Kullanıcı katkısını bilime çevirmek: lebdemedenleblebi.com

0
FZ
Web üzerinde oynanan oyunlara aşinayız. Peki web üzerinde beğendiğimiz bağlantıların, işaretlediğimiz imgelerin, yaptığımız yorumların, oynadığımız oyunların bazı başka problemleri çözmek için kullanılmasına alıştık mı?

Bu konuda birkaç örnek gördük, en önemli örnekleri Google Image Labeler ve gwap.com. İngilizcesi "Human Computation" olan bu kavramın daha düne kadar -Milliyet'in haberlerini etiketletmek için promosyon yapması dışında- Türkiye'den bir örneği çıkmamıştı.

Bu yöntem kullanılarak Türkçe sözcüklerin biçimbilimsel özelliklerinin tespit edilip edilemeyeceği sorusunu cevaplamaya çalışan bir tez üzerine çalışan Onur Güngör tarafından hazırlanan lebdemedenleblebi.com, tabu ve sessiz sinema oyunlarına ait bazı özellikler içeren eşzamanlı bir oyun aracılığıyla bahsi geçen soruya yanıt vermek için veri biriktirmeye çalışıyor.
Bir taraftan da bir topluluk sitesi olarak konumlandırılmaya çalışılan site, kullanıcıların gruplar yaratıp üye olmalarına ve bu grupları ana sayfaya çıkarmak için mücadele etmelerine de izin veriyor.

Bizce ilginç olan bu çalışma hakkında daha fazla bilgi için hakkında sayfasını ziyaret edebilir, destek vermek içinse lebdemedenleblebi.com adresini ziyaret edip oynamaya başlayabilirsiniz.

Görüşler

0
anonim
keşke tek kişilik modunu oynamak için üye olmak gerekmeseymiş, daha fazla katılım sağlanabilirdi.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Dijital Oyun Rehberi - Oyun Tasarımı, Türler ve Oyuncu

FZ

Mutlu Binark, Günseli Bayraktutan Sütcü ve Işık Barış Fidaner tarafından derlenen, bir çok araştırmacının katkıda bulunduğu derleme okurlarıyla buluştu. Derlemede yer alan yazılar Türkiye'de yakın zamanlarda tartışılmakta olan bilgisayar oyunları ve oyuncular konusuna farklı ve önemli açılımlar getirmekte. Gelenekselden sanal uzama oyun kültürünü, bilgisayar oyunlarının tasarımınını açıklamakta, oyun türlerinin ve oyuncuların da ne kadar farklılaştığını göstermekte ve dijital oyun terminolojisini Türkçeleştirmekte ve açıklamakta...

http://dijitaloyun.wordpress.com/

ideefixe

Kore'de Internet kafeler kapanınca!

sundance

Profesyonel bilgisayar oyuncuları ve kişi başına düşen Internet bant genişliği konusunda, herkesin ilk aklına gelen ülke olan Güney Kore'de, Starcraft'ın apayrı bir yeri olduğu bilinen bir gerçek.

Bu güne kadar, 20-25 yaşlar arasındaki beş gencin, aralıksız 30 saatin üstünde Starcraft oynadığı için kalp krizi sonucu öldüğü G.Kore'de, acaba bir kararname ile "Internet kafeler kumarhane statüsündedir" diyerek bu oyun alanları kapansa acaba ne olurdu?

Sanırız böyle bir şey.

Céidot Umaykut Oyununun Kaynak Kodlarını Halka Açtı

anonim

Céidot Oyun Stüdyosu bir süredir internet üzerinden yayınladığı Umaykut isimli online browser oyununun tüm kaynak kodlarını öğrenme amaçlı olarak halka açtı. Bu kodları ticari olmayan her türlü projede kullanmak böylelikle serbest oldu. Umuyoruz ki bu açılım henüz emekleme aşamasında olan oyun geliştirme sektörüne yararlı olur.

Umaykut, internet üzerinden binlerce kişi ile aynı anda oynanabilen bir çevrim içi strateji oyunudur. Oyun türk tarihini konu alır ve hiçbir ek yazılım yüklemesi gerektirmeksizin sadece browser aracılığı ile oynanabilir.

Projede istemci tarafı Adobe Flash teknolojisi (ActionScript 3), sunucu kısmı ise Java + MINA + MySql gibi teknolojiler kullanılarak gerçekleştirilmiştir.

Projenin google code sayfası: http://umaykut.googlecode.com

Javascript ile Lemmings!

larweda

Çocukluğumuzun gecelerini yemiş, gözlerimize miyop/hipermotrop numara eklemiş bir efsane Lemmings, başka bir efsane olan ve artık aramızda olmayan Psygnosis'in o zamanlar hayatımıza armağan ettiği bir çok güzellikten biriydi, şimdi de bazı arkadaşlar uğraşmışlar, Lemmings'i DHTML ile yazmışlar, mozilla bir browser'la oynadım ve başarılı ötesi buldum. Bir göz atın, eski günleri yadedin!

DopeWars: Efsane aramızda :))

sundance

Bundan 10 yıl (belki de daha önce) DopeWars diye çok basit freeware bir oyun vardı. Bir uyuşturucu satıcısı olarak bütün yaptığınız 7 semt arasında dolaşıp uyuşturucu alıp uyuşturucu satmaktı. İşe tefeciden aldığınız $5000 borçla başlıyor, 30 gün içinde maksimum parayı kazanmaya çalışıyordunuz. Ne bir grafik ne bir ses, sadece yazılar görüyordunuz. Fakat sanırım hayatımda oynadığım en alışkanlık yapıcı oyunlardan biriydi.

Geçenlerde Freshmeatde dolaşırken bu eski dosta rastgeldimDopeWars. Artık network üzerinden oynanabilen DopeWars, Linux, BSD ve Windows`a da port edilmiş. Ne diyim alın oynayın :)) 3D desteklemiyor haberiniz ola :p