Dijital Resmi Belge Yönetim Sistemi: BelgeTurk

0
dilencikahin
Aranan dosyaların bulunamadığı evrak depoları ve tozlu arşivler tarihe karışıyor. Bunun yerine tıpkı arama motoru Google gibi tek tık'la yıllar öncesine ait her türlü yazılı evrak ve belgeye ulaşılabilecek bir sistem hazırlanıyor.
1 Ocak 2008 tarihinden itibaren başlatılacak projenin mimarı Teknoloji Holding. Sisteme BelgeTurk Merkezî Kayıt Kuruluşu (MKK) ismi verildi. Benzer bir sistem AB ülkelerinde 20 yıldır kullanılıyor. Sistemin AB'ye 243 milyar Euro tasarruf sağladığı belirtiliyor. Teknoloji Holding Yönetim Kurulu Başkanı Emin Hitay, MKK'nın en çok devlet kurumları ve işletmeler tarafından tercih edileceğini söylüyor.

Yeni uygulama sayesinde, fiziksel ortamda, kâğıt üzerinde yapılan, teklif, sipariş, kontrat, fatura, irsaliye/irsaliyeli fatura ve dekont gibi tüm 'resmî işlemleri', elektronik ortamda, geçerli ve güvenli şekilde 'e-belge' olarak düzenlenebilecek. Kâğıt tüketimini asgari seviyeye indirecek proje hakkında bilgi veren Emin Hitay, Avrupa ülkelerinde e-belge yönetimi ile yılda 20 milyar yaprak, 40 bin ton kâğıt tasarrufu sağlandığını, 12 ila 16 milyon ağacın kurtarıldığını ifade ediyor.

BelgeTurk ile Türkiye'de de benzer tasarruf oranlarının yakalanabileceğini kaydeden Hitay, sistem için 4 milyon Euro yatırım yaptıklarını açıkladı. Bilgi teknolojileri alanında yeni bir pazar oluşturacak BelgeTurk için 2008'de net bir ciro hedefi öngörmediklerini ifade eden Hitay, şirketin iş ortakları arasında, ERP sistem sağlayıcıları, elektronik imza servis sağlayıcıları (ESHS), bankalar, internet servis sağlayıcıları (ISP) bulunduğunu dile getiriyor. Söz konusu hizmetler, elektronik posta, web siteleri, internet bankacılığı ve cep telefonu üzerinden müşteriye sunulacak.

Kaynak: http://habertekno.com

İlgili Yazılar

Lin(uxWin)dows Geliyor!

FZ

Şimdi hani anket yapılmıştı ya, masaüstünde ne tercih edersiniz şeklinde. Yani evet, Windows 2000 kullanıyorum ama yani canııım (!) Linux sistemindeki güzelim, şirin mi şirin, etkin ve de yetkin programları kullanamamak da üzüyor beni.\r \r

Ama sanırım yakında üzüntülerim bir nebze olsa giderilecek Lindows OS tarafından ;-)\r \r

Aralık ayı sonuna doğru ilk sürümü (yoksa betası mıydı?) çıkması beklenen bu işletim sistemi tamamen masaüstünü hedefliyor ve hem Windows hem de Linux ortamı için geliştirilmiş pek çok yazılımı çalıştırabileceğini iddia ediyor.\r \r

Masaüstü Benzetmesini BumpTop ile Aşın

tongucyumruk

Minority Report/Azınlık Raporu filmini izleyipte filmde Tom Cruise'un kullandığı, bilardo eldiveniyle etkileşime geçilen bilgisayarlara özenmeyen yoktur herhalde. Günlük bilgisayar kullanımızda masaüstü kavramı ile hergün karşılaşıyor olsakta aslında bu benzetmenin çok yerinde olduğu söylenemez. "Masaüstü" olarak adlandırdığımız şey genelde dosyaları ve dizinleri ile daha çok bir dosya dolabını andırır. Bu durumdan sıkılan birkaç yazılım geliştiricisi de sonunda bu konuda birşeyler yapmaya karar vermişler. İşte karşınızda: BumpTop

Ustasından Flash dersleri

Soulblighter

Flash'la uğraşan ve ya ben bunu nasıl yaparım acaba diyenler için çok güzel bir site: gotoAndLearn.com

PostgreSQL 7.4 sürümü duyuruldu

madness

PostgreSQL Global Development Group (PGDG), PostgreSQL Nesne İlişkisel Veritabanı Yönetim Sistemi'nin (ORDBMS) 7.4 sürümünü duyurdu.
Detaylı bilgi için: Basın Bülteni

Hızır Emacs: Her Nev'i Internet Yayın ve Yazı İşleri

FZ

cs-lisp üyelerinden Ahmet Usal, Emacs ile etkili JavaScript, CSS ve PHP kodlamaya yönelik deneyimlerini Emacs Web Geliştirme Ortamı Neler Sağlıyor? başlığı altında paylaşmaya başladı. Usal'ın MEWDE (My Emacs Web Development Enviroment Project) projesi de anlatılanların bir parçası olarak meraklılar tarafından kullanılmayı bekliyor.