Linux Başarı Ödülleri 2003 yarışması sonuçlandı

0
huseyin
IBM Türk açık kodlu projelerin gelişimini desteklemek amacıyla bu yıl ikincisini düzenlediği Linux Başarı Ödülleri 15 Ekim'de sona erdi.

21 projenin finale kaldığı yarışmada, Önsel Armağan, Hüseyin Ergün ve Murat Kumaç 'ın hazırladığı Turquaz, açık kodlu muhasebe yazılımı birinci oldu.

Proje ekibi, ödül olarak IBM bilgisayar ve AISEC'ten yurtdışı staj imkanı kazandı.
IBM Türk, Linux açık kaynak kodlu işletim sistemi üzerinde proje geliştiren üniversite öğrencilerini teşvik etmek amacıyla her sene Üniversitelerarası Linux Başarı Ödülleri yarışması düzenliyor. Bu yıl ikincisi düzenlenen yarışmada 21 ekip ön elemeyi geçti. 1 Ekim tarihinde teslim edilen projeler arasından altısı ödül törenine katılmaya hak kazandı. Sonuçlar 15 Ekimde IBM-Türk binasında düzenlenen ödül töreninde duyuruldu. Buna göre
  1. Turquaz
    • Önsel Armagan (Sabancı Ü.)
    • Hüseyin Ergün (Sabancı Ü.)
    • Murat Kumaç (Sabancı Ü.)
  2. bwman
    • Erhan Altıntaş İzmir Yüksek Teknoloji Enst (Bilgisayar Müh)
  3. Apidoc
    • Mehmet Pekmezci Galatasaray Ünv (Bilgisayar Müh)
    • Sinan Süer Galatasaray Ünv (Bilgisayar Müh)
Finale kalan diğer projeler: xCom , GSULinux Yalamir ve Herşey kontrol altında.

IBM Türk Genel Müdürü Hüseyin Kızıltay, düzenlenen ödül töreninde yaptığı konuşmada, yarışmanın Türkiye'de Linux kullanımının yaygınlaşmasını teşvik etmek anlamında önemli bir boşluğu doldurduğuna inandığını belirtti. Kızıltay, "Yarışmaya katılan projelerin kalitesi ve iş yaşamına yönelik çözümler olması, Linux'un geleceğin işletim sistemi olacağına yönelik inancımızı pekiştiriyor'' dedi.

IBM Türk, Linux üzerinde uygulama geliştiren öğrencileri desteklemeyi ve Linux kullanımını yaygınlaştırmayı amaçlayan yarışma aracılığıyla iş dünyası ile üniversiteler arasında teknolojik bilginin paylaşımı konusunda yeni yolların yaratılmasını da hedefliyor.

Yarışma sayfasına http://www-5.ibm.com/tr/products/linux/odul/index.html adresinden ulaşabilirsiniz.

Turquaz Hakkında

Turquaz, açık kaynak kodlu, modüler bir muhasebe yazılımı. Ekim 2003 itibariyle, Stok, Cari, Çek-Senet, Fatura ve Ayarlar bölümünü içeriyor. Öne çıkan özellikleri , özgür bir yazılım olması, kullanım kolaylığı, etkin raporlamalar, çoklu dil desteği, geliştirmeye açıklık, network desteği ve işletim sistemi bağımsız olması. Gelişimi, sourceforge.net sitesinde yapılıyor. Detaylı bilgi için projenin web sayfasını http://www.turquaz.com ziyaret edebilirsiniz.

Görüşler

0
sundance
Bu seneki Linux Başarı Ödülleri finalinde, Fazlamesai ekibini Sundance, Butch ve Larweda temsil etti.

15 Ekim Çarşamba sabahı IBM Türk binasının giriş katında Linux camiasından bir avuç insan olarak toplandık. IBM çok güzel bir kahvaltı ortamı hazırlamıştı, portakal sularımızı içip, kahvaltılıklarımızı yedikten sonra hafif hafif lobi faliyetlerine başladık :)

Yaklaşık 20-30 kişilik bir insan topluluğu dörder beşer kişilik gruplar halinde bir kenarı tutmuştu. Buradan, kabaca proje ekiplerini ayrıştırmak mümkündü. Gözler Linux duayeni birçok insanı aradı ama malesef aramızda yoklardı. Öte yandan gelenlerin hepsinin gözünde güzel bir heyecan, seslerinde hafif bir titreme sözkonusuydu.

Önce Fazlamesai irc kanalından da tanıdığımız Flash for Linux [f4l.sourceforge.net] yazarı Özkan Pakdil le sohbet ettik. Çok umut vadeden projesi ile ilgili beraber çalışacak insanlar aradığını söyleyen Özkan, 2.6 testing 3 kerneli deneyip pek de çalışılabilir bulmadığını belirtti :)

Daha sonra Sabancı Üniversitesinden Turquaz ekibi ile biraraya geldik. Onlarla Turquaz ve (daha çok) Kemal Oflazer hocamızın yıllardır geliştirmekte olduğu Türkçe imla kontrolorü üzerine konuştuk. (Bilmeyenler için not, türkçe sonsuz kelime üretilebilir bir yapıya sahip olduğundan (örnek: vurdurtturulduğumuz) kelime listeleri ile imla klavuzu oluşturmak mümkün değil. Bu yüzden bir kelimeyi kök kelimesine kadar ayırıp oradan ekleri ekleyerek sonuca gitmek ve böyle kontrol yapmak gerekmekte)) Kendileri Türk bilgisayar kullanıcıları için çok büyük bir müjdeyi de verdiler ve bu imla kontrolörünün bittiğini, Open Office'e dahil edilmek için beklediğini söylediler. Herşey bir yana bu çok güzel bir gelişmeydi.

Bu konuşmalar sırasında herşey hazırlanmış ve ödüllerin sunulması aşamasına gelinmişti. Kamer Bey, IBM adına bir sunum yaptı. Bizlere Linux hakkında yapılan projeksionlardan bahsetti ve projelere geçildi.

Geçen seneki yarışmayı yakından izleme fırsatı bulamamıştım fakat bu seferki yarışmada son altıya kalan bütün projeler şahsen bana çok heyecan verici geldi. Hepsi teorik olmaktan uzak gayet kullanılabilir, dahası hem ev kullanıcıları için hem de şirketler için bir şeyler ifade edebilir projelerdi. Ülkemizde böyle bir yarışmaya bu türden olgun projlerin katılması inanın beni çok mutlu etti. Örnek vermek gerekirse, ikinci olan BWMan projesi akıllı bir bant genişliği yönetim programıydı. İzmir Teknoloji Enstitüsünde kullanılmakta olduğunu duymak daha bile güzel bir gelişme oldu (fakat Internet üzerinden ne yaptıysam bu projeye ulaşamadım) Üçüncü olan Apidoc projesi ise Java Kernel Apidoc dökümantasyonu konusunda çok güzel bir çalışmaydı, birçok Java programcısına yardımcı olacağına eminiz.

Kısaca ülkemizde böyle büyük bir firmanın Linux konusunda bu türden güzel bir hareketliliği desteklemesi ve genç beyinlerin böyle güzel, ayakları yere basan, işe yarar projeler ile yarışmaları çok ama çok güzel bir gelişmeydi.

Öte yandan bizlerin göğüslerini kabartan bir gelişme de, yarışmaya gelen insanların büyük bir kısmının Fazlamesai.neti takip ediyor olmaları oldu. Bu kadar güzel bir ortamda, bir nebze tuzumuzun olması bizi ayrıca mutlu etti.

Hepinizi gelecek seneki yarışmada görmeyi bekliyoruz :) Biz orada olacağız.
0
muhasebeci
Herkese selam,



Turquaz ekibini buradan kutluyorum(içimde bir his onların birinci olacağını söylüyordu). Umarım projeyi bu haliyle bırakmazlar. Çünkü daha yapılacak çok iş var.
Aslında bu tür yarışmaların daha sık yapılması gerekiyor. İlla ibm'in mi yapması lazım. Neden şenliklerde vs.'de bu tür yarışmalar yapılmıyor ki. Türk Malı linux uygulamalarını görmek için 1 sene beklemek mi gerekiyor. Ödüller bence çok ta önemli değil. Önemli olan tatlı bir rekabet yaşanması. Kendi içimizde de böyle yarışmalar düzenlemek gerektiği kanaatindeyim. Bu site bile böyle bir yarışmayı fazlasıyla düzenleyebilir. ibm'in yarışmasından haberi olmayan pek çok kişi fazlamesai'ninkinden haberdar olacaktır. Bu sene olmadı ama seneye bende bir fazlamesai muadili olaraktan ben de ibm'in yarışmasına katılacağım. :). Fakat 1 sene beklemek cok zor. fazlamesai.net ve LKD'nin de bu tür yarışmalar yapması dileğiyle hoşçakalın.


Yüksel ÖZCAN
www.yuksel.tr.cx [muhasebeci.geleceklinux.org]
0
bahadirkandemir
Yüksel'e katılıyorum, bir sene içinde 3-4 yarışma olsaydı çok güzel olurdu. Böylece birçok projeyi yakından inceleme ve yaratıcılarıyla tanışma fırsatı bulabilirdik. Bu tür organizasyonlar için 1 sene beklemek gerçekten kötü.
0
dfisek
LKD'nin de her yıl birkaç kategoride verdiği 'Yılın Penguenleri Ödülleri' var. Kategorilerden biri de Türkiye'de geliştirilen özgür yazılımlar üzerine.

2002 yılında Basilix, 2003 yılında da Isoqlog ödül almıştı. 2004 ... ?
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

XFS sonunda Linux kerneline girdi!

cartman

SGI'ın journalised dosya sistemi olan XFS uzun çalışmalardan sonra Linus Torvalds tarafından Linux kerneline kabul edildi. 2.5 kerneline girmesi uzun zamandan beri merakla beklenen XFS 2.5.36 kernelinde kendini gösterecek , bununla birlikte 2.6 kernelinde en azından 4 ( Benim bildiklerim XFS , JFS , ReiserFS , Ext3 ) journalised dosya sistemi olucak! Ben şahsen Ext3 , ReiserFS ve XFS i kendi Slackware sistemimde denedim ve bana göre XFS bunların arasında en hızlı olanı. Daha fazla bilgi için www.lwn.net/Articles/9998/

Linux'ta 3G ile VINN'lamak

eu

3G konusunda 3 GSM şirketinin reklamlarında ve dökümanlarında Linux'ta çalışır/çalışmaz konusunda bir bilgi bulamıyorsunuz. Birtanesinin müşteri hizmetlerini aradığımda 3G modemlerinin çalışıp çalışmadığını sordum, teknik arkadaşa yönlendirdiler ve o da dökümana baktı ve sadece Windowsta çalışır dedi, ama biraz zorlayınca test için birtane ayarladılar.

FreeLinuxCD.org: Bedava Linux CD`leri

sundance

FreeLinuxCD.org bir grup Linux meraklısının, Linux`u daha çok yaymak için oluşturdukları bir site. Bu siteye gidip başvurduğunuzda, size bir Linux CD`si yolluyorlar hem de bedava. Bunu yaparken ne size reklam sokuşturuyorlar, ne de başka türlü bir dalaveraları var. Sadece kendi paraları ile ve kendilerine destek verenler sayesinde bu hizmeti sağlıyorlar.

Şu an için nakliye masrafları yüzünden sadece Amerika içine yollayabiliyorlar. Fakat isteyenlere kendi ülkelerinde (belki de FreeLinuxCD.org.tr :) açmaları için destek veriyorlar.

Herşey para değil ki cephesine bir artı daha

Linus da artık fulltime fazlamesaici ;)

sundance

Yaklaşık altı yıldır Transmeta için çalışmakta olan, Linux hareketinin öncüsü Linus Tornvalds, kernel listelerine dün attığı şu mesajla artık Transmeta şirketinden ayrıldığını ve tüm zamanını Linux kernele ayıracağını belirtmiş.

Zaten Transmetanın da çok nazik bir şekilde, kendisine bunca zaman kernel üzerinde çalışması için imkan tanıdığını fakat artık tüm zamanını buna adayabileceğini söylüyor. Hepimize hayırlı olsun diyelim. Kariyer meraklılarına özenle duyrulur :)

EDS: Linux güvenli değildir, ölçeklenemez

Soulblighter

BT firmalarından EDS, Fuji Xerox, Cisco, Microsoft, Sun, Dell ve EMC'nin katılımıyla oluşturulan Agility Alliance'a göre Linux, yeterli güvenliğe sahip olmadığı ve ölçeklenebilirlik konusunda sorunlara sahip olduğu için büyük firmalar tarafından tercih edilmeyecek.