Playstation 'Kırmak' Avusturalya'da Artık Yasal...

0
loker
BBC'nin haberine göre: Avusturalya'da bir satıcı, Sony tarafından, Playstation oyun konsoluna ülke dışından alınan ya da kırılmış oyunlardan kopyalanan diskleri okuma becerisi kazandıran çip taktığı için mahkemeye verilmiş ve dava sonunda çıkan tartışmaya Danıştay benzeri bir mercii son noktayı koymuş:
"Telif yasaları, müşterilerin yasal sahibi oldukları ürünlerin kopyalarını çıkartarak kullanmalarını engelleyen bir sınırlama getirmiyor. Üstelik bu çiple çalışan konsollarda yurtdışından getirilerek daha ucuza maledilen disklerin oynanması, küresel ticaret ve rekabet açısından engellenemez bir haktır."

Çeviriyi birebir değil, ifadelerin ruhunu yansıtacak şekilde yaptım. İngilizce bilenler BBC'nin haberinden gerçek, hukuki ifadeleri görecekler zaten...

Buna rağmen, Avrupa Birliği Telif Yönetmeliği'ne dayanarak, Micros~1 ve Sony ayrı ayrı çoğu AB ülkesinde bu çiplerin yasadışı sayılmasını sağlamışlar.

Görüşler

0
gz
Bizim gibi açık kaynak kod kullanıcıları için telif hakları bıçek sırtı gibi keskin. Her daim büyük şirletler ve kapalı kod üreticileri kendi çıkarlarına göre yasa çıkartabilirler ve yasaları yorumlatabilirler. Avustralya'nın açık bir şekilde kod kırmayı meşru sayması gün gelip açık kod programcılarınıda gafil avlayabilir. Kod kırmak ne şekilde olursa olsun bir hak ihlalidir. Üreticisinin onuru olmadıktan sonra ürün üzerinde kullanıcının hakları sınırlıdır ve olmalıdırda. Ama benimde istediğim şey kontrollü olarak kullanıcınında bir şekilde bu üretim sürecine eklenmesi ama eser sahibinin de hakları sabit olarak. Biraz anlatımım garip oldu ama kod kırmak mesele değil önemli olan eser sahibinin bu zararının olup olmadığı.
0
loker
Burada bence ürün bütünlüğünün bozulmasına tüketici lehinde fayda doğurduğu için izin verilerek hukukta hakkaniyet ilkesi sağlanmaya çalışılıyor... Eğer aldığınız ürünün bağdaşık hizmetleri başka ülkelerde daha ucuza veriliyor, ama üretici firma size o hizmetlerden yararlanmamak için sınırlama koyuyorsa; bu sınırlamayı ortadan kaldırmak üzere yaptığınız düzenlemeler mi, sınırlamanın kendisi mi yasadışıdır?

'Sony, PS ve benzeri ürünlerde, tüketicinin ürünü kullanma şekliyle ilgili teknik kısıtlama getiremez' kararı çıkabilir mi diye de tartışılabilirdi...

Bir tüketicinin amazon.com'dan PS oyunu alıp, konsolunda çalışmadığını gördüğünde Sony'ye dava açması da teoride mümkün değil mi?

Birilerinin ticari çıkarlarını koruyarak eve ekmek götüren insanların evinizi basıp haftasonu ailenizle izleyeceğiniz filmin üzerindeki bandrolün gerçek olup olmadığına baktığı bir dünyada yaşadığımızı hatırlayarak yeniden soralım...

Bence haberde ilginç olan, mahkemenin bu kararı alırken dayanak olarak gösterdiği değerin küresel rekabetin dokunulmazlığı olması. Bu çok daha üzerinde konuşmaya değer bir nokta bence... Mahkeme küreselleşme açısından, tüketicinin iletişim ve pazarlama olanaklarının sınırlar ötesi avantajlarına sahip olmasını yasal buluyor. Şirket de işine gelmediği halde, işine gelen başka bir çok düzenleme aynı ilkelere dayandığı için ağzının fermuarını çekip oturuyor...

Koca Sony kalkıp "Ben japonya'da ayrı, burada ayrı fiyatla satarım, tüketici gidip japonyadaki ucuz diski kullandığında donanım üzerindeki bir sayısal güvenlik aracıyla bu fonksiyonu engellerim... bana ne tüketici yaklaşımı ya da haklarından... herkes kendi gümrük sınırlarını bilmeli" diyebilir mi?

O zaman kalkıp Sony'e "Eee, bilader, sen de o zaman kurulu olduğun ülkenin çalışma şartları ağır diye başka ülkelerde sosyal adaletsizlik ve hatta yer yer ahlaksızlık pahasına ucuz işgücü kullanarak kar marjını arttırıp, ürünlerini fiyatlandırırken bunu hesaba katmamayı unut... Ülkendeki sendikaların şartlarını kabul et, ihracat vergilerini öde... Piyasa düzenleyici otorite olarak borsa dışında kurul ve hakem heyetlerini de görmezden gelmeye, etraflarından dolanmaya son ver!" demezler mi?

Kapak olmuş! İnşallah bir ürünün sahip olduğu özellikleri ayrı ayrı fiyatlandırırken, ürün maliyetinin yüzlerce katına çıkan tüketici fiyatlarını meşru gören tüm uluslarötesi şirketler beter kararlarla rezil rüsva olurlar... Nasıl olsa onları dizginleyebilecek kamusal çıkarı gözeten bir ekonomik kuvvet oluşturulmasına önce ideolojik sonra askeri sonra da kültürel araçlarla engel oldular... Bari hukuk onları azıcık hizaya soksun...
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Yaşayan bir oyun efsanesi; Mevlüt Dinç

redogre

Last Ninja 2 yi, First Samurai yı hatırlıyorsanız eğer bu oyunları yapan kişinin de Mevlüt Dinç olduğunu bilirsiniz. Uzun yıllardır İngiltere'de yaşayan Mevlüt Dinç bir süredir Türkiye'de!

Ekran Kartları Oyun Kartlarına Dönüşecek Mi?

GtG

NVIDIA'nın kendi sitesinden yaptığı açıklamaya göre AGEIA'ı satın aldı.

RedAlert 2 de nasıl sınırsız savaşçımız olur?

anonim

Red Alert 2'de eğer Rusya'yı veya Komünist tarafı seçmiş iseniz, 1 adet Cloning Vat yaptıktan sonra Barrack'ın etrafını komple duvarla çevirin, böyle yapmış olduğunuz her adam Barrack içinde kalacak ve çıkamayacak, çıkamadığı için de paranız harcanmamış olacak, fakat Cloning VAT olduğu için yapmaya çalıştığınız ve Barrack içinde kalan adamlarınızın birer klonu Cloning VAT'dan çıkacaktır. Bol şans...

Uplink- Hacker Olmanın Dayanılmaz Hafifliği...

redogre

Son 3 saattir bilgisayar hack ediyorum, devlet bilgisayarlarından sosyal kayıt numaralarını değiştirip, özel networklerden bilgi çalıp bir yandan da kazandığım parayla bilgisayarımı update ediyorum... Hem de tamamen yasal olarak... Nasıl mı? Uplink adlı oyun ile :))

Nethack geri döndü!

sundance

Gelmiş geçmiş en sağlam Dungeon oyunu olan Nethack, yepyeni bir görsellikle karşımızda.

Bir zamanlar 386SX`de deliler gibi oynadığım karakter tabanlı grafiklerine rağmen inanılmaz bir derinliğe ve oynanılabilirliğe sahip olan Nethack, artık üç boyutlu grafikleri ve render görüntüleri ile çok daha geniş bir kitleye hitap ediyor.

Huzurlarınızda Falcon-Eye`s Nethack Hem de The Underdogs kalitesiyle :)