Devler karşı karşıya: Dual Opteron vs Dual G5

0
sundance
Bu araştırmada şu anda masaüstündeki yegane 64 bitlik platform olan Opteron ve G5 bilgisayarlar çeşitli testlere tabi tutulmuşlar.

Benchmark testlerinin sentetikliği her zaman tartışılan konu olmakla birlikte hiçbir bilgilendirici yanları olmadığını iddia etmek de yanlış olur diye düşünüyorum.

Test sonuçları ilginç: Dual G5 her konumda Opteron´dan hızlı çıkmış, bir alan hariç : Photoshop 7 :)

Görüşler

0
tongucyumruk
Güzel hoş ama aklıma takılan bir nokta var. Testlerin yapıldığı işletim sistemleri. G5 için OSX, Opteron için WXP Pro kullanılmış. Şimdi, herşeyden önce bu iki işletim sistemi de tam olarak 64 bit değil (WXP hiç değil, OSX yarım yamalak 64bit) bu durumda bu işlemcilerin gücü hakkında gerçekçi bir sonuca varmamız ne kadar mümkün?

Dahası farklı işletim sistemleri, farklı çekirdekler, farklı yazılımlar demektir. Kernel'in işlemciden alacağınız performansa etkisini gözardı edemezsiniz. Bu nedenle daha eşit koşullarda test yapılamazmıydı? Mesela Gewntoo, Debian veya NetBSD gibi evrensel işletim sistemleriyle? Bildiğim kadarıyla Gentoo şu an Amd64 üzerinde çalışıyor. Debian için de test aşamasında benzer bir proje var. NetBSD ise hiç araştırmadım ama eminim çalışıyordur. Bu sistemler üzerinde de işlemciyte doğrudan doğruya abanan uygulamalar mevcut. Hatta gentoo örneğinde olduğu gibi kurulumun kendisi dahi bir benchmark sayılabilir. Bu gibi daha gerçekçi sonuçlara ulaşmamızı sağlayacak testler varken WXP ve OSX üzerinde yapılmış testler ne kadar gerçekçilik içerir dersiniz?
0
sundance
Söylediklerine tamamen katılıyorum ama ıskaladığın bir nokta var ki bence en önemlisi: bu makinaların gerçekçi kullanımı.

Söylediğin gibi bir test ortamında kimse Mac üstünde mi Photoshop daha hızlı çalışıyor yoksa PC üstünde mi ? Sorusuna yanıt veremeyecekti, halbuki bu araştırmanın sonunda bunun cevabı var. Ve gerçekçilikten bahsetmişken G5 kullananların büyük bir çoğunluğu için daha önemli bir test kriteri (photoshoptan) yoktur sanırım.

Bu sebeplerle sözkonusu test, atıyorum NetBSD üzerinde sentetik bazı döngü tabanlı programların çalışmasından daha çok bilgi vericidir bence.
0
tongucyumruk
Tabiiki eğer amaç hangi platformda photoshop'un daha hızlı çalıştığını öğrenmek ise, test bunu gerektiği gibi yerine getiriyor. Ancak amaç hangi işlemcinin daha hızlı olduğu ise bence bu durumda test pek te objektif değil.

Aslında yıllar yılı tartışılan bir konudur işlemcilerin performansının ne şekilde ölçüleceği. Tabiiki bu noktada benim önerdiğim şey sadece platformların aynı olması, mesela saydığım sistemlerin hepsinde Photoshop ile yaptıkları testlerin benzerini GIMP ile tekrarlayabilirlerdi. Yani illaki sentetik testler olmak zorunda değil.

Ama tabii tekrar etmek lazım, testte izleyeceğimiz yolu ulaşmak istediğimiz sonuca göre seçmemiz lazım, Photoshop'un hangi platformda daha hızlı olduğunu mu, yoksa hangi işlemcinin daha hızlı olduğunu mu ölçmeye çalışıyoruz.
0
sametc
evet calısıyor netbsd'de amd64 :) netbsd en fazla mimari ve donanım destekleyen bsd haber ola :) ama tabiii cook zorrr orası tartısılır ;)
0
conan
Photoshop PC tabanli yazilip MAC ustune tasinmistir, dolayisiyla pshop testinde G5'in yavas calismasi bu tasinmanin optimizasyon acisindan iyi yapilamadigini gosteriyor bence.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Çin Malı Süper-Bilgisayar

Challenger

Süper-bilgisayar dünyasında ABD’nin hakimiyetini Çin malı bir makine delecek. Çin yapımı Dawning 4000A’in dünyanın en güçlü süper-bilgisayarları listesine yüksek bir sıradan girmesi bekleniyor. Makinede 2 bin’den fazla AMD Opteron işlemci bulunuyor. Uzmanlar, Dawning 4000A’in en güçlü 15 bilgisayar arasına girmesine kesin gözüyle bakıyorlar. Çin yapımı Dawning 4000A’in daha önce saniyede 10 trilyon (10 teraflop) işlem sınırını aşacağı açıklanmıştı. Dünyada halen 10 teraflop sınırını aşan üç süper-bilgisayar bulunuyor.

Kaynak: NTVMSNBC

Bilim Adamlarına Özel Bilgisayar Bağlantısı

malkocoglu

Amerikalı, Rus ve Çinli bilim adamlarını birbirlerine bağlayacak süper hızlı yeni bir bilgisayar şebekesinin gelecek ay devreye gireceği bildirildi. Kısa adı "Little GLORIAD" olan bilgisayar şebekesinin Chicago'dan başlayacağı, Amsterdam, Moskova, Sibirya, Pekin ve Hong Kong üzerinden tekrar Chicago'ya bağlanacağı ifade edildi.
Kaynak: www.hurriyetim.com.tr

Ben bilgisayarımı kurcalamıyorum !!! diyorsanız

redogre

Bu yazıya bir göz atın.

Bir süredir "Artık bilgisayarımı açıp kurcalamaktan sıkıldım, efendi efendi oturup işimi yapacağım" diyordum taa ki o güne kadar....

Efendim, benim ekran kartım yandı, bende bir süre eski bir kartla idare ettikten sonra bilgisayar ürünü satan arkadaşlarımdan yeni bir ekran kartı aldım, geçici olarak kullandığım kartı da onlara iade edip hevesle eve döndüm.

Donanım önerileri: Haziran sayısı

e2e

Son dönemlerde en çok sorulan sorular arasında "GNU/Linux'a geçmek istiyorum fakat donanım problemi yaşar mıyım?", ya da "Yeni bir makine almak istiyorum, ne tür bir donanım tercih etmeliyim" vb. sorular yer alıyor.

Linux.com'da yeralan bu makalede özellikle 2.6 kernel için donanım önerileri yer alıyor. Bilgisayarını yenilemek, ya da GNU/Linux'a geçmek isteyenlerin gözatmasında fayda var.

Damlaya Damlaya Göl Olur - FlashMob

malkocoglu

Ufak bilgisayarlardan süper bilgisayar yapmak için yeni bir deneme: San Francisco Üniversitesinde FlashMob adlı bir şenliğe çoğunluğu dizüstü bilgisayar olan 660 bilgisayar katıldı. Şenlik programına göre, Linpack adlı test programı öbekte işletildi, ve 180 gigaflop'luk bir tavan bulundu. Amaç 500 gigaflop'a erişmek olduğu için, bu başarı kabul edilmedi, fakat denemelerin tekrar olması umuluyor. Programın detayı, karşılaşılan problemler için bağlantılara bakabilirsiniz.

PC World
FlashMob SSS