Playstation 'Kırmak' Avusturalya'da Artık Yasal...

0
loker
BBC'nin haberine göre: Avusturalya'da bir satıcı, Sony tarafından, Playstation oyun konsoluna ülke dışından alınan ya da kırılmış oyunlardan kopyalanan diskleri okuma becerisi kazandıran çip taktığı için mahkemeye verilmiş ve dava sonunda çıkan tartışmaya Danıştay benzeri bir mercii son noktayı koymuş:
"Telif yasaları, müşterilerin yasal sahibi oldukları ürünlerin kopyalarını çıkartarak kullanmalarını engelleyen bir sınırlama getirmiyor. Üstelik bu çiple çalışan konsollarda yurtdışından getirilerek daha ucuza maledilen disklerin oynanması, küresel ticaret ve rekabet açısından engellenemez bir haktır."

Çeviriyi birebir değil, ifadelerin ruhunu yansıtacak şekilde yaptım. İngilizce bilenler BBC'nin haberinden gerçek, hukuki ifadeleri görecekler zaten...

Buna rağmen, Avrupa Birliği Telif Yönetmeliği'ne dayanarak, Micros~1 ve Sony ayrı ayrı çoğu AB ülkesinde bu çiplerin yasadışı sayılmasını sağlamışlar.

Görüşler

0
gz
Bizim gibi açık kaynak kod kullanıcıları için telif hakları bıçek sırtı gibi keskin. Her daim büyük şirletler ve kapalı kod üreticileri kendi çıkarlarına göre yasa çıkartabilirler ve yasaları yorumlatabilirler. Avustralya'nın açık bir şekilde kod kırmayı meşru sayması gün gelip açık kod programcılarınıda gafil avlayabilir. Kod kırmak ne şekilde olursa olsun bir hak ihlalidir. Üreticisinin onuru olmadıktan sonra ürün üzerinde kullanıcının hakları sınırlıdır ve olmalıdırda. Ama benimde istediğim şey kontrollü olarak kullanıcınında bir şekilde bu üretim sürecine eklenmesi ama eser sahibinin de hakları sabit olarak. Biraz anlatımım garip oldu ama kod kırmak mesele değil önemli olan eser sahibinin bu zararının olup olmadığı.
0
loker
Burada bence ürün bütünlüğünün bozulmasına tüketici lehinde fayda doğurduğu için izin verilerek hukukta hakkaniyet ilkesi sağlanmaya çalışılıyor... Eğer aldığınız ürünün bağdaşık hizmetleri başka ülkelerde daha ucuza veriliyor, ama üretici firma size o hizmetlerden yararlanmamak için sınırlama koyuyorsa; bu sınırlamayı ortadan kaldırmak üzere yaptığınız düzenlemeler mi, sınırlamanın kendisi mi yasadışıdır?

'Sony, PS ve benzeri ürünlerde, tüketicinin ürünü kullanma şekliyle ilgili teknik kısıtlama getiremez' kararı çıkabilir mi diye de tartışılabilirdi...

Bir tüketicinin amazon.com'dan PS oyunu alıp, konsolunda çalışmadığını gördüğünde Sony'ye dava açması da teoride mümkün değil mi?

Birilerinin ticari çıkarlarını koruyarak eve ekmek götüren insanların evinizi basıp haftasonu ailenizle izleyeceğiniz filmin üzerindeki bandrolün gerçek olup olmadığına baktığı bir dünyada yaşadığımızı hatırlayarak yeniden soralım...

Bence haberde ilginç olan, mahkemenin bu kararı alırken dayanak olarak gösterdiği değerin küresel rekabetin dokunulmazlığı olması. Bu çok daha üzerinde konuşmaya değer bir nokta bence... Mahkeme küreselleşme açısından, tüketicinin iletişim ve pazarlama olanaklarının sınırlar ötesi avantajlarına sahip olmasını yasal buluyor. Şirket de işine gelmediği halde, işine gelen başka bir çok düzenleme aynı ilkelere dayandığı için ağzının fermuarını çekip oturuyor...

Koca Sony kalkıp "Ben japonya'da ayrı, burada ayrı fiyatla satarım, tüketici gidip japonyadaki ucuz diski kullandığında donanım üzerindeki bir sayısal güvenlik aracıyla bu fonksiyonu engellerim... bana ne tüketici yaklaşımı ya da haklarından... herkes kendi gümrük sınırlarını bilmeli" diyebilir mi?

O zaman kalkıp Sony'e "Eee, bilader, sen de o zaman kurulu olduğun ülkenin çalışma şartları ağır diye başka ülkelerde sosyal adaletsizlik ve hatta yer yer ahlaksızlık pahasına ucuz işgücü kullanarak kar marjını arttırıp, ürünlerini fiyatlandırırken bunu hesaba katmamayı unut... Ülkendeki sendikaların şartlarını kabul et, ihracat vergilerini öde... Piyasa düzenleyici otorite olarak borsa dışında kurul ve hakem heyetlerini de görmezden gelmeye, etraflarından dolanmaya son ver!" demezler mi?

Kapak olmuş! İnşallah bir ürünün sahip olduğu özellikleri ayrı ayrı fiyatlandırırken, ürün maliyetinin yüzlerce katına çıkan tüketici fiyatlarını meşru gören tüm uluslarötesi şirketler beter kararlarla rezil rüsva olurlar... Nasıl olsa onları dizginleyebilecek kamusal çıkarı gözeten bir ekonomik kuvvet oluşturulmasına önce ideolojik sonra askeri sonra da kültürel araçlarla engel oldular... Bari hukuk onları azıcık hizaya soksun...
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

'Battle for Wesnoth 1.0' çıktı

anonim

Battle for Wesnoth (Wesnoth için Savaş) modern strateji oyunları arasında az rastlanan türden bir sıra tabanlı fantazi strateji oyunudur. 3 yıllık bir çalışma sonunda geçtiğimiz günlerde 1.0 sürümü yayımlanan oyunda elfler, cüceler, ejderhalar gibi ırklardan birini seçip ordunuzu kurmanız ve rakiplerinizi en kısa zamanda yenmeniz gerekli. Oyunun MP desteği mevcut ve şimdiden büyük bir oyuncu kitlesi oluşmuş durumda. 1.0 sürüm notları Türkçe çevirisini haberin devamında bulabilirsiniz.

Savaş simülasyonlarında hayal edilen gerçekleşiyor mu?

anonim

Eminim bir çok simülasyon meraklısı Internet ve multiplayer oyunların yaygınlaşması ile birlikte gerçek savaş (veya barış) ortamlarında gerçek insanların farklı araçları kullanarak bir arada etkileştiği bir ortam hayal etmişir. UbiSoft'un Silent Hunter 2 ve Destroyer Command oyunları bunu sağlıyor. Silent Hunter 2 bir U-Boot (Efsanevi Alman denizaltısı) simülasyonu ve Destroyer Command bir Destroyer (Denizaltı avlayan gemi) simülasyonu. İstediğiniz oyunu alıp multiplayer ortamında birbirinizi kovalayabiliyorsunuz. Buna bir de yine UbiSoft'un IL-2 Sturmovik uçak simülasyonunu ekleselerdi müthiş olurdu ;)

Fabrika'dan Halka! Zararına Satışlar Başladı!

parsifal

iSuppli firmasının yaptığı incelemeye göre, Xbox 360'ların içinde kullanılan parçaların fiyatların toplamı 525 USD iken piyasa satış fiyatı 299 USD.

Arabalar için geçerli olan "parça parça satılınca daha çok para etmesi" Xbox 360'lar içinde mi geçerli acaba?

Starcraft Broodwar 1.13

sundance

Efsane strateji oyunu, fazlamesai.net'in 1 numaralı haberi Starcraft, piyasaya çıktığı zamandan bu yana sekiz yıl geçmesine rağmen, hayranlarını yalnız bırakmadı ve 13. patchini çıkarttı!

Gelmiş geçmiş en çok oynanmış strateji oyunlarından biri olması bir yana (Battle.net'de bugüne kadar milyonlarca Starcraft karşılaşması yapılmış), sekiz yıl önce çıkmış bir oyuna hala patch çıkartılması, daha beş-altı yıl önce çıkartılmış birtakım işletim sistemlerine olan desteği çekenlere feyz verir umarız ;)

Not: Ah bir de Blizzard, "Starcraft'ın source kodunu ve oyun grafiklerini gpl ve creative commons ile lisanslıyoruz dese...

C-64 demoları! Flash ile yeniden kodlanmış

sundance

Size de oluyor mu? Bunalmış bir iş gününün ortasında "Şimdi ortaokulda olsam, en büyük derdim de C-64'ümün disketsiz olması olsa" dediğiniz?

Peki Flash ile yapılmış atraksiyonları gördüğünüzde "Biz yirmi yıl önce 1Mhz makinada bunları assembler ile kodluyorduk?" diye aklınızdan geçiriyor musunuz? O zaman gözünüz aydın, nostalji yapmak için bir fırsat DocSnyder isimli bir arkadaş birçok C-64 introsunu Flash ile yeniden kodlamış. Belki yakında meşhur demoları da bu formatta görebiliriz, kimbilir?