).

Başarılar.

Oktay
0
sundance
Düzeltmeler için teşekkürler, bunun belirtmesi gerçekten önemliydi, öte yandan O'Reilly'nin Özgür Yazılım dünyasına katkıda bulunmadığını söylemek de çok mümkün değil sanırım.

Bir de yorumun sonundaki başarılar kısmını sevmedim. Hani tamam o kadar görüşemiyoz ama, ayran içtik ayrı düştük modunda böyle bir hayatta başarılarımsı ifadeye kırıldım bilesin ;)

0
oktay
Bir tek sana değil herkese başarılar :) Sahiplenmişsin hemen hehe.

Bu arada.. Her Özgür Yazılıma hizmeti olmuş şirketi/kurumu sevmek zorundayız diye birşey de yok. SCO, Caldera iken Linux sürümü çıkarıp buna zaman ve para harcıyordu. IBM, Novell gibi şirketler babalarının hayrına olmasa da özgür yazılıma katkıda bulunuyorlar. Oreilly de kanımca bu gibi şirketlerden sadece birisi. Zaten şirketlerin kuruluş amacı kâr olduğuna göre şaşıracak pek birşey yok :)

Bize düşen, mümkün olduğunca bu şirketleri baskı altında tutup birbirlerine kırdırmak. Yani bunları yönlendirerek bize de faydalı işler yapmaya zorlamak.

Oktay
0
sundance
Bir de hatırlatmak isterim (benim de senden öğrendiğim gibi) O'Reilly sitesinde yayınlanan makalelerin telifini (telif ücreti ödemesine rağmen) almıyor! Tek beklentileri bir makalenin ilk defa O'Reilly'de yayınlanması, ondan sonra istediğin yerde yine yayınlatabiliyorsun.

Bu da güzel bir şey.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Kolları sıvadık - 1: Her eve VectorLinux!

sundance

Linux şöyle iyi, böyle iyi, şöyle güvenilir, böyle verimli vs. vs. Laf laf laf... Bu sefer dedik ki biraz daha ileriye gidelim ve bakalım bu dediklerimiz ne kadar doğru, Linux ne kadar keyifli, işe yarar bir şey, masaüstünde devamlı çakılıp duran pencerelerimizle nasıl yapsak da karşılaştırsak ve bu projeye için kolları sıvadık

Proje basitçe şu, biz Fazlamesai ekibi olarak, yeni başlayan kullanıcıları baz alarak, evinizde, işyerinizde herhangibir makinanıza, adım adım nasıl Linux kurabilirsiniz, bunu anlatacağız ve her adımda karşılaşılabilen problemleri, bunların çözümlerini burada açtığımız bir forumdan sizlerle paylaşacağız. Ne dersiniz, var mısınız Linux kurmaya ?

FM ne kadar teknik ?

sundance

FM yayına başladığından bu yana yaklaşık üç yıl geçti. Bu süre içinde, hayatımızda bir çok değişiklikler oldu, birçoğumuzun evine Internet girdi, yeni teknolojiler gelişti, cep telefonlarımız, cep bilgisayarlarına dönüştü vs.

Bu hal ve gidişat içinde, FM okurlarının sitenin mevcut yapısını nasıl bulduklarını merak ettik. Sizce FM gerektiği kadar detaylı ve teknik bir şekilde, Internet ve insan konularına eğiliyor mu ? Yoksa aşırı teknik bir şekilde antin-kuntin mevzularda kayıp mı oluyor ? :)

ICQ ve Network Adminlerle Başetmelerin İncelikleri - 1

sundance

Gestapo bir Network Admininiz mi var ? ICQ`u port bazında ve mirabilis.com`a her türlü erişim olarak firewalldan kesti mi ? Buyrun size çözümler.

Öncelikle gidip Miranda adresinden nightly sürümü indirin. Ardından kontrol etmeniz gereken iki şey var eğer port bazında bir sınırlama varsa 4000 nolu port kapatılmış diyelim, ICQ 21 numaralı porttan da hizmet verebiliyor, sadece portu ayarlayıp kullanmaya devam edebilirsiniz...

MyLink: Cracker oyunu!

sundance

Bundan yaklaşık iki yıl kadar önce Uplink isminde bir oyun gönüllerimizi fethetmişti

Bir Cracker RPG olarak tanımlayabileceğimiz oyun, bağımsız bir oyun firması tarafından yapılmış olması, pırıl pırıl kutulardaki beş para etmez oyunlar yerine, (oyunun mantığı ile örtüşen) saman kağıttan sarı bir zarfta posta ile elinize ulaşması, oyun cdsinin bile oyunun bir parçası olan bir bulmacayı barındırması ve oyunun aynı anda hem windows hem de linuxda çıkması ile oldukça dikkat çekmişti.

Geçen hafta içinde Uplink hayranlarından biri, bu kadar güzel bir oyunun kapalı kodlu olmasına dayanamamış ve MyLink adında bir versionunu çıkartmış. Daha bir haftalık olmasına rağmen birçok özelliğe sahip olan Mylink, Uplinkde olmayan network modunu da içermekte. Perl ve TK ile yazıldığından da hemen her platformda da oynanabiliyor.

fazlamesai.net'e soralım: İçerik Yönetim Sistemleri, Deneyimler, İzlenimler

FZ

CMS (Content Management System) sistemlerini inceleyen siteleri gezmek, eleştirileri okumak, bizzat gidip bazı sistemleri çekip kurup denemek mümkün ama ben yine de FM camiasına bir sorayım dedim:

Bir arkadaşım, hukuk ile ilgili basit bir site açmak istiyor. Yazı yayınlamak ve/veya diğerlerinin yazılarını onaylayıp, düzenleyip yayınlamak. Belki bir miktar kategorizasyon, arama tarama, vs. Uzun lafın kısası en basit bir CMS'ten beklenen en temel özellikler. Kendisi yazılımcı değil, etrafındaki bilgisayarcılar ona yardım edecek ama yine de olabildiğince kurulumu ve bakımı basit bir sistem olmasında, minimum müdahale ve özelleştirme gerektirmesinde fayda var.

FM camiası bu konuda neleri tavsiye eder? Tavsiye ederken lütfen dil kriterini de göz önünde bulundurun. Söz gelimi drupal yakışıklı bir sistem gibi duruyor ancak download kısmına gidip baktığımda Türkçe çevirisinin (en azından resmi olarak) olmadığını görüyorum (debian-tr.org sitesinin Türkçe olarak drupal kullandığını hatırlıyorum ama bildiğim kadarı ile hazır bir çeviri ile değil kendi yaptıkları bir çeviri ile çalışıyorlar).