Nerede O Eski Telefonlar

0
tongucyumruk
Önce telefonu açıp sonra numarayı çevirdiğimiz günleri hatırlayan var mı? Peki ya telefonların adres defterinin olmadığı, onca numarayı aklımızda tutup kendimiz çevirdiğimiz zamanları? Belki telefon ahizesine yaklaştırıp bir tuşuna basınca çıkarttığı DTMF tonları ile numara çeviren kol saatlerini hatırlayanlar dahi vardır? Peki "numara çevirmek" fiilinin kaynağı olan o eski trrrt, trrrt diye ses çıkaran telefonları hatırlayan, kullanmış olan var mı? Anlaşılan yalnız değilsiniz...
Son zamanlarda ne zaman konuşacak başka konu kalmazsa yapılan standart diyalog malzemesi oldu "cep telefonu olmadan önce ne yapıyorduk", "internet olmadan önce ner yapıyorduk ki?" gibi konular. Gerçekten özellikle son 15 yılda kelimenin tam anlamıyla "patlayan" teknoloji sonucunda artık eskiden sadece Uzay Yolu'nda gödüğümüz teknolojileri hiç yadırgamadan kullanabiliyoruz.

Fakat bu arada bir de geçmişini unutmayanlar, unutamayanlar ve unutmak istemeyenler mevcut... Onlar da bir yandan günümüz teknolojisinin nimetlerinden faydalanırken bir yandan da eski araçlarının "sıcaklığını" yaşatmaya çalışıyorlar. Sonuçta ortaya ne mi çıkıyor? Cep telefonunuzun kulaklık yuvasına bağlanan eski tip telefon ahizesi Pokia ve daha da ilerlemiş retro düşkünleri için GSM hattını kullanan masa telefonu Port-O-Rotary gibi ilginç aletler.

Görüşler

0
bm
Mart 64'ten orjinal Bell Labs touch tone dokumani (djvu formatinda, debiancilar apt-get install djvulibre-plugin )

http://www.djvuzone.org/djvu/att/archives/touchtone/index.html
0
FZ
Yıllardır djvu diye çok sağlam bir sıkıştırma formatı varmış, tanıdık bildik pek çok formattan (GIF, PNG, JPG, PS, PDF, vs.) daha pratikmiş, tarayıcı eklentileri, kodlayıcıları, çözücüleri, görüntüleyicileri falan varmış ve ben ilk defa duyuyorum (bende kesinlikle deja vu etkisi yaratmadı yani! ;-)

Hemen gidip kurdum, Mozilla içinde gayet hızlı geldi ilgili dosya, çalıştı ve görüntü kalitesi de evet gerçekten iyi ve o kalite için gayet hızlı.

Bu formatı kullanan sistemlere göz atmak isteyenler şu adrese bakabilir:

http://www.djvuzone.org/links/index.html
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

İTÜ'de Süperbilgisayar Merkezi Kuruldu

FZ

İTÜ Ortadoğu'nun en büyük süper bilgisayarını geliştirmek için proje başlattı. Halen 300 işlemcili ve saniyede bir trilyon işlem yapabilen süper bilgisayara sahip olan İTÜ, Devlet Planlama Teşkilatı'ndan ayrılan ödenekle 22 milyon dolarlık bir proje yürütüyor. Bu ödeneğin 10 milyon dolarını Avrupa Yatırım Bankası karşılayacak. Yeni süper bilgisayar, 2500 merkezi işlemciden oluşacak ve Ortadoğu'nun en büyüğü olacak. Projenin 2007 yılında tamamlanması öngürülüyor.

22 Milyon Dolarlık Proje

Proje kapsamında 27-30 Haziran 2005 tarihleri arasında İTÜ'de gerçekleştirilen Uluslararası Hesaplamalı Bilim ve Mühendislik Konferansı'yla ilgili bilgi veren Bilişim Enstitüsü Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Dağ, konferansın sonunda yüksek başarımlı hesaplamanın bilimin ilerlemesi için kaçınılmaz olduğu sonucunun bir kez daha vurgulandığını söyledi. İTÜ'nün süper bilgisayar çalışmalarında DPT'nin desteğinin önemli olduğunu belirten Dağ, "Yeni bir süper bilgisayar geliştirilmesi için de 22 milyon dolarlık bir proje yürütülüyor. Bunun 10 milyon doları Avrupa Yatırım Bankası'ndan geliyor. Şu anda ihalesi yapılıyor. 2000-2500 civarında merkezi işlemciden oluşacak bir süper bilgisayar kurulacak. Şu an 300 bilgisayarlı sistemimiz de Ortadoğu'nun en büyüğü. 2007'de 2500 merkezi işlemciden oluşan süper bilgisayara ulaşılacak" diye konuştu.

Garibanın Wireless Projesi!

sundance

Son zamanların gözde konusu wireless ağlar ilginizi mi çekiyor? İki sokak ötedeki arkadaşınızla wireless bağlantı kurmak mı istiyorsunuz?

Bunun en kolay yolu, yaklaşık $100-$150 değerinde çekim gücü yüksek bir wireless kart almak.

Fakat kim buna bu kadar para ayırır ki? Bir usb wireless adaptör alıp, kendi antenini yapmak ve belki de kilometreler ötesi ile iletişime geçmek varken.

Her yüzeyden ses almak

tongucyumruk

Gittiğimiz heryede hoparlör olmayabilir. Bu yüzden genelde birileriyle aynı anda şarkı dinleyeceğimizde kulaklıkları paylaşma yöntemini uygularız. Peki bu işin diğer alternatifi nedir? Gittiğimiz heryere yanımızda bir hoparlör taşıyarak antiergonomik şekillerde dinleme durumundan kurtulabiliriz ama buda bayağı bir hamallık gerektirir sanırım.

Olympia adlı teknoloji firması bu derdimizi duymuş olacakki Soundbug adlı mouse boyutunda bir ürün geliştirmiş ve CeBIT'te bunun ilk demosunu yapmış. Ürünü herhangi bir düz yüzeye yerleştiriyorsunuz ve yerleştirdiğiniz düz yüzey bir anda hoparlör gibi ses çıkartmaya başlıyor. Aleti inceleyen ZDNet'teki amcalar ses kalitesini oldukça etkileyici bulmuşlar.

Konuyla ilgili ZDNet'te çıkan haber

Geleceğin Bilgisayarları Türklerden

zorkun

Bilkent Üniversitesi geleceğin Bilgisayar teknolojisi olarak öngörülen nanooptik devreler geliştiriyor.

Bilkent Üniversitesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi ve NANOTAM Başkanı Prof. Dr. Ekmel Özbay, projenin Türkiye ayağının yürütücüsü olarak görev alıyor.

Şöyle ortaya birbuçuk karışık Mouse / Klavye

butch

Slashdot a yollanmış ilginç bir klavye/mouse haberi daha emrinizde. Bu kez söz konusu şahış klavyeyi ikiye bölmüş ve sağdaki parçasına mouse özelliğini ekleyivermiş. Patent mevzusunu da ihmal etmemiş. Ne kadar nasıl yaptığını, verimli olduğunu gerek videolarla gerekse şemalarla anlatıyor. Buyrun inceleyin, oldukça eğlenceli...