Byzantine OS: Belki de işletim sistemlerinin geleceği

0
tongucyumruk
Bundan yaklaşık bir yıl kadar önce sundance'e bir fikrimden bahsetmiştim... Bir işletim sistemi. Daha doğrusu bir gui. Tamamen Web browser tabanına dayanan tüm işlemlerin browser içinden yapıldığı bir sistem.

Birileri icq'yu dinlemeye almış olacakki bugün mozdev.org'da gezinirken iPilot diye bir linke denk geldim. Önce PDA ile Mozilla arasında bir bağlantı olabileceği aklıma geldi. Ama sayfa açılınca dumurdan dumura koştum diyebilirim.
Bir yıl önce aklımda canlanan fikir karşımda duruyordu. Bazı coder amcalar linux kernelini almış, bunun üzerine mozilla tabanlı bir gui geliştirmişler, sanırım kendi dosya sistemlerini yazmışlar (en azından benim daha önce adını hiç duymadığım bir dosya sistemi) ve ByzantineOS adlı 25 M büyüklüğünde CD'den çalışan bir dağıtım üretmişlerdi.

Hayallerinin gerçeğe döndüğünü gören her insan gibi hemen indirmeye koyuldum. Her ne kadar henüz konsol dışında çalıştırmayı başaramadıysam da bu konuda dağıtımı suçlamak için çok erken. Eğer 25-30MB indirebbilecek bir bağlantınız varsa indirin ve bence GUI'lerin gelecek neslinin ilk örneklerinden birini deneyin derim.

Not: Bu olayın tamda "Bir Programlama Platformu Olarak Mozilla" başlıklı bir yazı hazırlamayı planladığım sırada gerçekleşmesi de iyice gaz oldu bana. Hadi bakalım

Görüşler

0
anonim
byzantine-20021007.iso.gz versiyonunu indirdim, sahiden çalışıyor :)
network ayarlarını yapınca nettesiniz; mozilla Türkçe web sayfalarını düzgün gösteriyor.
klavye tabii ki US keyboard;
mozilla'nın home tuşuna basınca ilk ekran geri geliyor, ve terminal/hesap makinesi/saat/ DVD player(bir tek onu çalıştırmayı beceremedim).
https bile çalışıyor.
Biri Türkçe klavye tanımını hallederse İstanbulOS olabilir...
gerek 800*600, gerek 1024*768 Hires sorunsuz çalıştı.
Bir tek kapatma sorunu var; shutdown komutu yok, alt+ctrl+del ve power off düğmesi çalışmıyor :(
ancak reset tuşu ile çıkabildim...
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Desktop GNU/Linux Mümkün!

mrtksn

Sıradan bir Desktop PC kullanıcısının hiç bir GNU/Linux dağıtımını kullanamayacağını düşünüyordum, ama bu önyargım kırıldı.

Oda arkadaşımın PC'sinin sabit diski 2 ay kadar önce soru çıkarmaya başladı,bazen tepki vermez oldu ve windowsu boot edemez hale geldi; Bunun üzerine günü kurtarmak için arkadaşıma Knoppix 4.0 Live CD yi önerdim, ilk başta dalga geçti...

Linuz balığı. Linux´cular bu tam size göre...

BatoR

Şöyle düşünün : Arabanız var, sakin sakin yol alıyorsunuz, yoldan geçenler arabanıza bakıyor; hayranlık, şaşkınlık... Dahası mı?
www.thinkgeek.com :O)

Dizüstü bilgisayarınızda Linux!

larweda

Georgia, Amerika`daki Emperorlinux şirketi, bütün ayarlamaları yapılmış, donanım sürücüleri yüklenmiş, ve sorunsuz olarak linux yüklenmiş dizüstü bilgisayarlar pazarlıyor. IBM, Sony Toshiba ve Dell marka Laptop`lar ve Notebook`lar için istenilen dağıtımdan linux yükleyip, USB`sini, PCMCIA ethernet kartını ve modemini, ekran kartını(1600*1200 X gösterecek şekilde), ses kartını vs. ayarlayıp, hazır yüklenmiş halde satıyorlar. Sonra da 1 sene teknik destek hizmeti sağlıyorlar.

Penguen Aranıyor!

dfisek

Linux Kullanıcıları Derneği'nin, çalışmalarında görev alacak birçok penguene ihtiyacı var. Biri neden siz olmayasınız?

Topluluğa sempati duymanın yanı sıra, birebir çalışmalarda yer almak, «çorbada benim de tuzum var» demek istemez misiniz?

Görev alabileceğiniz birçok çalışma sizleri bekliyor.
[Ayrıntılı Bilgi]

Kernel ikiye mi ayrılıyor?

BBK

Arkadaşlar Techworld de okudum bir habere göre; 2.7 sürümünden itibaren kernelin iki versiyonlu olması gündemde.. Kernel ikiye ayrılabilir..
Bu konudaki Slashdot haberi burada.

Acaba Linux, Win~ ailesinin yıllar önceden yaptığı Desktop / Server ayrımına yeni mi gidiyor? Yoksa yanlış bir tutum mu?