Fonksiyonel Programlamada Tiplerin Rolü

0
FZ
İstanbul Bilgi Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri Bölümü öğretim görevlilerinden Lazslo Nemeth'in "Fonksiyonel Programlamada Tiplerin Rolü" konulu semineri 9 Mart 2004 yani bugün 18:00 -19:00 saatleri arasında Dolapdere´de Z-39 numaralı derslikte gerçekleştirilecek.

Özet: "Tipler programlamanın her noktasında vardır ancak tarihi olarak (hem akademik ortamlarda hem de endüstride) bunların kullanımı ve bunlardan faydalanmak pek vurgulanmamıştır. Bu durum değişebilir.

Küçük ve anlaşılır örneklerle tiplerin bize spesifikasyon, programlama, derleme ve çalıştırma esnasında nasıl yardımcı olabileceğini göstereceğim.

Sunum aşırı teknik olmayacak, temel programlama bilgisi olan kişilerin anlayacağı düzeyde yapılacaktır."

Görüşler

0
mascix
herkezin konumu ve vakti bu seminere uymayabilir mümkünse birisi alınan notları bir yerlere braksada ordan okusak.
teşekkürler.
0
coskung
Seminerden sonra L. Nemeth Hoca'dan sunumunu isteyip web'e koymaya calisacagim. (en gec yarin diyeyim, boylece kendimi daha sorumlu hissedecegim)

coskun...
0
vampir
coskun hocam harika olur (:
ben de malesef kaciranlardanim semineri.. :
0
bm
Boyle seminerlerin olmasi guzel. Bir dahaki sefere abstract .doc formatinda olmasa, ve konusmacinin ozgecmisi de oraya yazilsa cok daha iyi olur. (google bir suru Lazslo Nemeth buluyor, universite sistesi de ozgecmis vermiyor)
0
coskung
bu aksamki sunumun dokumanlarini webde yayinlayacagimi soylemistim ancak L. Nemeth Hoca sunumunu bilgisayarda değil, asetatlar ve tepegozle yapti. bu durumda bana kisaca sunumu ozetlemek kaldi.

bildiginiz gibi seminer, programlama dilleri ve degisken tipleri konusundaydi. type checking (turkce ifade edince garip oluyor kusuruma bakmayin) derleme sirasinda mi yoksa runtime sirasinda mi yapilmali konusuna deginildi. runtime sirasinda yapilan type checking islemini programlar icin bir overhead olduğu ve bu islemin derleme esnasinda yapilmasinin performans acisindan daha iyi oldugu anlatildi. bazi programlama dillerinden ornekler verildi (C, java, python).

ayrica Lisp, Caml gibi farkli yapidaki dillerin derleyicilerinin type checking konusunda nasil davrandigi anlatildi.

seminerin, machine level programming ve derleyici tasarimi dersleri almis ogrenciler icin cok daha faydali oldugu kanaatindeyim.

daha detayli bilgi vermeye yine gayret edecegim. simdilik bu kadar yazabildim kusuruma bakmayin.

coskun...
0
mascix
bence gayet güzel belki şu compiler design konusunda detay verirsen iyi olabilir. ben o dersi almadımde :)
0
coskung
Bilgi üniversitesi, ilgil ders sayfasi icin:

http://cs.bilgi.edu.tr/pages/courses/year_4/comp_412/

compiler design derslerinde, once duzenli ifadeler ve bir girdinin bu duzenli ifadelere uygun olup olmadigi konusu islenir.

linux sistemlerde zaten var olan lex adli lexical analyser, ona verdiginiz kurallar dizisine gore, girdi olarak aldigi dosyayi o dil icin gecerli olan ifadelere parcalar. bu isleme token'lara ayirma diyoruz.
ornegin: (34+5)**25

ifadesinin token'lari
(
34
+
5
)
**
25

bu kurallar dizisini daha detayli verirsen bir programlama dili ortaya cikarmis olursun. lex'in ozelligi, icine yazilan kurallar dizisine bagli olarak lex.yy.c adinda bir C programi olusturmasi. evet, otomatik olarak bir C programi olusturulmasindan bahsediyorum.

http://www.informatik.tu-chemnitz.de/Grundl-Inf/Scriptum/giteil1/node103.html

adresinde C dilinin kurallar dizisine ulasabilirsin.

umarim bir fikir verebildim.

coskun...
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Yale CAS ile Single Signon Uygulaması Semineri

anonim

Konu: Yale CAS ile Single Singon
Konuşmacı: Kenan Sevindik
Yer: ODTÜ Teknokent Ikizler Konferans Salonu
Zaman: 28 Nisan Cuma 14:00
Süre: 1.5 saat

Yale CAS kurumsal uygulamalarda çokca karşımıza çıkan "single signon- sso" gereksinimlerini karşılayabilecek açık kaynak kodlu bir ürün. Farklı platformları (.NET, Php, Java, vb) destekliyor ve özellikle sunumda göstereceğimiz Acegi desteği sayesinde Java Web Uygulamalarını için hızlı bir çözüm olanağı sağlıyor. Sunumda CAS ve Acegi ile ilgili aşağıdaki konuları inceleyeceğiz.

Panel : Görsel Sanatlarda Matematik ve Programlama

FZ

Atölye Onbir, özellikle görsel sanatlar için güncel bir araç haline gelen bilgi görselleştirme (Information Visualization) yöntemleri ve sanatçıların bu yeni araca yaklaşımı üzerine konuşmak için Can Altıneller‘i konuk ediyor. Bilgisayarın ve bilgisayar biliminin sanatçılara sunduğu imkanlar hakkında bilgi edinmek ve fikirlerinizi paylaşmak istiyorsanız en geç 10 Kasım 2009 tarihine kadar aşağıdaki formu doldurarak bu etkinlikteki yerinizi ayırtın.

1. Türkiye Fantezi ve Bilimkurgu Etkinliği

larweda

24 Haziran 2001 (bugün :-)) saat 12:00`da İstanbul Bilgi Üniversitesi`nde 1.nci Türkiye Fantezi ve Bilimkurgu Etkinliği "Fikir Rönesansı" gerçekleştirilecek. İthaki, Metis ve Ankira yayınevinin desteğiyle gerçekleştirilecek olan etkinlik, BK ve Fantezi edebiyatı hakkında seminerler, söyleşiler ve ufak bir film gösterisini içeriyor. Detaylı bilgi.

Ajax Teknolojisi ve Rakun XML Uygulama Platformu

yenimo

Ajax Teknolojisi ve Rakun XML Uygulama Platformu semineri Evrim Özçelik tarfınan 30 Kasım Çarşamba akşamı, Genç Girişimciler Kulübü'nde verilecek.

Linux Semineri : DNS ve Bind DNS Sunucusu

anonim

Linux Kullanıcıları Derneği, Ankara'da 15 günde bir düzenlediği seminerler çerçevesinde Çarşamba günü internetin temelini oluşturan alan adı sistemini (DNS) ve DNS servisi için kullanılan Bind yazılımını anlatan bir seminer düzenliyor. Saat 18.30'da başlayacak olan seminer her zaman olduğu gibi tüm ilgilenenlerin katılımına açık. - Ayrıntılı bilgi -