Güvenlik İçin Sisteminiz Kapalı Kodlu Olmalıdır

0
FZ
"İşletim sisteminin güvenliğinin sağlanabilmesi için işletim sistemi içine gömülü olarak güvenlik duvarı, gelişmiş erişim kontrol listeleri vb. sistemlerin olması istenmektedir. Sistemin kurum içinden gelebilecek hangi tehditlerden ne şekilde korunabileceğini belirtiniz. Güvenlik açısından, işletim sistemi açık kaynak kodlu olmamalıdır."

Yanlış okumadınız, yukarıdaki cümleler, Debian Türkçe yazışma e-posta listesinde Dr. Zeki Çatav tarafından aktarılmış bir şartnameden alıntı. Dr. Çatav haklı olarak şunu sormuş: "Kritik bir görevi 7/24 yürütecek sunucu için işletim sisteminin açık kaynak kodlu olması bir güvenlik açığı mıdır?"

Görüşler

0
tongucyumruk
Aynı konu LKD'nin linux-guvenlik listesinde de derinlemesine tartışıldı
0
zekeriya_akyildiz
kısaca microsoft isteriz diyorlar ozaman buradan buyursunlar, http://www.microsuck.com/ .
0
tongucyumruk
Sanıyorum linux-guvenlik listesindeki tartışmaları okumadınız. Eğer tartışmanın devamını okursanız göreceğiniz üzere Microsoft ürünleri de şartname'ye pek uygun değil... Daha çık AIX veya HP-UX ister gibi bir halleri var...
0
FZ
RISC olsun demişler. 64 bit olsun demişler. Server makinayı yapan işletim sistemini de yapmış olsun demişler. Yazılımlar da (işletim sistemi, vs.) kapalı kodlu olsun demişler. Evet.
0
robertosmix
Şartnamenin Hastane Otomasyonu için olduğunu düşünürsek çok da garip gelmedi bana hani.

Zira hastane otomasyonu geliştirmek günümüzde çok moda. Her tanıdığı doktor olan hastane otomasyonu geliştiriyor. Ciddi bir rekabet var. Herşey çıkabilir. :)
0
simor
Şartnamede başka dikkatimi çeken; sanki biryerde istediği özelliklerde bir sistem görülmüşde o isteniyormuş gibi geldi bana.
0
simor
hm.. bir sonraki mesajı okumadan yazmışım özür dilerim. Zaten o tartışmada öyle olduğunu düşünen varmış. http://liste.linux.org.tr/pipermail/linux-guvenlik/2005-October/000320.html
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Derdini söylemeyen derman bulamaz!

demolish

Sophos Antivirus 9 Eylül 2004 tarihli makalesinde Türkiye kaynaklı bir bilgisayar kurtunun bulaştığı makinanın kullanıcısı ile konuştuğunu (Microsoft Speech Engine) bildiriyor.

Sophos Antivirus baş teknoloji uzmanı Graham Cluley, virüs yazarlarının Türkiye' de aktif olmalarının endişe virici olduğunu belirtiyor ve ekliyor: "Öyle görünüyor ki bu virüsü kim yazdıysa ülkesindeki bağlantı hızlarından pek memnun değil, fakat bu yol düşüncesini kabul ettirmek için doğru bir yol değil."

Saçma internet yasakları başladı bile...

Betelgeuse

İnternet Kafelerde Gey, Lezbiyen, Biseksüel, Travesti ve Transeksüel Sözcükleri "Yasaklı" Kelimeler Çocuk pornosu başta olmak üzere, yasalara ve ahlaka aykırı unsurların bulunduğu sitelere, eşcinsellikle ilgili siteler de dahil edildi. İçinde gey, lezbiyen, biseksüel, travesti ve transeksüel kelimelerinin geçtiği sitelere internet kafelerden giriş yapılamıyor.

Lambda İstanbul derneğinin göndermiş olduğu açıklama bu linkte mevcut.

Neden Xnuke Sistemleri?

korhan

Beni uzun zamandan beridir rahatsız eden ve şu son zamanlarda daha bir gözüme batan bir durum var. Bu Xnuke sistemler çok fazla kullanılıyor, o site senin bu site benim (surf) yapalım diyorsun, ya da bir arama motoruna girmişsin sana liste vermiş aramaya derinlemesine dalmışsın ve açılan bir pencere "şu sayfayı görmeniz yasak üyelik için tıklayın", site içinde bir yerlere gitmeye çalışıyorsunuz, "hooop kardeşim," diyor, "buraya girmek için üye olman gerekli"...

Neden bu kadar fazla hazır betik kullanılarak siteler yapılıyor? Yoksa site yapmak çok mu zor, birkaç satır HTML ile yapılımıyor da illa Xnuke sistemlerden biri kuruluyor?

CCIE'ler Ne Yer Ne İçer?

FZ

CCIE'ler yani Cisco Certified Internetworking Expert sertifikasına sahip uzmanlar ne yapar ne eder? Bu sertifikanın anlamı nedir? Ağ uzmanlığı nasıl bir şeydir? Üniversite sınavı, CISCO sınav kıyaslaması nasıldır? Söz konusu sertifikayı alan bilgisayarcıların hayatı nasıl değişmektedir? CISCO sertifikasyonu bilgisayar uzmanlarını tek bir şirkete yöneltip kötü bir oluşuma mı yol açmaktadır? Milliyet Bilişim sormuş ağ uzmanları cevaplamış burada ve devamında.

İmece Usulü Bilim Cinayeti Konferansları

FZ

Bazı suçlar vardır, o kadar büyüktürler ki, aslında ortada bir suçlu yoktur.

ABD'de doktora çalışmalarını sürdürmekte olan A. Murat Eren, Türkiye'deki akademik ortamın barındırdığı trajikomik ve içler acısı bir konferansa dair zehir zemberek eleştirlerini İmece Usulü Bilim Cinayeti Konferansları başlıklı blog girdisinde sıralamış