Byzantine OS: Belki de işletim sistemlerinin geleceği

0
tongucyumruk
Bundan yaklaşık bir yıl kadar önce sundance'e bir fikrimden bahsetmiştim... Bir işletim sistemi. Daha doğrusu bir gui. Tamamen Web browser tabanına dayanan tüm işlemlerin browser içinden yapıldığı bir sistem.

Birileri icq'yu dinlemeye almış olacakki bugün mozdev.org'da gezinirken iPilot diye bir linke denk geldim. Önce PDA ile Mozilla arasında bir bağlantı olabileceği aklıma geldi. Ama sayfa açılınca dumurdan dumura koştum diyebilirim.
Bir yıl önce aklımda canlanan fikir karşımda duruyordu. Bazı coder amcalar linux kernelini almış, bunun üzerine mozilla tabanlı bir gui geliştirmişler, sanırım kendi dosya sistemlerini yazmışlar (en azından benim daha önce adını hiç duymadığım bir dosya sistemi) ve ByzantineOS adlı 25 M büyüklüğünde CD'den çalışan bir dağıtım üretmişlerdi.

Hayallerinin gerçeğe döndüğünü gören her insan gibi hemen indirmeye koyuldum. Her ne kadar henüz konsol dışında çalıştırmayı başaramadıysam da bu konuda dağıtımı suçlamak için çok erken. Eğer 25-30MB indirebbilecek bir bağlantınız varsa indirin ve bence GUI'lerin gelecek neslinin ilk örneklerinden birini deneyin derim.

Not: Bu olayın tamda "Bir Programlama Platformu Olarak Mozilla" başlıklı bir yazı hazırlamayı planladığım sırada gerçekleşmesi de iyice gaz oldu bana. Hadi bakalım

Görüşler

0
anonim
byzantine-20021007.iso.gz versiyonunu indirdim, sahiden çalışıyor :)
network ayarlarını yapınca nettesiniz; mozilla Türkçe web sayfalarını düzgün gösteriyor.
klavye tabii ki US keyboard;
mozilla'nın home tuşuna basınca ilk ekran geri geliyor, ve terminal/hesap makinesi/saat/ DVD player(bir tek onu çalıştırmayı beceremedim).
https bile çalışıyor.
Biri Türkçe klavye tanımını hallederse İstanbulOS olabilir...
gerek 800*600, gerek 1024*768 Hires sorunsuz çalıştı.
Bir tek kapatma sorunu var; shutdown komutu yok, alt+ctrl+del ve power off düğmesi çalışmıyor :(
ancak reset tuşu ile çıkabildim...
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

GNOME 2.6 beta1

roktas

GNU/Linux masaüstü cephesinde gelişmeler devam ediyor. Kısa bir süre önce yapılan KDE 3.2 duyurusundan sonra şimdi de GNOME 2.6 beta1 duyuruldu. Bu yeni sürümde benim bilgim dahilindeki en göze çarpıcı yenilik GtkFileChooser widget değişiklikleri. (2.6`yı kuran arkadaşların görsel deneyimlerini bekliyorum.)

Grafik Tabanlı Gentoo Installer

ndemir

GNU/Linux dağıtımları arasında, gerek kurulumu gerek paket yönetim sistemiyle Gentoo diğerlerine göre çok farklı bir yerde duruyor. Gentoo Live CDyi alıp, boot edip ardından konsolda komutlar yazarak Gentoo kurmak yakın zamanda yok olacak (gibi) çünkü grafik tabanlı Gentoo Installer geliyor. Ekran görüntüleri de burada.

İzmir´de Linux Around The World Konferansı

o_ozardic

Linux International Başkanı Jon "maddog" Hall, 10 Ocak 2003 Saat:13.00'da İzmir Ekonomi Üniversitesi'nde "Linux Around The World" konulu bir konferans verecek.

Yer: İzmir Ekonomi Üniversitesi. Balçova Kampüsü Konferans Salonu

Konferansla ilgili bilgiye buradan ulasabilirsiniz

Busy Box - Minimalist Linux meraklılarına

sundance

Hep merak etmişimdir madem Windows`a alternatif, neden Linux`da devamlı şişiyor diye. Glibc, KDE filan derken dev gibi bir sistem karşımıza çıkıyor. Herşey bir yana temel *nix komutları için bile mblarca yer ve Lib5, Lib6 kullanmamız gerekiyor.

Benzer bir kaygı ile BusyBox ekibi, hemen hemen bütün temel Linux komutlarını tek bir dosyada toplamışlar, hem de UPX`lendikten sonra sadece 130K`a inen bir tek dosyada.

Hangi komutlar mı var bu 130K`nın içinde ? ...

Türkçe ile *NIX'i Barıştırmak

misafir

Diyelim ki, yazıcıdan türkçe bir metin çıkartmanız gerekiyor. Ama yeni kurulmuş bir BSD konsolundasınız; ya da KDE çalışıtırıyorsunuz ama türkçe klavyeniz yok. Ne yapabilirsiniz? Bu yazıda sadece geleneksel *nix araçları kullanarak neler yapabileceğinizi anlatmaya çalışacağım.