GNU/Linux Üzerinde de Çalışabilen Güzel Bir PHP Editörü: QUANTA 3.1

0
sceylani
Merhaba,

Linux için güzel bir editör bulma calışmalarım sonunda meyvelerini verdi :

Ekran Görüntüsü

Evet yukarıdaki ekran görüntüsünden de anlaşılacağı gibi GNU/Linux ile ücretsiz bir editör kullanılarak sayfa çıktılarının anında görülmesi ve bir nevi hata ayıklama (debug) işlemi mümkün olabiliyor.
Bir arkadaşım bahsetti C++ degil ki anında hata ayıklama (debugging) yapalım diye ama PHP de bir programlama dilidir (yüksek seviye de olsa) ve bir şekilde kodunuzun nasıl bir çıktı ürettiğini görmeniz gereklidir. Her yere "echo" ile çıktı almak, dizilerin nasıl davrandığını görmek için her yere "print_r" yerleştirmek de bir çözüm ama böyle bir şeyi kısaca bir editör ile yapabiliyor olmalıyız...

[Opsiyonel] Bir önemli not : GNU/Linux ile sayfa tasarımı yapıyorsanız size tavsiyem Microsoft fontlarını indirip sisteminize kurmanızdır. Bunun için hazır bir RedHat paketi sourceforge.net de yer alıyor :

[Opsiyonel] http://sourceforge.net/projects/font-tool/

[Opsiyonel] Önce orada yer alan iki programdan, cabextract programini kurmanız gerekiyor...

[Opsiyonel] Fontların kurulumundan sonra sistemden çıkın tekrar girin veya ALT+CTRL+BACKSPACE ile X sunucusunu tekrar başlatın.

PHP + Quanta Editor Kurulumu ve Ayarlanması :

Tencere : Yanmaz yapışmaz bir Redhat 8 tava :)

Malzemeler :

1. Önce redhat.com sitesinden PHP 4.2.2 icin MySQL destek RPM dosyasini indirip kurun. Evet Redhat 8 üzerinde beraber gelen PHP sürümünün içinde MySQL desteği yok. Bu nedenle redhat.com sitesinden php-mysql-4.2.2-17.rpm gibi bir dosya indirilmeli ve "rpm -ivh php-mysql-4.2.2-17.rpm" şeklinde kurulmalı. Daha sonra /etc/php.ini dosyası açılarak "extension=mysql.so" yazan yerin önündeki noktalı virgül kaldirilmali veya böyle bir satır yoksa eklenmeli...

2.Quanta sitesinden en son sürümü indirin, derleyin ve sisteminize kurun :

http://sourceforge.net/project/showfiles.php?group_id=4113

Bu noktada karşılaşılan en büyük sorun X-Devel kütüphanelerinin sisteme öntanımlı (default) olarak yüklenmemiş olması. Bunun yapmak için Redhat 1 Cd sinden X development paketlerininin hepsini ekleyin. Hangisine ihtiyaciniz olduğunu bilmiyorum. Ben hepsini ekledim ve configure işlemi sırasındaki hata giderildi.

Dosyayı indirmek için doğrudan link :


http://prdownloads.sourceforge.net/quanta/quanta-3.1.2-kde30.tar.bz2?download


Doküman dosyalarına şimdilik dokunmayınız. Ne de olsa önce Quanta´nın kurulması gereklidir :

bzip2 -dv quanta-3.1.2-kde30.tar.bz2

tar -zxvf quanta-3.1.2-kde30.tar

cd quanta-3.1.2-kde30

./configure

make

make install

Program başarılı şekilde yüklendiyse şimdi çalıştırın :

/usr/local/kde/bin/quanta

Bu program için şöyle bir kısayol koyabilirsiniz :

ln -s /usr/local/kde/bin/quanta /usr/local/bin/quanta

Evet program başladıktan sonra yeni bir proje başlatın :

Proje ismini cismini girdikten sonra (projeyi /var/www/html/ altina kayit etmenizi tavsiye ederim.) Use Preview Prefix diye bir alan var onu aktif hale getirip "http://localhost//" gibi bir giris yapın (tırnaklar olmadan)

Projeyi kaydedin ve yeni bir php dosyası açıp içine :



girin. Dosyayı örneğin test.php olarak kayıt edin...

Araç kutularının en sağında yer alan göz şeklindeki düğme ile önizleme penceresi açılabiliyor. Ona bir kez basın. Çıktının o alanda görüntülenmesi gerekiyor...

PHP için dokümanları yukarıda verilen sourceforge sitesinden indirin ve aşağıdaki gibi açın : (Dosya adı yerine * kullaniyorum çünkü bir sürü manual php,javascript,css vb. bu şekilde açılıp Quanta´ya yüklenebilir. Dosyalar bz2 formatında)

bzip -dv *.bz2

tar -xvf *.tar

Açtığınız dizinin içine girin ve instal.sh dosyasını çalıştırın :

cd php_manual_doc

./install.sh

Size sorulduğunda kurulum dizini olarak :

/usr/local/kde/share/apps/quanta/doc

girin. İşlemin sonucunda açtığınız manual verdiğiniz alana taşınacak ve gerekli ayarlamalar otomatik yapılacaktır. Böylece bu manual dosyası Quanta içinde kullanılabilir.

Herhangi bir fonksiyonun üzerinde iken CTRL+H basılarak manual desteği test edilebilir.

Bol Şanslar,

Serkan Ceylani

http://www.turk-php.com/
PHP

Görüşler

0
alper
Paylasimin icin cok tesekkürler. Böyle yazilarla Fazlamesai'nin tadina doyulmuyor.
0
sceylani
Makale icinde eklemeyi unutmusum Quanta ile beraber fonksiyon tamamlama ve fonksiyonlar icin yardimci kutular da geliyor.

Bunun icin (dokumanlar icinde yer almiyor bende cok baktim ozelllikler bolumune ama herhangi bir seyden bahsedilmiyor.Ben bir ekran gorunuttusunde rastladigim icin farkettim bu ozelligi ve ondan sonra deneme yanilma yontemi ile buldum.)

CTRL+SPACE(ara cubuk veya bosluk da deniliyor) tuslarinin kullanilmasi gerekiyor...

Ekran 1 [www.turk-php.com]

Ekran 2 [www.turk-php.com]


Yaziyi duzenleyen arkadasa da tessekkurler,

Serkan
0
FZ
Yazının düzenlendiğini fark ettiğin için ben teşekkür ederim :)
0
crematorium
Quanta Mandrake 9.1'de PCETXRA'nın verdiği Bamboo Edition'da MDK Cd'lerinde mevcut, ilgilenen arkadaşlara duyurulur!

Quanta'yı bi iki açıp bakmıştım ama bu kadar işlevsel bir yazılım olduğunu farkedememiştim, verdiğin bilgiler için teşekkürler sceylani.

Eve gitsem de şu bilgileri bi uygulasam! ;)

Saygılar,
Crematorium
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Grafik içinden kod çalıştırma saldırılarıyla ilgili

Yns_

Bir süredir Türkiye'de ve dünyada "hekır"ların ve "skript kidi"lerin rağbet gösterdiği , IE’nin üstün (!) yorumlama zekası sonucu oluşan XSS açıklarına karşı bir PHP sınıfı hazırladım.

Dünyanın en büyük web sitesi Yahoo!, altyapısını geliştirmek için PHP`ye dönüyor

larweda

www.yahoo.com altında bilinen, internet adına yapılabilecek her türlü içeriği sunan bir web ortamı olan Yahoo!, yıllardır C/C++ ile geliştirilen altyapısını C/C++ ile geliştirmeye devam etmekten vazgeçip, bundan sonraki geliştirmelerini PHP ile yapmaya karar verdiğini duyurdu. (Bunu da Slashdot`tan duydum :-)

Yahoo'nun yüksek (yüksek dediysem, zurnanın sondan kaçıncı deliği olması babında yüksek diyorum :) mühendislerinden biri olan Michael J. Radwin, PHP Con 2002`de yaptığı bir sunumla niçin PHP'yi seçtiklerini, ve bu seçimi yaparken ne aşamalardan geçtiklerini açıklamış.

PHP için RPM kütüphanesi

Evreniz

PHP içinden RPM dosyaları hakkında bilgi almak ve başlık bilgileri ile ilgili sorgulamalar yapabilmek için çeşitli fonksiyonlar sunan bir kütüphane (PHP extension), ayrıntılı bilgiye ve kaynak koda, http://cekirdek.uludag.org.tr/~meren/php_rpm/ adresinden ulaşabilirsiniz.

Aybulut Portal V.1.2

anonim

Aybulut Portal V.1.2

Aybulut Portal tamamen PHP ve MySQL tabanı üzerine kuruludur. Aybulut Portalda Neler mi var ?

Sınırsız Makale Kategorisi ve Makale Ekleyebilme

Haber,Download,Domain Sorgu,Link Ekleme,Mailist,Tavsiye etme özelikleri
Arama yapma,Takvim,Saat,Günün Sözü ve İletişim mevcuttur.
Değiştirilebilir arayüztemaları. (Tema Değiştirme Özl.)
En büyük özeligi tamamen türkçe olması ve türk yazılım olması.

Web çöktü ve bu tamamen sizlerin suçu!

FZ

Lerdorf Internet'in şu an ki durumunu "hasar görmüş parçaların tekrarı" olarak niteliyor ve internet için hala kalan tek umudun PHP'den alınacak yardım olabileceğini söylüyor.

PHP'i 1995 yılında yaratmış olan Lerdorf, Yahoo'da görevli bir PHP geliştiricisi olmasının yanı sıra PHP camiasının da aktif üyelerinden. PHP de, pek çok açıdan değerlendirildiğinde, günümüzde Web uygulamalarında kullanılan en popüler betik dili olarak kabul ediliyor.

Lerdorf kendisini izlemekte olan kalabalığa oldukça iğneleyici bir dille: "Web oldukça büyük bir zarar gördü, dolayısıyla artık hepimiz evlerimize geri dönebiliriz. Ama neyse ki, pek çok insan Web'in çöktüğünün farkında değil" ve devam etti...