MacOS X ve Güvenlik

0
anonim
Geçtiğimiz günlerde Ankara'da yapılan Serbest Yazılımcılar Konferansına katılan arkadaşım Sundance bana güvenlikle ilgili seminerde konuşmacı arkadaşın örnek verdiği işletim sistemlerinin arasında MacOS X ve MacOS X Server'ın bulunmadığını anlattı.

Aslında şaşıracak bir durum yoktu genel olarak ama Unix dünyasını yakından takip edenlerin bence bu iki işletim sistemini de her ne kadar kullanmaya imkan bulamasalar da yakından takip etmeleri gerektiğini düşünerek bir kaç önemli güvenlik özelliğinden bahsetmek istedim.
MacOS X işletim sistemlerinde Apple ufs (unix file system) ve hfs+ (macos extended fıle system) karışımı bir sistem kullanmış, bir kere sisteme telnetle login olduğunuz da user açamıyorsunuz (default kurulumda) user açmak için makina başına geçmeniz lazım, makina başından açtığınız userlar /etc/passwd dosyasında görünmüyor. İsterseniz root user i silin ve tekrar yaratın ve wheel grubu yerine staff grubundan yaratın, basit bir sifre koyun ve bunu /etc/passwd e elinizle ekleyin bir hacker etc altındaki passwd dosyasini aldığında ve root şifresini kırıp sisteme login olunca sadece bir şok geçiriyor ve bir daha MacOS X çalışan sistemlere yaklaşmıyor. Umarım Apple MacOS X'in bu güvenlikk açısından sağlamlığını bozmaz.

Görüşler

0
anonim
O soktan sonra crackerligi bile birakir belki. :)))
Saka bir yana ozellik hos tabi ama sok yasatacam diye gereksiz account acmak ne kadar mantikli bilemiyorum.
0
anonim
MAcOsX in PC lere kurulacagi soyleniyordu.
Bu konuda bir gelisme varmi?
0
Max
PC lerde MacOSX calismicak su an icin ama Darwin denilen kismi GUI si olmadan calisir durumda, www.apple.com
0
conan
/etc/passwd ve /etc/shadow u kendi elinle de duzeltemiyor musun?

$ whoami
root

$ echo patates:x:0:0::/root:/vin/bash >> /etc/passwd
$ echo patates:MD5pass:11666:0:99999:7::: >> /etc/shadow

Bunu mu engellemisler? Yoksa adduser script''''''''leri filan mi calismio?

Role based access filan mi kullanmislar yani? Annamadim pek...
0
anonim
Patates ? Debian kullanmıyoruz Mac OSX ;) bu satırlar çalışmaz :))

Bildiğim kadarıyla (MacOSX konusunda üstat Maxdir ben atıp tutuyom onun anlatmış olduklarından) asıl /etc/shadow ve /etc/password dosyaları Mac partisyonunda tutuluyor ve bu partisyona consoldan login olan bir kullanıcının erişim hakkı yok. Konsoldan user yaratabiliyorsun fakat bu root haklarına sahip bir user hiçbir zaman olamıyor. Hatta bir arkadaşa yanlışlıkla root paswordu masasında unuttuk numarasıyla şaka bile yapmıştık, deli olmuştu /etc/passwd ve shadow da birşey yapamayınca :))
Güzel Gantek günleri....
0
Rorqual
bir yerlerde Calva Kokusu alıyorum sanki ..:)
0
Max
etc/passwd var sadece :))
ondada hic bir user yokki :)
elle eklesen de calismaz zaten o rasi bir aldatmaca, adduser script i yok zaten macos x icin aslinda yok demeyelim vardir kesinlikle birilerinde ama benim bulduklarim genelde BSD icindi ve calismiyordu
0
Max
evet yok belki cikar derken bugun bir tane buldum adduser scripti denicem ve sonucu size bildirecegim
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Klavyeden Çıkan Sesler Ne Yazıldığını Ele Veriyor

FZ

University of California, Berkeley araştırmacıları klavyede tuşa basarken çıkan sesleri analiz edip hangi tuşlara basıldığını anlamanın yolunu keşfetti.

10 dakikalık bir kaydı dinleyen sistem yazılanların %96sını çözebiliyor.

Bu tekniğin çalışmasının sebebi ise "a" tuşuna basıldığında çıkan sesle, mesela "t" tuşuna basıldığında çıkan ses arasında fark olması. Bilgisayar bilimleri profesörü Doug Tyger yapılan işin bir davulun değişik yerlerine vurulduğunda değişik ses çıkmasının fark edilmesine benzetti.

Internet`i dinleyenlere bombardıman girişimi

conan

LoveBug virusunun bir degişkeni olan ve Sophos tarafından VBS/LoveLet-CL olarak adlandırılan yeni virus NSA'in dünya iletişimini dinleme projesini aşırı yüklemek amacıyla yazılmışa benziyor! Email yoluyla kendini kopyalayan virüs kendini kopyalarken icinde "NSA national security agency code PGP GPG satellite cia yemen toxin botulinum mi5 mi6 mit kgb .mil mil base64 us defence intelligence agency admiral diplomat alert! BATF" gibi anahtar kelimeler taşıyor. Amaç iletişimi dinleyen Echelon'u aşırı yüklemek. Gerçi projenin asıl çalisma prensibi anahtar kelime yakalamak degil. Pattern yakalamak uzerine kurulu bir sistemi bu sekilde flood etmek bana yararsızmış gibi gözüküyor.

Fazlamesai'ye soralım: Peki bu durumda ne yaparsınız?

sundance

27 Aralık tarihinde ortaya çıkan Windows Meta File Exploit bir fenomen halini almış durumda. Windows 95'den bu yana bütün sürümlerde bulunduğu tespit edilen açık, Internet Explorer üstünden gösterilen imajlar vasıtasıyla kod çalıştırılmasını sağlıyor ve en çok Windows XP'leri etkiliyor.

Microsoft tarafından yapılan açıklamada resmi yamanın 10 Ocak'tan önce yayınlanamayacağının belirtilmesi çok ciddi endişeler uyandırıyor. Bazı uzmanlar gayri resmi bir yamayı önerirken, Mozilla Firefox kullanıldığı takdirde sözkonusu kod çalıştırılmadan önce kullanıcının onayının istendiği ve bunun geçici bir önlem olabileceği belirtiliyor.

Paranoyaklar için Linux: Tinfoil Hat

sundance

Bilgisayarınızda herhangibir şifre girerken rahatsız mı oluyorsunuz ? Bir başkasının bilgisayarına oturduğunuz zaman ilk onbeş dakika herhangibir keylogger var mı diye aramakla mı geçiyor ? PGP kullanmadığınız her e-mailin bir gün size soruşturma diye döneceğinden mi korkuyorsunuz ?

İşte sizin gibi normal vatandaşlar için bir Linux dağıtım Tinfoil Hat
Herhangibir keylogger kullanılmaması, PGP integrasyonu, şifrelerin ekrandan seçerek girilmesinden tutun da anti-tempest ekran renkleri ile herhangibir dijital kamera ile ekranın fotoğrafının bile çekilememesini sağlayan bir dağıtım... FZ, söz senin ;)

Güvenlik Semineri ve Capture The Flag Yarışması

sundance

3-4 Mart günlerinde Bilgi Üniversitesi'nde düzenlenecek Free Days kapsamında, Fazlamesai üyelerinden Emre Sağlam, Kıvılcım Hindistan ve EnderUnix'den Huzeyfe Önal'ın katılacağı bir seminer ve ardından da iki ayrı güne yayılmış güvenlik workshopları düzenlenecek.

Bunlara ek olarak da etkinlik süresince ödüllü bir "Capture The Flag" yarışmamız olacak. Web zayıflıkları, GNU/Linux işletim sistemi ve wireless konularındaki zayıflıkları olan sistemimize bakalım kim en kısa sürede ulaşacak.