Bu XML de neyin nesi ?

0
darkness
Kısa bir zaman öncesine kadar herhangi bir Veritabanı uygulamasından WEB üzerine bilgi aktarabilmek için ASP (Active Server Pages), OCX, DHTML gibi yöntemleri kullanıyorduk. Bu yöntemlerin her birinin birbirine göre avantaj ve dezavantajları vardı. ASP uygulamalarının geliştirilmesi kolay olmasına rağmen çok büyük kapasiteli sorgulamalarda pek de verimli çalışmadığı biliniyor.
ASP den daha da kolay geliştirilen OCX uygulamaları ise yüksek performans sağlamasının yanında kullanıcı tarafına yüklenmesi gereken ocx uzantılı dosyalara ihtiyaç duyması her zaman bir sorun olmakta ve genelde internet yerine intranet ortamlarında local çözümler olarak kullanılmaktaydı (bkz. Intranet ve OCX teknolojileri).

DHTML ise başta her şeye çözüm gibi lanse edilse de Microsoft Visual Studio 6.0‘ın ilk sürümlerinde artık DHTML standardını desteklemeyeceğini açıkladı. Buna rağmen Adobe firması meşhur Acrobat Reader'ı için bu teknolojiyi halen kullanıyor ama Adobe'un elindeki uygulamayı bilgisayarlara kurulumla dağıtmak gibi bir avantajı var, ve bu kullanış bizim gibi WEB üzerinde uygulama geliştirecek insanlar için ileriye dönük olarak bir gelecek vaat etmemekte.

Tam bu kısır döngünün içinde yönümüzü bulmaya çalışırken XML (Extensible Markup Language) ortaya çıktı ve alışıla gelmiş uygulama teknolojilerinden oldukça farklı bir yapısı olduğunu bizlere göstererek bir ümit ışığı oldu. MS SQL sunucu 2000 kurulumuyla standart olarak gelen XML desteği ile kullanımı oldukça kolay ve güçlü gözüküyor.

Peki nasıl yaparız?

SQL sunucu üzerinde bir `virtual server` (sanal sunucu) oluşturduktan sonra SQL sunucunun `Query Analyzer`ından yapabildiğimiz SELECT sorgularını aynen browserlarımız üzerinden de almamız mümkün olmakta. Fakat öncelikle XML’ın sorgularının nasıl sonuçlar verdiğini görmek için SQL server Query Analyzer üzerinde bir kaç deneme yapmakta fayda var. Fakat deneme yapacağınız tablo veya tabloların kayıt sayıları kabarıksa Tools/options menusunden maximum karakter setini 1000 gibi bir değer girmek durumundasınız. (Bu sayade sorgulama sonuçlarını tam olarak alma şansınız olacaktır) Query anayzer üzerindeyken yaptığımız herhangi bir sorgunun sonuna FOR XML RAW anahtarını girdiğimizde alışılagelmiş sonucun dışında bir sonuçla karşılarız. Evet hayırlı olsun ilk XML sorgunuz. Eğer sorgunuzu yapmadan önce tools menusunden query zamanlarını da göstermesini isterseniz normal sorgunuz ile XML sorgunuz arasındaki %40 lara varan bir fark olduğunu göreceksiniz yani XML daha hızlı çalışmakta. Sorguları internet tarayıcı üzerinden alabilmek içinse SQL sunucu üzerinde bir sanal sunucu oluşturmanız gerekir. Sanal Sunucu yarattıktan sonra tarayıcınızı açarak ve aşağıdaki biçimdeistediğiniz sorgulamayı girebilirsiniz.

http://localhost/htdata?sql=SELECT * FROM Personel WHERE ID=1 FOR XML AUTO

Bu sorguyu gönderdiğimizde tarayıcı hata verecektir çünkü boşluk karakterini anlayamayacaktır. Bu nedenle boşluk olan yerlere “+” girmemiz gerekecek ve biçimi biraz değiştirmeniz gerekecektir (* yerine fieldların hepsini yazmak gibi). Sonuç:

http://localhost/htData?SQL=SELECT+ID,+First_Name,+Last_Name+FROM+ Employee+FOR+XML+AUTO&Root=Employees

SQL standardının en bilindik komutu olan SELECT ile Veritabanları içerisindeki tablolardan ve görünüşlerden sorgulama yapabiliyoruz. SQL sunucunun bize ham olarak sunduğu bu datayı bilindik geliştirme yöntemleri ile kullanıcıların rahat olarak görebileceği ve anlayabileceği biçimlere sokabiliriz. İlk bakışta hiç anlaşılır olmayan XML sorgu sonuçlarının da aslında aynı mantık ile kullanıcıların anlayacağı biçimlere sokabiliriz. XML olarak alınan verinin ayrıştırılması oldukça zor gözükmekte fakat bu işlem insan gözü ve algılaması için zor olarak düşünülebilir. Yazılacak şablonlar ile ayrıştırma işleminin zorluğu tamamen bilgisayarlara bırakılabilir. Ee, zaten yapmaya çalıştığımız da hamal işleri işlemimizin engin gücüne bırakmak değil mi?

Görüşler

0
anonim
konuyla alakasi yok da sizin tepedeki banner saga kaymis gibi.1024'luk ekran kullaniyorum, iletisim kismi da calismiyordu.
kolay gele sizlere
0
anonim
o zaman ekranını düzelt hadi sanada kolay gele
0
SHiBuMi

XML`i ASP`nin ya da Relational DB`lerin yerine gececek bir teknoloji olarak görmek yanlis olur. Sonuc olarak RDBMS`ler verilerin SQL cercevesi icinde optimum düzeyde kullanimi icin hazirlanan yazilimlar. XML ise verileri optimum düzeyde saklayip optimum performans elde etmekten cok, bu verileri platformlar arasi bir düzen icersinde mümkün olan en esnek yapida ama en ufak hataya, standarttan sapmaya olanak vermeden saklamaya ve sunmaya dayali bir olay.

XML ile bütün bir müsteri veritabaninizi saklayamazsiniz ornegin bu büyük bir performans kaybi olur ama XML sayesinde daha dogrusu bir XML uygulamasi olan WML sayesinde bu bilgilerinize cep telefonunuz üzerinden yine RDBMS`nizin icinde yer alacak bicimde ulasabilirsiniz.

MSSQL`in XML`e maglup olmasina gelince, ona MSSQL`in ayibi diyelim ;o)

Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Windows Media Player 8 de Spyware Çıktı

polat

The Associated Press`in haberine göre Microsoft Windows XP ile beraber gelen Windows Media Player 8 kullanıcının büyük firmaların işine yarayacak bilgilerini bir listeye kaydediyor.

Microsoft, Windows media player`ın sadece download edilmiş DVD ve CD bilgilerini kaydettiğini , bununda kullanıcı için herhangi bir güvenlik sorunu teşkil etmeyeceğini açıkladı.Ayrıca Microsoft bu bilgileri satmayacaklarınıda ekledi.

Halbuki AP`nin bulduğu bu log dosyasında DVD ve CD infoları dışında büyük firmaların işine yarayacak birçok bilgi bulunyor.

İlgili haber. /Kaynak:www.inethaber.com

Microsoft, Windows Kaynak Kodunu Türk Silahlı Kuvvetleri´ne Açtı

anonim

Kısa bir süre önce Microsoft'un Windows kaynak kodunu bazı devletlere açacağını belirtmesinin ardından 15'i NATO üyesi olmak üzere 23 devlete kaynak kodu açıldı. Microsoft, her ülkede seçtiği bir devlet kurumu ile çalışmalarını yürütüyor. Türkiye'de bu işbirliği için Türk Silahlı Kuvvetleri seçildi.

Windows kaynak kodunun yanı sıra Amerikan Hükümeti'nin mülkü sayılan şifreleme algoritmaları da Türk Silahlı Kuvvetleri'ne açıldı. Bulunduğumuz bölgede bu ayrıcalık sadece Türkiye ve İsrail'e verildi.

Kaynak: BTNet Aslı Evren

Microsoft ve C++ İle C# Dillerinin Geleceği

FZ

Geçen Perşembe günü duyurulan Tablet PC ürünü için New York'a giden Bill Gates Washington eyaletine döndü ve C++ ile C# dillerinin geleceğine dair bir brifingi yazılım geliştiricilere, bilgisayar bilimcilere ve öğrencilere sundu.

ACM (Association for Computing Machinery) kurumunun 17. yıllık Nesneye Yönelik Programlama, Sistemler, Diller ve Uygulamalar (OOPSLA) konferansında söz alan Gates Microsoft Visual C# .NET ve Visual C++ .NET ilgili gelecek vizyonunu koydu ve yazılım geliştirme ekiplerinin ürün ürün problemlerini hızlı şekilde tespit etmelerini sağlayacak olan bir yazılım test etme sistemini tanıttı.

Microsoft ve Yeni İşletim Sistemi: Singularity

coderlord

Microsoft, Singularity isimli "microkernel" mimarisine sahip yeni bir işletim sistemi üzerinde çalışıyor. Sıfırdan yazılan işletim sistemi MS Windows işletim sistemi ailesinden tamamen bağımsız.

USENIX'in Temmuz ayındaki konferansında sunumlar yapan Microsoft ekibi güvenlik üzerinde çok fazla çalışmış gibi görünüyor. Kodun hızından çok güvenilirliği üzerinde durulmuş. Yeni işletim sisteminde "process"ler dinamik kod üretemeyecek veya yükleyemeyecekler.

Bir Windows-2000 Pro deneyimi

cayfer

Paylaşmadan edemedim...

Açıkçası NT serisi işletim sistemleriyle pek deneyimim olduğunu söyleyemem ama bugün başıma gelenler bana "İyiki de yokmuş" dedirtti.

Bir Win2K makinaya Azeri font ve klavye yayılım programı yüklemem gerekti. Dosyaları Azerbaycan'dan bir yerlerden indirdim. Güzelce yükledim ve doğal olarak (aslında doğal değil; "geleneksel" demek daha doğru olur) "reboot" istedi....