Devler karşı karşıya: Dual Opteron vs Dual G5

0
sundance
Bu araştırmada şu anda masaüstündeki yegane 64 bitlik platform olan Opteron ve G5 bilgisayarlar çeşitli testlere tabi tutulmuşlar.

Benchmark testlerinin sentetikliği her zaman tartışılan konu olmakla birlikte hiçbir bilgilendirici yanları olmadığını iddia etmek de yanlış olur diye düşünüyorum.

Test sonuçları ilginç: Dual G5 her konumda Opteron´dan hızlı çıkmış, bir alan hariç : Photoshop 7 :)

Görüşler

0
tongucyumruk
Güzel hoş ama aklıma takılan bir nokta var. Testlerin yapıldığı işletim sistemleri. G5 için OSX, Opteron için WXP Pro kullanılmış. Şimdi, herşeyden önce bu iki işletim sistemi de tam olarak 64 bit değil (WXP hiç değil, OSX yarım yamalak 64bit) bu durumda bu işlemcilerin gücü hakkında gerçekçi bir sonuca varmamız ne kadar mümkün?

Dahası farklı işletim sistemleri, farklı çekirdekler, farklı yazılımlar demektir. Kernel'in işlemciden alacağınız performansa etkisini gözardı edemezsiniz. Bu nedenle daha eşit koşullarda test yapılamazmıydı? Mesela Gewntoo, Debian veya NetBSD gibi evrensel işletim sistemleriyle? Bildiğim kadarıyla Gentoo şu an Amd64 üzerinde çalışıyor. Debian için de test aşamasında benzer bir proje var. NetBSD ise hiç araştırmadım ama eminim çalışıyordur. Bu sistemler üzerinde de işlemciyte doğrudan doğruya abanan uygulamalar mevcut. Hatta gentoo örneğinde olduğu gibi kurulumun kendisi dahi bir benchmark sayılabilir. Bu gibi daha gerçekçi sonuçlara ulaşmamızı sağlayacak testler varken WXP ve OSX üzerinde yapılmış testler ne kadar gerçekçilik içerir dersiniz?
0
sundance
Söylediklerine tamamen katılıyorum ama ıskaladığın bir nokta var ki bence en önemlisi: bu makinaların gerçekçi kullanımı.

Söylediğin gibi bir test ortamında kimse Mac üstünde mi Photoshop daha hızlı çalışıyor yoksa PC üstünde mi ? Sorusuna yanıt veremeyecekti, halbuki bu araştırmanın sonunda bunun cevabı var. Ve gerçekçilikten bahsetmişken G5 kullananların büyük bir çoğunluğu için daha önemli bir test kriteri (photoshoptan) yoktur sanırım.

Bu sebeplerle sözkonusu test, atıyorum NetBSD üzerinde sentetik bazı döngü tabanlı programların çalışmasından daha çok bilgi vericidir bence.
0
tongucyumruk
Tabiiki eğer amaç hangi platformda photoshop'un daha hızlı çalıştığını öğrenmek ise, test bunu gerektiği gibi yerine getiriyor. Ancak amaç hangi işlemcinin daha hızlı olduğu ise bence bu durumda test pek te objektif değil.

Aslında yıllar yılı tartışılan bir konudur işlemcilerin performansının ne şekilde ölçüleceği. Tabiiki bu noktada benim önerdiğim şey sadece platformların aynı olması, mesela saydığım sistemlerin hepsinde Photoshop ile yaptıkları testlerin benzerini GIMP ile tekrarlayabilirlerdi. Yani illaki sentetik testler olmak zorunda değil.

Ama tabii tekrar etmek lazım, testte izleyeceğimiz yolu ulaşmak istediğimiz sonuca göre seçmemiz lazım, Photoshop'un hangi platformda daha hızlı olduğunu mu, yoksa hangi işlemcinin daha hızlı olduğunu mu ölçmeye çalışıyoruz.
0
sametc
evet calısıyor netbsd'de amd64 :) netbsd en fazla mimari ve donanım destekleyen bsd haber ola :) ama tabiii cook zorrr orası tartısılır ;)
0
conan
Photoshop PC tabanli yazilip MAC ustune tasinmistir, dolayisiyla pshop testinde G5'in yavas calismasi bu tasinmanin optimizasyon acisindan iyi yapilamadigini gosteriyor bence.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

AuDSL - Ses kartı üzerinden internet

butch

Evet yanlış okumadınız, AuDSL yani `Audio Digital Subscriber Line´ teknolojisi pahalı yeni nesil leased line modemler yerine piyasada çok ucuza satılan software modemler kullanılarak ses kartı aracılığıyla sisteme bağlanmanızı sağlıyor. İlk denemeler sonucunda bir kaç kilometrelik iki telli bir kabloyla 96 kilobit/saniye hıza ulaşılmış. Ayrıntılar burada.

Lego Mindstorms NXT

tongucyumruk

Sizin de her yılbaşında size ne hediye alacağını bilemeyen "non-geek" arkadaşlarınız var mı? Eğer varsa, onlara şimdiden iyi haberi iletebilirsiniz. Bilgisayar dünyasındaki pek çok iyi şey (Linux, Dijkstra, Tanenbaum vs...) gibi bu haber de kuzey ülkelerinden. Danimarka'lı Lego firması 1998'den beri bilgisayar düşkünlerinin hayallerini süsleyen oyuncağı Lego Mindstorms'un yeni versiyonunu duyurdu.

Dijital Kamera, MP, Objektif

parsifal

Dijital görünteleme zımbırtısı, yazıcı, veya tarayıcı almaya kalktığımızda ilk olmazsa olmazlar arasında MP (megapixel) değeri gelir. Peki bu kadar önemli bir şey mi bu MP? Lens kalitesi, büyüklüğü önemli değil mi? Cep telefonuna kadar giren görünteleme cihazları hergün MP oranları artarak aramıza katılıyor.

NEC dünyanın en hızlı bilgisayarını yaptı!

FZ

Meşhur Japon bilgisayar firması NEC, Earth Simulator adlı yazılımı 36.500 Gigaflop (flop : floating operations per second) hızında çalıştıran dünyanın en hızlı bilgisayarını geliştirdi.

Bu yarıştaki en önemli oyuncu IBM'in şimdiye dek geliştirdiği en hızlı makina (ASCI projesi bağlamında) 12.000 Gigaflop hızda çalışabiliyor.

Dünyanın en hızlı CD-RW sürücüleri

larweda

Yamaha, CEBIT öncesi dünyanın ilk 20 hızlı CD-R (yazılabilir) ve CD-RW (tekrar yazılabilir) sürücülerini duyurdu.