Her yerimiz internet olmuş kime ne?

0
parsifal
Yaklaşık 10 senedir *NET kelimesi ile yaşıyoruz. Ama son 1-2 yıldır bu kelime INTERNET olarak tescillendi. Ve yaşantımızın içinde bir şekilde yerini aldı. Bizle beraber yaşamaya devam ediyor.

"Örümcek adam" okumuşlarımız bilirler. Örümcek adam bir macerasında bir tür kumaş bulurdu. Bu kumaştan bir kostüm yapmar. Eskisinden çok daha kullanışlı, daha avantajlı bir kostüm. Ama bölümler geçtikce bu kostümün bir canlı varlık olduğu ve Örümcek adamı ele geçirmeye çalıştığı ortaya çıkar.

Bu kısa öyküde bahsi geçen o yeni kostümü internete benzetiyorum. Peki eski kostümün yerinde ne var? O zamanki teknolojide ortaya çıkmış BITNET var.

BITNET'ten bahsetmiyeceğim. Sadece anlatılan hikayenin yerine oturması için BITNET yazının içinde yerini aldı.

Bütün bunları 3 ay önce Profilo Alışveriş Merkezinin WC'sini kullandıktan sonra düşünmeye başladım. WC'den içeri girdiğimde bütün pisuvarların üstünde "İXİR" reklamı vardı. Kendi kendime "Yuh! Burda da mı?" diye düşünmeden duramadım.

Neden böyle olmuştuk?

Ülkemizde pek teknoloji üretilmediğinden, teknoloji bize zembille gökten iner. Gelişme safhalarını yaşıyamayız. Son teknoloji olarak elimize hazır gelir. Çiğnemeden yutarız. Hazmedemeden yenisini tüketmeye başlarız. Zenginliğimizi, ihtişamımızı bu teknoloji ürünleri gösterir. Bir çoğu da sadece alınması gerektiği için satın alınır.

İhtiyaç listesi hazırlanmaz. Nelere gerek duyulduğu araştırılmaz. En son model her zaman daha iyidir. (Bkz. cep telefonu)

İşte interneti de zembille indirdiler. "Tüm dünyaya açılan kapı", "Globalleşme göstergesi", ...

Bir hocanın derste öğrencilerine söylediği: "Her şeyi internetten yapacağız çocuklar." Evet bu hoca bunu yapıyor. Nasıl mı? Ders notları, Sınav notları, Duyurular, hepsi internetten yayınlanıyor. Buyrun gidin kendiniz bakın: http://www.beykent4.homestead.com

Araştıralım, planlıyalım. Bunları yaptıktan sonra karar verelim ve uygulamaya geçelim...

"Less is more"

Görüşler

0
FZ
Sadece PROFILO mu! Bakirköy'deki Carousel'in tuvaletlerinin kapisinda da IXIR reklami var.

IXIR'in durumu ortada.

Teknoloji kullanmayi gectim. Birileri gelsin ve bu adamlara nasil i$ yapilir bunu ögretsin istiyorum.

Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Wikipedia'nın CD sürümü çıkıyor

dkoksal

Özgür ansiklopedi internetten CD'lere geçerek arşivlik bilgi saklamak isteyenler için üretiliyor.

Internet´teki Komşular - Gerçek Dünyadaki Komşular

FZ

Sitenize komşu siteleri öğrenmek istemez misiniz? Hayır hayır bilgisayar ağlarından ve ping sürelerinden bahsetmiyorum. Fiziksel olarak size yakın sitelerden bahsediyorum. Hayır, web sayfalarınızın hangi web sunucuda durduğunun bir önemi yok. Önemli olan o sayfaları hazırlayan kişi ya da kurum olarak sizin bulunduğunuz yer.

GeoURL işte tam da bu konuda bizlere yardımcı olmak için geliştirilmiş bir veritabanı. Siteyi ziyaret edip inceledikten sonra kendi sitenizi ve bulunduğunuz yeri sisteme nasıl dahil edeceğinizi buradan öğrendikten sonra kendi sitenizi bu sayfa aracılığı ile (ya da küçük bir betik ile) sisteme ekleyebiliyorsunuz.

Sistemin asıl özelliği sitenize komşu olan siteleri göstermesi. Nasıl bir şeye benzediğini merak ediyorsanız ileriseviye.org'daki alttaki GeoURL düğmesine basın ;-)

Ağa Düşen Piyano

FZ

Kanada´daki bazı kuruluşlar, yüksek hızlı bilgisayar ağlarıyla birbirlerine bağladıkları piyanoları kullanarak hem müzik eğitimini kolaylaştırıyor hem de bilinen müzik eğitimini değiştiriyorlar.

CANARIE (Canada´s Advanced Internet Organization) adlı kuruluş ve ona katkı veren Acadia Üniversitesi, Krallık Müzik Konservatuarı (RCM) ve Yamaha Kanada Müzik tarafından oluşturulan 365,000 Kanada dolarlık fonun kullanılacağı bu projenin adı MusicPath (http://musicpath.acadiau.ca). Proje, CANARIE´nin geliştirdiği CA*net4 adlı Kanada´nın yüksek hızlı ulusal araştırma ağı aracılığıyla sayısal akustik piyanoların birbiriyle bağlanmasını kapsıyor. CANARIE´den Martin Sampson´a göre MusicPath projesiyle müzik öğrencileri ve öğretmenler birbirleriyle gerçek zamanlı olarak iletişebilecekler. Örneğin bir öğrenci A şehrindeki sözü edilen piyanolardan birinin bir tuşuna bastığında, B şehrindeki eğitmenin önündeki piyano da aynı sesi çıkaracak. Videokonferans sistemiyle desteklenecek olan bu çalışma, öğreten ve öğrenci arasındaki coğrafi farkı da ortadan kaldıracak.

Haberin devam Türkiye Bilişim Derneği Dergisi´nde.

Dünya Kupası ve Internet

conan

Dünya Kupası Internet için yeni bir test alanı oldu. Sponsorlar adeta Internet üzerinden Dünya kupası ile ilgili birşeyler verebilmek için birbirleriyle yarışıyorlar. Video on-demand, Shockwave, flash, vs... gibi Internet teknolojileri ile donatılmış siteler bayağı güzel projeler sunuyorlar. Benim ilginç bulduğum bir iki linki sizlerle paylaşmak istedim.

Dünyanın Baskıcı Rejimleriyle İşbirliği Yapan Şirketler

darkhunter

Çin'de yaşanan internet sansürleme projesine çanak tutan şirketlere Microsoft'da eklendi... Habere göre Shanghai Alliance Investment Ltd (SAIL) ile Microsoft'un ortaklığında kurulan yeni MSN portalında 13.06.2005 itibariyle "demokrasi, özgürlük, insan hakları, Tayvan'ın bağımsızlığı veya gösteri" ile ilgili sonuçlar görüntülenmeyecek... Bu durum ilk değil Google ve Yahoo bu kepazeliğe çoktandır çanak tutuyorlar!