Code Red Paniği

0
conan
Son zamanlarda özellikle Amerika`da, 1 Agustos`ta (yani yarın) Code Red`in azacağı ve herkesin bundan çok kötü etkileneceği gibi izlenimler yaratılıyor. Dolayısıyla bazı Amerika tabanlı haber kaynaklarımız (!) da bu panik dalgasından etkilenmişe benziyor. Gelelim code red isimli worm`un neler yaptığına. İnceleyelim ki panik gerçekten gerekli mi anlayalım.
Herşeyden önce ilk bahsedilmesi gereken şey code red`in nasıl bulaştığı. Virus ilk bulaşmasında IIS`in (*) Microsoft Indexing Service ile ilişkisinde bulunan bir buffer overflow hatasından yararlanıp kendisini de beraberinde bulaştığı sunucuya getiriyor. Sonrasında başka bilgisayarlara bulaşmak için sunucuda 100 tane process açıyor. Ve her process random olarak bir IP seçiyor ve bulaşma işlemini bu IP uzerinde deniyor.

Virüsün aslında bir tarih tabanlı işleyişi var. Virüs ayın 1-19`u arasında yukarıda saydığım bulaşma işlemini uyguluyor. Ve ayın 20-27`si arası virüslü bütün bilgisayarlar whitehouse.gov adresine saldırıyorlar. (Saldırı buyuk boyutta ping paketleri yollama şeklinde) Son Çin-Amerika gerilmelerinden sonra Çinliler tarafından yazılan virüs`ün başka bir yere saldırmasi düşünülemezdi zaten :) Neyse, 28`inden ayın sonuna kadar virus tatil yapiyor (Şubat ayı yüzünden hehe) Sonra ay başında herşey baştan başlıyor.

Şimdi gelelim paniğe: Bu virüsün yayılması yaklaşık 18 Temmuz gibi farkedildi. Ve o günden bu güne büyük çapta (Medya çapında) hiç bir uyarı olmazken neden bir anda cnn.com'un manşeti olacak kadar bir "patlama" oluyor? Medya devleri haberleri geç mi alıyorlar? Yoksa Çin`e karşı bir toplumsal "bilinç" mi uyandırmaya çalışılıyor?! :) Yeni bir medya öcüsü mü yaratılıyor acaba? Neyse bunlar Amerikan toplumunun sorunları :)

Panik "yapması" gereken bir grup varsa o da ne yazik ki sistem yoneticileri, web sunucularından sorumlu kişiler ve son aylarda bu kadar çok güvenlik açığı yüzünden "şöhreti" lekelenmeye(!) başlayan Micro$oft.

Son söz: Benim tavsiyem IIS sunucularını hala yamamamış olan varsa bu adresten acilen yamalarını uygulamaları. Ayrıca sunucu olarak Microsoft dışında bir işletim sistemi kullaniyorsanız da (Kutlarım!), virusun saldırdığı yerde IIS olup olmadığını kontrol etmemesinden dolayı web trafiğinizde özellikle ayın 1-19`u arası büyük bir artış olacağından da haberdar olmalısınız. Özellikle loglarınızda "NNNNNNNNNNNN" satırını arattırırsanız bulaşma denemelerinin sayısından haberdar olabilirsiniz.

Kazasız, belasız, virüssüz günler dilemiyorum (Yoksa aç kalırım) :)

*IIS:
Microsoft Windows NT 4.0 Internet Information Services 4.0
Microsoft Windows 2000 Internet Information Services 5.0
Microsoft Windows XP beta Internet Information Services 6.0 beta

Görüşler

0
sundance
Sen merak etme, dünyadaki bütün virüs tehditleri bitse de güvenlikçi adama her zaman iş bulunur ;)

Birara senle ciddi iş konuşalım, Türkiye'ye uğramayı! düşünüyor musun yakın zamanlarda ?
0
conan
email pls :)
0
FZ
Security isn''t a product, it is a process.

Dün Cryptonomicon romanının Ek bölümündeki Solitaire şifreleme algoritmasını şöyle bir baktıktan sonra sonra Counterpane sitesini inceledim.

Ardından CrytoGram Newsletter dergisine abone oldum. Sonra aklımdan bazı düşünceler geçmeye başladı:

Güvenlik kavramı. Firewall''lar, virüs koruma yazılımları, şifreler vs. Pek çok ürün var ama şöyle düşünüyorum: Yazının başında belirtildiği gibi güvenlik dediğimiz olgu tek bir ürünle, aletle bağlantılı bir şey değil, daha çok bir süreç. Yani uygulanması gereken prosesler, uyulması gereken kurallar, protokoller. Günümüz bilgi işlem yapılarının hem donanım-yazılım ve hem de insanlar bakımından ne kadar heterojen olduğu düşünülürse sanırım bu SÜRECİN önemi daha da iyi ortaya çıkacaktır. sundance arkadaşım bu konuda ne düşünüyor bilmiyorum ama ben işin çok boyutlu, çok aşamalı ve kompleks yapıda bir süreç olduğunu düşünüyorum yani networke saldırı tespiti, virüs koruması, pasif network dinleme, verilerin gizlenmesi, şifrelenmesi, anahtar yönetimi, başkasının eline geçmesi istenmeye eski verilerin güvenli bir şekilde silinmesi(!), güvenli e-posta iletişimi gibi neredeyse hepsi ayrı birer uzmanlık alanı olan konular mevcut. Türkiye''deki kullanıcılar ve daha da önemlisi şirketler bunun ne kadar farkındadırlar bilemiyorum ama gerçekten de önemli bir konu. Lafı daha fazla uzatmıyorum ve kişisel yönelimim doğrultusunda güvenlik konusu ile şifreleme bağlamında ilgilendiğimi belirtip olası projelerde yer alma düşüncesinin beni heyecanlandırdığını bildiriyorum olası şahsiyetlere. Saygılar.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

PDF Virüsü Görüldü

anonim

Adobe`nin popüler dosya formatı PDF için ilk defa virüs tesbit edildi. Bu virus PDF dosyalari içine gömülü olarak taşınıyor ve yayılıyor. Aslında bir VBS virüsü olan PDFWorm, kendisini bir PDF dosyasının içine gömerek Outlook`un adres defterinden kendisini yayıyor. Virüsün amacı yüksek düzeyde yayılmak değil, sadece olayın yapılabilirliğini kanıtlamak. Bu sebepten, mail'le gelen PDF dosyası Acrobat Reader'le açıldığında aktive olmuyor, sadece Acrobat'la açıldığında aktive oluyor.
Detaylı bilgi için:http://www.coderz.net/zulu/outlook.pdfworm.txt

Windows Durmuyor

anonim

Windows´ta güvenlik açığı başlıklı haberlerden sıkıldınız mı bilmiyorum ama Windows da durmuyor ki. Yine kritik bir güvenlik açığı üstelik ie kullanmıyor olmanızda sizi kurtaramıyor. Microsoft Windows 98, Microsoft Windows 98 Second Edition, Microsoft Windows Me, Microsoft Windows NT 4.0, Microsoft Windows NT 4.0 Terminal Server Edition, Microsoft Windows 2000 işletim sistemlerinde etkili bu açık sayesinde crackerımızın web sitesini ziyaret ederseniz oluşan açık yüzünden cracker o an kayıtlı olan kullanıcının yetkilerine sahip oluyor. Admin yetkileride buna dahil. Ayrıntılı bilgi ve yama için: Bu adrese

Paranoyaklar için Linux: Tinfoil Hat

sundance

Bilgisayarınızda herhangibir şifre girerken rahatsız mı oluyorsunuz ? Bir başkasının bilgisayarına oturduğunuz zaman ilk onbeş dakika herhangibir keylogger var mı diye aramakla mı geçiyor ? PGP kullanmadığınız her e-mailin bir gün size soruşturma diye döneceğinden mi korkuyorsunuz ?

İşte sizin gibi normal vatandaşlar için bir Linux dağıtım Tinfoil Hat
Herhangibir keylogger kullanılmaması, PGP integrasyonu, şifrelerin ekrandan seçerek girilmesinden tutun da anti-tempest ekran renkleri ile herhangibir dijital kamera ile ekranın fotoğrafının bile çekilememesini sağlayan bir dağıtım... FZ, söz senin ;)

DDoS Saldırıları ve Korunma Yolları Eğitimi

anonim

DDOS saldırıları Internet dünyasının en eski ve en etkili saldırılarıdır. DDOS saldırılarına karşı kesin bir reçete olamayacağı için bu tip saldırılarlar karşı karşıya kalmadan konu hakkındadetaylı bilgi sahibi olmak en büyük silahtır.

Konu hakkında bilgi sahibi olmadan alınacak DDOS koruma ürünleri ayrı bir DOS’a (servis kesintisi) sebep olabilmektedir.

NetSec Topluluğu Ankara Buluşması - 7 Kasım 2010

anonim

7 Kasım’da Labris Teknoloji sponsorluğunda, Ankara EMO’nun ev sahipliğinde Ankara’lı NetSec üyeleriyle bir buluşma toplantısı düzenliyoruz. Vakti olan ve bu güvenlik dünyasının insanları nasıl şeylermiş diye merak eden tüm herkes davetlidir.