İlgili Yazılar

Linux Kernel 2.6: Nasıl buraya gelindi ?

sundance

On yılı aşkın yolculuğunda 2.6 kernel ile önemli bir aşamaya gelen Linux, ticari Unixlerden ileri olan ve şirketlerin önemli ihtiyaçlarına cevap veren özellikleriyle (64Gb Ram adresleme, terabytelarca dosya alanı vs.) ölçeklenme problemini de geride bırakmışa benziyor.

Taş gibi sağlam 2.2, yepyeni özellikleri ile 2.4 derken sunucu piyasasına olduğu kadar masaüstüne yönelik yenilikleri de bünyesinde barındıran 2.6 kernel nasıl geliştirilmiş, öncekilerden farklı ne gibi araçlar ve yöntemler uygulanmış konusunda IBM DeveloperWorks yine muhteşem bir makale hazırlamış.

Linux yerçekiminden kurtulunca...

conan

/.'da bugün dolaşırken ilginç bir habere rastgeldim. BBC'nin verdiği habere göre, RedHat NASA'nın bir görevinde uzaya gitmeye hazırlanıyormuş. IP bir tabanlı iletişim deneyi için kullanılacak olan işletim sistemi 233 MHz CPU, 128 MB RAM ve 144 MB sabit disk ile donatılmış bir bilgisayarda.

Ama işin daha ilginç olan kısmı ise bu habere onaylayanın verdiği yorumdu. Debian 1997'de çoktan uzaya gitmiş bile! :)

Cisco da ''Masaüstünde Linux'' dedi

sundance

Slashdot'da yer alan habere göre Cisco IT halihazırda şirket bünyesindeki 2000'den fazla masaüstü bilgisayarı Linux'a geçirmiş, önümüzdeki dönemlerde de başta laptoplar olmak üzere büyük ölçüde Linux'a geçmeyi planlıyorlarmış.

Bu geçişte temel sebebin, lisans maliyetleri değil destek maliyetleri olduğu belirtilmiş ve bir Windows admini ortalama 40 Windows PC'e destek verebilirken, bir Linux admininin 200 ila 400 arası Linux PC'e destek verebildiği belirtilmiş.

Linux'un toplam sahip olma maliyeti daha pahalı, çünkü Linux adminleri daha çok para istiyor, diyenlere duyrulur.

E-Lapis Dergisinin Debian Özel Sayısı Çıktı

anonim

E-Lapis dergisinin Debian özel sayısını tamamladık. Alper Orus arkadaşımızın içeriğini hazırladığı bu özel sayımızı umarım zevkle okursunuz. 15 Güne kadar dergimizin 3. sayısını ve Firefox elkitabı isimli tekrar bir özel sayıyı dergimizin internet sitesinden (İndir bölümünden) ücretsiz olarak indirebilirsiniz:

Mandrake'den İsim Değişikliği

berkin

Mandrake Linux, Conectiva ile birleşiminden sonra karşımıza yine önemli bir gelişmeyle çıkıyor. Mandrake, ismini MANDRIVA olarak değiştiriyor.