İnteraktif Dokunmatik Teknoloji

0
yellowelephant
İnternette yeni bir bilişim teknolojisi bu aralar görenleri şaşırtıyor. İsmi: Multi-Touch Interaction Technology

Bu teknoloji özetle 36'' x 27'' boyutlarında dokunmaya duyarlı bir ekranın üzerine herhangi bir araç kullanmadan parmaklarınızla yönlerdirdiğiniz bir donanımın ve yazılımın ürünlerinden oluşuyor.
Parmaklarınızla resim çizebiliyor, animasyon yapabiliyor, sanal plaklarla dj lik yeteneğinizi konuşturabiliyor, video dosyalarını editleyebiliyor, son tatilinizde çektiğiniz resimleri düzenleyebiyor, son derece yüksek çözünürlükte işleyebiliyor, sanal klavyesiyle isimlendirebiliyor ve yine parmaklarınızla video oyunları oynayabiliyorsunuz.

Başka herhangi bir araca gerek yok ekran ve parmaklarınız.Bu program Newyork Üniversitesi Laboratuarlarında Jefferson Y. Han isimli araştırmacının yönetiminde sürdürülüyor ve henüz gelişim aşamasını tamamlamış değil.

Projenin yazılım desteği ise tahmin edebiliceğiniz gibi bu teknolojinin patent hakkını elinde bulunduran Apple tarafından sağlanıyor.

http://loop.worldofapple.com/archives/2006/02/08/multi-touch-interaction-video/

İleride olası kullanım alanları ise saymakla bitmeyecek gibi: Gaming - İnteraktif Oyun sistemleri, Harita ve plan gibi materyallerin dijitalize edilmesi ve son derece rahat tasarlanarak üzerinde değişiklikler yapılması, sanat eğitimi, müzik ve eğlence dünyası tıp, özellikle doku ve ameliyatlar sırasında insan vücudunun yansıtılacak görüntü üzerinde ayrıntılı incelenmesi, okullarda yazı tahtalarının yerini alması. Evinizde bulunduracağınız bir ekran ile online gazeteniz internetten adresinize geldiğinde onu okuyabileceğiz dijital ortam...vs.

Aşağıdaki linke tıklayarak Multi-Touch Interaction Technology deneylerinde kaydedilmiş videoları izleyebilirsiniz: http://cs.nyu.edu/~jhan/ftirtouch/

Görüşler

0
tolgacakiroglu
Bu habere ait vidyo'yu 1.5 2 yil once izlemistim. Simdi tekrar izliyorum. Ozellikle harita uzerinde dunyayi dolasmasi cok guzel.

Adam bir parmagiyla dunyayi izliyor ve savasta olduklari ulke icin soyle diyorlar "Acaba nereyi vursak. Aaa bak surada cok insan var. Oraya bir bomba atalim." ve yine bir parmagiyla gonderir bombayi, evinin bir odasinda kahvesini yudumlarken.

Neyse gercekten super olacak bir teknoloji. Bunu urettiklerinden 10 15 yil sonra Turkiye'de goruruz. Olmezsek ins. :)
0
Thiras
Minorty Report'taki ekrana benzettim. Çok hoş olmuş.
0
yellowelephant
Evet hem Minority Report hemde The Island filmlerinde bu teknoloji vardı.
0
kobe08
şekil olur counter 1.6 da bizim klana lazım böle bişey :-))
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Bilişsel Bilimler Elkitabı Taslağı: 5. Bölüm

FZ

Ulaş Başar Gezgin'in "Bilişsel Bilimler" ile ilgili ilk 4 makalesini daha önce yine burada, FM'de yayınlamıştık. Araştırmacının makale dizisinin 5. bölümünü yine sizinle paylaşıyoruz. Bu seferki ana konu: "Bilişsel Bilimlerden Önce Bilimle ve Bilim Felsefesiyle Hesaplaşmak"

Gezgin, bu yazısında bilim felsefesi tarihinin önemli anlarından ve isimlerinden bahsedip eleştiriler getiriyor, bilişsel bilimlerin bundan böyle nasıl bir yol izleyebileceğine dair öneriler sunuyor. Hep birlikte okuyup tartışalım...

Robot Simulasyonu Yapan İnsan mı? Yoksa Tersi mi?

onurgu

Yakın zamanda üye olduğum Artificial Intelligence Group adlı posta listesine ilginç bir mail geldi. Özet olarak bu maili yaratan her kimse veya neyse bir dereceye kadar bilinci ve algı mekanizması olduğunu ve internete ulaşma imkanı olduğunu söylüyor. Galiba yaşamını sürdürme güdüsü de var ki pillerini yenilemenin mümkün olup olmadığını bir şekilde öğrenmeye çalışıyor. Listede bu durumu ciddiye alan birkaç insan oldu, onların sorduğu sorulara bir de cevap verdi.

Yapay zeka hakkında yapmış olduğum az buçuk araştırmaya dayanarak eğer böyle bir sistem ortaya konmuşsa oldukça büyük bir başarı. Fakat kurduğu cümleler çok karmaşık ve listeden gelen cevaplardaki karmaşık soruları anlayıp cevaplaması beni oldukça şüphelendirdi. Şöyle ki:

GNU/Linux ile İnsanlığa Yardım: BOINC

anonim

SETI sistemini hepimiz hatırlarız: Boşta duran bilgisayarlara ekran koruyucu olarak kurulup, bilgisayar işlemcilerinin boş zamanını uzaydan gelen radyo sinyallerini işlemek için başkasına vakfettiğimiz bir sistem idi SETI. Fakat bilgisayarınızın atıl zamanınız ile dünyaya yardım etmek için tek proje SETI değil, hatta BOINC altayapısı ile Windows ya da GNU/Linux makinanınızı dünyada hesap gücüne ihtiyaç duyan bir bilimsel projenin hesap kümesine dahil etmeniz mümkün. Nasıl projeler mi var?

3-Boyutlu Güneş!

RoR

NASA'nın STEREO uydusunun dün gönderdiği 3-boyutlu güneş görüntülerini, özel gözlük kullanarak izleyebilirsiniz...

3-Boyutlu gözlük

http://inosci.blogspot.com/

Profesörün Son Dersi

vst

Arkasında hüzün verici bir hikaye, ama o kadar etkileyici ki...

Uzatmadan; Atlatamadığı kanser hastalığının son aşamasına giren Carnegie Mellon Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri Bölümü profesörlerinden sanal gerçeklik uzmanı Randy Pausch'un son dersi Çocukluk Rüyalarına Gerçekten Ulaşmak...

Neşeli, çarpıcı, düşündürücü olduğu kadar, uzun bir video olsa da insan "Hiç bitmese!" diyor. Herkesin izlemesi için ne yapsak?

Slashdot haberi: http://slashdot.org/articles/07/09/21/1448229.shtml