Fonksiyonel Programlamada Tiplerin Rolü

0
FZ
İstanbul Bilgi Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri Bölümü öğretim görevlilerinden Lazslo Nemeth'in "Fonksiyonel Programlamada Tiplerin Rolü" konulu semineri 9 Mart 2004 yani bugün 18:00 -19:00 saatleri arasında Dolapdere´de Z-39 numaralı derslikte gerçekleştirilecek.

Özet: "Tipler programlamanın her noktasında vardır ancak tarihi olarak (hem akademik ortamlarda hem de endüstride) bunların kullanımı ve bunlardan faydalanmak pek vurgulanmamıştır. Bu durum değişebilir.

Küçük ve anlaşılır örneklerle tiplerin bize spesifikasyon, programlama, derleme ve çalıştırma esnasında nasıl yardımcı olabileceğini göstereceğim.

Sunum aşırı teknik olmayacak, temel programlama bilgisi olan kişilerin anlayacağı düzeyde yapılacaktır."

Görüşler

0
mascix
herkezin konumu ve vakti bu seminere uymayabilir mümkünse birisi alınan notları bir yerlere braksada ordan okusak.
teşekkürler.
0
coskung
Seminerden sonra L. Nemeth Hoca'dan sunumunu isteyip web'e koymaya calisacagim. (en gec yarin diyeyim, boylece kendimi daha sorumlu hissedecegim)

coskun...
0
vampir
coskun hocam harika olur (:
ben de malesef kaciranlardanim semineri.. :
0
bm
Boyle seminerlerin olmasi guzel. Bir dahaki sefere abstract .doc formatinda olmasa, ve konusmacinin ozgecmisi de oraya yazilsa cok daha iyi olur. (google bir suru Lazslo Nemeth buluyor, universite sistesi de ozgecmis vermiyor)
0
coskung
bu aksamki sunumun dokumanlarini webde yayinlayacagimi soylemistim ancak L. Nemeth Hoca sunumunu bilgisayarda değil, asetatlar ve tepegozle yapti. bu durumda bana kisaca sunumu ozetlemek kaldi.

bildiginiz gibi seminer, programlama dilleri ve degisken tipleri konusundaydi. type checking (turkce ifade edince garip oluyor kusuruma bakmayin) derleme sirasinda mi yoksa runtime sirasinda mi yapilmali konusuna deginildi. runtime sirasinda yapilan type checking islemini programlar icin bir overhead olduğu ve bu islemin derleme esnasinda yapilmasinin performans acisindan daha iyi oldugu anlatildi. bazi programlama dillerinden ornekler verildi (C, java, python).

ayrica Lisp, Caml gibi farkli yapidaki dillerin derleyicilerinin type checking konusunda nasil davrandigi anlatildi.

seminerin, machine level programming ve derleyici tasarimi dersleri almis ogrenciler icin cok daha faydali oldugu kanaatindeyim.

daha detayli bilgi vermeye yine gayret edecegim. simdilik bu kadar yazabildim kusuruma bakmayin.

coskun...
0
mascix
bence gayet güzel belki şu compiler design konusunda detay verirsen iyi olabilir. ben o dersi almadımde :)
0
coskung
Bilgi üniversitesi, ilgil ders sayfasi icin:

http://cs.bilgi.edu.tr/pages/courses/year_4/comp_412/

compiler design derslerinde, once duzenli ifadeler ve bir girdinin bu duzenli ifadelere uygun olup olmadigi konusu islenir.

linux sistemlerde zaten var olan lex adli lexical analyser, ona verdiginiz kurallar dizisine gore, girdi olarak aldigi dosyayi o dil icin gecerli olan ifadelere parcalar. bu isleme token'lara ayirma diyoruz.
ornegin: (34+5)**25

ifadesinin token'lari
(
34
+
5
)
**
25

bu kurallar dizisini daha detayli verirsen bir programlama dili ortaya cikarmis olursun. lex'in ozelligi, icine yazilan kurallar dizisine bagli olarak lex.yy.c adinda bir C programi olusturmasi. evet, otomatik olarak bir C programi olusturulmasindan bahsediyorum.

http://www.informatik.tu-chemnitz.de/Grundl-Inf/Scriptum/giteil1/node103.html

adresinde C dilinin kurallar dizisine ulasabilirsin.

umarim bir fikir verebildim.

coskun...
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

MMO İstanbul'da Özgür Yazılımlar semineri

coskung

Makine Mühendisleri Odası ve Linux Kullanıcıları Derneği işbirliğiyle, 22 Ekim Çarşamba akşamı 19.00'da, Enver Altın tarafından "Özgür Yazılımlar" başlıklı bir seminer verilecek. Yer, Beyoğlu'ndaki MMO İstanbul Şube. Seminer ücretsiz ve herkese açık.

Internet Haftası Linux Seminerleri

anonim

Internet Türkiye'de 8. yılını kutluyor. Linux Kullanıcıları Grubu da Internet Haftası Etkinlikleri boyunca Ankara'da her akşam bir Linux semineri düzenliyor. 9-23 Nisan tarihleri arasında E-Posta Sunucu Anti-Virus Çözümleri'nden, X-Window Uygulamaları'na kadar toplam 12 seminer verilecek. Program.

Başlıyoruz... 3... 2... 1...

tongucyumruk

Aslında bu yıl biraz daha erken yapacaktık ama, CERN'deki LHC'nin açılışını gölgede bırakmak istemedik. Evet, çeşit çeşit konukları, sunumları, atölyeleri ve çeşit çeşit oyunları ile Özgür Yazılım ve Linux Günleri yarın başlıyor.

Kimler var, hala sıkılmadıysanız hatırlatalım: Ubuntu'dan Matt Zimmerman, Google'dan Leslie Hawthorn, Mozdev'den Brian King, Fazlamesai'nin gizemli ismi FZ, güvenlik dünyasının tanınan ismi Hüzeyfe Önal... Kısacası herkes orada olacak. Ya siz?

Linux Eğitimlerine Erteleme

tongucyumruk

Bilgi Üniversitesi, IBM İleri Araştırmalar Merkezi'nde düzenlenen GNU/Linux eğitimlerinin bu hafta yapılacak olan 3. dersi yaşanan ulaşım güçlüklerinden dolayı ertelendi. Eğitimler gelecek hafta kaldığı yerden devam edecek.

JSF Öğle Sonrası Sunumları - ODTÜ Teknokent

anonim

"JSF Öğle Sonrasi", Prime Teknoloji sponsorlugunda Odtu Teknokent'te duzenlenecek olan ve JSFOne sunumlarini iceren bir organizasyon.

Sunumlar:
* Introduction to JSF - Yigit Darcin
* Apache MyFaces Planet - Cagatay Civici
* JSF and Security - Cagatay Civici

Yer/Zaman
Odtu Teknokent Ikizler Toplanti Salonu
28 Agustos 2008 Persembe
14:00 - 18:00
"Katilim Ucretsizdir"