Donanımda yeni madde antimon-tellür

0
Soulblighter
Royal Philips Electronics araştırmacıları, mevcut belleklerin yerine geçebilecek yeni bir maddenin oluşturulduğunu açıkladı. Bu maddenin kullanıldığı teknik sayesinde DRAM ve flaş bellekler tarihe karışacak.

Philips laboratuvarlarında geliştirilen yeni madde antimon ve tellürün (tellurium) bileşiminden oluşuyor. CD’lerdeki düzeneğe benzer bir şekilde çalışan yöntemde, lazer, maddenin üzerinde bir noktaya yönlendiriliyor ve maddenin yüzeyi ışını geri yansıtıyor. Geri yansıma, lazerin değdiği yüzey noktasındaki moleküllerin dağılımına göre farklılık arzediyor. Molekül dağılımındaki farklar, bu yansımada da çeşitlilik yaratıyor. Lazer yansıması daha sonra, dijital dilde sıfır ve bire dönüştürülüyor.
DRAM'ler Tarihe Karışacak

Yeni maddenin ticarileşmesi, antimon-tellürden yapılan çiplerin, bilgisayardaki DRAM belleklerinin, flaş belleklerin, hatta sabit disklerin yerini alabileceği belirtiliyor. Bilim insanlarının önündeki en büyük engel, karmaşık ve düzensiz bitleri dijitalize etmek. Normal şartlarda evre dönüşümü için bir maddenin birkaç nanosaniye gibi kısa bir zamanda birkaç yüz derece ısıtılması gerekiyor. Evre dönüşümleri normal şartlar altında 30 nanosaniyede gerçekleşiyor. Bu işlem yüksek miktarda elektrik enerjisi gerektiriyor. Örneğin, sadece tellür 988 derecede kaynıyor.

Philips yeni geliştirilen antimon-tellür maddesinin evre dönüşümü 0.7 volt ile çözdüğünü duyurdu. Bu rakam, silikonla yapılabilenin çok altında bir performans.

30 Yıllık Araştırma

Çip üreticileri yaklaşık 30 yıldır benzer teknikler üzerinde çalışıyorlardı. Birçok araştırma merkezi Moore Kanunu’nun öngördüğü gibi çipleri hızlandırmanın peşinde; bu mücadelenin başlıca alanı da çiplerin şimdiki ana maddesi silikondan başka materyallere geçiş. Silikondan başka maddeler, hem üretimi ucuzlatacak ve enerji tüketimini düşürecek, hem de ebatların ufalmasını sağlayacak. Philips uzmanları, antimon ve tellürden oluşan yeni maddenin en erken 20 yılda ticarileşebileceğini ifade ediyor. Araştırma ile ilgili makale Nature dergisinde yayımlandı.

Kaynak: NTV

İlgili Yazılar

WI-FI nedir? yenir mi?

larweda

Son aylarda dünyada, özellikle Amerika'da iyice kızışan bir teknoloji wi-fi, wireless fidelity tanımının bir kısaltması. Wireless fidelity, kelime anlamıyla kablosuz gerçekçilik anlamına geliyor, aslıda yüksek kaliteli ses sistemlerine verilen isme (Hi-fi:high fidelity) gönderme yapılarak bu isim kullanılmış. Aslında IEEE 802.11b şeklinde anılan bir standartın daha insancıl bir karşılığı wifi, (aynı lşekilde IEEE 802.3'e de aramızda "ethernet" diyoruz :) İşte bu wi-fi, özellikle Amerika'da evlerde, parklarda, havaalanlarında kullanılmaya başlanan kablosuz ağ sistemlerinin genel bir adı oluyor. İşin keyifli yanı ise, taşınabilir wi-fi uyumlu bir cihazınızla (laptop, pda, tabletpc vs.) herhangi bir wi-fi network'ü kapsamındayken sürekli ağ'a (genelde internet'e) bağlı olmanız.

Türk gider krize, gavur gider tersine

sundance

Biz makinaları nasıl upgrade edecez diye kasalım, bir cd-writer daha alıp seri DivX imalatına mı geçsek diye cebelleşelim, bütün donanımların fiyatı olmuş iki kat, aldığımız maaş yarıya inmiş, off da off... (iki aydır işsizim, pardon kendimin patronuyum)

Ne diyordum biz bu sıkıntıları yaşayalım elin gavuru otursun `Ulaaa bunun kasası magnezyumdan, ben lise de gördüydüm magnezyum süper yanıyordu ` diyip keyif diye canım NeXT CUBE`u asetilen kaynağı ile yaksın. Yok kardeşim yok, bu gavurlardan özellikle de Amerika`lılardan adam olmaz, neyse, ne de olsa kaça kaça Hindistan ve Türkiye`de adam kalmadı, yakında istila edecez koca ABD`i de görecekler israf ne demekmiş :)

Yürüyen CD-RW/DVD-ROM

cazz

21 ekimde Sony'den yeni bir haber gelmiş :
Öyle bir discman düşünün ki 24X CD-R ve 10X CD-RW yazsın, 24X CD-ROM ve 8X DVD-ROM okusun, ve üstelik USB ve memory stick desteği de olsun.
Tabii mp3 CD'leriyle uyumlu olduğunu söylemeye gerek yok...
Ne diyeyim abartılmış biraz diye düşünmemek elde değil..
Sony MPD-AP20U CD-RW/DVD-ROM

Damlaya Damlaya Göl Olur - FlashMob

malkocoglu

Ufak bilgisayarlardan süper bilgisayar yapmak için yeni bir deneme: San Francisco Üniversitesinde FlashMob adlı bir şenliğe çoğunluğu dizüstü bilgisayar olan 660 bilgisayar katıldı. Şenlik programına göre, Linpack adlı test programı öbekte işletildi, ve 180 gigaflop'luk bir tavan bulundu. Amaç 500 gigaflop'a erişmek olduğu için, bu başarı kabul edilmedi, fakat denemelerin tekrar olması umuluyor. Programın detayı, karşılaşılan problemler için bağlantılara bakabilirsiniz.

PC World
FlashMob SSS

CHDK ile Canon Fotograf Makinanızı Hayata Döndürün

auselen

CHDK yanı Canon Hacker's Development Kit ile Canon marka fotograf makinanız için ödediğiniz paranın karşılığını daha fazla alabilirsiniz.