Her yerimiz internet olmuş kime ne?

0
parsifal
Yaklaşık 10 senedir *NET kelimesi ile yaşıyoruz. Ama son 1-2 yıldır bu kelime INTERNET olarak tescillendi. Ve yaşantımızın içinde bir şekilde yerini aldı. Bizle beraber yaşamaya devam ediyor.

"Örümcek adam" okumuşlarımız bilirler. Örümcek adam bir macerasında bir tür kumaş bulurdu. Bu kumaştan bir kostüm yapmar. Eskisinden çok daha kullanışlı, daha avantajlı bir kostüm. Ama bölümler geçtikce bu kostümün bir canlı varlık olduğu ve Örümcek adamı ele geçirmeye çalıştığı ortaya çıkar.

Bu kısa öyküde bahsi geçen o yeni kostümü internete benzetiyorum. Peki eski kostümün yerinde ne var? O zamanki teknolojide ortaya çıkmış BITNET var.

BITNET'ten bahsetmiyeceğim. Sadece anlatılan hikayenin yerine oturması için BITNET yazının içinde yerini aldı.

Bütün bunları 3 ay önce Profilo Alışveriş Merkezinin WC'sini kullandıktan sonra düşünmeye başladım. WC'den içeri girdiğimde bütün pisuvarların üstünde "İXİR" reklamı vardı. Kendi kendime "Yuh! Burda da mı?" diye düşünmeden duramadım.

Neden böyle olmuştuk?

Ülkemizde pek teknoloji üretilmediğinden, teknoloji bize zembille gökten iner. Gelişme safhalarını yaşıyamayız. Son teknoloji olarak elimize hazır gelir. Çiğnemeden yutarız. Hazmedemeden yenisini tüketmeye başlarız. Zenginliğimizi, ihtişamımızı bu teknoloji ürünleri gösterir. Bir çoğu da sadece alınması gerektiği için satın alınır.

İhtiyaç listesi hazırlanmaz. Nelere gerek duyulduğu araştırılmaz. En son model her zaman daha iyidir. (Bkz. cep telefonu)

İşte interneti de zembille indirdiler. "Tüm dünyaya açılan kapı", "Globalleşme göstergesi", ...

Bir hocanın derste öğrencilerine söylediği: "Her şeyi internetten yapacağız çocuklar." Evet bu hoca bunu yapıyor. Nasıl mı? Ders notları, Sınav notları, Duyurular, hepsi internetten yayınlanıyor. Buyrun gidin kendiniz bakın: http://www.beykent4.homestead.com

Araştıralım, planlıyalım. Bunları yaptıktan sonra karar verelim ve uygulamaya geçelim...

"Less is more"

Görüşler

0
FZ
Sadece PROFILO mu! Bakirköy'deki Carousel'in tuvaletlerinin kapisinda da IXIR reklami var.

IXIR'in durumu ortada.

Teknoloji kullanmayi gectim. Birileri gelsin ve bu adamlara nasil i$ yapilir bunu ögretsin istiyorum.

Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

E-mail`i icat eden adam...

sundance

Bu makalede 1970`li yılların başında e-mail`i icat eden Ray Tomlinson`la yapılmış bir röportaj var.

Internet`in temel taşlarından biri olan e-mail konusundaki bu önemli röportajı FM ekibi (yemedi içmedi demiş miydim ;) sizler için Türkçe`ye çevirdi. İyi okumalar...

Apple iPhone Geldi ama

anonim

Steve Jobs MacWorld 2007 konuşmasında uzun süredir beklenilen yeni Apple ürününü açıkladı. iPod + cep telefonu + Internet iletişim cihazı = iPhone. Jobs konuşmasının sonunda iPhone için “cebinizdeki hayat!” dedi. Bu nesil Internetli telefonlar önümüzdeki iki yılda muhtemelen hemen herkesin elinde olacak. Peki ama "cetde Internet" ne anlama geliyor? Telekom gibi karanlık/kapalı bir ağ ile Internet gibi açık protokollerle çalışan bir ağın birbirine bu kadar yaklaşması ne gibi sonuçlar doğuracaktır?

Google artık akademisyenlere de hizmet ediyor

loker

Google "'Şimdiye kada akademik dünyadan çok faydalandık şimdi sıra biraz da bizim bir karşılık vermemize geld"' dedi ve Akademik Araştırma Motorunu duyurdu... Beta olan hizmet açıklamaya göre reklamsız ve ücretsiz olarak devam edecek ve akademik referanslar, kütüphaneler ve benzeri kaynaklarda arama yapılmasına olanak sağlayacak.

Akdeniz Havzası Fiberoptik Kablo Sistemi

yalcink01

TürkTelekom; "Akdeniz havzasında, uzantıda Avrupa ve Amerika’ya geniş kapsamlı erişim sağlanması amacıyla ülkemizde ve İtalya (Katanya)’da termine olacak bir uluslararası denizaltı fiberoptik kablo sisteminin temin ve tesisi " işi ihalesini sonuçlandırdı. 6 aylık bir süre içerisinde bitirilmesi planlanan bu projeyi 37.000.000 USD bedelle MEDITERRANEAN NAUTILUS LIMITED şirketi gerçekleştirecek. İş hem İtalya hem de Türkiye' de yürütülecek. Bu işin sonunda umarım internet yurtdışı çıkışlarında bir rahatlama meydan gelir. Uzakta, bizim olmayan bir köyde meydana gelen depremle, yıkılmayacak bir internet erişimi dileğiyle.......

NOT: henüz resmi sözleşme imzalanmadı. Ayrıca bu işin sonunda ne kadarlık bir bant genişliği elde edileceği hakkında bir bilğiye ulaşamadım. Şayet bilen varsa, bizide aydınlatırsa sevinirim.

Ağa Düşen Piyano

FZ

Kanada´daki bazı kuruluşlar, yüksek hızlı bilgisayar ağlarıyla birbirlerine bağladıkları piyanoları kullanarak hem müzik eğitimini kolaylaştırıyor hem de bilinen müzik eğitimini değiştiriyorlar.

CANARIE (Canada´s Advanced Internet Organization) adlı kuruluş ve ona katkı veren Acadia Üniversitesi, Krallık Müzik Konservatuarı (RCM) ve Yamaha Kanada Müzik tarafından oluşturulan 365,000 Kanada dolarlık fonun kullanılacağı bu projenin adı MusicPath (http://musicpath.acadiau.ca). Proje, CANARIE´nin geliştirdiği CA*net4 adlı Kanada´nın yüksek hızlı ulusal araştırma ağı aracılığıyla sayısal akustik piyanoların birbiriyle bağlanmasını kapsıyor. CANARIE´den Martin Sampson´a göre MusicPath projesiyle müzik öğrencileri ve öğretmenler birbirleriyle gerçek zamanlı olarak iletişebilecekler. Örneğin bir öğrenci A şehrindeki sözü edilen piyanolardan birinin bir tuşuna bastığında, B şehrindeki eğitmenin önündeki piyano da aynı sesi çıkaracak. Videokonferans sistemiyle desteklenecek olan bu çalışma, öğreten ve öğrenci arasındaki coğrafi farkı da ortadan kaldıracak.

Haberin devam Türkiye Bilişim Derneği Dergisi´nde.