Kullanıcı katkısını bilime çevirmek: lebdemedenleblebi.com

0
FZ
Web üzerinde oynanan oyunlara aşinayız. Peki web üzerinde beğendiğimiz bağlantıların, işaretlediğimiz imgelerin, yaptığımız yorumların, oynadığımız oyunların bazı başka problemleri çözmek için kullanılmasına alıştık mı?

Bu konuda birkaç örnek gördük, en önemli örnekleri Google Image Labeler ve gwap.com. İngilizcesi "Human Computation" olan bu kavramın daha düne kadar -Milliyet'in haberlerini etiketletmek için promosyon yapması dışında- Türkiye'den bir örneği çıkmamıştı.

Bu yöntem kullanılarak Türkçe sözcüklerin biçimbilimsel özelliklerinin tespit edilip edilemeyeceği sorusunu cevaplamaya çalışan bir tez üzerine çalışan Onur Güngör tarafından hazırlanan lebdemedenleblebi.com, tabu ve sessiz sinema oyunlarına ait bazı özellikler içeren eşzamanlı bir oyun aracılığıyla bahsi geçen soruya yanıt vermek için veri biriktirmeye çalışıyor.
Bir taraftan da bir topluluk sitesi olarak konumlandırılmaya çalışılan site, kullanıcıların gruplar yaratıp üye olmalarına ve bu grupları ana sayfaya çıkarmak için mücadele etmelerine de izin veriyor.

Bizce ilginç olan bu çalışma hakkında daha fazla bilgi için hakkında sayfasını ziyaret edebilir, destek vermek içinse lebdemedenleblebi.com adresini ziyaret edip oynamaya başlayabilirsiniz.

Görüşler

0
anonim
keşke tek kişilik modunu oynamak için üye olmak gerekmeseymiş, daha fazla katılım sağlanabilirdi.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Oyun programlamayı öğrenin

binner

Oyun programlamayı öğreten çok güzel bir site : www.gametutorials.com

Sitenin benim en çok hoşuma giden özelliği programlamayı doğrudan kaynak kod üzerinde öğretiyor olması.

Yani en basit koddan başlayarak doğrudan kod üzerinden C, C++, Win32, directX, OpenGL, ağ programlamayı öğrenebilirsiniz..
http://www.gametutorials.com/Tutorials/tutorials.htm

Efsanenin Dönüşü (The Settlers)

Agony

Dünya'da özellikle de Almanya'da geniş bir hayran kitlesine sahip The Settlers serisi içinde, 2. oyunun ayrı bir önemi vardır.

Şimdiye kadar çıkan tüm seriler içinde en güzeli ve en detaylı olanıdır.

Oyunun yapımcı firması BlueByte, Settlers: Heritage of Kings ile sadece Almanya'da büyük başarı yakalamıştı. Ama, bir çok Settlersseveri de üzmüştü. (Bilenler bilir, Settlers:HOK, serideki diğer oyunlarla uzaktan yakından alakası olmayan apayrı bir oyundu.) Bunun farkında olan BlueByte, bizleri üzmeyerek, Settlers2'yi yeniden yarattı. Hem de 3D olarak.

Tenebrae: Doom 3 algoritmaları ile çalışan Quake

conan

Charles Hollemeersch, Quake oyununu, şu anda geliştirilmekte olan Doom3 motorunda kullanılan bazı algoritmalarla yeniden yazmaya ve geliştirmeye koyulmuş. Projeye de Tenebrae adını vermiş. Oyunun sayfasında şu anda çalıştığı iddia edilen bir binary ve kaynak kodu mevcut. PIII600, 64 MB RAM, GeForce 2 MX, Quake1 (Shareware olanını da destekliyor!) ve water vissed maps gerekiyormuş (water vissed maps (wvs) nedir en ufak fikrim yok! Ama eğer wvs yoksa zaten o seçeneği konsolda "gl_watershaders 0" diyerek kapatabiliyormuşsunuz) Sayfada ayrıca oyun görüntüleri ve teknik dökümanlar da mevcut.

Ben ne yazık ki şu anda deneyemedim, çünkü işyeri bilgisayarımda çalışmayacağından eminim :) Eve gider gitmez ilk işim kurmak olacak :) Daha önce deneyenler olursa bir not düşsünler ;)

Zombie Panic

redogre

Zombie Panic beni yıllar sonra bilgisayar başında sabahlatıp, ertesi gün işyerinde zombi gibi gezmeme sebep olan bir Half Life 2 modu. İşin ilginç kısmı bu çok oyunculu modun tam olarak bir kazananının veya kaybedeninin olmamasına rağmen bu kadar eğlenceli oluşu. Hatta belki eğlencesinin en büyük kısmı bu.

Diablo III Resmen Duyuruldu!

darkBLACK

Blizzard, geçtiğimiz aylarda belki de bilgisayar oyunları tarihinin gelmiş geçmiş en çok beklenen iki oyunundan biri olan Starcraft II 'yi duyurmuştu.

Şimdi de yıllardır beklenen, Diablo nun III. oyunu sonunda blizzard tarafından resmen duyuruldu! Diablo III