İngilizler, Ruslar ve Şifreler

0
FZ
II. Dünya Savaşı sırasında Bletchley Park´ta çalışan başta Turing olmak üzere matematikçilerin, dilbilimcilerin ve diğerlerinin Almanların Enigma şifresini çözme maceraları konu ile ilgilenenlerin malumudur.

Ancak İngiliz şifre analizcilerinin Sovyetler Birliği şifreleri ilgili yaptıkları önemli çalışmalar yakın bir döneme dek bir sır perdesi ile örtülü idi.
1946 Eylül'ünde Amerikalı uzmanlarla işbirliğine gitme kararı alan İngiliz kod çözücüleri, Ruslar tarafından kullanılan ve "Caviar" olarak isimlendirilen şifreli bir teleprinter sistemi üzerinde çalışmaya başlamışlardı.

Ancak esas başarı söz konusu İngiliz ekip Bletchley Park'tan Eastcote, Middlesex'e taşındığında ortaya çıktı. Burası "Poets serisi" olarak bilinen ve Sovyet ordusunun ana şifreleme sistemlerini oluşturan algoritmaların kırıldığı mekândı.

İlk Poet sistemi 1946 yılında kırıldı. Sistemin kod adı Coleridge idi ve Sovyet ordusu, donanması ve hava kuvvetleri tarafından kullanılıyordu. Coleridge çözülünce Batılı müttefikler Sovyet ordusunun askeri gücü, manevraları ve tavırları hakkında çok detaylı bilgilere ulaştılar. Elde edilen bilgiler istihbarat değeri bakımından ancak Sovyetlerin atom araştırma sırları ile kıyaslanabilirdi.

Ancak, daha sonra Kara Cuma olarak da anılacak olan 29 Ekim 1948 tarihinde Varşova Paktı bünyesinde kullanılan kodlar, şifreler ve iletişim prosedürleri tamamen değiştirildi.

Kaynak: http://portal.telegraph.co.uk/news/main.jhtml?xml=/news/2003/06/02/ncode02.xml

Görüşler

0
Teorisyen
Almanların Ünlü Enigmasını konu alan sinema filmini izleme olanağı bulmuştum...
Film şifreleme metodunu anlatmaktan çok üç beş kişinin duygusal ilişkilerini anlattığından hiç ama hiç bir zevk alamadım... (Çünkü ben kullanılan algoritma ile ilgili daha içerikli bilgi istiyordum)

Enigma [www.codesandciphers.org.uk] ile ilgili güzel bilgiler verdiğine inandığım böyle [www.codesandciphers.org.uk] bir sayfaya rastgeldim...

Acaba FazlaMesai çeviri grubu bizim gibi öğrenmeye meraklı bir kaç kişinin merakını gidermek için en azından şu sayfayı [www.codesandciphers.org.uk] ve şu sayfayı [www.codesandciphers.org.uk] bizim anlayabileceğimiz bir şekilde Türkçeye çevirip.. Acemiler ve Merak Edenler Ama Bilgisayar Mühendisi Olmayanlar İçin Kriptolojiye Giriş ve Bir Örnek başlığı altında yayınlayamazlar mı?

İlgililenlerin ilgileri için şimdiden teşekkürler !
0
FZ
Almanların Ünlü Enigmasını konu alan sinema filmini izleme olanağı bulmuştum...
Film şifreleme metodunu anlatmaktan çok üç beş kişinin duygusal ilişkilerini anlattığından hiç ama hiç bir zevk alamadım... (Çünkü ben kullanılan algoritma ile ilgili daha içerikli bilgi istiyordum)


Filme kardeşimle birlikte gitmiştim. Başlamadan birkaç dakika önce kardeşime dönüp `filmin konusu tahminimce şöyle olacak, falanca olay şöyle gelişecek, filanca kızın olayı, falancanınki şu olacak´ diye anlattığımı hatırlıyorum. Film bittikten sonra kardeşim ağzı açık bir şekilde bana bakıyor ve bütün bunları nasıl tahmin edebildiğimi soruyordu. Filmin afişini görmek bütün bunları tahmin etmek için yeterli olmuştu :) (Enigma ile ilgili tarihi bilgilerden ziyade sinema klişelerini kast ediyorum).

Turing´in adının hiç geçmemesi beni üzen tek nokta idi, yoksa yani popüler bir sinema filminin içinde Enigma gibi bir şifrenin adım adım anlatılmasını zaten beklemiyordum. Filmin benim için belki de tek güzel yanı içinde Kate Winslet´in yer almasıydı ;-)
0
Teorisyen
Algoritmanın işleyişi hakkında biraz bilgi vermek açısından bir kelime bile olsa hiç bahsedilmez miydi yani ?

Filmde arasıra sürekli dönen daireler görülüyor ! (Şifre çözmeye yarayan bilgisayarlar!)

Bunu dışarın birisi baksa çamaşır makinası zanneder !

Dön babam... dön.. dönüp duruyorlar, ama ne işe yaradığını hiç kimse seyirciye söylemedi ! (Zanedersem unuttular !)
0
robertosmix
http://gsu.linux.org.tr/kripto-tr/ Türkiye kriptografi sayfaları Update edilmiyor ancak sağlam temeller için kullanılabilir.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Kontörleriniz Nereye Gitti ? (Turkcell Açığı Kabul Etti ! )

anonim

Geçtiğimiz günlerde Turkcell'in Mobilaktif.com adresli sitesi üzerindeki bir açıkla istenilen Turkcell abonesinden kontör silinmesine dair haberlere, siteden açığı kabul eden bir açıklama geldi: http://www.mobilaktif.com/popup.php?sp=haberler

GNU/Linux için NX yaması

anonim

Zdnet'in haberine göre Redhat ve İntel özellikle virüs ve solucanlara karşı etkili olacağı düşünülen NX (not execute) teknolojisini destekleyen bir Linux yaması yazılım yayınladılar. Microsoft'un bu desteği service pack2 ile birlikte bu yılın üçüncü çeyreğinde vermesi umuluyor. Linus Torvalds'ın bu teknolojiye olumsuz yaklaşmadığı da yine aynı makalede yer alıyor.

Web Güvenlik Topluluğu Buluşması - 14 Kasım

anonim

Web Güvenlik Topluluğu tarafından düzenlenen web güvenliği etkinliğine web güvenliği ile ilgilenen herkes davetlidir.

Uygulamalı Bilgi Güvenliği ve Beyaz Şapkalı Hacker Eğitimi

OSEC

22 Mart 2008 tarihinde İstanbul Bilgi Üniversitesi, Dolapdere kampüsünde başlayacak 40 saat süreli Uygulamalı Bilgi Güvenliği ve Beyaz Şapkalı Hacker Eğitimi, 6 hafta boyunca Cumartesi günleri, Bilgi ve Sistem Güvenliği konularında sertifikalı eğitmenler tarafından, uygulamalı örnekler eşliğinde gerçekleştirilecektir.

15 Yaşındaki Hacker Kraliçesi

sundance

Uzakdoğu`da yerel bir ISP`nin öğrenciler arasında düzenlediği "Hacker Kraliçesi" yarışmasında Choi Hae-ran adındaki 15 yaşındaki öğrenci birinci oldu.

Diğer yarışmacıların bir kaç günde hack etmeyi başardıkları siteleri dört saat gibi kısa bir sürede ele geçiren genç kraliçenin (prenses daha uygun sanırım :) bütün hacking bilgilerini Internet`de dolaşarak edindiği ve bilgisayar dergilerini ve teknik kitapları ders kitaplarına tercih etmesine rağmen sınıfının önde gelen öğrencilerinden olduğu açıklandı.