MacOS X ve Güvenlik

0
anonim
Geçtiğimiz günlerde Ankara'da yapılan Serbest Yazılımcılar Konferansına katılan arkadaşım Sundance bana güvenlikle ilgili seminerde konuşmacı arkadaşın örnek verdiği işletim sistemlerinin arasında MacOS X ve MacOS X Server'ın bulunmadığını anlattı.

Aslında şaşıracak bir durum yoktu genel olarak ama Unix dünyasını yakından takip edenlerin bence bu iki işletim sistemini de her ne kadar kullanmaya imkan bulamasalar da yakından takip etmeleri gerektiğini düşünerek bir kaç önemli güvenlik özelliğinden bahsetmek istedim.
MacOS X işletim sistemlerinde Apple ufs (unix file system) ve hfs+ (macos extended fıle system) karışımı bir sistem kullanmış, bir kere sisteme telnetle login olduğunuz da user açamıyorsunuz (default kurulumda) user açmak için makina başına geçmeniz lazım, makina başından açtığınız userlar /etc/passwd dosyasında görünmüyor. İsterseniz root user i silin ve tekrar yaratın ve wheel grubu yerine staff grubundan yaratın, basit bir sifre koyun ve bunu /etc/passwd e elinizle ekleyin bir hacker etc altındaki passwd dosyasini aldığında ve root şifresini kırıp sisteme login olunca sadece bir şok geçiriyor ve bir daha MacOS X çalışan sistemlere yaklaşmıyor. Umarım Apple MacOS X'in bu güvenlikk açısından sağlamlığını bozmaz.

Görüşler

0
anonim
O soktan sonra crackerligi bile birakir belki. :)))
Saka bir yana ozellik hos tabi ama sok yasatacam diye gereksiz account acmak ne kadar mantikli bilemiyorum.
0
anonim
MAcOsX in PC lere kurulacagi soyleniyordu.
Bu konuda bir gelisme varmi?
0
Max
PC lerde MacOSX calismicak su an icin ama Darwin denilen kismi GUI si olmadan calisir durumda, www.apple.com
0
conan
/etc/passwd ve /etc/shadow u kendi elinle de duzeltemiyor musun?

$ whoami
root

$ echo patates:x:0:0::/root:/vin/bash >> /etc/passwd
$ echo patates:MD5pass:11666:0:99999:7::: >> /etc/shadow

Bunu mu engellemisler? Yoksa adduser script''''''''leri filan mi calismio?

Role based access filan mi kullanmislar yani? Annamadim pek...
0
anonim
Patates ? Debian kullanmıyoruz Mac OSX ;) bu satırlar çalışmaz :))

Bildiğim kadarıyla (MacOSX konusunda üstat Maxdir ben atıp tutuyom onun anlatmış olduklarından) asıl /etc/shadow ve /etc/password dosyaları Mac partisyonunda tutuluyor ve bu partisyona consoldan login olan bir kullanıcının erişim hakkı yok. Konsoldan user yaratabiliyorsun fakat bu root haklarına sahip bir user hiçbir zaman olamıyor. Hatta bir arkadaşa yanlışlıkla root paswordu masasında unuttuk numarasıyla şaka bile yapmıştık, deli olmuştu /etc/passwd ve shadow da birşey yapamayınca :))
Güzel Gantek günleri....
0
Rorqual
bir yerlerde Calva Kokusu alıyorum sanki ..:)
0
Max
etc/passwd var sadece :))
ondada hic bir user yokki :)
elle eklesen de calismaz zaten o rasi bir aldatmaca, adduser script i yok zaten macos x icin aslinda yok demeyelim vardir kesinlikle birilerinde ama benim bulduklarim genelde BSD icindi ve calismiyordu
0
Max
evet yok belki cikar derken bugun bir tane buldum adduser scripti denicem ve sonucu size bildirecegim
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

DDoS şirket iflas ettirdi

conan

İngiltere'nin en eski İnternet Servis Sağlayıcılarından CloudNine Communications yaşadığı yoğun Distributed Denial of Service (DDoS) atakları sonucunda geçen hafta şirketi rakibine sattığını açıkladı! Yaşadıkları yoğun ataklar sonucunda müşterilerine hizmet verememekten dolayı gelirleri sürekli olarak düşen şirket en sonunda 2500 müşterisiyle birlikte rakibi ZetNet'e satıldı. Kurucularından Emeric Miszti'nin dediğine göre basit olarak sitelerini bakım nedeniyle çok uzun süreli kapamak zorunda kalmışlar ve sonunda düşünüp taşınıp şirketi ZetNet'e satmaya karar vermişler.

Ulusal Kriptoloji Enstitüsü Stajyer Arıyor

FZ

TÜBİTAK bünyesindeki Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Araştırma Enstitüsü bu yaz bünyesinde görevlendirmek üzere en az 1 ay çalışabilecek stajyer öğrenciler arıyor. Başvuracak adayların aşağıdaki bölümlerden birinden olmaları isteniyor:
  • Elektrik Mühendisliği
  • Elektronik Mühendisliği
  • Bilgisayar Mühendisliği
  • Dilbilim

Uygulamalı Bilgi Güvenliği ve Beyaz Şapkalı Hacker Eğitimi

OSEC

22 Mart 2008 tarihinde İstanbul Bilgi Üniversitesi, Dolapdere kampüsünde başlayacak 40 saat süreli Uygulamalı Bilgi Güvenliği ve Beyaz Şapkalı Hacker Eğitimi, 6 hafta boyunca Cumartesi günleri, Bilgi ve Sistem Güvenliği konularında sertifikalı eğitmenler tarafından, uygulamalı örnekler eşliğinde gerçekleştirilecektir.

Paranoyaklar için THL

FZ

Güvenlik konusunda hassas bir insan olabilirsiniz. Kullandığınız bilgisayarın klavyesinde bastığınız tuşların bir yazılım ya da donanım tarafından bir yerlere kaydedildiğini düşünüyor olabilirsiniz (key logging). PGP anahtarlarınızın çalınacağından korkuyor olabilirsiniz. Ya da birilerinin TEMPEST yöntemi ile sistemi gözetlediğinden şüpheleniyor olabilirsiniz.

Yani kısaca paranoyak olabilirsiniz ve o zaman Tinfoil Hat Linux ilginizi çekebilir.

Not: Biraz fazla popüler olan bu yazılımın web sitesi eğer sizi hayal kırıklığına uğrattı ise bana küfretmeden önce sistemin yazarının iddia ettiği gibi birkaç hafta bekleyin, olmazsa şikayetlerinizi gene yukarıda bahsi geçen kişiye iletin ;-)

Virüslerin 20 Yıllık Tarihi

FZ

Bu hafta bilgisayar virüslerinin 20. yıldönümü. Basit rahatsızlık veren küçük yazılımlardan tutun ülkelerarası ağları yavaşlatan ve televizyonlara çıkan, en ilgisiz insanların dahi ilgi alanına girmeye başlayan pek çok virüs söz konusu.

Belgelendirilmiş ilk virüs ABD´de doktora eğitimi esnasında bu tip bir çalıştırma gerçekleştiren Fred Cohen tarafından yazılmış durumda.

Şu anda dünya üzerinde yaklaşık 60,000 farklı virüs var.

Cohen o dönemde kullanılan VAX bilgisayarları üzerindeki VD isimli bir grafik programına geliştirdiği virüsü yerleştirmiş ve sistemdeki diğer yazılımlara nasıl bulaşılabileceğini pratik olarak göstermişti. Cohen, gerçekleştirdiği çalışmayı bir güvenlik seminerinde sunduğunda takvimler 10 Kasım 1983 tarihini gösteriyordu.