LIRC İle GNU/Linux´a Uzaktan Kumanda Edin

0
FZ
GNU/Linux çalıştıran sisteminiz üzerinde müzik dinlerken bir uzaktan kumanda ile ona hükmetmeye ne dersiniz? Peki ya elinizdeki uzaktan kumandayı fare gibi kullanmaya? Bilgisayarınızın sadece IR sinyalleri almakla yetinmeyip aynı zamanda bunları gönderebileceğini de biliyor muydunuz?

Kalbi daha hızlı çarpmaya başlayanların yapması gerekenler belli: Önce LIRC (Linux Infrared Remote Control) sitesi ziyaret ediliyor. Oradaki dokümantasyon hatmediliyor. Ardından da `seri porta bağlayacağım bir IR alıcı devresini nasıl yaparım?´ sorusuna verilmiş en güzel cevaplardan biri olan bu site ziyaret ediliyor. (Sitenin Cocoon ile hazırlanmış sürümü biraz daha şık). Fazla söze ne hacet. Bir yandan program derlenirken diğer yandan havyayı lehim işleri için ısıtmaya başlayın ;-)

Görüşler

0
sametc
hocam dikkatimi baska tarafa cektiniz hakkettten son yazılarınız kumanda :))))) ile ilgili oluyor knoppix-klavye - ve bu haber ;) yanlış anlamayın ama sizin sayenizde linux ile neler yapılabildiğini oğrenebiliyoruz :))))

hep boyle devam et matematikci FZ hocam
0
korhan
vala ne yalan soliyeyim ben daha tar dosyalarından program kuramadım daha bunlar beni cok zorlar o yusden daha sonra bu tip konulara bakmakta yara göruyorum. :)
0
FZ
Haberde adı geçen sistemi kurup denemiş olan ya da deneyecek olan var mı?
0
warex
ben bir süredir packard bell uzaktan kumanda ile kullanıyorum. mplayer'ı da lirc desteği ile derlemiştim, özellikle film izlerken rahat oluyor. xmms için de lirc'in bir plugini var.
Ayarlamada herhangi bir sorun yaşamadım, hatta-kullanmasam da- lircmd ile mouse'u da çalıştırabildim.

Kumanda bazı durumlarda rahat oluyor. Yine de (kendi kumandanı yapmak zevkli olsa da), kolları sıvamadan önce değer mi diye düşünmekte fayda var çünkü http://lirc.sourceforge.net/remotes/ adresinde daha önceden denenmiş ve konfigurasyonu hazır bu tip bir uzaktan kumandayı ucuza bulmak mümkün olabilir. Örneğin şu an ebay'de 2 kişi packard bell kumandasını satıyor(fiyatları $5 ve $7) Türkiye'de de bu veya lirc tarafından desteklenen diğer bi kumanda ucuza bulunabilir.
0
FZ
Bilgi için teşekkürler, FM´i yurtdışından takip eden bir üyemiz daha çıktı sanırım ;-)

Bu arada hazır mevzu açılmışken, haberde belirtilen tarzda doğrudan PC´nin seri portuna takabileceğim ve LIRC sistemi ile sisteme uzaktan kumanda etmemi sağlayacak hazır satılan uzaktan kumanda alıcı-verici cihazları İstanbul´da nerede bulabileceğimi (ve kaça) bilen var mı?

Piyasada kolay bulunan bir şey midir? Yoksa elektronikçilere bu cihazı tarif ederken ecel terleri dökmem gerekir mi? :)
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

1 Tbyte File Server < $5000

sundance

Siz de mi NetApp ve Compaq disk kutularının maliyetinden rahatsızsınız ? İnsaf be bu kadar binlerce dolar verilir mi diyorsunuz ?

Gözünüz aydın Terabyte File Server Under $5000 Project başarıya ulaştı.

Bu makalede adım adım bu işin nasıl yapılacağı anlatılıyor.

Silikon Barut

FZ

Mission Impossible dizisi ve filminden aşina olmayanınız yoktur herhalde 'Bu bilgisayar 30 saniye içinde kendini yok edecektir' geyiklerine.

Laboratuvarda bir kaza sonucu, barutun 'silikon muadili'ni keşfeden araştırmacılar bu maddeyi silikon çiplere nano ölçekli patlayıcılar yerleştirerek mikroelektromekanik sistemleri geliştirebilmek için kullanabileceklerini belirtiyorlar.

California Üniversitesi kimyacıları tarafından geliştirilen bu malzemenin olası uygulama alanları: kendini yok eden sistemler, çüpe gömülü retro roketler ve tırnak büyüklüğünde kimsayasal analizörler.

Detaylı bilgi için kaynak : EETimes

Yükte Hafif, Depolamada Büyük

parsifal

Sabit disk kapasitelerinin başını alıp gittiği bugünlerde 2.5''lik sabit disklerde büyüklerini aratmayacak boyutlara gelmeye başladı. İlk ürün Western Digital'den harici 320 GB SATA. Ürün WDC'nin Passport ailesinde de yerini aldı.

Diğer ürün ise Hitachi Travelstar. Ürünler Şubat ayında piyasaya çıkacak. Bu modellerde ise 400 ve 500 GB kapasiteli ürünler var.

320 gig Hard Disk!!!

larweda

Maxtor, 320 GB kapasiteli 5400 ve 7200 RPM'lik hard disklerinin kasım-aralık gibi piyasaya çıkacağını duyurdu. Fiyatları da başlangıç için yaklaşık 300-400$ olacakmış. Şimdi, bu durumda benim aklıma bir kaç soru geliyor, bu kadar veriyi nasıl backup'layacağız, backup'lamazsak, varımızı yoğumuzu içine gömer, sonra içindekileri kaybedersek bunun psikolojik şokunu nasıl atlatacağız, böyle bir aleti verimli kullanmak için kaç partition yapmak lazım? (M$ sistemler için söylüyorum) bi ton partition arasında yolumuzu nasıl bulacağız, vs. vs.

İşin güzel tarafı, piyasaya çıkan her yeni büyük hard disk, biraz daha küçük olanların fiyatını düşürüyor. Cümle aleme hayırlı olsun.

100$'dan Ucuz Laptop

FZ

ABD'de MIT Media Laburatuarının kurucusu ve başkanı Prof. Dr. Nicolas Negroponte 100$'a çıkacak bir PC üzerinde çalıştığını açıkladı.

Negroponte, gelişmekte olan ülkelerde çocukların eğitimi için bilgisayarın yaşamsal önemde olduğu belirti. Maine ve Kamboçya'da yapılan bir pilot projenin başarısı üzerine bu proje başladı. Kamboçya'daki pilot Proje Negroponte ve eşi iki okulda bilgisayarları sağladı, 2 okulda da laptoplar kullanıldı. Ögrenciler, laptopları ders kitabı olarak kullandı. Negroponte, bilgisayarın çocukların yanında ailer, tüm köy ve çevresinin gelişimi için önemli olduğunu belirtti. Kamboçyada ögrenciler bilgisayarları aynı zamanda TV, telefon ve oyun için kullandı. 100$lık laptopların gerekli olmayan uygulamaların ve özellliklerin çıkartıldığı, GNU/linux temelli bir işletim sistemi olacak. Bilgisayarı basitleştirerek, daha basit işlemci ve göreli olarak biraz daha düşük hafıza ile çalışabilecegini belirten Negroponte, bu makinaları 2006 sonunda dağıtmaya başlamayı umuyor.

Editörün Notu: Biz de herhalde o süre içinde MS Winblows yüklü pek bir ucuz (!) dizüstü bilgisayarları sevgili öğretmenlerimize dağıtmış (!) oluruz.