İşte böyle sinema dünyası free-movie'lerin giderek yayılmasından çok ağır etkilenecek. Bu insanlık dramasına bi çözüm bulmak gerekir. Film üretilemsin mi? Prodüksüyona harcanan bunca para nereye gidecek? Filmler bedavaya seyrediliyorsa para nereden kazanacak bu filmler? Film sektörü insanları artık yok mu olacak? Yoksa bu filmleri ilk yayınlayacak şirket veya site, ilk kopyayı dağıttığı için aslan payını mı alacak? Tek bir sinema gibi düşünebiliriz bunu da. Bir ilerisi; dağıtıcı siteler prodüksüyonları da karşılıyor hale gelir.
İşte bu dünyalara gelindiğinde dev şirketlerden başka alternatifler olacak. Yeni başlayan bir çalışma: `Open Film` herkesin katılabileceği film yapma klübü. Prodüktöründen kameramanına, yazarından bilgisayarcısına aklında fikri olup üzerinde çalışmak isteyen herkese açık.
ninja-g
Gtrio
Dünyadaki bütün divX'leri downlaod edip izliyorum. Sonra arkadaşlarıma veriyorum. onlar da izliyor. CD'lere kopyalıyor. Dağıtıyor...
Once MP3 sonra da Divx bilgi caginin anti-kahramanlari olacak gibi gözüküyor. Müzik ve film endüstrisi eglence sektörünün iki büyük devi olduguna göre, ve devletleri de cok uzun zamandan beri cok uluslu sirketler yönetiyor olduguna göre, bu konulara yasak getirilme calismalarinin baslamasi cok yakin, hatta Napster'la ilk adim atildi bile. Sorun su ki, bu yapi icersinde yasaklarin uygulanabilmesi mümkün degil. Benim cok sasirarak takip ettigim bir olaydir, Napster ile bu kadar ugrasan müzik endüstrisinin avukatlari, audiogalaxy.com gibi bana göre cok daha islevsel ve kaliteli bir sitenin adini bile agizlarina almiyorlar? Benim soruya cevabim, cünkü bu tip sitelerle savasta daha baslamadan magluplar. Internetteki trafigi, simdiye kadar kim hakimiyeti altına alabilmiş de, müzik endüstrisinin anli sanli avukatlari iki tane yasa cikarttirip alabilecek?
Bilgi artik akip gidiyor. Ve müzik ya da film, bu akisin haricinde degil. Sayisallastirilabilen her sey bundan nasibini alacak. Peki serbest yazilim ile karsilastirarak bu iki endüstride de yeni bir dönem ya da akim baslayacak diyebilir miyiz, yazida bahsedilen Open Film örneğinde olduğu gibi? Bence kesinlikle bahsedebiliriz. Serbest yazilimci ürettigi yazilimin direk satisindan elbette para kazanmaz, birakin para kazanmayi bir de üstüne her seyini de insanlara acar. Ama en büyük geri dönüsü, cok fazla insana cok hizli yayilacak olmasidir, yeter ki kaliteli olsun. Müzik endüstrisinde de ayni sekilde, CD'ler bedava el degistirebilir ancak, hayran kitlesini en cok arttiran, yeni müzik ekonomisinin de kaymagini kapacak. Nasil mi? konserlerdeki hinca hinc insan topluluguyla, hediyelik esyalariyla, ve bilimum tüketim malzemesiyle...
Bu ne kadar iyi ya da kötü olur hicbir fikrim yok. Ayrica film sektöründekiler konser veremeyeceklerine göre onlar bu kadar güclü baska bir alternatif bulmak zorunda kalabilirler. Öte yandan, sinema apayri bir zevktir, ve cogu insan bir filmi sinemada seyrettikten sonra bir de CD'sini alir. Belki bu yolla sinemalar evdeki DVD'lere karsi üstünlük kurabilmek icin daha farkli atraksiyonlar denemeye baslarlar :)
Neyse bu yorum yazidan daha uzun oldu, kesiyorum :) Herkese bol MP3'lü ve divx'li günler ;)