Nerede O Eski Telefonlar

0
tongucyumruk
Önce telefonu açıp sonra numarayı çevirdiğimiz günleri hatırlayan var mı? Peki ya telefonların adres defterinin olmadığı, onca numarayı aklımızda tutup kendimiz çevirdiğimiz zamanları? Belki telefon ahizesine yaklaştırıp bir tuşuna basınca çıkarttığı DTMF tonları ile numara çeviren kol saatlerini hatırlayanlar dahi vardır? Peki "numara çevirmek" fiilinin kaynağı olan o eski trrrt, trrrt diye ses çıkaran telefonları hatırlayan, kullanmış olan var mı? Anlaşılan yalnız değilsiniz...
Son zamanlarda ne zaman konuşacak başka konu kalmazsa yapılan standart diyalog malzemesi oldu "cep telefonu olmadan önce ne yapıyorduk", "internet olmadan önce ner yapıyorduk ki?" gibi konular. Gerçekten özellikle son 15 yılda kelimenin tam anlamıyla "patlayan" teknoloji sonucunda artık eskiden sadece Uzay Yolu'nda gödüğümüz teknolojileri hiç yadırgamadan kullanabiliyoruz.

Fakat bu arada bir de geçmişini unutmayanlar, unutamayanlar ve unutmak istemeyenler mevcut... Onlar da bir yandan günümüz teknolojisinin nimetlerinden faydalanırken bir yandan da eski araçlarının "sıcaklığını" yaşatmaya çalışıyorlar. Sonuçta ortaya ne mi çıkıyor? Cep telefonunuzun kulaklık yuvasına bağlanan eski tip telefon ahizesi Pokia ve daha da ilerlemiş retro düşkünleri için GSM hattını kullanan masa telefonu Port-O-Rotary gibi ilginç aletler.

Görüşler

0
bm
Mart 64'ten orjinal Bell Labs touch tone dokumani (djvu formatinda, debiancilar apt-get install djvulibre-plugin )

http://www.djvuzone.org/djvu/att/archives/touchtone/index.html
0
FZ
Yıllardır djvu diye çok sağlam bir sıkıştırma formatı varmış, tanıdık bildik pek çok formattan (GIF, PNG, JPG, PS, PDF, vs.) daha pratikmiş, tarayıcı eklentileri, kodlayıcıları, çözücüleri, görüntüleyicileri falan varmış ve ben ilk defa duyuyorum (bende kesinlikle deja vu etkisi yaratmadı yani! ;-)

Hemen gidip kurdum, Mozilla içinde gayet hızlı geldi ilgili dosya, çalıştı ve görüntü kalitesi de evet gerçekten iyi ve o kalite için gayet hızlı.

Bu formatı kullanan sistemlere göz atmak isteyenler şu adrese bakabilir:

http://www.djvuzone.org/links/index.html
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

NEC dünyanın en hızlı bilgisayarını yaptı!

FZ

Meşhur Japon bilgisayar firması NEC, Earth Simulator adlı yazılımı 36.500 Gigaflop (flop : floating operations per second) hızında çalıştıran dünyanın en hızlı bilgisayarını geliştirdi.

Bu yarıştaki en önemli oyuncu IBM'in şimdiye dek geliştirdiği en hızlı makina (ASCI projesi bağlamında) 12.000 Gigaflop hızda çalışabiliyor.

Tom`s Hardware Guide Türkiye Açıldı

tongucyumruk

Donanım ile yakından ilgilenenlerin adını en azından bir kere duymuş olduğu, donanım üreticilerinin ürünlerinin prestijini sağlamak için ürünlerinin üzerine logosunu bastığı, çeşitli dillerde yayın yapan donanım sitesi Tom's Hardware Guide'ın türkçe versiyonu da 1 Haziran 2002 itibariyle açıldı.

Volkan Ersoy'un bu ayki PC Magazine dergisinde yaptığı açıklamaya bakılırsa çeviri incelemeler dışında kendi yaptıkları testleri de yayınlayacaklar. Bu da içerik açısından inanılmaz derecede zengin ve türkçe bir siteye kavuşmamız demek oluyor.

Damlaya Damlaya Göl Olur - FlashMob

malkocoglu

Ufak bilgisayarlardan süper bilgisayar yapmak için yeni bir deneme: San Francisco Üniversitesinde FlashMob adlı bir şenliğe çoğunluğu dizüstü bilgisayar olan 660 bilgisayar katıldı. Şenlik programına göre, Linpack adlı test programı öbekte işletildi, ve 180 gigaflop'luk bir tavan bulundu. Amaç 500 gigaflop'a erişmek olduğu için, bu başarı kabul edilmedi, fakat denemelerin tekrar olması umuluyor. Programın detayı, karşılaşılan problemler için bağlantılara bakabilirsiniz.

PC World
FlashMob SSS

Çin Malı Süper-Bilgisayar

Challenger

Süper-bilgisayar dünyasında ABD’nin hakimiyetini Çin malı bir makine delecek. Çin yapımı Dawning 4000A’in dünyanın en güçlü süper-bilgisayarları listesine yüksek bir sıradan girmesi bekleniyor. Makinede 2 bin’den fazla AMD Opteron işlemci bulunuyor. Uzmanlar, Dawning 4000A’in en güçlü 15 bilgisayar arasına girmesine kesin gözüyle bakıyorlar. Çin yapımı Dawning 4000A’in daha önce saniyede 10 trilyon (10 teraflop) işlem sınırını aşacağı açıklanmıştı. Dünyada halen 10 teraflop sınırını aşan üç süper-bilgisayar bulunuyor.

Kaynak: NTVMSNBC

Derinlik sahibi videolar

tongucyumruk

3DV Systems tarafından duyurulan bir sisteme göre artık kameralarla kayıt yaparken derinlik bilgisini de görüntünün içine gömmek mümkün olacak. Belki henüz 3D filmler çekemiyor ama özellikle key framing konusunda bir devrim yaratmaya aday gözüküyor. JVC şimdiden bu sistemi kullanan bir kamerasını duyurdu.

Sistemin en önemli getirilerinden biri artık çekilen görüntüden bir kısmını ayırmak için görüntüyü tek renkli bir ekranın önünde çekmek zorunda olmamanız. Sistem görüntüdeki derinliği ölçmek için infrared ışınlardan faydalanıyor. Bu kızılötesi ışın yoluyla elde edilen derinlik bilgisi her frame için ekstra bir ZBuffer frame`inde tutuluyor. Şimdilik oldukça pahalı makinalarda ve profesyonel sistemlerde kullanılıyorsa da kullanıcı seviyesine inebilirse çok eğleneceğiz demektir.

Konuyla ilgili Slashdot`ta çıkan haber.