İnteraktif Dokunmatik Teknoloji

0
yellowelephant
İnternette yeni bir bilişim teknolojisi bu aralar görenleri şaşırtıyor. İsmi: Multi-Touch Interaction Technology

Bu teknoloji özetle 36'' x 27'' boyutlarında dokunmaya duyarlı bir ekranın üzerine herhangi bir araç kullanmadan parmaklarınızla yönlerdirdiğiniz bir donanımın ve yazılımın ürünlerinden oluşuyor.
Parmaklarınızla resim çizebiliyor, animasyon yapabiliyor, sanal plaklarla dj lik yeteneğinizi konuşturabiliyor, video dosyalarını editleyebiliyor, son tatilinizde çektiğiniz resimleri düzenleyebiyor, son derece yüksek çözünürlükte işleyebiliyor, sanal klavyesiyle isimlendirebiliyor ve yine parmaklarınızla video oyunları oynayabiliyorsunuz.

Başka herhangi bir araca gerek yok ekran ve parmaklarınız.Bu program Newyork Üniversitesi Laboratuarlarında Jefferson Y. Han isimli araştırmacının yönetiminde sürdürülüyor ve henüz gelişim aşamasını tamamlamış değil.

Projenin yazılım desteği ise tahmin edebiliceğiniz gibi bu teknolojinin patent hakkını elinde bulunduran Apple tarafından sağlanıyor.

http://loop.worldofapple.com/archives/2006/02/08/multi-touch-interaction-video/

İleride olası kullanım alanları ise saymakla bitmeyecek gibi: Gaming - İnteraktif Oyun sistemleri, Harita ve plan gibi materyallerin dijitalize edilmesi ve son derece rahat tasarlanarak üzerinde değişiklikler yapılması, sanat eğitimi, müzik ve eğlence dünyası tıp, özellikle doku ve ameliyatlar sırasında insan vücudunun yansıtılacak görüntü üzerinde ayrıntılı incelenmesi, okullarda yazı tahtalarının yerini alması. Evinizde bulunduracağınız bir ekran ile online gazeteniz internetten adresinize geldiğinde onu okuyabileceğiz dijital ortam...vs.

Aşağıdaki linke tıklayarak Multi-Touch Interaction Technology deneylerinde kaydedilmiş videoları izleyebilirsiniz: http://cs.nyu.edu/~jhan/ftirtouch/

Görüşler

0
tolgacakiroglu
Bu habere ait vidyo'yu 1.5 2 yil once izlemistim. Simdi tekrar izliyorum. Ozellikle harita uzerinde dunyayi dolasmasi cok guzel.

Adam bir parmagiyla dunyayi izliyor ve savasta olduklari ulke icin soyle diyorlar "Acaba nereyi vursak. Aaa bak surada cok insan var. Oraya bir bomba atalim." ve yine bir parmagiyla gonderir bombayi, evinin bir odasinda kahvesini yudumlarken.

Neyse gercekten super olacak bir teknoloji. Bunu urettiklerinden 10 15 yil sonra Turkiye'de goruruz. Olmezsek ins. :)
0
Thiras
Minorty Report'taki ekrana benzettim. Çok hoş olmuş.
0
yellowelephant
Evet hem Minority Report hemde The Island filmlerinde bu teknoloji vardı.
0
kobe08
şekil olur counter 1.6 da bizim klana lazım böle bişey :-))
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

IBM İnsan Beyninin Birebir Simülasyonunu Yapmaya Hazırlanıyor

FZ

IBM şirketi IBM/EPFL Blue Brain Project kapsamında insan beyninin bugüne dek gerçekleştirilmiş en sofistike simülasyonunu yapmaya hazırlanıyor.

IBM ve Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL) tarafından kısa bir süre önce duyurulan habere göre "Blue Brain Project" girişimi beyin araştırmalarını yeni bir düzeye taşıyacak. Araştırmanın kalbi ise eServer Blue Gene isimli süperbilgisayar. Bu bilgisayar kullanılarak insan beyninde üst bilişsel işlevlerin yer aldığı düşünülen ve en karmaşık katman olan "neocortex" yapısı modellenecek. Bu simülasyonun sonuçlarına göre daha alttaki beyin katmanlarının da modellenmesine dair karar verilecek. Böylece beynin birebir fonksiyonel halinin bilgisayar ortamında gerçekleştirilip deneyler yapılması planlanıyor.

Türkiye'nin Nobel Ödülleri Sahiplerini Buldu

FZ

Kurulduğu 1963 yılından bu yana verilen 'TÜBİTAK Bilim, Hizmet ve Teşvik Ödülleri', bugün kurumun merkezi Ankara'daki Feza Fürsey Konferans Salonu'nda sahiplerini bulacak. Bu yıl bilim ödüllerini Harvard Üniversitesi Genetik ve Kompleks Hastalıklar Bölümü Başkanı Prof. Dr. Gökhan Hotamışlıgil'le Koç Üniversitesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği öğretim üyesi Prof. Dr. A. Murat Tekalp kazandı. Uluslararası buluşlarıyla tanınan Hotamışlıgil ve Tekalp, 10'ar milyar liralık para ödülünü de alacak.

1962'de Rize'nin Pazar ilçesinde doğan Hotamışlıgil, 1986'da Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden mezun oldu. 1994'te Harvard Üniversitesi'nde 'Biyolojik Kimya ve Moleküler Genetik' konusunda doktorasını tamamladı. Hotamışlıgil, 1995'te Harvard Üniversitesi'nde yardımcı doçent, 1998'de doçent ve 2003 yılında profesör oldu. Hotamışlıgil, halen Harvard Üniversitesi J. S. Simsons Genetik ve Metabolizma Bölümü'nde profesör olarak bilimsel çalışmalarını sürdüyor.

Dünyanın Akademik Bilgisi Slovenya'ya Göç Ediyor

FZ

Ekim ayında MIT (Massachusetts Institute of Technology) elindeki tüm eğitsel video içeriğini meşhur VideoLectures.NET web sitesine taşıdı. Son birkaç sene içerisinde muazzam atılım yapan, mühendislik ve bilim dünyasının YouTube'u ve daha fazlası olma yolunda ilerleyen sitenin başarıları bununla sınırlı değil elbette.

Uçan Araba Geliyor

caNavar

Fantastik filmlerin en çok aranan, hayal edilen teknolojisi gerçek oluyor. Amerikan Terrafugia şirketi tarafından geliştirilen "Transition" adlı uçan araba 2009 yılında trafiğe çıkıyor. Karada ve havada gidebilecek olan arabanın fiyatı 150 bin dolar olacak.

Einstein'ın Bitmeyen Senfonisi

feran

Einstein'in Bitmeyen Senfonisi ve Görelilik Teorisinin beklenmedik sonuçları üstüne ilginç bir yazı...