Devler karşı karşıya: Dual Opteron vs Dual G5

0
sundance
Bu araştırmada şu anda masaüstündeki yegane 64 bitlik platform olan Opteron ve G5 bilgisayarlar çeşitli testlere tabi tutulmuşlar.

Benchmark testlerinin sentetikliği her zaman tartışılan konu olmakla birlikte hiçbir bilgilendirici yanları olmadığını iddia etmek de yanlış olur diye düşünüyorum.

Test sonuçları ilginç: Dual G5 her konumda Opteron´dan hızlı çıkmış, bir alan hariç : Photoshop 7 :)

Görüşler

0
tongucyumruk
Güzel hoş ama aklıma takılan bir nokta var. Testlerin yapıldığı işletim sistemleri. G5 için OSX, Opteron için WXP Pro kullanılmış. Şimdi, herşeyden önce bu iki işletim sistemi de tam olarak 64 bit değil (WXP hiç değil, OSX yarım yamalak 64bit) bu durumda bu işlemcilerin gücü hakkında gerçekçi bir sonuca varmamız ne kadar mümkün?

Dahası farklı işletim sistemleri, farklı çekirdekler, farklı yazılımlar demektir. Kernel'in işlemciden alacağınız performansa etkisini gözardı edemezsiniz. Bu nedenle daha eşit koşullarda test yapılamazmıydı? Mesela Gewntoo, Debian veya NetBSD gibi evrensel işletim sistemleriyle? Bildiğim kadarıyla Gentoo şu an Amd64 üzerinde çalışıyor. Debian için de test aşamasında benzer bir proje var. NetBSD ise hiç araştırmadım ama eminim çalışıyordur. Bu sistemler üzerinde de işlemciyte doğrudan doğruya abanan uygulamalar mevcut. Hatta gentoo örneğinde olduğu gibi kurulumun kendisi dahi bir benchmark sayılabilir. Bu gibi daha gerçekçi sonuçlara ulaşmamızı sağlayacak testler varken WXP ve OSX üzerinde yapılmış testler ne kadar gerçekçilik içerir dersiniz?
0
sundance
Söylediklerine tamamen katılıyorum ama ıskaladığın bir nokta var ki bence en önemlisi: bu makinaların gerçekçi kullanımı.

Söylediğin gibi bir test ortamında kimse Mac üstünde mi Photoshop daha hızlı çalışıyor yoksa PC üstünde mi ? Sorusuna yanıt veremeyecekti, halbuki bu araştırmanın sonunda bunun cevabı var. Ve gerçekçilikten bahsetmişken G5 kullananların büyük bir çoğunluğu için daha önemli bir test kriteri (photoshoptan) yoktur sanırım.

Bu sebeplerle sözkonusu test, atıyorum NetBSD üzerinde sentetik bazı döngü tabanlı programların çalışmasından daha çok bilgi vericidir bence.
0
tongucyumruk
Tabiiki eğer amaç hangi platformda photoshop'un daha hızlı çalıştığını öğrenmek ise, test bunu gerektiği gibi yerine getiriyor. Ancak amaç hangi işlemcinin daha hızlı olduğu ise bence bu durumda test pek te objektif değil.

Aslında yıllar yılı tartışılan bir konudur işlemcilerin performansının ne şekilde ölçüleceği. Tabiiki bu noktada benim önerdiğim şey sadece platformların aynı olması, mesela saydığım sistemlerin hepsinde Photoshop ile yaptıkları testlerin benzerini GIMP ile tekrarlayabilirlerdi. Yani illaki sentetik testler olmak zorunda değil.

Ama tabii tekrar etmek lazım, testte izleyeceğimiz yolu ulaşmak istediğimiz sonuca göre seçmemiz lazım, Photoshop'un hangi platformda daha hızlı olduğunu mu, yoksa hangi işlemcinin daha hızlı olduğunu mu ölçmeye çalışıyoruz.
0
sametc
evet calısıyor netbsd'de amd64 :) netbsd en fazla mimari ve donanım destekleyen bsd haber ola :) ama tabiii cook zorrr orası tartısılır ;)
0
conan
Photoshop PC tabanli yazilip MAC ustune tasinmistir, dolayisiyla pshop testinde G5'in yavas calismasi bu tasinmanin optimizasyon acisindan iyi yapilamadigini gosteriyor bence.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

İşlemci pazarında sıcak rekabet

larweda

Geçen hafta Intel'in ardından AMD de silikon mikroişlemci fiyatlarını düşürdüğünü açıkladı. Geçen haftasonu Intel P4, PIII, Celeron ve düşük voltajlı işlemcilerinin fiyatlarını ortalama %23 oranında düşürmüştü, iki gün sonra da AMD, Athlon ve Duron serisi işlemcilerini ortalama %31 oranında düşürdü. Keşke kriz devalüasyon vs. olmasaydı, o zaman belki sevinebilirdik.

İlk USB Tabanlı GNU/Linux Veri Toplama Cihazı

anonim

USB ve linux'un artılarını bünyesinde birleştiren bu veri toplama cihazı, USB kullanan ilk veri toplama cihazı özelliğini taşıyor. Stirling Üniversitesi, INCITE grubu tarafından geliştirilen bu cihaz, USB'nin avantajlarını kullanarak kullanıcıları için birçok kolaylık sunuyor. Detaylar için http://www.linux-usb-daq.com/

Amiga One - Geliyor mu ?

sundance

OS News haberine göre yeni Amiga yakında çıkıyor.

\r\r \r\r Özelliklere bakarsak:

\r\r -AmigaOne ATX motherboards 600 MHz G3 PowerPC CPU
\r -10/100 ethernet
\r -USB
\r -AGP (2xSpeed), AC97 Soundchip, MC97 modem
\r -UDMA100 IDE controller
\r -600 Euro fiyat (Amigacıların saçları beyazlamadan çıkartsalar iyi olur demekten başka bir şey gelmiyor elimizden :)

Mac mi PC mi ?

anonim

Diyelim ki 128 mb ram, PIII 800, 20 gb hdd vb. bir PC'yi monitörü ile birlikte 1500 $'a satın alıyorsunuz. Ama 6 ay sonra almış olduğunuz bu PC, monitör hariç en fazla 700-800 $ ediyor. Çünkü P4 veya başka bir teknoloji çıkıyor. Üstelik MS Windows, durup dururken gereksiz yere göçebiliyor veya mavi ekran canavarı karşınıza çıkıyor.

İlk Pocket PC Süperbilgisayarı (!)

FZ

Spb Software House dünyada bir ilki gerçekleştirdi ve 12 Pocket PC bilgisayarı birbirine bağlayarak bir PDA "kümesi" (cluster) kurdu. Söz konusu PDA bilgi işlem kümesinin performansı bir masaüstü P-II bilgisayar ile kıyaslandı.

Söz konusu deney dağıtık bilgi işlemle uğraşan uzmanların da dikkatini çekti ve pek çok yoruma yol açtı.

Not: Bu fantastik deneyden beni haberdar eden değerli FM editörü ve PDA, Bluetooth, vs. sevdalısı butch´a teşekkürler.