Efsane Bilgisayar Bilimci Prof. Rusins Freivalds'ın Boğaziçi'ndeki Semineri

0
FZ
Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği bölümünden Prof. Cem Say bildiriyor:

"Letonya Bilimler Akademisi üyesi ünlü TCS'cı Rusins Freivalds (1975'te olasılıksal algoritmaların deterministik olanlara bir üstünlüğü olduğunun ilk ispatını yaptı, 1981'de sonlu bellekli ve "az hatalı" olasılıksal makinelerin sonlu bellekli deterministik makinelerden daha güçlü olduğunu ispatladı, state sayısı avantajının boyutunu da daha yeni ispatlamış görünüyor,) 17 Kasım Pazartesi günü bölümümüzü ziyaret edecek, sanırım saat 14'te de bir seminer verecek (özet aşağıda). Davetlisiniz."
Nonconstructive methods in finite automata

Rusins Freivalds
(University of Latvia)

A.Ambainis and R.Freivalds proved in 1998 that for recognition of some languages quantum finite automata can have smaller number of states than deterministic ones, and this difference can even be exponential. The proof contained a slight non-constructiveness, and the exponent was not shown explicitly. For probabilistic finite automata, the exponentiality of such a distinction was not yet proved. The best (smaller) gap was proved by Ambainis in 1996. The languages considered by Ambainis/Freivalds were presented explicitly, but the exponent was not. In a very recent paper by R.Freivalds the non-constructiveness is modified, and an explicit (and seemingly much better) exponent is obtained at the expense of having only non-constructive description of the languages used.

Moreover, the best estimate proved in this paper is proved under assumption of the well-known Artin's Conjecture (1927) in Number Theory. The paper contains also a theorem that does not depend on any open conjectures but the estimate is worse, and the description of the languages used is even less constructive. This seems to be the first result in finite automata depending on open conjectures in Number Theory.

Görüşler

0
oetzi_
Seminer saati ve yerini kesinleştirebilir misiniz.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Gencsen Geleceksin 2.0 IYTE

numangoceri

Geçtiğimiz akademik yıl ilki gerçekleştirilen ve yoğun ilgi gören Gençsen Geleceksin bu yıl hedefini daha da büyüterek "Gençsen Geleceksin 2.0" adıyla yeniden başlıyor ve ilk kez İYTE(İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü'n)'de gerçekleşek olan etkinliğin konusu şöyle:

Gençler ve teknoloji severlerin geleceğin teknolojilerine vizyonel bir bakış açısı ile bakmalarını sağlamayı amaçlayan yarım gün sürecek etkinlikler içerisinde mobil teknolojilerden, internetin geleceğine kadar geniş bir yelpazedeki içerik, konusunda uzman konuşmacılar tarafından gerçekleştirilecek. “Neden Gelmeliyim?” diyorsan…

Linux Semineri - Linux, serbest yazılım ve Gelecek, Linux Kurulumu

NoLeafCLover

Gelecek A.Ş.'den Sn. Görkem Çetin Doğu Akdeniz Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği bölümünde 27 aralık cuma günü bir seminer verecek, iki bölümden oluşan seminerin ilk bölümü saat 13:30,da `Linux, serbest yazılım ve Gelecek` hakkında, ikinci bölüm ise aynı gün saat 15:30'da `Linux Kurulumu` hakkında olacak. İlgilenenlere duyurulur. (dogu akdeniz uni. nerdemi? kibrista)

Panel : Görsel Sanatlarda Matematik ve Programlama

FZ

Atölye Onbir, özellikle görsel sanatlar için güncel bir araç haline gelen bilgi görselleştirme (Information Visualization) yöntemleri ve sanatçıların bu yeni araca yaklaşımı üzerine konuşmak için Can Altıneller‘i konuk ediyor. Bilgisayarın ve bilgisayar biliminin sanatçılara sunduğu imkanlar hakkında bilgi edinmek ve fikirlerinizi paylaşmak istiyorsanız en geç 10 Kasım 2009 tarihine kadar aşağıdaki formu doldurarak bu etkinlikteki yerinizi ayırtın.

Web Güvenliği Günleri - Ankara

musaulker

Web Güvenlik Topluluğu ve OWASP-Türkiye olarak kısa bir aradan sonra yine bir "Web Güvenliği Günleri" etkinliği ile karşınızdayız. Geçtiğimiz Temmuz ayında İstanbul'da düzenlediğimiz ilk "Web Güvenliği Günleri"'den sonra, sıradaki etkinliğimizi Ankara'da düzenliyoruz. 24 Kasım 2007 tarihinde Biltec'in desteğiyle Çankaya Üniversitesi'nde "Web Güvenliği Günleri – Ankara" adı altında bir etkinlik gerçekleştireceğiz. Gerçekleşecek olan etkinlikte, web güvenliğine ilgisi olan herkes, sektörden güvenlik uzmanları ile bir araya gelme fırsatını yakalayacaklar.
Detaylı bilgi ve kayıt için..

Linux Semineri : Wine/WineX/CrossOver Office ile Windows Uygulamaları

dfisek

Linux Kullanıcıları Derneği, Ankara'da 7 Nisan Çarşamba günü bir seminer düzenliyor. Wine ve türevi olan yazılımları kullanarak Windows uygulamalarını Linux üzerinde çalıştırma yöntemlerinin anlatılacağı seminer saat 18:30'da başlıyor. -Ayrıntılı Bilgi-