Bir arkadaşım bahsetti C++ degil ki anında hata ayıklama (debugging) yapalım diye ama PHP de bir programlama dilidir (yüksek seviye de olsa) ve bir şekilde kodunuzun nasıl bir çıktı ürettiğini görmeniz gereklidir. Her yere "echo" ile çıktı almak, dizilerin nasıl davrandığını görmek için her yere "print_r" yerleştirmek de bir çözüm ama böyle bir şeyi kısaca bir editör ile yapabiliyor olmalıyız...
[Opsiyonel] Bir önemli not : GNU/Linux ile sayfa tasarımı yapıyorsanız size tavsiyem Microsoft fontlarını indirip sisteminize kurmanızdır. Bunun için hazır bir RedHat paketi sourceforge.net de yer alıyor :
[Opsiyonel] http://sourceforge.net/projects/font-tool/
[Opsiyonel] Önce orada yer alan iki programdan, cabextract programini kurmanız gerekiyor...
[Opsiyonel] Fontların kurulumundan sonra sistemden çıkın tekrar girin veya ALT+CTRL+BACKSPACE ile X sunucusunu tekrar başlatın.
PHP + Quanta Editor Kurulumu ve Ayarlanması :
Tencere : Yanmaz yapışmaz bir Redhat 8 tava :)
Malzemeler :
1. Önce redhat.com sitesinden PHP 4.2.2 icin MySQL destek RPM dosyasini indirip kurun. Evet Redhat 8 üzerinde beraber gelen PHP sürümünün içinde MySQL desteği yok. Bu nedenle redhat.com sitesinden php-mysql-4.2.2-17.rpm gibi bir dosya indirilmeli ve "rpm -ivh php-mysql-4.2.2-17.rpm" şeklinde kurulmalı. Daha sonra /etc/php.ini dosyası açılarak "extension=mysql.so" yazan yerin önündeki noktalı virgül kaldirilmali veya böyle bir satır yoksa eklenmeli...
2.Quanta sitesinden en son sürümü indirin, derleyin ve sisteminize kurun :
http://sourceforge.net/project/showfiles.php?group_id=4113
Bu noktada karşılaşılan en büyük sorun X-Devel kütüphanelerinin sisteme öntanımlı (default) olarak yüklenmemiş olması. Bunun yapmak için Redhat 1 Cd sinden X development paketlerininin hepsini ekleyin. Hangisine ihtiyaciniz olduğunu bilmiyorum. Ben hepsini ekledim ve configure işlemi sırasındaki hata giderildi.
Dosyayı indirmek için doğrudan link :
http://prdownloads.sourceforge.net/quanta/quanta-3.1.2-kde30.tar.bz2?download
Doküman dosyalarına şimdilik dokunmayınız. Ne de olsa önce Quanta´nın kurulması gereklidir :
bzip2 -dv quanta-3.1.2-kde30.tar.bz2
tar -zxvf quanta-3.1.2-kde30.tar
cd quanta-3.1.2-kde30
./configure
make
make install
Program başarılı şekilde yüklendiyse şimdi çalıştırın :
/usr/local/kde/bin/quanta
Bu program için şöyle bir kısayol koyabilirsiniz :
ln -s /usr/local/kde/bin/quanta /usr/local/bin/quanta
Evet program başladıktan sonra yeni bir proje başlatın :
Proje ismini cismini girdikten sonra (projeyi /var/www/html/ altina kayit etmenizi tavsiye ederim.) Use Preview Prefix diye bir alan var onu aktif hale getirip "http://localhost//" gibi bir giris yapın (tırnaklar olmadan)
Projeyi kaydedin ve yeni bir php dosyası açıp içine :
girin. Dosyayı örneğin test.php olarak kayıt edin...
Araç kutularının en sağında yer alan göz şeklindeki düğme ile önizleme penceresi açılabiliyor. Ona bir kez basın. Çıktının o alanda görüntülenmesi gerekiyor...
PHP için dokümanları yukarıda verilen sourceforge sitesinden indirin ve aşağıdaki gibi açın : (Dosya adı yerine * kullaniyorum çünkü bir sürü manual php,javascript,css vb. bu şekilde açılıp Quanta´ya yüklenebilir. Dosyalar bz2 formatında)
bzip -dv *.bz2
tar -xvf *.tar
Açtığınız dizinin içine girin ve instal.sh dosyasını çalıştırın :
cd php_manual_doc
./install.sh
Size sorulduğunda kurulum dizini olarak :
/usr/local/kde/share/apps/quanta/doc
girin. İşlemin sonucunda açtığınız manual verdiğiniz alana taşınacak ve gerekli ayarlamalar otomatik yapılacaktır. Böylece bu manual dosyası Quanta içinde kullanılabilir.
Herhangi bir fonksiyonun üzerinde iken CTRL+H basılarak manual desteği test edilebilir.
Bol Şanslar,
Serkan Ceylani
http://www.turk-php.com/
Merhaba,
Linux için güzel bir editör bulma calışmalarım sonunda meyvelerini verdi :
Ekran Görüntüsü
Evet yukarıdaki ekran görüntüsünden de anlaşılacağı gibi GNU/Linux ile ücretsiz bir editör kullanılarak sayfa çıktılarının anında görülmesi ve bir nevi hata ayıklama (debug) işlemi mümkün olabiliyor.
Linux için güzel bir editör bulma calışmalarım sonunda meyvelerini verdi :
Ekran Görüntüsü
Evet yukarıdaki ekran görüntüsünden de anlaşılacağı gibi GNU/Linux ile ücretsiz bir editör kullanılarak sayfa çıktılarının anında görülmesi ve bir nevi hata ayıklama (debug) işlemi mümkün olabiliyor.