Dijital Resmi Belge Yönetim Sistemi: BelgeTurk

0
dilencikahin
Aranan dosyaların bulunamadığı evrak depoları ve tozlu arşivler tarihe karışıyor. Bunun yerine tıpkı arama motoru Google gibi tek tık'la yıllar öncesine ait her türlü yazılı evrak ve belgeye ulaşılabilecek bir sistem hazırlanıyor.
1 Ocak 2008 tarihinden itibaren başlatılacak projenin mimarı Teknoloji Holding. Sisteme BelgeTurk Merkezî Kayıt Kuruluşu (MKK) ismi verildi. Benzer bir sistem AB ülkelerinde 20 yıldır kullanılıyor. Sistemin AB'ye 243 milyar Euro tasarruf sağladığı belirtiliyor. Teknoloji Holding Yönetim Kurulu Başkanı Emin Hitay, MKK'nın en çok devlet kurumları ve işletmeler tarafından tercih edileceğini söylüyor.

Yeni uygulama sayesinde, fiziksel ortamda, kâğıt üzerinde yapılan, teklif, sipariş, kontrat, fatura, irsaliye/irsaliyeli fatura ve dekont gibi tüm 'resmî işlemleri', elektronik ortamda, geçerli ve güvenli şekilde 'e-belge' olarak düzenlenebilecek. Kâğıt tüketimini asgari seviyeye indirecek proje hakkında bilgi veren Emin Hitay, Avrupa ülkelerinde e-belge yönetimi ile yılda 20 milyar yaprak, 40 bin ton kâğıt tasarrufu sağlandığını, 12 ila 16 milyon ağacın kurtarıldığını ifade ediyor.

BelgeTurk ile Türkiye'de de benzer tasarruf oranlarının yakalanabileceğini kaydeden Hitay, sistem için 4 milyon Euro yatırım yaptıklarını açıkladı. Bilgi teknolojileri alanında yeni bir pazar oluşturacak BelgeTurk için 2008'de net bir ciro hedefi öngörmediklerini ifade eden Hitay, şirketin iş ortakları arasında, ERP sistem sağlayıcıları, elektronik imza servis sağlayıcıları (ESHS), bankalar, internet servis sağlayıcıları (ISP) bulunduğunu dile getiriyor. Söz konusu hizmetler, elektronik posta, web siteleri, internet bankacılığı ve cep telefonu üzerinden müşteriye sunulacak.

Kaynak: http://habertekno.com

İlgili Yazılar

OpenBSD Çekirdeği Artık SMP Destekliyor

Challenger

8 yıl boyunca ön tanımlı kurulum ile sadece 1 adet uzaktan erişim açığı çıkmış olan, dünyanın en güvenli işletim sistemlerinden birisi OpenBSD' nin bu zamana kadarki en büyük eksikliklerinden birisi SMP desteğinin olmayışı idi. OpenBSD Journal' da yer alan bu habere göre artık OpenBSD çekirdeğinde SMP destekleniyor.

Slashdot efektinden korunma yolları

larweda

Slashdot`u bilirsiniz, bilgisayar aleminde çok tartışmalar yaratan, gelişmelerden haberler veren, onbinlerce insanın takip ettiği saygı duyulan bir sitedir. Slashdot`ta duyurulan haberlerden birinde herhangi bir sitenin adının geçmesi, o sitenin çok (gerçekten çok) fazla hit almasına, ve çoğu zaman da sitenin ulaşılamaz halde zarar görmesine sebep oluyor. Buna alemde "Slashdot Effect" deniyor. Bu aslında bir sitenin duyurulması, geniş kitlelere yayılması adına çok istenebilecek bir durum. Ama site sahipleri sitelerinin göçmesinden (hatta kimi zaman bu yüzden hosting firmalarına cezalar ödemekten) hoşlanmıyorlar. İşte bu sebeple bu tarz bir duruma maruz kalan bir şahsiyet (adam Web-server olarak NT kullanmanın yanlış bir seçenek olduğunu kabul ediyor neyse ki) üşenmemiş, bir "Slashdot Effect Prevention Kit"geliştirmiş.

Yazılım Geliştirmede Kodlama Stili ve Gösterimin Önemi

maat

Bu yazımızda program yazımında kodlama stilinin öneminden bahsedeceğiz. Geliştirilen yazılımlarda bulunması gereken özelliklerden birisi de "okunabilirlik"tir. İyi bir program sadece yazan kişinin baktığında neyin, nerede nasıl yapıldığını ya da değişkenlerin türlerini anlayabildiği program değil, aksine, kullanılan dilin genel kabul görmüş yazım kurallarına uygun olarak hazırlanmış adeta bakıldığında "şiir gibi okunabilen" programdır. Yazımızın bundan sonraki bölümlerinde kullanılan çeşitli stilleri anlatarak ve örneklerle destekleyerek konumuzu daha da açacağız. Ancak konunun genişliği sebebi ile ancak anahtar noktalara değineceğiz. Anlatılanların daha geniş açıklamaları için kaynaklara bakılabilir.

Koç Üniversitesi ACM ve ACM-W Organizasyonuyla Programlama Yarışması

coskung

Koç Üniversitesi ACM ve ACM-W öğrenci birlikleri, 5-6-7 Temmuz 2012 tarihlerinde İstanbul Geneli Programlama Yarışması düzenliyor

Firebird v1.5 kararlı sürüm duyuruldu.

anonim

ANSI SQL-92 ve gelişmiş RDBMS özellikleri sunan multiplatform open source veritabanı sunucusu Firebird v1.5 duyuruldu. www.firebirdsql.org