Ev Yapımı Klima Sistemi

0
vst
Türk kurcalayıcıları da kurcalamaların altına imza atmaya devam ediyorlar. http://www.emre.co.uk adresinde Emre Telci'nin evinde 4 günde tamamladığı ve her günü resimlerle belgelediği bir çalışmaya ulaşabilirsiniz.

Bir pervane sistemi, bakır borular, donmuş karbondioksit gibi basit parçalardan oluşturulan ve bir Apple etiketi ile performansı arttırılan (!) ev yapı klima ilginizi çekecek.

Kurcala, kurcala, ... calakur...

Not: Orjinal fikir Geoff Milburn'e ait. Emre, projeye eğlence olsun diye başlıyor ve soğutma kapasitesini de ciddi oranda arttırıyor - 7-8 derecelik bir oda sıcaklığı değişikliğinden bahsediyoruz.

Görüşler

0
sefalet
Sitede misafirlerden gelen mesajlardan biri ilginç,

"Sayin Emre bey,

Yapmis oldugunuz yaratici ve bilimsel calismanizi takdir ediyorum. Biz
calismanizi arkadaslar arasinda hayranlikla takip ederken Arcelik marka
Klimalari inceledik ve tamamiyle moralimiz bozuldu.

Zira sizin projenizin maliyeti 2 Ay gecen bir yaz suresince 3$(Buz/gun) x
60gun(yaz suresi) + 50$ (initial cost) = 230$ (~340YTL) olarak gozukmekte.
Oysa ki Arcelik 2903 YS model nolu Klima omur boyu 386 YTL ye satisa
sunulmaktadir. Arti buz alma derdi yok ve 1 sene garanti. Bu secenegin de
goz onunde bulundurmanizi tavsiye ederim."
0
darkhunter
:))))
0
Soulblighter
Bırakın allahaşkına Arçelik'ten klima mı alınır. Elde kendim yaparım daha iyi.
0
oguzcavli
Aynı şeyi ben de düşündüm. Lâkin derimki;
(0) Elektrik giderini hesaplayıp, karşılaştırmak lâzım. Bakalım fanımız ve Arçelik soğutucumuz kaça gelecek?
(1) Bosch'tan soğutucu alan birisi olarak, teknik servisin önemi bilmekteyim. Çok fazla sorun çıkartıyorlar. Garantisi bittikten sonra (ki genelde sorunlar 1 yıl sonra başlıyor) teknik servisin masraflarını da gözetmemiz lâzım.
(2) Aynı araştırma malzeme ömrü içinde geçerli.
(3) Oda da bulunan hydrofoam box da sıcaklığın değişmesine etken, bunu unutmamak gerek.

Gerçi ben son derece başarılı buldum projeyi: gelen yorumlardan ikisi güzel bence: ilki su yerine alkol kullanmasını diğeri ise soğutucu olarak bir şekilde buzdolabını entegre etmesini söylüyor...
0
sefalet
Bencede güzel bir fikir.Maliyet konusunda illa fikrin marka bir ürüne göre değerlendirilmemesi gerekir.Eğer elinde zaten bir vantilatörü olanlar var ise fikir maliyet açısından da güzelliğini korur.

Buzdolabının katkısı özellikle değerlendirilmesi gerekir.Genelde boş duran buzdolabımın derin dondurucusunu düşününce bu işin buzdolabı kısmına öncelik verilmesi gerekiyor gibi geliyor bana.Buzdolabı ile soğutulmak istenen mekan arasındaki mesafe sorun olabilir.Ama soğutma kutularını soğutmak için kullanılabilir.(ister bağlantı kurarak ister soğuk su yada buz taşıma yolu ile)

Başka modellerde düşünülebilir.Buzdolabından elde edilen düşük ısı, soğutma kutularında kullanılabilir.Bu kutuların tepesinden çıkan iletken metaller oda ısısını düşürerek soğutma işlemini yaparlar.Orta büyüklükte bir oda için 4-5 kutu yeterli olacaktır.Bunlara saksı süsü verip dikkat çekmelerini önlemekte mümkün olur.Bu arada motor gürültüsü de olmaz.

Bu güzel fikri buzdolabından yararlanarak geliştirmek gerekli diye düşünüyorum.
0
mrr
ama buzdolabim odama cok uzakta; o yuzden cok uzun hortumlarla klimanin oldugu yere getirmek gerekiyor suyu.. hortum da uzadikca isi izolasyonu dusuyor, yani su isiniyor hortumda...

ayrica fikir olarak bakarsak, maliyeti ucuz olan bir seye pahali bir oge eklemek cok mantikli gelmiyor. buzdolabinda kompresorlu sistemler kullaniliyor ve bu sistemi kullanip işi karisik hale getirene kadar aksamdan buzluga koydugum pet sislerdeki buzu kullanmak yeterli oluyor.

2 tane 2 litrelik pet şişeyle rahat bir gece geciriliyor.. ne kadar basitse o kadar daha guzel hayat :)
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Fonksiyonel Programlama Gezegeni

FZ

Scheme, Common Lisp, Haskell, OCaml, F#, Emacs Lisp, vb. fonksiyonel programlama dillerine ve konularına dair Türkçe yazan çizen insanların günlük girdilerini tek bir yerde toplamayı amaçlayan Fonksiyonel Gezegen yayın hayatına birkaç gün önce başladı.

Kadınlar, Oyun ve Hacker Mantığı

ts

Konuşmalarımda hep söylerim "hackerlık aslında bir bakış açısı ve algılayış biçimidir" diye. Geçtiğimiz dönemde bunu destekler nitelikte bir dizi olay yaşadım. Uzun zamandır bir World of Warcraft oyuncusuyum. Oyunda hemen her karakteri deneyip tecrübe ettim. Şu anda da uluslararası bir guild'de fırsat buldukça oynamaya devam ediyorum.

Güneşlenen Robot: Elektrik-Elektronik Atölyesi

FZ

santralistanbul yaz programı çerçevesinde bilim meraklısı çocuklara eğlenceli atölyeler sunuyor. Elektrik-Elektronik Atölyesi'ne katılan 7-12 yaş grubu çocuklar, elektrik devreleri, ledler, sensörler, piller ve mıknatısları kullanarak çeşitli elektronik oyuncaklar ve kendi robotlarını yaratacaklar.

Program sonunda diş fırçası robotu, güneşlenen robot, elektronik salıncak ve sallanan tahterevalli gibi üretimleriyle evlerine dönerken hem eğlenmiş hem de enerji kaynakları hakkında pek çok şey öğrenmiş olacaklar.

Acil Durumlar İçin CD Zarfı Tarifleri

butch

Son zamanlarda mecburiyet haline gelen toplu CD alımları, beraberinde ciddi nakil sorunları getiriyor. CD hazır, bürodan çıkacaksınız ama zarf bulmak mümkün değil. Bu adreste bulacağınız Origami CD Zarfı tarifleri işinizi görebilir.

Son Depremler RSS

auselen

Boğaziçi Üniversitesi, Kandilli Rasathanesi, Ulusal Deprem İzleme Merkezi’nin meşhur son depremler sayfasını bilirsiniz. Deprem izlemesi olarak harika bir iş yapan UDİM'in, bu bilgileri yayınlama konusunda o kadar becerikli olduğunu malesef düşünmüyorum (umarım farketmediğim bir servisleri yoktur :) ). Web 2.0 döneminde bu verilere sanırım biraz daha kolay ulaşabilmeliyiz, bu yüzden UDİM işe el atana kadar bu verileri RSS biçiminde sunan küçük bir servis hazırladım: http://feeds2.feedburner.com/sondepremler.