Tehdit ve Cesaret

0
FZ
Mine G. Kırıkkanat'ın 27 Ekim 2001 tarihli (Cumartesi) yazısından alıntıdır (yorumsuz):

... Suç duyurusunda bulunduğumuz ölüm tehditlerinden biri, İBDA-C imzalıydı ve İhlas Holding kuruluşu ihlas.net.tr'nin bir abonesinden geldiği tespit edildi. Adam bulundu, sorgulandı ve önce DGM, halen İstanbul 11. Asliye Ceza Mahkemesi'nde yargılanıyor. Ancak başından beri suçu reddediyor ve kişisel Internet şifresini ihlas.net.tr'den edinen başka birisinin onun adresiyle tehdit göndermiş olması ihtimali var.
Suçsuz birini mahkûm ettirmeyi ne mahkeme heyeti ister, ne ben, ne de avukatlarım. Yapılacak şey, bilgisayar ve Internet konusunda bir bilirkişiden 'sanığın adresinden başka birinin mesaj gönderip gönderemeyeceği' sorusunun yanıtını almak. Mahkeme heyeti de gerekeni yapmış ve Boğaziçi Üniversitesi'nden bilirkişi tayini istemiş. Oysa davanın 11 Ekim'de yapılan duruşmasına giren Köksal Bayraktar hoca ve bendeniz hayretle öğrendik ki, Boğaziçi Üniversitesi, mahkemeye yazdığı cevapta bünyesinde bu konuda bilirkişilik yapacak öğretim üyesi bulunmadığını belirtmiş, iyi mi? Şimdi İTÜ'den bilirkişi tespiti isteniyor...

Vah Boğaziçi Üniversitesi, vah! Meğer Türkiye, en iyi bilgisayar mühendisliği bölümlerinden biri bu üniversitede sanırken, onların çok basit bir soruya yanıt verecek öğretim üyesi yokmuş demek ki. Kim ne öğretiyor acaba, B.Ü. Bilgisayar Mühendisliği'ndeki öğrencilere, çok merak ettim. Ama içimden, 'bilirkişi'ye ödenecek paraya burun kıvırıp, 'bilmezkişi' oynadıklarını da düşünmedim değil.

Umarım İTÜ'den yurttaşlık bilincine sahip bir bilirkişi çıkar. Ama Boğaziçi Üniversitesi'nin muhterem bilgisayar allamesine de yazıklar olsun! Nasıl bir Türkiye istiyorlarsa, parmaklarını oynatmadıkları belli.

Görüşler

0
anonim
Türkiye'nin en iyi Üniversitesi Bilkent:-)
0
anonim
Koskoca proflar böyle bir konu için rahatsız edilir mi?
Hem de işin içinde tehdidin yön değiştirmesi
olasılığı varken.
Onlar Türkiye''deki altın rezervleri konusunda
uzmandırlar.
Onlar Amerika ve savaş taktikleri konusunda
uzmandırlar.
Onlar birer ekonomi dehasıdırlar...
Of...Of... sıkıldım.
0
conan
Bilirkisi olmak istiyorum!
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Açık Sistemler ve Güvenlik - 2

FZ

"Güvenlik de tıpkı doğruluk gibi bir sisteme sonradan eklenebilecek bir özellik değildir." Andrew S. Tanenbaum

Öncelikle bu yazıya başlayıp da 1. bölümü okumamış olanlara durmalarını ve hemen dönüp http://fazlamesai.net/makale.php3?sid=1107 adresindeki 1. bölümü okumalarını tavsiye ediyorum. Oradaki uygulamaları, bilgileri pratik olarak sindirdikten sonra buradan devam edebilirler.

UNIX ile ilgili güvenlik problemleri

FZ

Internet Security Systems (ISS) geçen hafta yaptığı bir açıklama ile pek çok büyük ticari UNIX sisteminin güvenlik açığı bulunduğunu belirtti.

Konu ile ilgili olarak HP ve Sun Microsystems firmalarının yoğun eleştirilerine ve "yok bizim sistemlerin öyle bir problemi, atıyorsun" tarzı demeçlerine maruz kalan ISS iddia ettiği problemlerin varlığı konusunda iddialı ve sistem yöneticilerini uyarmaya devam etmekte ısrarlı.

64 bitlik Şifre 4 Yıl Sonra Kırıldı

FZ

Milyonlarca işlemci saati ve dört yıllık insan emeğinin ardından RC5 64-bitlik şifresi kırıldı.

331.252 adet gönüllü makinanın kullanıldığı deneyde Distributed.net isimli isimli bir bilgisayarcı grubu RSA Security'nin meydan okumasını kabul etti ve 10.000$'lık çeki aldı.

"Her ne kadar bu projenin süresi 64 bitlik RC5 algoritmasının güvenilirliği ile ilgili olarak çok problem yaratmıyor gibi görünse de gene de birkaç yıldan daha uzun süre korunması gereken hassas bilgiler için RC5-64'ü tavsiye etmiyoruz," şeklinde konuştu şifreyi kıran grup.

Lastik Hortum Kriptanalizi: Türk Usulü Şifre Çözme - Ya Seve Seve Ya ...

muhuk

Böyle haberlerle anılmak çok üzücü. Bruce Schneier'ın yazısından kısa bir alıntı yaparak yorumlara dikkatinizi çekmek istiyorum:
Cryptographers have long joked about rubber-hose cryptanalysis: basically, beating the keys out of someone. Seems that this might have actually happened in Turkey

Metacortex - OpenBSD PF Toolbox

ts

Metacortex BSD lisansı ile dağıtılan OpenBSD PF firewall için monitoring yazılımıdır. Web arabirimi ile sistem yöneticileri için kullanışlı bir araçtır.