Devler karşı karşıya: Dual Opteron vs Dual G5

0
sundance
Bu araştırmada şu anda masaüstündeki yegane 64 bitlik platform olan Opteron ve G5 bilgisayarlar çeşitli testlere tabi tutulmuşlar.

Benchmark testlerinin sentetikliği her zaman tartışılan konu olmakla birlikte hiçbir bilgilendirici yanları olmadığını iddia etmek de yanlış olur diye düşünüyorum.

Test sonuçları ilginç: Dual G5 her konumda Opteron´dan hızlı çıkmış, bir alan hariç : Photoshop 7 :)

Görüşler

0
tongucyumruk
Güzel hoş ama aklıma takılan bir nokta var. Testlerin yapıldığı işletim sistemleri. G5 için OSX, Opteron için WXP Pro kullanılmış. Şimdi, herşeyden önce bu iki işletim sistemi de tam olarak 64 bit değil (WXP hiç değil, OSX yarım yamalak 64bit) bu durumda bu işlemcilerin gücü hakkında gerçekçi bir sonuca varmamız ne kadar mümkün?

Dahası farklı işletim sistemleri, farklı çekirdekler, farklı yazılımlar demektir. Kernel'in işlemciden alacağınız performansa etkisini gözardı edemezsiniz. Bu nedenle daha eşit koşullarda test yapılamazmıydı? Mesela Gewntoo, Debian veya NetBSD gibi evrensel işletim sistemleriyle? Bildiğim kadarıyla Gentoo şu an Amd64 üzerinde çalışıyor. Debian için de test aşamasında benzer bir proje var. NetBSD ise hiç araştırmadım ama eminim çalışıyordur. Bu sistemler üzerinde de işlemciyte doğrudan doğruya abanan uygulamalar mevcut. Hatta gentoo örneğinde olduğu gibi kurulumun kendisi dahi bir benchmark sayılabilir. Bu gibi daha gerçekçi sonuçlara ulaşmamızı sağlayacak testler varken WXP ve OSX üzerinde yapılmış testler ne kadar gerçekçilik içerir dersiniz?
0
sundance
Söylediklerine tamamen katılıyorum ama ıskaladığın bir nokta var ki bence en önemlisi: bu makinaların gerçekçi kullanımı.

Söylediğin gibi bir test ortamında kimse Mac üstünde mi Photoshop daha hızlı çalışıyor yoksa PC üstünde mi ? Sorusuna yanıt veremeyecekti, halbuki bu araştırmanın sonunda bunun cevabı var. Ve gerçekçilikten bahsetmişken G5 kullananların büyük bir çoğunluğu için daha önemli bir test kriteri (photoshoptan) yoktur sanırım.

Bu sebeplerle sözkonusu test, atıyorum NetBSD üzerinde sentetik bazı döngü tabanlı programların çalışmasından daha çok bilgi vericidir bence.
0
tongucyumruk
Tabiiki eğer amaç hangi platformda photoshop'un daha hızlı çalıştığını öğrenmek ise, test bunu gerektiği gibi yerine getiriyor. Ancak amaç hangi işlemcinin daha hızlı olduğu ise bence bu durumda test pek te objektif değil.

Aslında yıllar yılı tartışılan bir konudur işlemcilerin performansının ne şekilde ölçüleceği. Tabiiki bu noktada benim önerdiğim şey sadece platformların aynı olması, mesela saydığım sistemlerin hepsinde Photoshop ile yaptıkları testlerin benzerini GIMP ile tekrarlayabilirlerdi. Yani illaki sentetik testler olmak zorunda değil.

Ama tabii tekrar etmek lazım, testte izleyeceğimiz yolu ulaşmak istediğimiz sonuca göre seçmemiz lazım, Photoshop'un hangi platformda daha hızlı olduğunu mu, yoksa hangi işlemcinin daha hızlı olduğunu mu ölçmeye çalışıyoruz.
0
sametc
evet calısıyor netbsd'de amd64 :) netbsd en fazla mimari ve donanım destekleyen bsd haber ola :) ama tabiii cook zorrr orası tartısılır ;)
0
conan
Photoshop PC tabanli yazilip MAC ustune tasinmistir, dolayisiyla pshop testinde G5'in yavas calismasi bu tasinmanin optimizasyon acisindan iyi yapilamadigini gosteriyor bence.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Yükte Hafif, Depolamada Büyük

parsifal

Sabit disk kapasitelerinin başını alıp gittiği bugünlerde 2.5''lik sabit disklerde büyüklerini aratmayacak boyutlara gelmeye başladı. İlk ürün Western Digital'den harici 320 GB SATA. Ürün WDC'nin Passport ailesinde de yerini aldı.

Diğer ürün ise Hitachi Travelstar. Ürünler Şubat ayında piyasaya çıkacak. Bu modellerde ise 400 ve 500 GB kapasiteli ürünler var.

Stiquito (Dünyanın En Ucuz Robotu)

FZ

Yıllar önce Kadıköy'deki bir elektronik dükkanından hevesle aldığım ama nedense sonra uğraşmadığım çok acayip bir robot kiti vardı. Hazır robot haberleri gelmeye başlamışken bunu da tanıtayım dedim.

Stiquito isimli bu şirin alet bir hexapod yani altı bacaklı böcek gibi bir şey. Söz konusu bacaklar nitinol denilen çok özel bir malzemeden yapılma. İletken olan bu tel üzerinden akım geçip ısınınca diğer iletkenlerin aksine uzamak yerine kısalıyor ve akım durup da soğuyunca da eski boyuna dönüyor yani uzuyor.

Her çocuğa bir dizüstü

cbc

Daha önce bahsettiğimiz laptop sonunda hazır. Prototipini görüp incelemiş birinin hazırladığı bu yazıdan cihaz üzerinde Red Hat çalışacağını, Squeak ve Logo barındıracağını öğrenebilirsiniz.

Ayrıca bu cihazı satın almak mümkün olmayacak, sadece öğrencilere dağıtılmak şartı ile piyasaya verilecek.

Kaynak: /.

Seksi Bilgisayar Kasaları (yakıyor ;-)

FZ

Şimdiye dek eminim pek çok ilginç bilgisayar kasası görmüşsünüzdür. Etrafınızdaki dükkanlarda ya da Apple'ın, IBM'in tasarladığı bazı modellerde falan.

Ancak bir de şu modellere bakmanızda fayda var, şimdiye dek gördüğüm en seksi, en yakıcı bilgisayar kasaları sanki desktop themes fiziksel dünyaya girmiş gibi ;-)

Türkiye'de de bu tip fantastik tasarımları üretip ciddi ciddi satan bir yer biliyor musunuz?

Hacker: Canı sıkılan bilgisayarcı

sundance

Sanırım 1990-91`de, Commodore Dergisi`nin bize tahsis ettiği Dungeon adını verdiğimiz bir bodrum katında, Melih bana en son yaptığı Commodore 64 hackini gösteriyordu. C-64`ün sadece siyah beyaz olan 320x200`lük ekran modunda, 120x200`lük bir alan içinde 16 renk gösterebilen bir ekran moduydu bu.

O zamandan beri düşünürüm, bir insanı hacker olmaya nasıl başlar...(burada hacker, sıkça kullanıldığının tersine, sistem kıran, cracker anlamında değil, sistemleri kurcalayan, tembellik yapabilmenin yollarını bulabilmek için geceli gündüzlü çalışan bilgisayar hastası anlamında kullanılmaktadır :)