Mars Dünya´ya Yaklaşıyor

0
FZ
Mars gezegeni 27 Ağustos 2003 Çarşamba günü Dünya´ya çok yakın bir noktaya gelecek.

Gezegenimize en son milattan önce 57,537 yılında bu kadar yaklaşmış olan Mars´ın bir dahaki `yakın´ ziyareti ise 28 Ağustos 2287 yılında gerçekleşecek. Mars, Dünya´ya en çok yaklaştığında aramızdaki mesafe yaklaşık 55,758,006 km olacak.
Mars´ın bu yakın ziyaretini gözetlemek isteyenler daha ayrıntılı bilgiyi aşağıdaki sitelerde bulabilir:

Kandilli Rasahtanesi
http://www.astro.washington.edu/dept/mars_opposition.html
http://www.space.com/spacewatch/mars_preview_021108.html
http://mars.jpl.nasa.gov/

Görüşler

0
tongucyumruk
Özellikle çıplak göz/dürbün veya küçük bir teleskopla gözlem yapmaya çalışanlar için belkide ömürleri boyunca yakalayacakları en büyük fırsatlardan biri bu. Daha iyi bir manzara için astronot olup Mars'a gitmeniz gerek. Özellikle Orta boyda bir teleskop'la kutup buzullarının görülebilecek olması bu olaya ekstra bir önem katıyor.

Acaba Ankara üniversitesi daha önce kuyruklu yıldızlarda yaptığı gibi rasathaneyi açıp bir Mars izletir mi ki? Araştırmak lazım.
0
conan
Evet itiraf ediyorum, gece oniki siralarinda inis icin alcalmakta olan ucagi Mars zannettim! Durbunle bile bakinca cakan kirmizi isigin marsta ne isi oldugunu bir an icin dusundum. Hatta durbune baya bi kufur ettim cunku cift gosteriyodu, Ucagin iki inis isigi varmis ne bilim ben mars saniyodum hala...

HAAAAAA! diyip uyudum :P
0
yuxel
ehe :)
hocam sana dürbün den önce takvim lazımmış :)
0
sametc
55,758,006 km en yakın olduğu mesafe dusunebiliyormusunuz evren o kadar buyuk inanılmaz birşey gercekten bir yıldızın dunyadaki butun kumsalllardaki kum tanelerinden daha fazla var diyorlar bu ne kadar doğru bilmiyorum ama dusunun yıldızların duyadan 1000 kat buyuk olduğunu ve evreni dusnun :))

tatilim bitmedi :)
0
tongucyumruk
O zaman sana birkaç rakam daha vereyim de koltuktan yuvarlan.

İçinde bulunduğumuz galaksi olan Samanyolu (ki sıradan, ortalma bir galaksidir) 200 milyar yıldız içerir. Bu kadar yıldız içermesine rağmen bize en yakın olanı 4.3 ışıkyılı mesafede. (1 ışıkyılı = 365.25 * 24 * 3600 * 299769 = 9459990194400 km her ne kadar Türkler için çok büyük bir rakam olmasa da mesafe olarak oldukça uzak) Galaksimizin çapı 60000 ışık yılı. En yakın bize benzer galaksinin (Andromeda) uzaklığı 2 milyar ışık yılı. Evrende bu tip 200 milyar galaksi mevcut. Sırf bizim galaksimizde akıllı yaşam olma olasılığı olan yıldız sayısı yapılan tahminin iyimserliğine göre 10000 ile birkaç milyon arasında. Yeterli mi?
0
FZ
Bu olayı İstanbul´da en iyi nerede, nasıl gözlemleyebiliriz? Somut bir önerisi ya da yer tavsiyesi falan olan var mı?
0
FZ
İstanbul´da yaşayan biri bu olayı (şehir dışına çıkmadan) en iyi nerede gözlemleyebilir? Çıplak gözle en iyi nereden görülebilir? Teleskop ile gözlem yapmamıza izin verecek yerler hakkında somut bilgisi olan var mı?
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Bu robotun içinde linux var

urxalit

Nasa, Mars araştırmalarında kullanılmak üzere tasarlanan Robot´un işletim sistemini Linux olarak belirledi. Güneş Enerjisi ile çalışacak olan bu robot, Mars yüzeyindeki arştırmlarda kullanılacak.

Bu robot´un sisteminde 1 adet PIII 500MHz Intel işlemci 3U CompactPCI yapısında ve bütünleşik (On-Board) olarak ana kart üzerinde Linux işletim sistemine sahip. Bu yeni nesil robot, Mars çöllerinde, 2004 yılı içerisinde araştırmalar yapıp sonuçlarını Dünya'ya gönderecek. Tamamen özel olarak tasarlanan bu robot için, ana kart üzerindeki Linux, robot üzerindeki araçlara göre yeniden düzenlenmiş.

Haber kaynağı: linux.org.tr
Kaynak: NewsFactor

Felaketin uydu görüntüleri

shiftdelete

Amerika'da yaşanan Katrina felaketinin görüntüleri interaktif olarak yayınlanmaya başladı. Uydu görüntülerini Flash Player yüklü bir tarayıcıdan izlemeniz mümkün. 1355 KB'lik bir yüklemeden sonra dilediğiniz gibi yakınlaştırma yapabiliyorsunuz. Sokak ve caddeleri görmeniz mümkün.

İletişimde fırtına kopacak

parsifal

Güneşten kaynaklanan manyetik fırtına, dünyayı etkilemeye başladı. Manyetik fırtınanın, insanların psikolojik durumları üzerinde de etkili olduğu ileri sürüldü. Uzmanlar, güneşten gelen ek enerjinin, yeryüzünün manyetik alanını yüklü parçacıklarla bombardıman ederken bu durumun, elektrik hatlarını, yüksek frekansların kullanıldığı havayolu iletişim şebekelerini ve uydu haberleşmesini olumsuz yönde etkilediğini belirtiyor. Manyetik fırtınalar sırasında, Güneş yeryüzüne olağanın üzerinde enerji gönderiyor. Manyetik fırtınayı izleyen, ABD'nin Colarado eyaletinmdeki Space Environment adlı merkezden Joe Kunches, "Bu enerjiyi içine çeken dünyanın manyetik alanı, şu anda kendini dengelemeye çalışıyor." diye konuştu.
kaynak: Cumhuriyet Gazetesi Sayı: 28508 26 Ekim 2003, Arka Sayfa

Ariane 5`in düşüşü

conan

Son nesil Avrupa uzay aracı olan Ariane 5-ESCA ilk görevinde ne yazik ki patladı. Roket bugün Türkiye saati ile yaklaşık gece 1 sularında fırlatıldığı Fransız Guyanası (Ginesi) uzay üssünden havalandıktan yaklaşık 3 dakika sonra infilak etti. İlk belirlemeler, Roketin Vulcain-2 motorlarından birisinde bir arıza oluştuğu yönünde. Roketin taşımakta olduğu yaklaşık 600 milyon euro değerindeki 2 tane haberleşme uydusu da roketle birlikte kül oldu.

İkinci bir karara kadar Ariane-5 lerin fırlatılması durduruldu. Bu da Ocak ortasındaki Rosetta misyonunu tehlikeye düşürdü. Rosetta görevi, bir kuyruklu yıldıza uzay aracı indirme içerikli bir görev. Rosetta görevinde kullanılacak olan uydu yaklaşık 8 yıllık bir seyahatten sonra Wirtanen kuyruklu yıldızına iniş yapacak. Yörünge kesişmelerinin sağlanabilmesi için Rosetta'nın yaklaşık 20 günlük dar bir fırlatma aralığı var. Ariane 5 problemleri cözülemezse Rosetta projesi için harcanan emek, zaman, ve para boşa gitme tehlikesiyle karşı karşıya. (Kuyruklu yıldızı inceleyememe de cabası tabii ki)

Bu görev Ariane-5-ESCA'nın ilk goreviydi, ve 28 kasımda bir bilgisayar programı hatasından dolayı ertelenmişti. Bu kaza Ariane-5 serisinin 96'dan beri çıktığı 14 görevde 3. kazası.

ESA Summer of Code in Space (SOCIS) 2012

coskung

Her yıl düzenlenen Google Summer of Code etkinliğine benzer şekilde, Avrupa Uzay Ajansı'da öğrencilere bir fırsat sunuyor. Uzay ile ilgili açık kaynak projelere öğrencilerin katkı sağlamasını amaçlayan projede, mentör organizasyonlar belirlenmiş ve öğrenci başvuruları 27 Temmuz'a kadar devam edecek.