.Net ve Shared Source

0
elrond
Bu haberi gün içinde verip Türkiye` de hep beraber bir ilk olmak isterdim ama malesef zaman bulamadım mecburen fazlamesai`ye kaldı.
Microsoft .Net ürün yelpazesinden bazılarının kaynak kodlarını açıklıyor. Konseptin adı `Microsoft shared Code CLI implementation`
Kaynak kodu açıklanan ürünler ECMA-334 (C#) ve ECMA-335 (Comman Language Infrastracture yani CLI) Bu iki standart MS .Net Framework`un tabanını oluşturan alt yapı parçaları. Paket kaynak kod dışında bazı araçlar, ek classlar ve örneklerde içeriyor. WindowsXP ve FreeBSD! üzerine çalışabilir durumda.

Kod biraz uzun -milyonlarca satır-. Derleme, hafıza yönetimi, Just in Time kode yaratma gibi bir çok programcılık konseptinden örnekler içeriyor. MS`in hafıza yönetimini beğenmiyenler belkide nedenlerini bulabilirler. (Ben anlamam beni aşar)

Kodun modfikasyonu serbest; ticari olmadığı sürece. Ms`in hatırlattığı önemli noktalardan biri de kaynak kodların deneysel ve ticari olmayan ürünlere ait olduğu. Kodun kararlılk seviyesi: Beta.

Developerların bulaşabileceği news server ise microsoft.public.shared-source.cli newsgroup

Haberle ilgili detaylar için ise ilgili MSDN sayfaları

Selamlar

Not: Elrond yazının konusunu GNU/GPL seçmiş, onaylarken Microsoft yapmaya elim varmadı :-)) Larweda.
gnu

Görüşler

0
elrond
Konu seçimi tamamen blinçli ve hür irade ile yapılmıştır ;-)
Bu arada milyarlarca satır yazmışım milyon yerine gaza mı geldik ne? Özür.


Bu arada PocketIE den yorum gönderemedim sevgili Larweda haberin olsun iPAQ filan alırsan sakatlık olabilir. ;-)

Login olmaya çalışınca da `Sistemde çalışma vardır` mesajı alıyorum. Gerçekten var mı yoksa anomali mi?
0
larweda
sen milyor yazmışın, ben onu milyara yordum, niyeyse :-) hata düzeltilmiştir.


PocketIE`de bir dert yok, hosting firmamız Web server upgrade yapmış, bizim user scriptlerinde bişiler patladı, şimdi onnarla uğraşıyorum zaten. Sen Ipaq`ine hata bulma yine, MS Windows CE de olsa fena alet değil, kabul ediyorum hala. Sonuç olarak "Sistemde çalışma vardır" anonsu anormal bi durum diil, bu gece ara ara olucak ööle. Dayanıcaksınız artık birazcık maalesef.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Fazlamesai.net ekibi İstanbul Bilgi Üniversitesi´nde: 14-15 Mart

sundance

İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde yapılacak olan 1.Açık Kaynak Yazılım Atölyesi Fazlamesai'de haber olarak geçmişti.

Fakat belirtilmeyen, Türkiye'de Linux'un ve Açık Kaynak'ın duayeni olmuş bir çok ekibin/kişinin (LKD, Gelecek, Mustafa Akgül, Serdar Köylü (hocam kendi başına ekiptir :)) bu etkinliğe katılacağı, dahası Fazlamesai.net ekibinin de kendi standıyla tam kadro etkinlikte yer alacağıydı.

Linux kurulumları, film gösterisi, atölye çalışmaları, söyleşiler, tartışmalar ve daha neler neler. Gelebilecek bütün Fazlamesai üyelerini mutlaka bekliyoruz... Bu arada Fazlamesai t-shirtü isteyen var mı ? :p

Ruby slaytları

m1a2

Ruby hakkında şöyle dört başı mamur bir tanıtım yazmayı çok zamandır düşünmekteyim , fakat yazının gerektirdiği fazlamesaiyi bir türlü denk düşüremedik. Son yıllarda tanıştığım en zarif açık yazılım ürünlerinden biri olan bu betik dilini madem ki teferruatıyla mercek altına alamıyoruz, şimdilik vur-kaç operasyonlarıyla yetinelim. Ruby`yi denemiş ve beğenmemiş veya denemeden beğenmemiş olabilirsiniz (sizi gidi piton`cular sizi :) fakat bir şeye eminim ki kendisini `programlama dilleri delisi` olarak tanımlayan Ruby`nin geliştiricisi Yukihiro Matsumoto`nun (a.k.a. MATZ) 2002 Ruby konferansında yaptığı şu nefis sunuları çok çok beğeneceksiniz: Sunu 1, Sunu 2. Üstadın dediği gibi `Be Minor, Be Cool`

G-NUT Projesi İlk Meyvesini Verdi

exalted

GNU Türkçe Çeviri Projesi (G-NUT) dün itibariyle www.gnu.org'un anasayfasını türkçe olarak yayımlamış bulunmaktadır. Henüz çok etkili, hızlı ya da "harika" çalış(a)mıyoruz, ancak zamanla düzene gireceğini umuyorum.

Apache arayı açmaya başladı

sundance

Her ay olduğu gibi bu ay da Netcraft Web Sunucuları Raporu açıklandı.

28,669,939 Web Sunucusu`nun istemlere cevap vermesi şeklinde yapılan araştırmada Apache`nin %60.25 olan popülaritesini %62.55`e taşıdığı, bunun yanında Microsoft IIS'in %0.89luk bir artışla %20.64`e, Iplanet(Sun&Netscape)`inse %6.7`e ulaştığı gözlemlendi.

Bu arada oldukça yetenekli Apache 2.0 Beta'nın da lansmanı yapıldı.

Peru`lu bir milletvekilinden tüm dünyaya Serbest Yazılım Dersi

FZ

Peru'lu milletkvekili Dr. Edgar David Villanueva, kendisi ile yapılan bir röportajda 1609 no.lu yasa tasarısından ve bunun etkilerinden bahsediyor. Söz konusu yasa tasarısı Peru'daki tüm hükümet bilgi işlem sistemlerinde (üniversiteler de dahil) açık kodlu ve serbestçe dağıtılabilen yazılım sistemleri kullanılmasını öngörüyor (yani bunu zorunlu kılıyor tabii yapılacak işle ilgili yeterince durmuş oturmuş bir açık kodlu serbest yazılım bulunmadığı durumlar hariç).