Mozilla´dan daha hafifi: Phoenix!

0
tongucyumruk
Mozilla'nın browser olarak yetenekleri tartışılmaz. Ama bildiğiniz gibi ailemizin browser'ı Mozilla sadece browser değil. Sadece öntanımlı kurulumda bile Mozilla Mail'den tutun da ChatZilla'ya birçok paket içeriyor. Tabiiki bu kadar eklenti ve özelliğin de herşey gibi bir bedeli var. Sonuçta Mozilla oldukça iri kıyım bir browser haline geliyor. Sırf bu nedenle Mozilla yerine son derece hafif olan Opera'yı kullanan insanlar mevcut (kullansınlar tabii Opera'da sevdiğimiz bir browserdır). Mozilla projesinin kendi içinde de bundan yakınan arkadaşlar olacakki yine Gecko motorunu kullanan ama Mozlla'nın gereksiz olarak gördükleri bütün yükünden arındırılmış bir browser hazırlamaya başlamış, adını da Phoenix koymuşlar.
Phoenix daha önceki benzer Gecko tabanlı browserlardan (Galeon, K-Meleon vs...) farklı olarak Mozilla'nın da kullandığı platform bağımsız bir arayüz kütüphanesi olan XUL (XML User-Interface Language) tabanına dayanıyor. Bu sayede Windows altında da hafif (opera kadar değil tabii) bir browser'a sahip oluyorsunuz.

Proje henüz 0.1 sürümünde ama geliştikçe özellikle Windows ortamında Internet Explorer'dan sonra Opera'yı da tehdit edecek bir seviyeye gelmesi bence imkansız değil. Bekleyelim ve görelim diyorum.

Görüşler

0
Roadrunner
denedim.
guzel hafif hizli sadece kendi sitelerini aciyor.
istedigim siteyi acip deniyemedim. :(
0
FZ
Aşağıdaki haberleri Radikal'den aldım, doğrulayabilecek ya da yanlışlayabilecek birileri var mı?

Mozilla'nın izleri
==============================================
Açık kaynak dünyasının en ağır toplarından birisi olan Mozilla, Netscape ve Linux kullanıcılarının yakından tanıdığı Galeon adlı internet tarayıcılarının kalbi. Geçtiğimiz günlerde ortaya çıkan bir güvenlik açığı, bu üç yazılımı kullanan kişilerin hangi siteleri ziyaret ettiği bilgisinin site yöneticileri tarafından kolay bir yöntemle açığa çıkarılabileceğini gösterdi. Mozilla henüz bu güvenlik açığına yönelik bir yama hazırlamadığı için mevcut durumda tek çözüm, JavaScript desteğini kapatmak.


Linux solucanı
=================================
Sürekli başka bilgisayarlara bulaşıyor ve girdiği yerde kendine ait özel bir ağ kurarak sahibine bütün sistemin kontrolünü veriyor. Linux Slapper adlı yeni bir virüsü bu şekilde özetlemek mümkün. Adından anlaşılacağı gibi Linux sistemlerine musallat olan virüs kartopu etkisiyle büyümeyi sürdürüyor ve şu ana kadar 11 bin 700 sunucu bilgisayara bulaştığı rapor edilmiş durumda. Virüs, içindeki bir özellik sayesinde bulaştığı sunucular aracılığıyla hizmet verdiği bütün alt bilgisayarların internet erişimini kesebiliyor. Bu da önümüzdeki günlerde birçok firmada internet kesintileri yaşanabileceğinin bir göstergesi. Yayılma hızına bakılırsa, Linux Slapper 300 bin sunucuya kısa sürede bulaşmayı başaran Code Red'in rekorunu kıracak gibi.
0
anonim
ikisi de dogru 1. si biliniyo henüz fix edilmedi benim bildigim 2. si zaten apache/openssl wormu


/cartman
0
FZ
Birincisi için üzüldüm! :(
0
Challenger
Şimdi bugün bu habere bakıyorum da Phoenix artık Firefox olmuş, Opera çoktan geçilmiş ve IE' nin korkulu rüyası haline gelmiş.
0
sleytr
Bildiğim kadarıyla Opera'nın kullanıcı sayısı Mozilla'dan hep düşüktü zaten. Ancak daha hafif, hızlı ve işlevli olması gibi bir çok nedenden ötürü o zaman Opera kullanan pek çok kişi hala Opera kullanıyor :)

Malesef Firefox bana Opera'ya göre hep çok hantal geliyor. Üstelik Opera'daki işlevlerin yarısını bile extension olarak yükleyince kararsız (unstable) oluyor. Sanırım bu sınırsız ve kolay genişletilebilirliğinin bir bedeli?!..
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Mozilla 25.000.000 kullanıcı barajını aştı

St

Çıktığı günden bu yana ortalığı kasıp kavuran açık kaynak kodlu Mozilla Firefox sonunda 25.000.000 barajını da aştı ;)

Mozilla.TR ye Suikast...

anonim

Dün Mozilla Türkiye sitesini gezmek istedim... Ama sonunda ne oldu...

Mozilla Firefox 0.8

Soulblighter

"Ne zaman yeni sürüm çıkacak?" diye söyleniyordum kendime. Siz de benim gibi yeni sürüm manyağıysanız, hemen Mozilla Firebird'ünüzü güncelleyin ve yepyeni, çevik Mozilla FireFox´a kavuşun.

Mozilla 1.1 Alpha da çıktı

crematorium

Millet yine coştu, Mozilla 1.0'dan sonra yeni testler sonucunda ortaya çıkmış yeni Mozilla versiyonu 1.1 Alpha da çıkmış bulunmaktadır, Mozilla.org adresinden indirebilirsiniz. Yakında Mozilla 2.0 çıkarsa hiç şaşırmayın... :)

Herkese kolay gelsin

Mozilla 0.9.1 geldi!

Necrodome

Netscape 6.0 ve 6.5 sürümlerinin de çekirdeği olan,Microsoft'un Internet Explorer dayatmasına karşı iyi bir alternatif olarak görülen browser/mail/Html tasarım aracı Mozilla'nın 0.9.1 sürümü çıktı.
İlk izlenimlerim henüz beta olmasına rağmen,Mozilla'nın oldukça iyi olduğu yönündeydi.Arabiriminin daha bir kullanıcı dostu olmasıyla beraber hızında da gözle görülür artış var.Daha iyi bir browser arayanlara duyurulur.
Windows versiyonunu indirmek için buraya tıklayın...