Fonksiyonel Programlamada Tiplerin Rolü

0
FZ
İstanbul Bilgi Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri Bölümü öğretim görevlilerinden Lazslo Nemeth'in "Fonksiyonel Programlamada Tiplerin Rolü" konulu semineri 9 Mart 2004 yani bugün 18:00 -19:00 saatleri arasında Dolapdere´de Z-39 numaralı derslikte gerçekleştirilecek.

Özet: "Tipler programlamanın her noktasında vardır ancak tarihi olarak (hem akademik ortamlarda hem de endüstride) bunların kullanımı ve bunlardan faydalanmak pek vurgulanmamıştır. Bu durum değişebilir.

Küçük ve anlaşılır örneklerle tiplerin bize spesifikasyon, programlama, derleme ve çalıştırma esnasında nasıl yardımcı olabileceğini göstereceğim.

Sunum aşırı teknik olmayacak, temel programlama bilgisi olan kişilerin anlayacağı düzeyde yapılacaktır."

Görüşler

0
mascix
herkezin konumu ve vakti bu seminere uymayabilir mümkünse birisi alınan notları bir yerlere braksada ordan okusak.
teşekkürler.
0
coskung
Seminerden sonra L. Nemeth Hoca'dan sunumunu isteyip web'e koymaya calisacagim. (en gec yarin diyeyim, boylece kendimi daha sorumlu hissedecegim)

coskun...
0
vampir
coskun hocam harika olur (:
ben de malesef kaciranlardanim semineri.. :
0
bm
Boyle seminerlerin olmasi guzel. Bir dahaki sefere abstract .doc formatinda olmasa, ve konusmacinin ozgecmisi de oraya yazilsa cok daha iyi olur. (google bir suru Lazslo Nemeth buluyor, universite sistesi de ozgecmis vermiyor)
0
coskung
bu aksamki sunumun dokumanlarini webde yayinlayacagimi soylemistim ancak L. Nemeth Hoca sunumunu bilgisayarda değil, asetatlar ve tepegozle yapti. bu durumda bana kisaca sunumu ozetlemek kaldi.

bildiginiz gibi seminer, programlama dilleri ve degisken tipleri konusundaydi. type checking (turkce ifade edince garip oluyor kusuruma bakmayin) derleme sirasinda mi yoksa runtime sirasinda mi yapilmali konusuna deginildi. runtime sirasinda yapilan type checking islemini programlar icin bir overhead olduğu ve bu islemin derleme esnasinda yapilmasinin performans acisindan daha iyi oldugu anlatildi. bazi programlama dillerinden ornekler verildi (C, java, python).

ayrica Lisp, Caml gibi farkli yapidaki dillerin derleyicilerinin type checking konusunda nasil davrandigi anlatildi.

seminerin, machine level programming ve derleyici tasarimi dersleri almis ogrenciler icin cok daha faydali oldugu kanaatindeyim.

daha detayli bilgi vermeye yine gayret edecegim. simdilik bu kadar yazabildim kusuruma bakmayin.

coskun...
0
mascix
bence gayet güzel belki şu compiler design konusunda detay verirsen iyi olabilir. ben o dersi almadımde :)
0
coskung
Bilgi üniversitesi, ilgil ders sayfasi icin:

http://cs.bilgi.edu.tr/pages/courses/year_4/comp_412/

compiler design derslerinde, once duzenli ifadeler ve bir girdinin bu duzenli ifadelere uygun olup olmadigi konusu islenir.

linux sistemlerde zaten var olan lex adli lexical analyser, ona verdiginiz kurallar dizisine gore, girdi olarak aldigi dosyayi o dil icin gecerli olan ifadelere parcalar. bu isleme token'lara ayirma diyoruz.
ornegin: (34+5)**25

ifadesinin token'lari
(
34
+
5
)
**
25

bu kurallar dizisini daha detayli verirsen bir programlama dili ortaya cikarmis olursun. lex'in ozelligi, icine yazilan kurallar dizisine bagli olarak lex.yy.c adinda bir C programi olusturmasi. evet, otomatik olarak bir C programi olusturulmasindan bahsediyorum.

http://www.informatik.tu-chemnitz.de/Grundl-Inf/Scriptum/giteil1/node103.html

adresinde C dilinin kurallar dizisine ulasabilirsin.

umarim bir fikir verebildim.

coskun...
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

İnternet Yasakları - Temel Haklar veÖzgürlükler Söyleşisi

anonim

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) tarafından “İnternet Yasakları-Temel Haklar ve Özgürlükler” konulu söyleşi düzenleniyor. İnternet sitelerine erişimin engellenmesi ile ifade özgürlüğünün kısıtlanmasının ele alınacağı söyleşi, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nden Dr. Kerem Altıparmak’ın katılımıyla gerçekleştirilecek. Söyleşi, 10 Haziran Çarşamba günü saat 19:00’da EMO Konferans Salonu’nda yapılacak.

Linux Semineri : Virüsler

anonim

Linux Kullanıcıları Derneği Ankara seminerleri, bu kez de uzun seminerlerin unutulmaz konuşmacısı Serdar Köylü'yü ağırlıyor. Yarın Ankara Üniversitesi'nde saat 18.30'da başlayacak olan seminerlerde, anti-virüs yazılımlarının deva olamadığı bilgisayar virüslerinden nasıl korunacağız sorusuna yanıt aranacak. Detaylı bilgi ve tüm program burda.

Bilgi Güvenliği ve Yazılım Kalitesi Sempozyumu

meddah

Türk Standardları Enstitüsü ve Türkiye Bilişim Derneği'nin işbirliği ile 6-7 Mart 2007 tarihlerinde "Bilgi Güvenliği ve Yazılım Kalitesi" başlıklı bir sempozyum gerçekleştirilecektir.

Sempozyumda, "Bilgi Güvenliği ve Yazılım Kalitesi " ile ilgili yaşanan gelişmelerin paylaşılması, sorunların konunun uzmanlarının katıldığı ortak bir platformda tartışılması ve bilgi alışverişinde bulunulması düşüncesiyle kamu , özel sektör ve akademik ilgili tüm tarafların bir araya getirilmesi amaçlanmıştır.

3. Ulusal Dijital Tasarım Sempozyumu ve Sergisi

mentat

24-26 MAYIS 2005 tarihlerinde, Yıldız Teknik Üniversitesi Oditoryum'unda 3. Ulusal Dijital Tasarım Sempozyumu Ve Sergisi düzenleniyor. Detaylı bilgi ve seminer programına buradan ulaşabilirsiniz.

Özgür Yazılım ve Açık Kaynak Günleri 2009: Épilogue et audiovisuels - Part 2

FZ

Bilgi Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri bölümü çalışanları ve FazlaMesai editörleri sizin için yemedi içmedi, bir miktar video daha hazırladı. Birinci bölüme buradan erişebilirsiniz.

Bu dizimizde ana temamız Almanların açık kaynak ve özgür yazılım ile ne alıp veremedikleri. Disiplinli çalışmaları ve endüstriyel katkıları meşhur olan bu milletin iki değerli bireyi bizimle açık kaynak, özgür yazılım ve bilimum şey üstüne düşüncelerini paylaştılar. Birinci sırada çıkan ve İngilizcenin 'germanic' bir dil oluşunu bir kez daha hatırlatırcasına konuşmasına başlayan Stefan Koch, işletmeci şapkasını taktı ve açık kaynak kodlu geliştirme modelinin etkinliğine dair derinlikli analizlere girişti. Bu konuyu merak ediyorsanız sıcağı sıcağına aşağıdaki videodan izleyebilirsiniz.