Donanımda yeni madde antimon-tellür

0
Soulblighter
Royal Philips Electronics araştırmacıları, mevcut belleklerin yerine geçebilecek yeni bir maddenin oluşturulduğunu açıkladı. Bu maddenin kullanıldığı teknik sayesinde DRAM ve flaş bellekler tarihe karışacak.

Philips laboratuvarlarında geliştirilen yeni madde antimon ve tellürün (tellurium) bileşiminden oluşuyor. CD’lerdeki düzeneğe benzer bir şekilde çalışan yöntemde, lazer, maddenin üzerinde bir noktaya yönlendiriliyor ve maddenin yüzeyi ışını geri yansıtıyor. Geri yansıma, lazerin değdiği yüzey noktasındaki moleküllerin dağılımına göre farklılık arzediyor. Molekül dağılımındaki farklar, bu yansımada da çeşitlilik yaratıyor. Lazer yansıması daha sonra, dijital dilde sıfır ve bire dönüştürülüyor.
DRAM'ler Tarihe Karışacak

Yeni maddenin ticarileşmesi, antimon-tellürden yapılan çiplerin, bilgisayardaki DRAM belleklerinin, flaş belleklerin, hatta sabit disklerin yerini alabileceği belirtiliyor. Bilim insanlarının önündeki en büyük engel, karmaşık ve düzensiz bitleri dijitalize etmek. Normal şartlarda evre dönüşümü için bir maddenin birkaç nanosaniye gibi kısa bir zamanda birkaç yüz derece ısıtılması gerekiyor. Evre dönüşümleri normal şartlar altında 30 nanosaniyede gerçekleşiyor. Bu işlem yüksek miktarda elektrik enerjisi gerektiriyor. Örneğin, sadece tellür 988 derecede kaynıyor.

Philips yeni geliştirilen antimon-tellür maddesinin evre dönüşümü 0.7 volt ile çözdüğünü duyurdu. Bu rakam, silikonla yapılabilenin çok altında bir performans.

30 Yıllık Araştırma

Çip üreticileri yaklaşık 30 yıldır benzer teknikler üzerinde çalışıyorlardı. Birçok araştırma merkezi Moore Kanunu’nun öngördüğü gibi çipleri hızlandırmanın peşinde; bu mücadelenin başlıca alanı da çiplerin şimdiki ana maddesi silikondan başka materyallere geçiş. Silikondan başka maddeler, hem üretimi ucuzlatacak ve enerji tüketimini düşürecek, hem de ebatların ufalmasını sağlayacak. Philips uzmanları, antimon ve tellürden oluşan yeni maddenin en erken 20 yılda ticarileşebileceğini ifade ediyor. Araştırma ile ilgili makale Nature dergisinde yayımlandı.

Kaynak: NTV

İlgili Yazılar

Linux 2.6, Debian ve nVidia: Güzel Grafikler için Hacking

FZ

Debian GNU/Linux çalıştırıyorsunuz. Güzel bir nVidia grafik kartınız var. 2.6 sürüm numaralı çekirdeğe geçmek istiyorsunuz ama resmi nVidia sürücülerinin 2.6 çekirdeği ile uyumlu olmadığını öğreniyorsunuz. Peki üzülüyor musunuz? Hayır, çünkü biliyorsunuz ki Linux demek çözüm demek! Dünyanın diğer ucunda bir grup ``geek´´ size yardımcı olmak için çalışıyor ve 2.6 çekirdeği ile nasıl pırıl pırıl grafiklere kavuşacağınızı anlatıyor.

31 Aralık 2003 tarihli bu taze makale daima uç noktada yaşamayı seven keskin Debian GNU/Linux kullanıcıları için ;-)

Şimdikiler DeVeDe Kulak...

parsifal

9 Firma arasında imzalanan anlaşmaya göre yeni nesil DVD'ler 27 GB bilgi barındırabilecek. Bu da yaklaşık 13 saat film ediyor.
2004 gibi piyasaya çıkması düşünülen DVD'ler mavi lazer teknolojisi kullanacakmış...
Bizde 2008 gibi niyetlenmeye başlarız artık...(Fiyat açısından ;-))
Detaylı bilgi için

XGI Tech GNU/Linux'u anlamış donanım geliştirenlerden oldu.

zentoo

Core logic chipset üreticisi SIS in grafik yongası üreten firması XGI Technology bir basın açıklaması ile yeni yongalara ait GNU/Linux sürücülerinin kaynak kodlarını açtığını duyurdu.

Darısı Nvidia, ATI, Matrox ve S3 ün başına.

Bu yeni bir dönemin önünü açabilir. Hadi hayırlısı. :-]

Dünyanın en hızlı CD-RW sürücüleri

larweda

Yamaha, CEBIT öncesi dünyanın ilk 20 hızlı CD-R (yazılabilir) ve CD-RW (tekrar yazılabilir) sürücülerini duyurdu.

İTÜ Robot Olimpiyatları '08

FZ

İTÜ Robot Olimpiyatları, Kontrol ve Otomasyon Kulübü (OTOKON) tarafından düzenlenen, Türkiye’de özellikle lise ve üniversite düzeyinde robotik eğitiminin önemini ve verimini sorgulayan, dünyada olağanüstü hızda gelişme gösteren robotik alanında Türkiye’nin gücünü artırmayı hedefleyen bir organizasyonlar zinciridir. Bu amaçları doğrultusunda yapısında, tüm Türkiye’den öncelikle lise ve üniversitelerden olmak üzere öğrenci katılımlarına hitap eden yarışmalar, robotik konusunda uluslar arası arenada söz sahibi olan seçkin akademisyenlerin katıldığı seminerler-konferanslar, gerek öğrencilerin gerekse endüstri temsilcilerin çalışmalarının yer aldığı sergiler bulundurmaktadır. Ulusal nitelikte olan İTÜ Robot Olimpiyatları uzun vadede uluslar arası hale gelme amacındadır.