İnteraktif Dokunmatik Teknoloji

0
yellowelephant
İnternette yeni bir bilişim teknolojisi bu aralar görenleri şaşırtıyor. İsmi: Multi-Touch Interaction Technology

Bu teknoloji özetle 36'' x 27'' boyutlarında dokunmaya duyarlı bir ekranın üzerine herhangi bir araç kullanmadan parmaklarınızla yönlerdirdiğiniz bir donanımın ve yazılımın ürünlerinden oluşuyor.
Parmaklarınızla resim çizebiliyor, animasyon yapabiliyor, sanal plaklarla dj lik yeteneğinizi konuşturabiliyor, video dosyalarını editleyebiliyor, son tatilinizde çektiğiniz resimleri düzenleyebiyor, son derece yüksek çözünürlükte işleyebiliyor, sanal klavyesiyle isimlendirebiliyor ve yine parmaklarınızla video oyunları oynayabiliyorsunuz.

Başka herhangi bir araca gerek yok ekran ve parmaklarınız.Bu program Newyork Üniversitesi Laboratuarlarında Jefferson Y. Han isimli araştırmacının yönetiminde sürdürülüyor ve henüz gelişim aşamasını tamamlamış değil.

Projenin yazılım desteği ise tahmin edebiliceğiniz gibi bu teknolojinin patent hakkını elinde bulunduran Apple tarafından sağlanıyor.

http://loop.worldofapple.com/archives/2006/02/08/multi-touch-interaction-video/

İleride olası kullanım alanları ise saymakla bitmeyecek gibi: Gaming - İnteraktif Oyun sistemleri, Harita ve plan gibi materyallerin dijitalize edilmesi ve son derece rahat tasarlanarak üzerinde değişiklikler yapılması, sanat eğitimi, müzik ve eğlence dünyası tıp, özellikle doku ve ameliyatlar sırasında insan vücudunun yansıtılacak görüntü üzerinde ayrıntılı incelenmesi, okullarda yazı tahtalarının yerini alması. Evinizde bulunduracağınız bir ekran ile online gazeteniz internetten adresinize geldiğinde onu okuyabileceğiz dijital ortam...vs.

Aşağıdaki linke tıklayarak Multi-Touch Interaction Technology deneylerinde kaydedilmiş videoları izleyebilirsiniz: http://cs.nyu.edu/~jhan/ftirtouch/

Görüşler

0
tolgacakiroglu
Bu habere ait vidyo'yu 1.5 2 yil once izlemistim. Simdi tekrar izliyorum. Ozellikle harita uzerinde dunyayi dolasmasi cok guzel.

Adam bir parmagiyla dunyayi izliyor ve savasta olduklari ulke icin soyle diyorlar "Acaba nereyi vursak. Aaa bak surada cok insan var. Oraya bir bomba atalim." ve yine bir parmagiyla gonderir bombayi, evinin bir odasinda kahvesini yudumlarken.

Neyse gercekten super olacak bir teknoloji. Bunu urettiklerinden 10 15 yil sonra Turkiye'de goruruz. Olmezsek ins. :)
0
Thiras
Minorty Report'taki ekrana benzettim. Çok hoş olmuş.
0
yellowelephant
Evet hem Minority Report hemde The Island filmlerinde bu teknoloji vardı.
0
kobe08
şekil olur counter 1.6 da bizim klana lazım böle bişey :-))
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

İlk Programlanabilir Robot

sefalet

İlk programlanabilir robotu tarihte ilk kim yapmıştı? Leonardo Da Vinci (demir adam, codex atlanticus vs.) hemen akla gelen seçeneklerden biri, fakat çok daha eskiye giden pek çok örnek var. Örneğin 12. yüzyılda yaşamış Türk bilim adamı El Cezeri'yi unutmamak gerekiyor.

Dikkat burada tehlikeli artıklar gömülüdür!!!

anonim

`Evrensel` yaygınlıkta kullanılan ve hayatı önem taşıyan mesajlar vermeye çalışan işaretler beynimize çeşitli sebeplerden dolayı kazınmıştır. Yüksek gerilimin `yıldırımı`, biolojik tehlikenin hiçbirşeye benzetemediğim işareti, radyasyonun `3 yapraklı yöncası` (meleğe bile benzetenler var)... Pictogramlardan hayatı tehlike taşıyan en tanıdıklar bu linkte var.

Şu andaki kültürel düzeyin kaybolmadığını, uygarlığın gerilemediğini ve varolan düzenin bozulmadığını kabul edersek bu işaretler çoğu zaman görevlerini yerine getirecek, insanları en azından uyaracaktir.

Ya öyle olmassa? Uygarlık yokolursa, değişirse, bu uygarlığa ait olmayan birileri(!) gelirse? Bırakın magra adamını, 1900 lerden önce herhangibir kimsenin bu işaretleri anlayamacağını(belki kurukafa ve kemiklerin iyi birşey olmadığı kanısına varabilirler) düşünürsek bu işaretler alternatif zamanlarda hiçbir ise yaramayacaktir.

Amerika da nükleer artıkların depolanması için Yükka Dağının adeta içine, 700 metre derine inşaa edilen WIPP(Waste Isolation Pilot Plant) tesislerin enazından önümüzdeki 10000 yıl boyunca içinde barındıracağı ölümcül tehlikelere karşı dış dünyayı zaman, uygarlık, kültür ayrımı yapmadan uyaracak işaretler bulmak çok kolay değil.

Androidlere Bir Adım Daha: Silikon Retina ile Yapay Göz

FZ

Zaghloul ve Boahen'in Journal of Neural Engineering dergisinin Aralık 2006 sayısında yayınlanacak A silicon retina that reproduces signals in the optic nerve [PDF - Tam Metin] makalesine göre doğrudan göze yerleştirilip beynin görsel bilgi işleme korteksine gerekli sinyalleri gönderebilecek bir silikon yonga tasarlanmış durumda.

Dr. Güzeldere ile robotlar, yapay zekâ, bilişsel bilimler üstüne bir sohbet

FZ

Milliyet'ten Derya Sazak, Dr. Güven Güzeldere ile bir röportaj gerçekleştirmiş. Röportajda ele alınan konular arasında yapay zekâ, bilişsel bilimler, beyin ve zihin araştırmaları, Türkiye'deki akademik durumun dünyadaki yeri gibi konular var. Röportajdan birkaç çarpıcı kısmı alıntılamak gerekirse:

"Felsefi meseleleri ya da bilimle teknolojiyle ilgili şeyleri toplumdan, siyasetten bağımsız düşünmek imkânsız. Ama birinden ötekine giden yol uzun ve karmaşık olabiliyor. Duke Üniversitesi ile Boğaziçi Üniversitesi'ndeki değişim programı çerçevesinde bu yaz İstanbul'a gelerek bilişsel bilimler üstüne ders verdim. Dersimizin adı 'Tanrı üzerine düşünmek'ti. ABD'li ve Türk öğrencilerle zor ve karmaşık bir alanı, 'inanç dünyası konusunda nasıl düşünülebilir' sorusunu tartışmaya açtık. Eğer yolumuzu bulacaksak bazı varsayımlardan başlayıp sonuçlara ulaşacaksak, doğru düşünebilmeyi öğrenmemiz lazım. Bu bilimsel düşünmenin yöntemidir ama inanç dünyasına da uygulanabilir."

Bilim ve Gelecek Ocak Sayısı Çıktı

FZ

Bilim ve Gelecek'in Ocak sayısı bayilerde.

Ya Higgs bozonunu bulun ya da yeni bir Einstein!

'TANRI PARÇACIĞI’ NEREDESİN?

Ortaya atılan evren kuramlarının doğrulanması için bir parçacığa ihtiyaç var. Higgs bozonu standart modelin tüm sorunları için gerekli bir parçacık; bu nedenle adına "Tanrı Parçacığı" deniyor. Higgs nerede ve nasıl bulunacak? Hiçlik nedir? Büyük Birleşik Kuramlar. Büyük Patlama oldu mu? Süpersicimler. Karanlık madde nedir? Zaman başlamadan önce. Fiziğin sonu mu? Leon Lederman ve Dick Teresi yazdı.