`Hacker´lar ve Ressamlar

0
FZ
LISP hacker´ı Paul Graham, bilgece makaleleri ile yazılım camiasında büyük spekülasyona yol açmaya devam ediyor.

Üniversitenin bilgisayar bilimi bölümünden mezun olduktan sonra bir sanat okuluna gidip ressamlık üzerine eğitim alan ve büyük ressamlar ile büyük `hacker´ların benzer mantalite ile çalıştıklarını iddia eden Graham, Hackers and Painters başlıklı son makalesinde bu benzerliğe değinmenin yanı sıra iş dünyasından ve açık kaynak kodlu programlama paradigmasının sessiz sedasız yol açtığı devrimden dem vuruyor çok detaylı ve eğlenceli bir şekilde.
Söz konusu makalenin pek çok odak noktası var (dağıtık konu işlemeli makale diyebilir miyiz?) ancak herhalde bunlardan en ilginç olanı şudur (FM sitesini takip eden ve yoğun olarak çalışan `hacker´lar için en azından ;-) : "Bir işverenin, şirket bünyesinde çalışan hackerlara açık kodlu projeler üzerinde çalışma izni vermekte tereddüt etmesini görmek beni gittikçe daha çok şaşırtıyor. Viaweb şirketi olarak [yaptığı dikkat çekici projelerden sonra Yahoo tarafından satın alındı] biz zaten açık kodlu en az bir proje üzerinde çalışmamış programcıları işe almaya karşıyız. Bize iş için başvuran programcılarla görüşürken mutlaka boş vakitlerinde ne tür yazılım projeleri üzerinde çalıştıklarını soruyoruz. Bir işi sevmiyorsanız onu iyi yapmanız beklenemez ve eğer `hack´ etmeyi seviyorsanız öyle ya da böyle kendi projeleriniz üzerinde çalışmışsınızdır."

Matematikçiler hakkında da dikkate değer görüşleri olan Graham ("yaptıkları şey matematik ama DARPA gibi devlet kurumlarından araştırma fonu kapabilmek için buna `bilgisayar bilimi´ demek işlerine geliyor"), makalesinin sonuna doğru Structure and Interpretation of Computer Programs isimli (diğer ismi Mor Kitap, tam metnine HTML olarak buradan erişebilirsiniz) kutsal kitaba değiniyor ve "eğer tek bir alıntı hatırlamanızı isteseydim kitabın başındaki şu alıntıyı hatırlamanızı isterdim" diyor:

"Programlar insanların onları okuyabilmesi ve anlaması için yazılmalıdır, makinaların çalıştırması ikincil amaçtır."

Mesai yapmakla yetinmeyip fazla mesai yapan, bununla da yetinmeyip yaptıkları üzerine düşünen, bunları sorgulayan değerli FM üyelerine bu makaleyi okumalarını, okutmalarını tavsiye ediyorum. Dilerim en az benim aldığım kadar zevk alırlar.

Görüşler

0
MultiServis
Hackerlık ve cracker konusuna girmeden sadece birkaç konuya değinmek istiyorum. Özellikle açıkkodlu yazılım üzerinde çalışma insanlara yazılımlarda doğabilecek hataları daha iyi görebilme yetisi variyor. Eğer zamanınız varsa bol bol açıkkodlu yazılım kurup deneyin. Örneğin http://www.hotscripts.com da hemen hergün 20 den fazla PHP ile yazılmış program eklenir. Son iki yılda haftanın 5 günü günde 2 saat bu açıkkodlu yazılımları kurup denemeler yaptım. Beni birçok arkadaşımında bir süre böyle çalıştığına eminim. Bu size ne kazandırır diyorsanız. Birkaç örnek verirsek bir zamanalar google ile bazı programcılar bu yolla birçok kredi kartı numarasına ulaşabiliyordu.Sonra bu konuda çeşitli temizlik çalışmaları yapıldı. Ama halen ulaşılabiliyor. Aynı şekilde stenizde açık bıraktığınız masumane programların açık yönetim panelleri de bir arama motoru ile keşfedilebilip bilgileriniz kolayca alınabiliyor.
Şimdiden iyi keşfetmeler.
0
junkie
Sanırım burada bir yanLI$ anLa$ILma soz konusu. MakaLede bahsediLen ve 'hacker' oLarak adLandIrILan insanLar, yanLI$ anLa$ILdIgI gibi biLgisayarLara giren, ozeLLikLe "biLgisayar guvenLigi" konusunda kendini yeti$tirmi$ insanLar degiL.

bu durumda, "hacker'Lar ve ressamLar" makaLesinin ne hotscripts, ne kredi kartI numaraLarInIn elde ediLmesi, ne ba$kaLarInIn biLgiLerinin aLInmasI iLe uzaktan yada yakIndan bir iLgisi yoktur.

AcIk kaynak kodLu yazILIm, kaynak kodu acIk oLdugu icin "inceLenebiLir" 'dir. bir hacker bu sebepLe acik kaynak kodLu yazILIma iLgi duyar. AcIkLarI buLup makinaLara girmek icin degiL.

AyrIca, kuLLandIgInIz her acIk kaynak kodLu uyguLama beLLi bir sebep cercevesinde size uLa$tIrILIr. bu sebepLe, buLdugunuz program hataLarI ve acIkLarInI suistimaL etmek, o programLarIn yazarLarIna ve tum kuLLananLara kar$I i$Lenmi$ bir ayIptIr.

size du$enin bu hataLarI yazara ve kuLLanIcILara biLdirmek oLdugunu hatIrLatIrIm.

AcIk kaynak kodLu yazILImIn da kendine gore bir felsefesi vardIr ve ozeLLikLe icinde buLundugumuz durumda bu giri$imLer destekLenmeLidir. Ben ne kuLLandIgIm i$Letim sisteminin ne yaptIgIndan bi haber oLmak, ne de bir yerLerde beni umursamayan biriLerine ne oLdugundan haberimin oLmayan ama "guzel gorunen" programLar icin milyonLarca doLarI buraLardan gondermek istemekteyim.

Yada acIk kaynak kodLu yazILIm geLi$tiren topLuLugu suistimal ederiz.. baLtaLarIz onLarI.. bIrakIrIz tekeLLer oLu$ur, biz tum biLgiLerinizi icinde ne oLdugunu biLmediginiz programLarLa i$Leriz.. beLki o programLarI yazan dev (?) firma gun geLir secerenizi biLmem neredeki istihbarat te$kiLatIna gonderen moduLLeri koyar programLarIna da goruruz "ke$fediLip biLgiLerinizin aLInmasI" ne demek.

$ikayetLerim konunun dI$Ina da cIkmI$tIr, evet. Makaleden ziyade, sizin yorumunuz uzerine odakLandIgImI da biLiyorum.

Bunun sebebi temsiLcisi oLdugunuz anLayI$In ne kadar zarar verici oLdugunu biLmemdendir.
0
MultiServis
Merhaba;
İşim gereği güvenlik üzerine çalışmak zorundayım. FazlaMesai.Net de çıkan Garanti ile ilgili açık bir güzel tartışıldı ve güzelce Dünya da e-ticaret konusunda girişimleriyle ilklerde olan bir kurum açıkçası çizildi. Bu sitenin kullanıcıları koyu bir Linuxcu. Açıkçası simitçiden de farkı yok çoğununda neyse. Bazen gerçekleri görmekten kaçıyorsunuz. AÇIKçası bazen dünyanın Linux etrafında dönen bir küre olduğunuda düşündürüyorsunuz bana. Bu bir felsefe ve ben bu felsefeye saygı duyarım ama bir yerde AÇIK olacağız diye firmalarıda karalıyorsunuz. Şimdi yoruma bakıyorum ve cevap hakkımı kullanıyorum. Dün itibariyle yazının orjinal metnini okudum. Yaptığım yorumun yazıyla ne alakası var diye kendime soruyorum. Yok galiba. Neyse iş olsun diye yazdım herhalde. Nede gizli servislerede yazıyoruz arasıra. Neredeyse her kullanıcı hackerlık yapmak için uğraşır. SAldırılarda bulunmak ister.
..Yorumunuzdan alıntı.
Yada acIk kaynak kodLu yazILIm geLi$tiren topLuLugu suistimal ederiz.. baLtaLarIz onLarI.. bIrakIrIz tekeLLer oLu$ur, biz tum biLgiLerinizi icinde ne oLdugunu biLmediginiz programLarLa i$Leriz.. beLki o programLarI yazan dev (?) firma gun geLir secerenizi biLmem neredeki istihbarat te$kiLatIna gonderen moduLLeri koyar programLarIna da goruruz "ke$fediLip biLgiLerinizin aLInmasI" ne demek.

Bilmiyorsunuz galiba yazdığı açık kodlu yazılımla hergün düzinelrce firmanın veye şahsın bilgilerini çalan AÇIKkodlu uygulama geliştiriciler var. Belki açıkkodlu yazılım hazırlayan arkadaşlarda böyle bir istek daha önce oluşmuş olabilir. Hem siz arama motorlarının nasıl çalıştığını ve hangi kaynaklarla beslendiğini sanıyorsunuz. Kafanızı kumdan çıkarın. Adamlar yapıyorlar. Bende ()..
Evet Dev firmalarda bunu yapıyor olabilir. Keşfetmek gerçekten güzel birşey. Açı bir arama motoru ve keşfedin bakalım ne kadar güvenlik içindeyiz. Ya da siz çıkmayın birileri bunu yapsın sizde ne güzel deyin.
..
Yorumunuzdan alıntı.
Bunun sebebi temsiLcisi oLdugunuz anLayI$In ne kadar zarar verici oLdugunu biLmemdendir

E-ticaret ile uğraşırken en büyük sıkıntıyı insanların kredi kartı kullanımı konusunda bilinçlendirmesi aşamasında yaşıyoruz. Haklı olarak da güvenliğin sağlanması konusunda araştırma yapmak gerekiyor. Biz e-ticaret uygulamalrımızdaki güvenliği artırmak için var olan açıkların giderilmesi konusunda hassas davranıyoruz. Ayrıca daha önce olduğu gibi halen çeşitli yerli ve yabancı e-ticaret mağazalarını açıkları nedeniyle uyarılarda bulunduk.
Bilgi paylaşımını hat safhada olduğu FazlaMesai.Net deki arkadaşları bu konuda bilgilendirdiğim için özür diliyorum.
Teşekkürler.
0
junkie
OnceLikLe cevabInIzda(?) belirttiginiz bir kac konu iLe iLgiLi soruLar sormak istiyorum.

1- "Garantideki açık" konudan tamamen ayrI mI? sadece bana mI oyLe bir anLam ifade ediyor.

2-"Bu sitenin kullanıcıları koyu bir Linuxcu. Açıkçası simitçiden de farkı yok çoğununda neyse."... yorum yok

3-"Neyse iş olsun diye yazdım herhalde. " ben de bundan bahsediyorum.. I$ oLsun diye konu$uyorsunuz.. probLem bu..

4-"Neredeyse her kullanıcı hackerlık yapmak için uğraşır. SAldırılarda bulunmak ister. ".. emin misiniz?

5- "Bilmiyorsunuz galiba yazdığı açık kodlu yazılımla hergün düzinelrce firmanın veye şahsın bilgilerini çalan AÇIKkodlu uygulama geliştiriciler var. " hangi uyguLamaLardIr bunLar? hangi geLi$tiriciLerin uyguLamaLarInda vardIr bu? bir kac isim sayabiLir misiniz?

6- "Hem siz arama motorlarının nasıl çalıştığını ve hangi kaynaklarla beslendiğini sanıyorsunuz. " :) guLuyorum bakIn

7- "E-ticaret ile uğraşırken en büyük sıkıntıyı insanların kredi kartı kullanımı konusunda bilinçlendirmesi aşamasında yaşıyoruz. Haklı olarak da güvenliğin sağlanması konusunda araştırma yapmak gerekiyor. Biz e-ticaret uygulamalrımızdaki güvenliği artırmak için var olan açıkların giderilmesi konusunda hassas davranıyoruz. Ayrıca daha önce olduğu gibi halen çeşitli yerli ve yabancı e-ticaret mağazalarını açıkları nedeniyle uyarılarda bulunduk.
" Bu kIsIm rekLam mI? "uyarILarda buLunduk" demi$siniz.. kim kim buLundunuz? teker teker mi yoksa birarada mI buLundunuz?

Lütfen kendinize geLin beyefendi.. biLmiyorum farKIndamIsInIz ama yakLa$ImInIz komik..

bu arada sormadan edemeyecegim, mesajImdan ikinci aLIntIyI yaptIktan sonra onu orada mI unuttunuz? yoksa e- ticaret iLe iLgiLi metin ona cevaben mi yazILmI$tIr?
0
MultiServis
Bırakın biraz reklam yapalım değil mi?
Evet büyük bir e-ticaret projesi için güvenlik yazılımı geliştiriyorum. Bu amaçla öncelikle var olan sistemlerin açıklarını buluyorum. Bunda bir gariplik mi var?

Neyse iş olsun diye yazdım herhalde derken beni anlamadığınız düşündüğüm için uzatmak istemedim. Zira birileri için yazı bir anlam ifade ediyor.

Neredeyse her kullanıcı hackerlık yapmak için uğraşır. SAldırılarda bulunmak ister.

Evet eminim. Ya da şöyle yapalım. Fazlamesai.Net yöneticileri bu konuda bir anket yapsın oylayalım ve sonuçları görelim.

Bilmiyorsunuz galiba yazdığı açık kodlu yazılımla her gün düzinelerce firmanın veya şahsın bilgilerini çalan AÇIK kodlu uygulama geliştiriciler var.

Bende açık kodlu uygulama geliştiricisiyim. Ve şu anda bir uluslararası açık kod e-ticaret sistemi üzerine çalışıyorum. Başından beri yönetim sistemine girmenizi sağlayacak bir yol bırakıldığı biliyorum. Dikkat edersin bu tarzda birçok program var. Kusura bakmayın proje ismini veremeyeceğim.
Arama motorları konusunda söylediğim
Hem siz arama motorlarının nasıl çalıştığını ve hangi kaynaklarla beslendiğini sanıyorsunuz.
sözle arama motorlarının bilgi toplama amaçlarının olduğu ve hazırlanan raporların çeşitli firmalarca kullanıldığını ifade etmek istedim. Tabiki bazen bu kurum bir firma bazen de servisler olabilir.

Reklam konusuna son yaklaşımım daha komik olacak.
Yazınız o kadar reklam kokuyor ki Ş karakteri $ kullanmışsınız.(espri yanlış anlamayın)
0
junkie
peki...

$ karakteri icin ozur diLerim, eski turkce karakter destegi oLmayan makinaLarIn mirasI.. rahatsIz ediyorsa degI$tirebiLirim..
0
FZ
Elin ABD´lisi oturmuş program yazmak, `hacking´, ressamlık, yaratıcılık, bilgisayar bilimi, vs. üzerine güzel, şiir gibi bir yazı yazmış.

Binlerce kilometre ötedeki FM sitesi de bu yazıyı almış, üç-beş yorum katarak insanlara duyurmuş, gidin bir göz atın, güzel bir yazıya benziyor falan demiş.

Ve fakat görülen o ki konu dönmüş dolaşmış şu lanetlenmiş `hacker´ sözcüğünün bilmem kaçıncı kez yanlış anlaşılması üstüne (ki burada o kadar çok tartışması yapılmış ve doğru kullanımıvurgulanmıştı) yine enteresan (aslında o kadar da değil) bir tartışma başlamış.

MultiServis demiş ki:

FazlaMesai.Net de çıkan Garanti ile ilgili açık bir güzel tartışıldı ve güzelce Dünya da e-ticaret konusunda girişimleriyle ilklerde olan bir kurum açıkçası çizildi.

Çizmek? Çizilmek? İlginç bir tabir. Ben de dahil olmak üzere buradaki pek çok insan Garanti Bankası´nı ve Internet hizmetlerini kullanıyor. Bu yazı yüzünden bundan vazgeçmedik. Çizilen, bozulan ne? Teknik bir konu burada tartışılmayacak da nerede tartışılacak? Tartışılan her şey herkesin hoşuna gitmek zorunda mı?



Bu sitenin kullanıcıları koyu bir Linuxcu. Açıkçası simitçiden de farkı yok çoğununda neyse.


Bu sitenin takipçilerinden futbol taraftarlarından bahsedilir gibi bahsedilmesi ilginç :) Daha da ilginç ve bir miktar da garip olan `simitçi´ ile neyin kast edildiği. Sahi tam olarak kast edilen nedir? Ben anlayamadım, anlayan beri gelsin.

Bazen gerçekleri görmekten kaçıyorsunuz. AÇIKçası bazen dünyanın Linux etrafında dönen bir küre olduğunuda düşündürüyorsunuz bana.

Yani FM hayal aleminde, hülyalı dehlizlerde gezinen, gerçeklikle bağını koparmış bir dumanlı kafalar grubu mu? Hmm, enteresan.

Bu arada dünyanın dönüyor olduğunun ve küreye benzer bir şekli olduğunun düşünülmesi güzel. Bunda bir sorun yok. Bunun GNU/Linux etrafında dönmesine gelince, bazen ben bile böyle düşünüyorum ama bunun sebebi FM´den ziyade takip ettiğim uluslararası dergilerdeki ilanlar. Yani IBM, HP, CA, vs. gibi dev bilgisayar firmalarının `bakın süper şahane Linux olayına girdik, Linux konusunda lider biziz, valla en iyi Linux desteğini biz veriyoruz, inanmıyorsanız sorun´ şeklinde reklamları bir hayli yoğunlaştırmış olmaları. Yoksa bütün bunlar bir MATRIX oyunu mu? Gerçi orada da UNIX kullanılıyor ama :)

Bu bir felsefe ve ben bu felsefeye saygı duyarım ama bir yerde AÇIK olacağız diye firmalarıda karalıyorsunuz.

Aslında felsefeden ziyade işletim sistemlerinden ve programlamaktan yani `hacking´den bahsediyorduk. Daha doğrusu bahsetmeye çalışıyorduk. Aslında ilk Paul Graham bahsetmişti ve buna güzel yorumlar gelir diye ümit ediyorduk. E tabii olmuyor her zaman. Sağlık olsun. Buna da şükür :)

Şimdi yoruma bakıyorum ve cevap hakkımı kullanıyorum. Dün itibariyle yazının orjinal metnini okudum. Yaptığım yorumun yazıyla ne alakası var diye kendime soruyorum. Yok galiba. Neyse iş olsun diye yazdım herhalde.

Her halükârda görünen yazıyı görünmeyen düşünceye tercih ederiz. Ama tabii başka tercihlerimiz de mevcuttur :)

Nede gizli servislerede yazıyoruz arasıra.

Hmm, bu ilgimi çekti! Biraz daha açabilir misiniz? ;-)

Neredeyse her kullanıcı hackerlık yapmak için uğraşır. SAldırılarda bulunmak ister.

İnsan doğuştan kötüdür yani? Bir nevi günahkârdır, kurcalamak, bozmak ister yani? Boş bırakmamak lazım, neme lazım anarşi manarşi olur. Hack falan gibi sözcükler tehlikeli. Kredi kartı da tehlikeli.

Bilgi paylaşımını hat safhada olduğu FazlaMesai.Net deki arkadaşları bu konuda bilgilendirdiğim için özür diliyorum.

Son zamanlarda özür dileyenlerin sayısı arttı, SDL haberinin altına yazan arkadaş da bizi kızdırmamak için sustuğunu söylüyordu. Hatırladığım kadarı ile 2.5 yılı aşkın süredir FM´e yorum yazan hiç kimsenin başına FM kaynaklı bir zarar gelmedi :) Dolayısı ile çekinmeye ya da özür dilemeye gerek yok.

Yok eğer `ironik´ bir durum yaratılmaya çalışılıyorsa o zaman biraz daha ciddiyet beklemek hakkımızdır diye düşünüyorum.

Ben okurlarımı daha fazla kızdırmadan kaçayım, neme lazım sonra linç etmeye falan kalkarlar, ne de olsa hepsi birer koyu Linuxcu ve bir yanı ile de simitcilerden farkları yok (Türkiye´nin en büyük üniversitelerinde hocalık yapanlar, ABD'de en büyük bilgi işlem kurumlarında çalışanlar, vs. hepiniz birer simitçisiniz! Elinizi kafanıza koyun ve gerçeklerin farkına varın! Titreyin ve kendinize gelin!).

Özür diler ve giderim...
0
MultiServis
Merhaba;
Çizmek kelimesini karalamak kelimesi yerine kullandım. Bu sitenin üyelerinin böyle bir şeyi kasıtlı yapmayacağı bilincindeyim.

Simitçi kelimesini çok sevdiğim için bu kelimeyi kullandım galiba yanlış anlaşıldı. Bir zamanlar beni bu kelimeyle çağırırlardı.J

Yani FM hayal aleminde, hülyalı dehlizlerde gezinen, gerçeklikle bağını koparmış bir dumanlı kafalar grubu mu? Hmm, enteresan.

Hayır. En azından ben öyle düşünüyorum. Çoğu zaman dünyanın benim etrafında döndüğünü düşünürdüm. Herşeyi kendimiz için istediğimiz yerde
Bazen gerçekleri görmekten kaçıyorsunuz. AÇIKçası bazen dünyanın Linux etrafında dönen bir küre olduğunuda düşündürüyorsunuz bana.
sözü bir iltifattı ama onu da anlatamamışım.

Bu bir felsefe ve ben bu felsefeye saygı duyarım ama bir yerde AÇIK olacağız diye firmalarıda karalıyorsunuz
FazlaMesai.Net in kullanıcıları belirli seviye üzerindeki insanlardır. Felsefe derken bu sitenin kimliğine idi. Bu kimliğini de kullanıcıları oluşturuyor. Burada firma derken açıkçası Microsoft u ve son zamanlarda uzunca tartışılan Garanti Bankası nı kasdetmiştim.

Evet belirtilen yazıyı okuduktan sonra ilk yorumumun fazla bir alakası olmadığını düşünmüştüm. Galiba bu yorumumla da makalenin yazarının, hedeflediği yorumları alamamasına neden olduğumu ve bu sebeple bir sıkıntı içinde olduğunu düşünüyorum.

Her halükârda görünen yazıyı görünmeyen düşünceye tercih ederiz. Ama tabii başka tercihlerimiz de mevcuttur :)

demişsiniz. Hayat tercihler üzerine kurulu ne benim tercihlerimi tartışıyoruz nede sizinkini! Burası Televole forumu değil.

Nede gizli servislerede yazıyoruz arasıra.

dedim.

Hmm, bu ilgimi çekti! Biraz daha açabilir misiniz? ;-)


Bir benzetme daha..

Bir önceki yorumumda en sonunda özür diledim. Niye biliyor musunuz?
Eğer olurda birini kızdırırsam bu kişinin yorumunu şahsıma saldırı şeklinde gerçekleştirmesini önlemekti.
Burada soracağınız soru insanlar niye son zamanlarda daha çok özür diliyorlar. Çok kibar oldukları için mi yoksa benimki gibi bir sıkıntıdan mı?
Cevap yazma hakkı tanıyan Fazlamesai.Net ve alt yapısındaki programa teşekkür ederim.
0
bahadirkandemir
Son zamanlarda özür dileyenlerin sayısı arttı, SDL haberinin altına yazan arkadaş da bizi kızdırmamak için sustuğunu söylüyordu. Hatırladığım kadarı ile 2.5 yılı aşkın süredir FM´e yorum yazan hiç kimsenin başına FM kaynaklı bir zarar gelmedi :) Dolayısı ile çekinmeye ya da özür dilemeye gerek yok.


"Bir bilgisayar kullanıcısı daha aşırı bilişimci FazlaMesai.Net grubunun saldırısına uğradı. Alnına silinemeyen mürekkep ile ROOT ME yazılan ve bilgisayarına Debian adlı hacker programının kutulduğu bilgisayar kullanıcısı, olay mahalinin yakınındaki sağlık ocağında yapılan ilk müdahalenin ardından hastaneye sevk edildi."
0
roktas
Eveet, FM'de ne ararsan bulursun :-) Takdir ettiğim simalardan biri, Mark-Jason Dominus [www.perl.com] hakkında (bağlantıyı özellikle Sundance'a paslıyorum) "bugünlerde yeni birşey yazmış mı üstad?" diye aranırken Paul Graham'ın kitabı da gözüme ilişti. Dur bakayım bu konu FM'de bir ara geçmişti derken bu yoruma ulaşmış olduk :-) FZ'nin 2003'de geçtiği haberi tamamlayalım. Hackers and Painters [www.oreilly.com], baskı tarihi 2004 Mayıs, buyurun okumaya devam edelim.
0
FZ
:) Valla FM arşivlerinde birçok şey var, yeter ki insanlar kurcalasın, Graham, Lisp, vs. şimdiye kadar ne yayınladık diye merak edenler bakabilir:

http://www.fazlamesai.net/modules.php?name=News&file=article&sid=2580

http://www.fazlamesai.net/modules.php?name=News&file=article&sid=2511

http://www.fazlamesai.net/modules.php?name=News&file=article&sid=2461

http://www.fazlamesai.net/modules.php?name=News&file=article&sid=2330

http://www.fazlamesai.net/modules.php?name=News&file=article&sid=1570

http://www.fazlamesai.net/modules.php?name=News&file=article&sid=1498

http://www.fazlamesai.net/modules.php?name=News&file=article&sid=1477
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Bir Açık Yazılım - JmxMonitor

malkocoglu_2

JmxMonitor, Java JMX standartını kullanan ve bir veya daha fazla servisi izlemek (monitoring) için kullanılabilecek bir yazılımdır.

http://jmxmonitor.sourceforge.net

Java JMX standartı, uygulamanızın istatistiklerini MBean temelli basit Java nesneleri üzerinden dısarıya afişe etmenizi sağlıyor. Bu istatistik MBean'leri işleme konulduktan sonra, JmxMonitor genelci bir yaklaşımla (generic) herhangi bir uygulamadaki tüm MBean'leri listeleyip, admin'e "gözlemek istediklerim" adlı bir liste olusturmasına izin vermektedir. Gözlenmesine karar verilen makina/port/obje/attribute dörtlüsü için bir eşik değeri (threshold) girildikten sonra, JmxMonitor arka plan süreci tarafindan periyodik olarak esasa değeri bu eşik değerine karşılık kontrol eder. Eşik değer ihlalleri, ana sayfadan ve e-mail ile sistem yöneticisine bildirilecektir.

Trolltech QT4'ü Piyasaya Sürdü

vst

Trolltech QT4'ün beklenen duyurusunu yaptı. Tam söz verdikleri gibi 2005 yılının ikinci çeyreğinin sonuna yetişen QT4'ün özgür yazılım dünyasına en büyük katkısı X11 platformundan başka Win32 platformunda da GPL olarak sürülmesi olacak.

Truva Linux 1.0 Beta Duyuruldu!

anonim

2004 yılı Nisan ayında bir grup Linux gönüllüsü tarafından Türk Linux kullanıcılarının ihtiyacına göre hızlı, güvenilir, kurulumu ve kullanımı kolay işletim sistemi hazırlanması amacıyla başlatılan Truva Linux Projesi'nin ilk ürünü "Helen" kod adlı "Truva Linux 1.0 Beta" sürümü duyuruldu.

PostgreSQL 8.1 duyuruldu!

madness

Dünyanın en gelişmiş açık kaynak kodlu veritabanı sunucusu olan PostgreSQL'in 8.1 sürümü bugün duyuruldu.

Ayrıntılı Türkçe basın bültenine buradan ulaşabilirsiniz.

Olmazsa olmaz (Windows)

butch

Windows altında çalışmaya alışmış bir insansınız. Ama gereğinden fazla yer kaplayan ve işlevi olan (süslü) programları sevmiyorsunuz. Sizi daha çok programların hızı ve işlevi ilgilendiriyor. Ben böyle biriyim ve bir süredir bana bunları sağlayacak, mümkünse tek dosyadan oluşan, freeware(bedava)programların peşindeyim. Kendimce birşeyler toparladım ve bunu sizlerle paylaşmak istedim. Aşağıda listelenen programları şiddetle tavsiye ediyorum...