İngilizler, Ruslar ve Şifreler

0
FZ
II. Dünya Savaşı sırasında Bletchley Park´ta çalışan başta Turing olmak üzere matematikçilerin, dilbilimcilerin ve diğerlerinin Almanların Enigma şifresini çözme maceraları konu ile ilgilenenlerin malumudur.

Ancak İngiliz şifre analizcilerinin Sovyetler Birliği şifreleri ilgili yaptıkları önemli çalışmalar yakın bir döneme dek bir sır perdesi ile örtülü idi.
1946 Eylül'ünde Amerikalı uzmanlarla işbirliğine gitme kararı alan İngiliz kod çözücüleri, Ruslar tarafından kullanılan ve "Caviar" olarak isimlendirilen şifreli bir teleprinter sistemi üzerinde çalışmaya başlamışlardı.

Ancak esas başarı söz konusu İngiliz ekip Bletchley Park'tan Eastcote, Middlesex'e taşındığında ortaya çıktı. Burası "Poets serisi" olarak bilinen ve Sovyet ordusunun ana şifreleme sistemlerini oluşturan algoritmaların kırıldığı mekândı.

İlk Poet sistemi 1946 yılında kırıldı. Sistemin kod adı Coleridge idi ve Sovyet ordusu, donanması ve hava kuvvetleri tarafından kullanılıyordu. Coleridge çözülünce Batılı müttefikler Sovyet ordusunun askeri gücü, manevraları ve tavırları hakkında çok detaylı bilgilere ulaştılar. Elde edilen bilgiler istihbarat değeri bakımından ancak Sovyetlerin atom araştırma sırları ile kıyaslanabilirdi.

Ancak, daha sonra Kara Cuma olarak da anılacak olan 29 Ekim 1948 tarihinde Varşova Paktı bünyesinde kullanılan kodlar, şifreler ve iletişim prosedürleri tamamen değiştirildi.

Kaynak: http://portal.telegraph.co.uk/news/main.jhtml?xml=/news/2003/06/02/ncode02.xml

Görüşler

0
Teorisyen
Almanların Ünlü Enigmasını konu alan sinema filmini izleme olanağı bulmuştum...
Film şifreleme metodunu anlatmaktan çok üç beş kişinin duygusal ilişkilerini anlattığından hiç ama hiç bir zevk alamadım... (Çünkü ben kullanılan algoritma ile ilgili daha içerikli bilgi istiyordum)

Enigma [www.codesandciphers.org.uk] ile ilgili güzel bilgiler verdiğine inandığım böyle [www.codesandciphers.org.uk] bir sayfaya rastgeldim...

Acaba FazlaMesai çeviri grubu bizim gibi öğrenmeye meraklı bir kaç kişinin merakını gidermek için en azından şu sayfayı [www.codesandciphers.org.uk] ve şu sayfayı [www.codesandciphers.org.uk] bizim anlayabileceğimiz bir şekilde Türkçeye çevirip.. Acemiler ve Merak Edenler Ama Bilgisayar Mühendisi Olmayanlar İçin Kriptolojiye Giriş ve Bir Örnek başlığı altında yayınlayamazlar mı?

İlgililenlerin ilgileri için şimdiden teşekkürler !
0
FZ
Almanların Ünlü Enigmasını konu alan sinema filmini izleme olanağı bulmuştum...
Film şifreleme metodunu anlatmaktan çok üç beş kişinin duygusal ilişkilerini anlattığından hiç ama hiç bir zevk alamadım... (Çünkü ben kullanılan algoritma ile ilgili daha içerikli bilgi istiyordum)


Filme kardeşimle birlikte gitmiştim. Başlamadan birkaç dakika önce kardeşime dönüp `filmin konusu tahminimce şöyle olacak, falanca olay şöyle gelişecek, filanca kızın olayı, falancanınki şu olacak´ diye anlattığımı hatırlıyorum. Film bittikten sonra kardeşim ağzı açık bir şekilde bana bakıyor ve bütün bunları nasıl tahmin edebildiğimi soruyordu. Filmin afişini görmek bütün bunları tahmin etmek için yeterli olmuştu :) (Enigma ile ilgili tarihi bilgilerden ziyade sinema klişelerini kast ediyorum).

Turing´in adının hiç geçmemesi beni üzen tek nokta idi, yoksa yani popüler bir sinema filminin içinde Enigma gibi bir şifrenin adım adım anlatılmasını zaten beklemiyordum. Filmin benim için belki de tek güzel yanı içinde Kate Winslet´in yer almasıydı ;-)
0
Teorisyen
Algoritmanın işleyişi hakkında biraz bilgi vermek açısından bir kelime bile olsa hiç bahsedilmez miydi yani ?

Filmde arasıra sürekli dönen daireler görülüyor ! (Şifre çözmeye yarayan bilgisayarlar!)

Bunu dışarın birisi baksa çamaşır makinası zanneder !

Dön babam... dön.. dönüp duruyorlar, ama ne işe yaradığını hiç kimse seyirciye söylemedi ! (Zanedersem unuttular !)
0
robertosmix
http://gsu.linux.org.tr/kripto-tr/ Türkiye kriptografi sayfaları Update edilmiyor ancak sağlam temeller için kullanılabilir.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Greasemonkey Güvenlik Açığı

butch

Oldukça ilgi gören Firefox eklentilerinden biri olan Greasemonkey'in geliştiricileri tarafından yapılan açıklamaya göre, eklentide kullanıcıların bilgisayarlarında bulunan verilere erişim sağlayan önemli bir güvenlik açığı bulunuyor. Greasemonkey kullanıcılarının eklentiyi kaldırmaları şiddetle öneriliyor. Detaylar için eweek.com ve mozdev.org.

URL Parametrelerini doğru kullanmayınca başa gelenler

tongucyumruk

Hep ciddi ciddi şeyler yazacak değiliz, biraz da eğlenelim. Bazen (düzeltme: çoğu zaman) en büyük şirketler dahi web üzerinde birşeyler yaparken en basit güvenlik önlemlerini unutabiliyorlar. İşte bu sefer madara olan şirketimiz de sürekli olarak geliştiricilerin ahını almaktan çekinmeyen Oracle. Bu linke tıklayarak kendilerinin URL parametrelerini hiçbir doğrulamadan geçirmeden doğrudan...

Açık Kaynak Polis Bilişimi Sempozyumu´nda

dfisek

Emniyet Genel Müdürlügü tarafından bu yıl ilki Ankara'da düzenlenen Polis Bilişimi Sempozyumu'nun ikinci ve son gününe Linux Kullanıcıları Derneği, açık kaynak ve getirdiği güvenlik modelinin anlatacağı 20 dakikalık bir sunum ile katılıyor.

Web Güvenliği E-Dergi 2. Sayı

anonim

Web Güvenlik Topluluğu tarafından hazırlanan, iki aylık periyotlarda yayımlanması planlanan web güvenliği e-dergi`nin Ağustos 2009`da yayımlanan ilk sayısından sonra, Ekim 2009 2. sayısı da yayımlandı.

Monitörünüzü Radyo Verici Olarak Kullanabilir Misiniz?

FZ

Yani hiçbir ekstra donanım kullanmadan, mevcut bilgisayar sisteminizde kullandığınız monitörünüz bir radyo verici olarak çalışabilir mi?

Bu sorunun cevabı evet. Şimdiye dek belki de casusluk ya da bilimkurgu romanlarında okuduğunuz ve TEMPEST olarak geçen olgunun ne demek olduğunu eğlenceli bir şekilde öğrenmek isterseniz yapmanız gereken tek şey Tempest for Eliza sitesinden ilgili programı çekmek, derlemek ve açıklandığı şekilde çalıştırmak.