İngilizler, Ruslar ve Şifreler

0
FZ
II. Dünya Savaşı sırasında Bletchley Park´ta çalışan başta Turing olmak üzere matematikçilerin, dilbilimcilerin ve diğerlerinin Almanların Enigma şifresini çözme maceraları konu ile ilgilenenlerin malumudur.

Ancak İngiliz şifre analizcilerinin Sovyetler Birliği şifreleri ilgili yaptıkları önemli çalışmalar yakın bir döneme dek bir sır perdesi ile örtülü idi.
1946 Eylül'ünde Amerikalı uzmanlarla işbirliğine gitme kararı alan İngiliz kod çözücüleri, Ruslar tarafından kullanılan ve "Caviar" olarak isimlendirilen şifreli bir teleprinter sistemi üzerinde çalışmaya başlamışlardı.

Ancak esas başarı söz konusu İngiliz ekip Bletchley Park'tan Eastcote, Middlesex'e taşındığında ortaya çıktı. Burası "Poets serisi" olarak bilinen ve Sovyet ordusunun ana şifreleme sistemlerini oluşturan algoritmaların kırıldığı mekândı.

İlk Poet sistemi 1946 yılında kırıldı. Sistemin kod adı Coleridge idi ve Sovyet ordusu, donanması ve hava kuvvetleri tarafından kullanılıyordu. Coleridge çözülünce Batılı müttefikler Sovyet ordusunun askeri gücü, manevraları ve tavırları hakkında çok detaylı bilgilere ulaştılar. Elde edilen bilgiler istihbarat değeri bakımından ancak Sovyetlerin atom araştırma sırları ile kıyaslanabilirdi.

Ancak, daha sonra Kara Cuma olarak da anılacak olan 29 Ekim 1948 tarihinde Varşova Paktı bünyesinde kullanılan kodlar, şifreler ve iletişim prosedürleri tamamen değiştirildi.

Kaynak: http://portal.telegraph.co.uk/news/main.jhtml?xml=/news/2003/06/02/ncode02.xml

Görüşler

0
Teorisyen
Almanların Ünlü Enigmasını konu alan sinema filmini izleme olanağı bulmuştum...
Film şifreleme metodunu anlatmaktan çok üç beş kişinin duygusal ilişkilerini anlattığından hiç ama hiç bir zevk alamadım... (Çünkü ben kullanılan algoritma ile ilgili daha içerikli bilgi istiyordum)

Enigma [www.codesandciphers.org.uk] ile ilgili güzel bilgiler verdiğine inandığım böyle [www.codesandciphers.org.uk] bir sayfaya rastgeldim...

Acaba FazlaMesai çeviri grubu bizim gibi öğrenmeye meraklı bir kaç kişinin merakını gidermek için en azından şu sayfayı [www.codesandciphers.org.uk] ve şu sayfayı [www.codesandciphers.org.uk] bizim anlayabileceğimiz bir şekilde Türkçeye çevirip.. Acemiler ve Merak Edenler Ama Bilgisayar Mühendisi Olmayanlar İçin Kriptolojiye Giriş ve Bir Örnek başlığı altında yayınlayamazlar mı?

İlgililenlerin ilgileri için şimdiden teşekkürler !
0
FZ
Almanların Ünlü Enigmasını konu alan sinema filmini izleme olanağı bulmuştum...
Film şifreleme metodunu anlatmaktan çok üç beş kişinin duygusal ilişkilerini anlattığından hiç ama hiç bir zevk alamadım... (Çünkü ben kullanılan algoritma ile ilgili daha içerikli bilgi istiyordum)


Filme kardeşimle birlikte gitmiştim. Başlamadan birkaç dakika önce kardeşime dönüp `filmin konusu tahminimce şöyle olacak, falanca olay şöyle gelişecek, filanca kızın olayı, falancanınki şu olacak´ diye anlattığımı hatırlıyorum. Film bittikten sonra kardeşim ağzı açık bir şekilde bana bakıyor ve bütün bunları nasıl tahmin edebildiğimi soruyordu. Filmin afişini görmek bütün bunları tahmin etmek için yeterli olmuştu :) (Enigma ile ilgili tarihi bilgilerden ziyade sinema klişelerini kast ediyorum).

Turing´in adının hiç geçmemesi beni üzen tek nokta idi, yoksa yani popüler bir sinema filminin içinde Enigma gibi bir şifrenin adım adım anlatılmasını zaten beklemiyordum. Filmin benim için belki de tek güzel yanı içinde Kate Winslet´in yer almasıydı ;-)
0
Teorisyen
Algoritmanın işleyişi hakkında biraz bilgi vermek açısından bir kelime bile olsa hiç bahsedilmez miydi yani ?

Filmde arasıra sürekli dönen daireler görülüyor ! (Şifre çözmeye yarayan bilgisayarlar!)

Bunu dışarın birisi baksa çamaşır makinası zanneder !

Dön babam... dön.. dönüp duruyorlar, ama ne işe yaradığını hiç kimse seyirciye söylemedi ! (Zanedersem unuttular !)
0
robertosmix
http://gsu.linux.org.tr/kripto-tr/ Türkiye kriptografi sayfaları Update edilmiyor ancak sağlam temeller için kullanılabilir.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Solaris 8 mi ? Yoksa FreeBSD 4.3 mu ?

anonim

Solaris 8 ve FreeBSD 4.3 işletim sistemlerini default kurulumdan sonra Nessus ile güvenlik testine tabi tuttuk. İki isletim sistemi de patch yüklenmeden test edildi ve sonuç FreeBSD daha guvenli ve sağlam.(Sundance:Default kurulum, sistem adminlerinin isi degildir. Sistem adminlerinin işi serverlardır, öyleyse serverlar default kurulmaz)

Web tabanlı ücretsiz Antivirus Uygulaması

SHiBuMi

Virüslerle mücadele için şimdiye kadar kullandığım tek yöntem tanımadığım kimselerden gelen e-postaları açmamak ve ne olduğunu bilmediğim .exe uzantılı dosyaları açmamaktan ibaretti. Şimdiye kadar da bir problem yaşamadım. Antivirüs yazılımlarına hiçbir zaman ısınamadım, oraya buraya yerleştirdikleri tarayıcı uygulamalar yüzünden zırt pırt makinayı çökertmekten başka bir işe yaradıklarını da görmedim. Trend Micro firması benim gibi kullanıcıların çok hoşuna gidecek bir iş yapmış ve web tabanlı, ücretsiz olarak kullanılabilen bir virüs tarayıcısı geliştirmiş.

L7-Linux için uygulama katmanı paket sınıflandırıcı

anonim

Takip ettigim mail grupların bir tanesinden gelen mail icinde tanıtımını gorupte asagıdaki netfilter eklentisini farkettim.

l7 - Application Layer Packet Classifier for Linux

Networkunuze girip cıkabilecek paketlerler uzerinde etkinliginizi en ust duzeye cıkartabilecek, kullanıcıların bilgisayarlarına sahip oldukları yerel haklarla yukleyebildikleri ve kullana bildikleri P2P, IM oyun vb. programlarının baglantı/transfer ini, portlara bakmaksızın engelleyebilecek bir yazılım. Desteklenen protokoller ve performans dokumleri burada.

DOS, DDOS Atakları ve Korunma Yöntemleri Semineri

anonim

Tarih: 15 Ekim 2009 Perşembe, 14:00 – 17:00
Yer: Microsoft İstanbul Ofisi Levent Mah, Aydın Sok, No:7, Levent, İst

Huzeyfe Önal tarafından gerçekleştirilecek olan bu seminerde, internet’teki en büyük sorunlardan biri olan Denial-Of-Service atakları üzerinde durulacak, bu atakların sistemlere verdiği zararlar ayrıntılı şekilde ele alınacak ve bu saldırılara karşı neler yapılabileceği aktarılacaktır.

Etkinlik kayıt linki

Hangi Dağıtımın Güvenlik Açıklarına Cevabı Daha İyi?

darkhunter

SearchSecurity, genel güvenlik açıklarının yamanması konusunda, hangi dağıtımların daha başarılı ve hızlı olduğuna dair istatistiksel bilgiler vermiş.