Byzantine OS: Belki de işletim sistemlerinin geleceği

0
tongucyumruk
Bundan yaklaşık bir yıl kadar önce sundance'e bir fikrimden bahsetmiştim... Bir işletim sistemi. Daha doğrusu bir gui. Tamamen Web browser tabanına dayanan tüm işlemlerin browser içinden yapıldığı bir sistem.

Birileri icq'yu dinlemeye almış olacakki bugün mozdev.org'da gezinirken iPilot diye bir linke denk geldim. Önce PDA ile Mozilla arasında bir bağlantı olabileceği aklıma geldi. Ama sayfa açılınca dumurdan dumura koştum diyebilirim.
Bir yıl önce aklımda canlanan fikir karşımda duruyordu. Bazı coder amcalar linux kernelini almış, bunun üzerine mozilla tabanlı bir gui geliştirmişler, sanırım kendi dosya sistemlerini yazmışlar (en azından benim daha önce adını hiç duymadığım bir dosya sistemi) ve ByzantineOS adlı 25 M büyüklüğünde CD'den çalışan bir dağıtım üretmişlerdi.

Hayallerinin gerçeğe döndüğünü gören her insan gibi hemen indirmeye koyuldum. Her ne kadar henüz konsol dışında çalıştırmayı başaramadıysam da bu konuda dağıtımı suçlamak için çok erken. Eğer 25-30MB indirebbilecek bir bağlantınız varsa indirin ve bence GUI'lerin gelecek neslinin ilk örneklerinden birini deneyin derim.

Not: Bu olayın tamda "Bir Programlama Platformu Olarak Mozilla" başlıklı bir yazı hazırlamayı planladığım sırada gerçekleşmesi de iyice gaz oldu bana. Hadi bakalım

Görüşler

0
anonim
byzantine-20021007.iso.gz versiyonunu indirdim, sahiden çalışıyor :)
network ayarlarını yapınca nettesiniz; mozilla Türkçe web sayfalarını düzgün gösteriyor.
klavye tabii ki US keyboard;
mozilla'nın home tuşuna basınca ilk ekran geri geliyor, ve terminal/hesap makinesi/saat/ DVD player(bir tek onu çalıştırmayı beceremedim).
https bile çalışıyor.
Biri Türkçe klavye tanımını hallederse İstanbulOS olabilir...
gerek 800*600, gerek 1024*768 Hires sorunsuz çalıştı.
Bir tek kapatma sorunu var; shutdown komutu yok, alt+ctrl+del ve power off düğmesi çalışmıyor :(
ancak reset tuşu ile çıkabildim...
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

RedHat 7.2 çıktı

conan

RedHat 7.2 piyasaya çıkmış bulunmakta. (Hatta ilk patch'i bile çıktı hehe) Sürümün kod adı: ENIGMA ;) Hadi bakalım downloadlara kuvvet.

Yeni versiyonda daha çok görsel gelişimlere ağırlık vermiş görünüyor. ayrıca Linux kernel 2.4'ün güzellikleri de Redhat 7.2'ye dahil edilmiş.
(Editörün notu: bu son cümleyi yazı onaylarken ben eklemiştim, yazı anasayfada çok kısa görünmesin diye Redhat sitesine göz atıp ufak bişeyler eklemek gerekmişti. Dikkatsizlik yaparak yanlış bir bilgi eklemişim, Doğrusu: Linux 2.4 Kernel'i Redhat 7.0'dan beri Redhat dağıtımı içindeydi.)

- Redhat 7.2 - RedHat yansıları

Yeni Neler Çıkmış

ebola

Eğer sizde benim gibi acaba kurcalamadığım hangi linux dağıtımı var. Bilmemnenin yeni surumunde şu paketin sürümü nedir diye düşünenlerden bunları takip etmekten yorulanlardansanız size bir haberim var: www.distrowatch.com Bügüne kadar hiç duymadığınız dağıtımlardan haberdar olabilir bunlar hakkındaki incelemeler okur ve karşılaştırmalarda bulunabilirsiniz..
size ilginç dağıtımlar konusunda bir kaç tiyo..
Haydar Linux,
Gentoo Linux,
ve Lesbian Linux.

Linux`la kalın, mutlu kalın...

Skolelinux 1.0 Duyuruldu

anonim

MEB'in OkuLinux projesini duyduğumuz şu günlerde, Debian tarafından da desteklenen SkoleLinux 1.0 sürümüne ulaştı. Debian tabanlı dağıtım, 2002'de Norveç Özgür Yazılım Ödülünü de alan dağıtım, hükümet tarafından da destekleniyor.
Kaynak: Slashdot

Bir Mandrake Linux 9.2 incelemesi

ckaptan

Mandrake Linux 9.2 LG skandalı yaşasa da oldukça başarılı bir dağıtım... 1 aydır rc2 kullandıktan sonra bugün PowerPack 9.2 kullanmaya başladım nihayet ve aralarındaki en önemli farklardan birinin de hız olduğunu farkettim...
Masaüstü için ideal bir dağıtım olan Mandrake son kullanıcı ile temel sunucu hizmetleri sunacak olan bir profile hitap edebiliyor, web server olarak ADVX -apache'nin hızlandırılmış ve geliştirilmiş bir sürümü- kullanılmış; bir kaç küçük çaplı php ve mysql'de 50-100 kayıtlı bir veritabanı çalıştıran php sayfası çekildiğinde aradaki fark görülebilir sanırım.

Kolları sıvadık - 2: VectorLinux Kuralım

butch

Eveet, Vector Linux kuruyoruz`un yeni bölümüne hoş geldiniz.

Sizlerden aldığımız tepkiler bizleri oldukça sevindirdi. Ne yönde nasıl bir çalışma yapmamız gerektiği, bunun nasıl bir ilgi ve destek göreceği konusunda küçük de olsa kararsızlıklarımız vardı, verdiğiniz tepkilerle bunu çözmemiz konusunda oldukça yardımcı oldunuz.

Gelelim yaklaşık iki haftadır beklediğiniz kuruluma.