Byzantine OS: Belki de işletim sistemlerinin geleceği

0
tongucyumruk
Bundan yaklaşık bir yıl kadar önce sundance'e bir fikrimden bahsetmiştim... Bir işletim sistemi. Daha doğrusu bir gui. Tamamen Web browser tabanına dayanan tüm işlemlerin browser içinden yapıldığı bir sistem.

Birileri icq'yu dinlemeye almış olacakki bugün mozdev.org'da gezinirken iPilot diye bir linke denk geldim. Önce PDA ile Mozilla arasında bir bağlantı olabileceği aklıma geldi. Ama sayfa açılınca dumurdan dumura koştum diyebilirim.
Bir yıl önce aklımda canlanan fikir karşımda duruyordu. Bazı coder amcalar linux kernelini almış, bunun üzerine mozilla tabanlı bir gui geliştirmişler, sanırım kendi dosya sistemlerini yazmışlar (en azından benim daha önce adını hiç duymadığım bir dosya sistemi) ve ByzantineOS adlı 25 M büyüklüğünde CD'den çalışan bir dağıtım üretmişlerdi.

Hayallerinin gerçeğe döndüğünü gören her insan gibi hemen indirmeye koyuldum. Her ne kadar henüz konsol dışında çalıştırmayı başaramadıysam da bu konuda dağıtımı suçlamak için çok erken. Eğer 25-30MB indirebbilecek bir bağlantınız varsa indirin ve bence GUI'lerin gelecek neslinin ilk örneklerinden birini deneyin derim.

Not: Bu olayın tamda "Bir Programlama Platformu Olarak Mozilla" başlıklı bir yazı hazırlamayı planladığım sırada gerçekleşmesi de iyice gaz oldu bana. Hadi bakalım

Görüşler

0
anonim
byzantine-20021007.iso.gz versiyonunu indirdim, sahiden çalışıyor :)
network ayarlarını yapınca nettesiniz; mozilla Türkçe web sayfalarını düzgün gösteriyor.
klavye tabii ki US keyboard;
mozilla'nın home tuşuna basınca ilk ekran geri geliyor, ve terminal/hesap makinesi/saat/ DVD player(bir tek onu çalıştırmayı beceremedim).
https bile çalışıyor.
Biri Türkçe klavye tanımını hallederse İstanbulOS olabilir...
gerek 800*600, gerek 1024*768 Hires sorunsuz çalıştı.
Bir tek kapatma sorunu var; shutdown komutu yok, alt+ctrl+del ve power off düğmesi çalışmıyor :(
ancak reset tuşu ile çıkabildim...
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Gaim 2 Yolda

cbc

Sık kullandığım yazılımlardan biri olan Gaim'in 2.0 versiyonu bir süredir CVS üzerinden erişilebilir durumda. Beta sürümünü beklemeden denemek, izlenimlerimi ve ilk gözüme çarpan yeteneklerini paylaşmak, çok fazla teknik detaya kaçmadan nasıl deneyebileceğinizden bahsetmek istiyorum.

Linux ve Özgür Yazılım Sloganları Aranıyor!

dfisek

Linux Kullanıcıları Derneği'nin yeni dönemdeki etkinliklerinde kullanmak için yeni görseller yaptırılması planlanıyor. Daha çok ve çeşitli görseller ile derneğin katıldığı etkinliklerde özgür yazılımın adını ve felsefesini daha fazla duyurabilmemiz mümkün olacak.

Görsel malzemelerin önemli bir parçası da slogan. Sloganların kısa ve öz olması, Türkçe olması, dağıtım bağımsız olması, herhangi bir firma ya da ürünü kötülememesi gerekiyor.

Sizlerden onu gören insanların ilgisini çekebilecek, özgür yazılıma ilişkin sloganlar istiyoruz. Önerilerinizi Tuxweet'teki başlığın altına yazabilirsiniz.

Linux Zamanlayıcı Konusunda Açıklayıcı Makale

raistlinthewiz

Uzun zamandır gelişmektirilmekte olan kernel 2.5 ile ilgili sık sık haberlere rastlıyoruz: Yeni O(1) zamanlayıcı (scheduler), NUMA hafıza desteği vs.

İşte linux gazette'de çıkan bir makalede bu konular oldukça sade ve anlaşılır bir şekilde açıklanmış:

http://www.linuxgazette.com/issue89/vinayak2.html

Mandrake´den Gizemli açıklama!

ghanthar

Mandrake Linux un yaratıcısı Gael Duval tarafından Mdk Kulüpe bir mesaj atıldı.
"Mandrake Linux seçim özgürlüğü olduğu için
Mandrake Linux insanları güçlendirmek olduğu için
İnsanların hareket etme kapasitesi olduğu için
İnsanların yeni ürünlerle neler yaptığını izlemeyi sevdiğimiz için
Onu yıl sonuna doğru bir tatil hediyesi olarak yayımlayacağız"
Mdk Club'ta herkes bu aralar bunun ne olabileceğini konuşuyor. Hareketten bahsedildiği için herkesin ilk aklına gelen laptop veya cep bilgisayarı için özel bir sürüm. Bir ay daha beklememiz gerekecek sanırım ne olduğunu anlamak için.
Kaynak:LinuxMerkezi

İnsan köpeği ısırırsa haberdir!

dino68

Microsoft Rusya GNU/Linux ve OpenOffice.org sayesinde kurtuldu

Microsoft Rusya'nın Shared Source Initiative sunumu, sunumda kullanılacak Windows makinesinin problemleri nedeniyle neredeyse felakete dönüşüyordu. Çözüm sunumu yapan kişinin notebook'undaki Alt Linux (Rusya'ya özgü bir dağıtım) ve OpenOffice 1.1.2 kullanılarak sağlandı. Kısacası, Microsoft Rusya sunumunu açık kaynak kodlu yazılımlar sayesinde gerçekleştirebildi.