Nerede O Eski Telefonlar

0
tongucyumruk
Önce telefonu açıp sonra numarayı çevirdiğimiz günleri hatırlayan var mı? Peki ya telefonların adres defterinin olmadığı, onca numarayı aklımızda tutup kendimiz çevirdiğimiz zamanları? Belki telefon ahizesine yaklaştırıp bir tuşuna basınca çıkarttığı DTMF tonları ile numara çeviren kol saatlerini hatırlayanlar dahi vardır? Peki "numara çevirmek" fiilinin kaynağı olan o eski trrrt, trrrt diye ses çıkaran telefonları hatırlayan, kullanmış olan var mı? Anlaşılan yalnız değilsiniz...
Son zamanlarda ne zaman konuşacak başka konu kalmazsa yapılan standart diyalog malzemesi oldu "cep telefonu olmadan önce ne yapıyorduk", "internet olmadan önce ner yapıyorduk ki?" gibi konular. Gerçekten özellikle son 15 yılda kelimenin tam anlamıyla "patlayan" teknoloji sonucunda artık eskiden sadece Uzay Yolu'nda gödüğümüz teknolojileri hiç yadırgamadan kullanabiliyoruz.

Fakat bu arada bir de geçmişini unutmayanlar, unutamayanlar ve unutmak istemeyenler mevcut... Onlar da bir yandan günümüz teknolojisinin nimetlerinden faydalanırken bir yandan da eski araçlarının "sıcaklığını" yaşatmaya çalışıyorlar. Sonuçta ortaya ne mi çıkıyor? Cep telefonunuzun kulaklık yuvasına bağlanan eski tip telefon ahizesi Pokia ve daha da ilerlemiş retro düşkünleri için GSM hattını kullanan masa telefonu Port-O-Rotary gibi ilginç aletler.

Görüşler

0
bm
Mart 64'ten orjinal Bell Labs touch tone dokumani (djvu formatinda, debiancilar apt-get install djvulibre-plugin )

http://www.djvuzone.org/djvu/att/archives/touchtone/index.html
0
FZ
Yıllardır djvu diye çok sağlam bir sıkıştırma formatı varmış, tanıdık bildik pek çok formattan (GIF, PNG, JPG, PS, PDF, vs.) daha pratikmiş, tarayıcı eklentileri, kodlayıcıları, çözücüleri, görüntüleyicileri falan varmış ve ben ilk defa duyuyorum (bende kesinlikle deja vu etkisi yaratmadı yani! ;-)

Hemen gidip kurdum, Mozilla içinde gayet hızlı geldi ilgili dosya, çalıştı ve görüntü kalitesi de evet gerçekten iyi ve o kalite için gayet hızlı.

Bu formatı kullanan sistemlere göz atmak isteyenler şu adrese bakabilir:

http://www.djvuzone.org/links/index.html
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Bir araç takip cihazının anatomisi

auselen

Geçtiğimiz günlerden birinde karşılaştığım arvento firmasının araç takip cihazının içini açma şansını yakalayınca - gördüklerimi sizinle paylaşmak istedim.

Türkiye İşlemcisini Tasarlıyor

FZ

Türkiye, son 25 yılda bilişim sektöründeki gelişmeler karşısında genel olarak "tüketici" konumunda kalmıştır. Aslen üniversitelerimiz ve diğer teknik okullarımız, bu süreci gerektiği gibi hem bilimsel hem de sanayi anlamında takip etmiş olmakla birlikte toplum, sadece teknolojiyi kullanan, bunun eğitimini alan ve veren konumda olmuştur. Teknolojik eğitimde, bir nebze olsun daha yaratıcı olabilmek adına ve doğrudan bilgisayar tasarımının kullanıcılar, teknik elemanlar ve mühendisler tarafından daha yakın irdelenmesi amacı ile bu yarışma düzenlemiştir. Türkiye'nin işlemcisini tasarım sürecinde insanların sayısal devrelere, bilgisayar organizasyonu ve mimarisine, işlemcilere daha ilgili olabilmeleri ve daha iyi bir eğitim amaçlanmıştır.

Linux Duracell CPU Kullanım Monitörü

anonim

Son zamanlarda karşılaştığım en ilginç donanım hacklerinden biri: Linux Duracell CPU Load Monitor. Hepimiz, Duracell pillerin üzerindeki, pil durumunu kontrol etmemezi sağlayan sarı barı biliyoruzdur herhalde. (Bu arada, onun da nasıl çalıştığını merak ediyorsanız, bu adresten gerekli bilgileri alabilirsiniz.) Hani iki beyaz noktaya bastırdığımızda, pilin doluluğuna göre renk veren bar. İşte, bu hacki gerçekleyen kardeşimiz, bu yapıyı kullanarak Linux üzerinden CPU kullanımını göstermeyi başarmış. Sistemi çalışır halde gösteren bir video için buraya tıklayabilirsiniz.

USB Hafızalı Saat

tongucyumruk

USB yuvasından bağlanan flash hafıza kartları disketlerin pabucunu çoktan dama attı. Ufak boyutu, uyumluluğu ve bir okuyucuya ihtiyaç duymayan yapısı sayesinde bu ufak hafıza kartları herkes tarafından çok tutuldu. Ancak daha sonra bunları nasıl taşıyacağımız problemi ortaya çıktı. Her ne kadar küçük ve hafif olsalar da orada, burada unutabiliyorduk, üstelik zaten tıklım tıklım olan cebmize de fazladan bir alet daha koymamız gerekiyordu. Bunun üzerine anahtarlık, ufak fener gibi değişik biçimlerde USB hafıza ürünleri piyasaya çıktı. Ancak bu yeni ürün son noktayı koyacak gibi.

Bilim Adamlarına Özel Bilgisayar Bağlantısı

malkocoglu

Amerikalı, Rus ve Çinli bilim adamlarını birbirlerine bağlayacak süper hızlı yeni bir bilgisayar şebekesinin gelecek ay devreye gireceği bildirildi. Kısa adı "Little GLORIAD" olan bilgisayar şebekesinin Chicago'dan başlayacağı, Amsterdam, Moskova, Sibirya, Pekin ve Hong Kong üzerinden tekrar Chicago'ya bağlanacağı ifade edildi.
Kaynak: www.hurriyetim.com.tr