Memento: Oldukça değişik bir film

0
conan
Geçenlerde Memento filmine bir kere daha gittim. Bir kere daha diyorum çünkü film, yapısı itibari ile beyne oldukça cimnastik yaptıran bir film. Dolayısıyla ilk seferinde filmi tam olarak çözememiştim! :)
Film Amerika'da 1 aya yakin bir süredir oynuyor. Türkiye'ye geldi mi bilemeyeceğim. Konusu, yasadığı bir beyin tramvasından sonra hafızasına yeni anılar eklenmeyen bir adamın, karısının katilini araması üzerine kurulmuş. Adamın hafızası güncellenmediğinden elde ettiği bütün önemli ipuçlarını vücuduna dövme olarak yaptırıyor. Ve karşılaştığı kişileri unutmamak için fotoğraflarını bir polaroid makina ile çekip altlarına bu kişiler hakkında notlar alıyor.

Filmin asıl ilginç özelliği benim şimdiye kadar hiç görmediğim bir anlatım tekniği kullanması. Filmi izlerken asıl önemli olaya zaman çizelgesinin iki ucundan yaklaşıyorsunuz (geçmis ve gelecek ucu tabii ki :). Fakat her olay zaman blokları içerisinde birbirinin içine geçmiş. Yani hikayenin bir bölümünü izlediniz diyelim; ondan sonra gelen bölüm, bir önceki bölümün başına kadar olan zaman bloğu aslında! İşte bu yüzden parçaları birleştirirken bir hayli yoruluyor insan. Bir de ana dilinizde seyretmeyince (ya da alt yazısız) iyice kafası dönüyor insanın! :) Her neyse. Bence Turkiye'ye gelince bu filmi mutlaka izleyin! Film inanılmaz carpıcı!
Sinemalı günler diliyorum.

Görüşler

0
anonim
buna yakin bir teknigi Enigma nın ATB destekli Push The Limits remixinde ekran iki ye bölünmüş birinde bastan birinde sondan baslaniyor klibe..
0
anonim
Bu film 2001 İstanbul Film Festivali'nde, Akıl Defteri adı ile oynadı.

Benim son zamanlarda seyrettiğim en güzel filmlerden biriydi. Ama maalesef filme hakkını vermek adına, yine büyük bir hata yapılmış.

Belki yüzyıllardır süren Biçim-İçerik tartışması, Globalleşen ve zavallı dünyamızın gücüyle tamamen ayrışmış vaziyette... Benim gibi üç beş garip dinazor dışında kimse böyle bir dualizmin suni ve yanlış olduğunu iddia etmez olmuş. Ama ben yine de demode fikirlerimi bir kez olsun yazmak isterim.

Bu filmi güzel yapan şey anlatım tekniği değil, bu anlatım tekniği ile anlatmaya çalıştığı şeyler VE anlatmaya çalıştığı şeyleri bu anlatım tekniği ile anlatmasıydı. (Aradaki VE çok çok önemlidir.) Filmin konusu (alt yazısız da seyredilse) zor değildi. Ama konu ile sürekli karıştırıldığını düşündüğüm tema; evet işte o çok ağırdı.

İnsan yaşamını nasıl kurar, hafıza nedir, deneyimlerimizi nasıl ve hangi motivasyonla kullanırız, intikam lamak istememizin sebebi, vs. gibi çok can alıcı sorulara çok enteresan (ve bana göre çok sağlıklı) bir yorum vardı.

Ama ilginçliği gerçekliğe feda etmeye yazırsanız, filmde ilk dikkat edeceğiniz ilginç bir anlatım, ilginç bir konu, ilginç bir şahsiyet gibi noktlara takılmanızdır.

Bir üstad'ı lafı ile bitirmek isterim: En derin gerçekler, en basit olanlardır...
0
conan
> Ama maalesef filme hakkını vermek adına, yine büyük bir hata yapılmış.

Burada filme hakkini verecek bir yazi yazmadim sadece insanlarin boyle bir filmden haberdar olmalarini istedim. Kaldi ki filmi asagilamisim gibi yaklasmissiniz konuya. Bu da hosuma gitmedi.

> Bu filmi güzel yapan şey anlatım tekniği değil

Ben filmi guzel yapan seyin anlatim teknigi oldugunu filan da yazmamisim. Ama ilginc yapan seyin anlatim teknigi oldugunu soylemisim. VE Arasinda bayagi fark var!

> Filmin konusu (alt yazısız da seyredilse) zor değildi

Filmin konusunu ilk seferde anlamamis olmam sadece benim ingilizce problemim oldugunu gosterir. (asagilama sezdim de killandim yani!) Ama madem cok iyi anlasilmis konu o zaman size bir soru sorayim. Filmde Nathalie`nin rolu neydi? Ben hala anlamadim acikcasi. Jimmy`i ve Dodd`u oldurtmek istemesinin asil nedeni neydi? Nasilsa paralara ustune Tedd konacakti? Neyse...

Neyse ben action filmleri kusagi cocugu imajimla tartismama son vereyim.

Jurassic Park III geliyor. Basrol kimde?
0
sundance
Seyrettim, süper film, gerçekten de sağlam yapmışlar, ama gözüm döndü illa ki montajlayıp lineer akışta da seyretcem acaba nasıl olur.

Ayrıca da altyazısız ve bir seferde tak diye bu filmi anlayana da delikanlı derim, altyazılı seyredip sonradan atıp tutmak kolay :)

Herkese tavsiye ederim...
0
FZ

Dinozora pek çok bakımdan katılıyorum, söz konusu filmin reklamını CUBE filminden önce gördüm ve film vizyona girince mutlaka gitmeye çalışacağım.

Benzer şeyleri CUBE adlı film için de söyleyebiliriz diye düşünüyorum... İşte bu yüzden yorum yazın dedim ya zaten :-)

Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Yaşasın yanlış satış stratejileri

butch

Hollywood'un 5 önemli stüdyosu (MGM, Paramount Pictures, Sony Pictures, Warner Brothers ve Universal Pictures) 30 gün boyunca ilk izlemenizden itibaren 24 saat izlenebilir olan filmleri Internetten kiralamaya başlıyorlar. Filmler, satışlarını engellememesi amacıyla DVD'ler piyasaya çıktıktan sonra kiralanabilir olacaklarmış. Sistem tam olarak nasıl çalışıyor bilmiyorum ama sanırım kırılması birkaç aydan fazla sürmez ve bu sayede kısa sürede çok daha geniş bir film arşivimiz olur. Detaylar burada...

UZAK Filmi Cannes 2003 Jüri Büyük Ödülünü Kazandı

FZ

Uluslararası sanat dünyasındaki son övünç kaynaklarımızdan biri olan Nuri Bilge Ceylan, "UZAK" filmi ile bu sene 56.sı düzenlenen ve dünyadaki en prestijli, önemli film festivallerinden biri kabul edilen Cannes film festivaline katıldı ve Jüri Büyük Ödülüne layık görüldü.

Sinema sanatında uluslararası çapta neler başarabildiğimizi bir kez daha gösteren ve Türkiye'nin isminin pekçok yabancı basın-yayın organında bir kez daha olumlu şekilde geçmesine yol açan usta yönetmen Nuri Bilgi Ceylan´ın FM ekibi olarak selamlıyor ve kendisini tebrik ediyoruz.

Popüler medya ve özgür yazılım

cbc

Google Reader'ıma düşen Slashdot haberlerinden birisinde popüler medya ile özgür yazılımın ilginç bir kesişiminden bahsediyor. Merakınızı yeteri kadar arttırabildiysem, haberin devamını okuduktan sonra Türk televizyonlarında benzer durumu ne zaman görebileceğimiz konusunda yorumlarınızı paylaşmanızı rica ediyorum.

StarWars Episode II: Attack of the Clones

gumush

Eğer StarWars 2`yi merak ediyorsanız bu trailer`i kaçırmayın derim ... Yoruma gerek yok sanırım ;)Hmm. az daha adresi unutuyordum:
http://www.apple.com/trailers/
sadece 32mb.

MATRIX´in de hatası olur...

NoLeafCLover

Her filmde oldugu gibi MATRIX RELOADED´da birçok hata var ve MovieMistakes.com da bu hataları hemen buluyor maşallah. Daha MATRIX çıkalı kaç gün oldu hemen bir sürü hata bulmuşlar. Ben on tanesini çevirdim gerisini merak edenler okusunlar!