LIRC İle GNU/Linux´a Uzaktan Kumanda Edin

0
FZ
GNU/Linux çalıştıran sisteminiz üzerinde müzik dinlerken bir uzaktan kumanda ile ona hükmetmeye ne dersiniz? Peki ya elinizdeki uzaktan kumandayı fare gibi kullanmaya? Bilgisayarınızın sadece IR sinyalleri almakla yetinmeyip aynı zamanda bunları gönderebileceğini de biliyor muydunuz?

Kalbi daha hızlı çarpmaya başlayanların yapması gerekenler belli: Önce LIRC (Linux Infrared Remote Control) sitesi ziyaret ediliyor. Oradaki dokümantasyon hatmediliyor. Ardından da `seri porta bağlayacağım bir IR alıcı devresini nasıl yaparım?´ sorusuna verilmiş en güzel cevaplardan biri olan bu site ziyaret ediliyor. (Sitenin Cocoon ile hazırlanmış sürümü biraz daha şık). Fazla söze ne hacet. Bir yandan program derlenirken diğer yandan havyayı lehim işleri için ısıtmaya başlayın ;-)

Görüşler

0
sametc
hocam dikkatimi baska tarafa cektiniz hakkettten son yazılarınız kumanda :))))) ile ilgili oluyor knoppix-klavye - ve bu haber ;) yanlış anlamayın ama sizin sayenizde linux ile neler yapılabildiğini oğrenebiliyoruz :))))

hep boyle devam et matematikci FZ hocam
0
korhan
vala ne yalan soliyeyim ben daha tar dosyalarından program kuramadım daha bunlar beni cok zorlar o yusden daha sonra bu tip konulara bakmakta yara göruyorum. :)
0
FZ
Haberde adı geçen sistemi kurup denemiş olan ya da deneyecek olan var mı?
0
warex
ben bir süredir packard bell uzaktan kumanda ile kullanıyorum. mplayer'ı da lirc desteği ile derlemiştim, özellikle film izlerken rahat oluyor. xmms için de lirc'in bir plugini var.
Ayarlamada herhangi bir sorun yaşamadım, hatta-kullanmasam da- lircmd ile mouse'u da çalıştırabildim.

Kumanda bazı durumlarda rahat oluyor. Yine de (kendi kumandanı yapmak zevkli olsa da), kolları sıvamadan önce değer mi diye düşünmekte fayda var çünkü http://lirc.sourceforge.net/remotes/ adresinde daha önceden denenmiş ve konfigurasyonu hazır bu tip bir uzaktan kumandayı ucuza bulmak mümkün olabilir. Örneğin şu an ebay'de 2 kişi packard bell kumandasını satıyor(fiyatları $5 ve $7) Türkiye'de de bu veya lirc tarafından desteklenen diğer bi kumanda ucuza bulunabilir.
0
FZ
Bilgi için teşekkürler, FM´i yurtdışından takip eden bir üyemiz daha çıktı sanırım ;-)

Bu arada hazır mevzu açılmışken, haberde belirtilen tarzda doğrudan PC´nin seri portuna takabileceğim ve LIRC sistemi ile sisteme uzaktan kumanda etmemi sağlayacak hazır satılan uzaktan kumanda alıcı-verici cihazları İstanbul´da nerede bulabileceğimi (ve kaça) bilen var mı?

Piyasada kolay bulunan bir şey midir? Yoksa elektronikçilere bu cihazı tarif ederken ecel terleri dökmem gerekir mi? :)
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Creative Sound Blaster Live Value Muamması

mambo

Creative'in ses ve grafik kartlarında ileri noktada olduğu herkes tarafından biliniyor. Ama Creative'in en iddalı olduğu Sound Blaster Live Value eğer yüklenebilirse(!) gerçekten çok kaliteli bir ses kartı ve size kartın sürücüsü ile birlikte verdikleri LAVA programı mp3 formatındaki müzik dosyalarının sıkıştırılmasından kaynaklanan ses kayıplarını en aza indirmesi ve şu anki bilgisayarda müzik dinleme ortamında en çok kullanılan format olan mp3 için gerçektende çok güzel bir olay ama ne varki sürücü ile birlikte verdikleri lava programına karşı Creative Sound Blaster Live Value sürücüsü Windows 98 ve Windows 98SE için yeterli değil.

WI-FI nedir? yenir mi?

larweda

Son aylarda dünyada, özellikle Amerika'da iyice kızışan bir teknoloji wi-fi, wireless fidelity tanımının bir kısaltması. Wireless fidelity, kelime anlamıyla kablosuz gerçekçilik anlamına geliyor, aslıda yüksek kaliteli ses sistemlerine verilen isme (Hi-fi:high fidelity) gönderme yapılarak bu isim kullanılmış. Aslında IEEE 802.11b şeklinde anılan bir standartın daha insancıl bir karşılığı wifi, (aynı lşekilde IEEE 802.3'e de aramızda "ethernet" diyoruz :) İşte bu wi-fi, özellikle Amerika'da evlerde, parklarda, havaalanlarında kullanılmaya başlanan kablosuz ağ sistemlerinin genel bir adı oluyor. İşin keyifli yanı ise, taşınabilir wi-fi uyumlu bir cihazınızla (laptop, pda, tabletpc vs.) herhangi bir wi-fi network'ü kapsamındayken sürekli ağ'a (genelde internet'e) bağlı olmanız.

Küçük Bir Kıyaslama

FZ

The Mythical Man-Month'ın yazarı Brooks'un iddiasına göre, yazılımla ilgili problemler yazılımla ilgili değil genellikle donanımla ilgili. Nasıl mı? Basit, donanım, tahmin edilenden çok daha fazla hızlı gelişiyor, maliyet feci şekilde düşerken, bilgi işlem kapasitesi ve verimlilik aşırı artıyor ve yazılım buna doğal olarak bir türlü yetişemiyor.

Her yüzeyden ses almak

tongucyumruk

Gittiğimiz heryede hoparlör olmayabilir. Bu yüzden genelde birileriyle aynı anda şarkı dinleyeceğimizde kulaklıkları paylaşma yöntemini uygularız. Peki bu işin diğer alternatifi nedir? Gittiğimiz heryere yanımızda bir hoparlör taşıyarak antiergonomik şekillerde dinleme durumundan kurtulabiliriz ama buda bayağı bir hamallık gerektirir sanırım.

Olympia adlı teknoloji firması bu derdimizi duymuş olacakki Soundbug adlı mouse boyutunda bir ürün geliştirmiş ve CeBIT'te bunun ilk demosunu yapmış. Ürünü herhangi bir düz yüzeye yerleştiriyorsunuz ve yerleştirdiğiniz düz yüzey bir anda hoparlör gibi ses çıkartmaya başlıyor. Aleti inceleyen ZDNet'teki amcalar ses kalitesini oldukça etkileyici bulmuşlar.

Konuyla ilgili ZDNet'te çıkan haber

İlk USB Tabanlı GNU/Linux Veri Toplama Cihazı

anonim

USB ve linux'un artılarını bünyesinde birleştiren bu veri toplama cihazı, USB kullanan ilk veri toplama cihazı özelliğini taşıyor. Stirling Üniversitesi, INCITE grubu tarafından geliştirilen bu cihaz, USB'nin avantajlarını kullanarak kullanıcıları için birçok kolaylık sunuyor. Detaylar için http://www.linux-usb-daq.com/