Efsane Bilgisayar Bilimci Prof. Rusins Freivalds'ın Boğaziçi'ndeki Semineri

0
FZ
Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği bölümünden Prof. Cem Say bildiriyor:

"Letonya Bilimler Akademisi üyesi ünlü TCS'cı Rusins Freivalds (1975'te olasılıksal algoritmaların deterministik olanlara bir üstünlüğü olduğunun ilk ispatını yaptı, 1981'de sonlu bellekli ve "az hatalı" olasılıksal makinelerin sonlu bellekli deterministik makinelerden daha güçlü olduğunu ispatladı, state sayısı avantajının boyutunu da daha yeni ispatlamış görünüyor,) 17 Kasım Pazartesi günü bölümümüzü ziyaret edecek, sanırım saat 14'te de bir seminer verecek (özet aşağıda). Davetlisiniz."
Nonconstructive methods in finite automata

Rusins Freivalds
(University of Latvia)

A.Ambainis and R.Freivalds proved in 1998 that for recognition of some languages quantum finite automata can have smaller number of states than deterministic ones, and this difference can even be exponential. The proof contained a slight non-constructiveness, and the exponent was not shown explicitly. For probabilistic finite automata, the exponentiality of such a distinction was not yet proved. The best (smaller) gap was proved by Ambainis in 1996. The languages considered by Ambainis/Freivalds were presented explicitly, but the exponent was not. In a very recent paper by R.Freivalds the non-constructiveness is modified, and an explicit (and seemingly much better) exponent is obtained at the expense of having only non-constructive description of the languages used.

Moreover, the best estimate proved in this paper is proved under assumption of the well-known Artin's Conjecture (1927) in Number Theory. The paper contains also a theorem that does not depend on any open conjectures but the estimate is worse, and the description of the languages used is even less constructive. This seems to be the first result in finite automata depending on open conjectures in Number Theory.

Görüşler

0
oetzi_
Seminer saati ve yerini kesinleştirebilir misiniz.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

inet-tr, XIV. Türkiye'de İnternet Konferansı, Linux Seminerleri

anonim

XIV. Türkiye'de İnternet Konferansı (http://inet-tr.org.tr/inetconf14/) kapsamında, LKD Seminer Çalışma Grubu tarafından üç seminer düzenleniyor

Koç Üniversitesi, Bi'Kereden Bi'Şey Olmaz Etkinliği

hcg

Koç Üniversitesi Bilişim Kulübü ve LKD Seminer Çalisma Grubu işbirligiyle, 12 Mart Cumartesi günü Koç Üniversitesi'nde bir etkinlik olacak.

11.00-17.00 arasında gercekleştirilecek etkinlikte dört seminer var:

  • Hakan Uygun: Özgür yazılım öğrencilere ne sağlar
  • Murat Gezer: Linux ve Özgür yazılımlara tanışma ve windowsta vazgeçemeyeceğim programlar
  • Türker Gülüm: Linux ve Özgür Yazılım ile tanışma - Masaüstü
  • Mahir B. Asut: Linux'tan nasıl para kazanılır
TBDGenc'in de desteklediği organizasyon katılmak isteyen herkese açıktır.

Linux Semineri : Sanal Özel Ağ Sunucuları (VPN)

anonim

Linux Kullanıcıları Derneği, 7 Haziran Cumartesi günü İstanbul'da bir linux semineri düzenliyor. 15:00'de başlayacak seminerde, sanal özel ağ sunucularının (VPN) mimarileri, kullanım amaçları ve Linux üzerinde sunulabilecek çözümleri anlatılıyor. Özgür sanal özel ağ sunucuları arasında yer alan FreeSWan, PoPToP ve OpenVPN'e değinilecek ve alternatif çözümler tartışılacak. -Ayrıntılı Bilgi-

Yeni İNETD Seminerleri, İlk seminer PHP'ye Giriş

adervis

İNETD Teknoloji Seminerleri devam ediyor. Bir grup seminer mutfaktan yeni çıktı.
Grubun ilk semineri PHP'ye Giriş, Umut IŞIK tarafından verilecek.
Etkinlik yine herkese açık ve ücretsiz.

Özgür Yazılım ve Açık Kaynak Günleri 2009: Épilogue et audiovisuels - Part 3

FZ

Birinci ve ikinci bölümden sonra üçüncü bölüm ile sevenlerimizin karşısındayız. Bu seferki konuklarımız bilgi çıkarımı (information retrieval) uzmanı Özgür Yılmazel ve besteci Mehmet Okonşar:

Onbinlerce belge, yazı, ürün ismi, makale, belge, vb. metin üzerinde, Türkçenin inceliklerinden faydalanarak indeksleme ve arama yapmak için ne kullanırsınız? MySQL, PHP ve PostgreSQL sizin yerinize olayı bitirmiş mi? Konu kapanmış mı? Elinizdeki çekiç ile her şey birer çivi gibi mi görünüyor? O halde bir daha düşünün yahut Apache Lucene projesine de katkıda bulunan ve akademik hayat ile sanayi işbirliğinin güzel örneklerini veren Özgür Yılmazel'in Açık Kaynak ve Özgür Yazılım Günleri 2009'daki videosunu izleyin diyoruz: