Kullanıcı katkısını bilime çevirmek: lebdemedenleblebi.com

0
FZ
Web üzerinde oynanan oyunlara aşinayız. Peki web üzerinde beğendiğimiz bağlantıların, işaretlediğimiz imgelerin, yaptığımız yorumların, oynadığımız oyunların bazı başka problemleri çözmek için kullanılmasına alıştık mı?

Bu konuda birkaç örnek gördük, en önemli örnekleri Google Image Labeler ve gwap.com. İngilizcesi "Human Computation" olan bu kavramın daha düne kadar -Milliyet'in haberlerini etiketletmek için promosyon yapması dışında- Türkiye'den bir örneği çıkmamıştı.

Bu yöntem kullanılarak Türkçe sözcüklerin biçimbilimsel özelliklerinin tespit edilip edilemeyeceği sorusunu cevaplamaya çalışan bir tez üzerine çalışan Onur Güngör tarafından hazırlanan lebdemedenleblebi.com, tabu ve sessiz sinema oyunlarına ait bazı özellikler içeren eşzamanlı bir oyun aracılığıyla bahsi geçen soruya yanıt vermek için veri biriktirmeye çalışıyor.
Bir taraftan da bir topluluk sitesi olarak konumlandırılmaya çalışılan site, kullanıcıların gruplar yaratıp üye olmalarına ve bu grupları ana sayfaya çıkarmak için mücadele etmelerine de izin veriyor.

Bizce ilginç olan bu çalışma hakkında daha fazla bilgi için hakkında sayfasını ziyaret edebilir, destek vermek içinse lebdemedenleblebi.com adresini ziyaret edip oynamaya başlayabilirsiniz.

Görüşler

0
anonim
keşke tek kişilik modunu oynamak için üye olmak gerekmeseymiş, daha fazla katılım sağlanabilirdi.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Oyun geliştirici takımı kuruluyor

anonim

TÜBİTAK destekli geniş kapsamlı bir projenin alt projelerinden biri olan oyun projesi için C++ ve OpenGL bilgisi olan oyun yazılımı tecrübesi olan, uygulama geliştiriciler, 3D modelciler ve tasarımcılar aramaktayız.

İlgilenen arkadaşlar volkan at matriksdata nokta com adresine özgeçmiş belgelerini yollayabilirler.

Programlanabilir 3D strateji oyunu!

larweda

Geçen gün redogre`yle Starcraft oynarken bi fantazi kurmuştuk, adamlarımızı programlayabilsek de öyle avel avel ortalıkta dolaşmasalar keşke diye. Bir real time strateji oyununda, (bu Dune II`den beri böyle devam ediyor) genelde siz bi dolu adam üretirsiniz, ama adamlar oyunun yapay zeka derecesine göre genelde abuk sabuk hareketler yaparak olayın bütün zevkini bozar, buna alternatifler ise yavaş yava gelicek gibi görünüyor. Colobot http://www.colobot.com/ adlı bir oyun, size adamlarınızı C tarzı bir programlama dili ile programlama şansı veriyor.

Massive Multiplayer Online RPG: Dark Throne

Soulblighter

Dark Throne, çok keyifli bir savaş-strateji oyunu. Oyunda amacınız size verilen sivilleri eğitip askere çevirmek ve diğer Dark Throne kullanıcılarıyla savaşmak. Saldırı ve Savunma güçleriniz var. Saldırı gücünüz karşı tarafın savunma gücünden fazlaysa siz kazanıyorsunuz ve karşı tarafın askerlerini öldürebildiğiniz gibi, kalelerine zarar verebiliyor, altınlarını ele geçirebiliyorsunuz. Ayrıca Miner denilen adamlarınızla altın toplayabiliyorsunuz.Askerlerinize kılıç kalkan gibi donanımlar alarak saldırı ve savunma güçlerini arttırabiliyorsunuz. Ayrıca casuslarınızı karşı tarafa gönderip, saldırmadan önce karşı tarafın askeri gücünü öğrenebiliyorsunuz.

Yani kısacası anlatmakla bitmez. Oldukça kapsamlı bir oyun. Seveceğinizi umuyorum...

Dark Throne

Efsanevi Türk Oyun Programcısı Türkiye´ye Döndü

FZ

Kendi geliştirdiği grafik motorunu kullanarak programladığı demosu, Intel şirketi tarafından Pentium 4 (2.2 Ghz) mikroişlemcisinin tanıtımında kullanılmak üzere seçilen Mevlüt Dinç, Türkiye´ye döndü.

Daha önce Enduro Racer (Amstrad CPC), Last Ninja2 (ZX Spectrum), Hammerfist (Amiga), Time Machine (Amiga), First Samurai (Amiga) ve Street Racer (Nintendo SNES) gibi oyunlara imza atan Dinç ve ekibi şimdi de ACTOR (Xgen) isimli yeni bir oyun motoru üzerinde çalışıyorlar.

HL2 - Kötü Son...

elrond

Yılın, belki de son 10 yılın en çok beklenen oyunu HL2 nin kaynak kodu internete sızmış durumda. Community kan ağlıyor desem yeridir. http://www.halflife2.net/ sunucuları rekor üstüne rekor kırıyor. 3 saat gibi bir sürede 1000' in üzerinde yollanan mesajdan sonra Valve´den Gabe Newell forma girdi ve olayı resmen doğruladı.

Gabe' in postu... HL2.net in serverları hala ayakta ise...

Gerçekten sinir bozucu bir durum. 3 yılın emeği telef olabilir. Başka yazacak bir şey bulamıyorum. Hala fake olabileceğine inanlar var. Ama yukarıdaki post silinmiş değil HL2.net moderatorleri tarafından...