Devler karşı karşıya: Dual Opteron vs Dual G5

0
sundance
Bu araştırmada şu anda masaüstündeki yegane 64 bitlik platform olan Opteron ve G5 bilgisayarlar çeşitli testlere tabi tutulmuşlar.

Benchmark testlerinin sentetikliği her zaman tartışılan konu olmakla birlikte hiçbir bilgilendirici yanları olmadığını iddia etmek de yanlış olur diye düşünüyorum.

Test sonuçları ilginç: Dual G5 her konumda Opteron´dan hızlı çıkmış, bir alan hariç : Photoshop 7 :)

Görüşler

0
tongucyumruk
Güzel hoş ama aklıma takılan bir nokta var. Testlerin yapıldığı işletim sistemleri. G5 için OSX, Opteron için WXP Pro kullanılmış. Şimdi, herşeyden önce bu iki işletim sistemi de tam olarak 64 bit değil (WXP hiç değil, OSX yarım yamalak 64bit) bu durumda bu işlemcilerin gücü hakkında gerçekçi bir sonuca varmamız ne kadar mümkün?

Dahası farklı işletim sistemleri, farklı çekirdekler, farklı yazılımlar demektir. Kernel'in işlemciden alacağınız performansa etkisini gözardı edemezsiniz. Bu nedenle daha eşit koşullarda test yapılamazmıydı? Mesela Gewntoo, Debian veya NetBSD gibi evrensel işletim sistemleriyle? Bildiğim kadarıyla Gentoo şu an Amd64 üzerinde çalışıyor. Debian için de test aşamasında benzer bir proje var. NetBSD ise hiç araştırmadım ama eminim çalışıyordur. Bu sistemler üzerinde de işlemciyte doğrudan doğruya abanan uygulamalar mevcut. Hatta gentoo örneğinde olduğu gibi kurulumun kendisi dahi bir benchmark sayılabilir. Bu gibi daha gerçekçi sonuçlara ulaşmamızı sağlayacak testler varken WXP ve OSX üzerinde yapılmış testler ne kadar gerçekçilik içerir dersiniz?
0
sundance
Söylediklerine tamamen katılıyorum ama ıskaladığın bir nokta var ki bence en önemlisi: bu makinaların gerçekçi kullanımı.

Söylediğin gibi bir test ortamında kimse Mac üstünde mi Photoshop daha hızlı çalışıyor yoksa PC üstünde mi ? Sorusuna yanıt veremeyecekti, halbuki bu araştırmanın sonunda bunun cevabı var. Ve gerçekçilikten bahsetmişken G5 kullananların büyük bir çoğunluğu için daha önemli bir test kriteri (photoshoptan) yoktur sanırım.

Bu sebeplerle sözkonusu test, atıyorum NetBSD üzerinde sentetik bazı döngü tabanlı programların çalışmasından daha çok bilgi vericidir bence.
0
tongucyumruk
Tabiiki eğer amaç hangi platformda photoshop'un daha hızlı çalıştığını öğrenmek ise, test bunu gerektiği gibi yerine getiriyor. Ancak amaç hangi işlemcinin daha hızlı olduğu ise bence bu durumda test pek te objektif değil.

Aslında yıllar yılı tartışılan bir konudur işlemcilerin performansının ne şekilde ölçüleceği. Tabiiki bu noktada benim önerdiğim şey sadece platformların aynı olması, mesela saydığım sistemlerin hepsinde Photoshop ile yaptıkları testlerin benzerini GIMP ile tekrarlayabilirlerdi. Yani illaki sentetik testler olmak zorunda değil.

Ama tabii tekrar etmek lazım, testte izleyeceğimiz yolu ulaşmak istediğimiz sonuca göre seçmemiz lazım, Photoshop'un hangi platformda daha hızlı olduğunu mu, yoksa hangi işlemcinin daha hızlı olduğunu mu ölçmeye çalışıyoruz.
0
sametc
evet calısıyor netbsd'de amd64 :) netbsd en fazla mimari ve donanım destekleyen bsd haber ola :) ama tabiii cook zorrr orası tartısılır ;)
0
conan
Photoshop PC tabanli yazilip MAC ustune tasinmistir, dolayisiyla pshop testinde G5'in yavas calismasi bu tasinmanin optimizasyon acisindan iyi yapilamadigini gosteriyor bence.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Linux Duracell CPU Kullanım Monitörü

anonim

Son zamanlarda karşılaştığım en ilginç donanım hacklerinden biri: Linux Duracell CPU Load Monitor. Hepimiz, Duracell pillerin üzerindeki, pil durumunu kontrol etmemezi sağlayan sarı barı biliyoruzdur herhalde. (Bu arada, onun da nasıl çalıştığını merak ediyorsanız, bu adresten gerekli bilgileri alabilirsiniz.) Hani iki beyaz noktaya bastırdığımızda, pilin doluluğuna göre renk veren bar. İşte, bu hacki gerçekleyen kardeşimiz, bu yapıyı kullanarak Linux üzerinden CPU kullanımını göstermeyi başarmış. Sistemi çalışır halde gösteren bir video için buraya tıklayabilirsiniz.

Dijital Kamera, MP, Objektif

parsifal

Dijital görünteleme zımbırtısı, yazıcı, veya tarayıcı almaya kalktığımızda ilk olmazsa olmazlar arasında MP (megapixel) değeri gelir. Peki bu kadar önemli bir şey mi bu MP? Lens kalitesi, büyüklüğü önemli değil mi? Cep telefonuna kadar giren görünteleme cihazları hergün MP oranları artarak aramıza katılıyor.

Enerji İsrafı, Google ve Dünya'nın Geri Kalanı...

darkhunter

ecoIron isimli blog'un sahibi, green computing'ci Mark Ontkush'un oldukça ilginç bir teorisi var: Google'ın arkaplan rengi siyah olsaydı, yılda 3000 Megawatt-Saat tasarruf edilecekti!

Çin Malı Süper-Bilgisayar

Challenger

Süper-bilgisayar dünyasında ABD’nin hakimiyetini Çin malı bir makine delecek. Çin yapımı Dawning 4000A’in dünyanın en güçlü süper-bilgisayarları listesine yüksek bir sıradan girmesi bekleniyor. Makinede 2 bin’den fazla AMD Opteron işlemci bulunuyor. Uzmanlar, Dawning 4000A’in en güçlü 15 bilgisayar arasına girmesine kesin gözüyle bakıyorlar. Çin yapımı Dawning 4000A’in daha önce saniyede 10 trilyon (10 teraflop) işlem sınırını aşacağı açıklanmıştı. Dünyada halen 10 teraflop sınırını aşan üç süper-bilgisayar bulunuyor.

Kaynak: NTVMSNBC

Google Search Appliance

FZ

Gene Google, gene güzel bir fikir. Adamlar Internet'i aradığınız hızda ve kalitede neden şirket ağınızdaki tüm HTML, Office, PDF, Postscript belgelerini ve daha bir sürü ıvır zıvırı arayamayasınız ki demişler ve şöyle hafif ancak marifetli bir alet yapmışlar adını da Google Search Appliance koymuşlar.

Intel tabanlı, Linux temelli bu şirin aleti fişe takıyor, networke bağlıyorsunuz ve sonra da bu alet 10 GB'a kadar olan veriyi (150.000 doküman!) arka planda sizi rahatsız etmeden indekslerken şirketinizdeki elemanlar da güzel güzel arama tarama yapabiliyorlar.