Bu XML de neyin nesi ?

0
darkness
Kısa bir zaman öncesine kadar herhangi bir Veritabanı uygulamasından WEB üzerine bilgi aktarabilmek için ASP (Active Server Pages), OCX, DHTML gibi yöntemleri kullanıyorduk. Bu yöntemlerin her birinin birbirine göre avantaj ve dezavantajları vardı. ASP uygulamalarının geliştirilmesi kolay olmasına rağmen çok büyük kapasiteli sorgulamalarda pek de verimli çalışmadığı biliniyor.
ASP den daha da kolay geliştirilen OCX uygulamaları ise yüksek performans sağlamasının yanında kullanıcı tarafına yüklenmesi gereken ocx uzantılı dosyalara ihtiyaç duyması her zaman bir sorun olmakta ve genelde internet yerine intranet ortamlarında local çözümler olarak kullanılmaktaydı (bkz. Intranet ve OCX teknolojileri).

DHTML ise başta her şeye çözüm gibi lanse edilse de Microsoft Visual Studio 6.0‘ın ilk sürümlerinde artık DHTML standardını desteklemeyeceğini açıkladı. Buna rağmen Adobe firması meşhur Acrobat Reader'ı için bu teknolojiyi halen kullanıyor ama Adobe'un elindeki uygulamayı bilgisayarlara kurulumla dağıtmak gibi bir avantajı var, ve bu kullanış bizim gibi WEB üzerinde uygulama geliştirecek insanlar için ileriye dönük olarak bir gelecek vaat etmemekte.

Tam bu kısır döngünün içinde yönümüzü bulmaya çalışırken XML (Extensible Markup Language) ortaya çıktı ve alışıla gelmiş uygulama teknolojilerinden oldukça farklı bir yapısı olduğunu bizlere göstererek bir ümit ışığı oldu. MS SQL sunucu 2000 kurulumuyla standart olarak gelen XML desteği ile kullanımı oldukça kolay ve güçlü gözüküyor.

Peki nasıl yaparız?

SQL sunucu üzerinde bir `virtual server` (sanal sunucu) oluşturduktan sonra SQL sunucunun `Query Analyzer`ından yapabildiğimiz SELECT sorgularını aynen browserlarımız üzerinden de almamız mümkün olmakta. Fakat öncelikle XML’ın sorgularının nasıl sonuçlar verdiğini görmek için SQL server Query Analyzer üzerinde bir kaç deneme yapmakta fayda var. Fakat deneme yapacağınız tablo veya tabloların kayıt sayıları kabarıksa Tools/options menusunden maximum karakter setini 1000 gibi bir değer girmek durumundasınız. (Bu sayade sorgulama sonuçlarını tam olarak alma şansınız olacaktır) Query anayzer üzerindeyken yaptığımız herhangi bir sorgunun sonuna FOR XML RAW anahtarını girdiğimizde alışılagelmiş sonucun dışında bir sonuçla karşılarız. Evet hayırlı olsun ilk XML sorgunuz. Eğer sorgunuzu yapmadan önce tools menusunden query zamanlarını da göstermesini isterseniz normal sorgunuz ile XML sorgunuz arasındaki %40 lara varan bir fark olduğunu göreceksiniz yani XML daha hızlı çalışmakta. Sorguları internet tarayıcı üzerinden alabilmek içinse SQL sunucu üzerinde bir sanal sunucu oluşturmanız gerekir. Sanal Sunucu yarattıktan sonra tarayıcınızı açarak ve aşağıdaki biçimdeistediğiniz sorgulamayı girebilirsiniz.

http://localhost/htdata?sql=SELECT * FROM Personel WHERE ID=1 FOR XML AUTO

Bu sorguyu gönderdiğimizde tarayıcı hata verecektir çünkü boşluk karakterini anlayamayacaktır. Bu nedenle boşluk olan yerlere “+” girmemiz gerekecek ve biçimi biraz değiştirmeniz gerekecektir (* yerine fieldların hepsini yazmak gibi). Sonuç:

http://localhost/htData?SQL=SELECT+ID,+First_Name,+Last_Name+FROM+ Employee+FOR+XML+AUTO&Root=Employees

SQL standardının en bilindik komutu olan SELECT ile Veritabanları içerisindeki tablolardan ve görünüşlerden sorgulama yapabiliyoruz. SQL sunucunun bize ham olarak sunduğu bu datayı bilindik geliştirme yöntemleri ile kullanıcıların rahat olarak görebileceği ve anlayabileceği biçimlere sokabiliriz. İlk bakışta hiç anlaşılır olmayan XML sorgu sonuçlarının da aslında aynı mantık ile kullanıcıların anlayacağı biçimlere sokabiliriz. XML olarak alınan verinin ayrıştırılması oldukça zor gözükmekte fakat bu işlem insan gözü ve algılaması için zor olarak düşünülebilir. Yazılacak şablonlar ile ayrıştırma işleminin zorluğu tamamen bilgisayarlara bırakılabilir. Ee, zaten yapmaya çalıştığımız da hamal işleri işlemimizin engin gücüne bırakmak değil mi?

Görüşler

0
anonim
konuyla alakasi yok da sizin tepedeki banner saga kaymis gibi.1024'luk ekran kullaniyorum, iletisim kismi da calismiyordu.
kolay gele sizlere
0
anonim
o zaman ekranını düzelt hadi sanada kolay gele
0
SHiBuMi

XML`i ASP`nin ya da Relational DB`lerin yerine gececek bir teknoloji olarak görmek yanlis olur. Sonuc olarak RDBMS`ler verilerin SQL cercevesi icinde optimum düzeyde kullanimi icin hazirlanan yazilimlar. XML ise verileri optimum düzeyde saklayip optimum performans elde etmekten cok, bu verileri platformlar arasi bir düzen icersinde mümkün olan en esnek yapida ama en ufak hataya, standarttan sapmaya olanak vermeden saklamaya ve sunmaya dayali bir olay.

XML ile bütün bir müsteri veritabaninizi saklayamazsiniz ornegin bu büyük bir performans kaybi olur ama XML sayesinde daha dogrusu bir XML uygulamasi olan WML sayesinde bu bilgilerinize cep telefonunuz üzerinden yine RDBMS`nizin icinde yer alacak bicimde ulasabilirsiniz.

MSSQL`in XML`e maglup olmasina gelince, ona MSSQL`in ayibi diyelim ;o)

Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Neden Windows NT, 200x, XP kullanmıyorum?

cayfer

Devamlı aynı şeyleri anlatmaktan bıkıp, insanlara yalnızca bir adres vererek kurtulmak için yazıp kenara attım.

Neden Windows NT, 200x, XP kullanmıyorum?

Aklınızda bulunsun.

Editörün Notu: Birileri sizde `arkadaşım sen önce falanca kaynakları oku sonra gel tartışalım´ hissiyatı uyandırdığında doğrudan referansta bulunabileceğiniz türden süper bir makale. ;-)

Değiştirilmeden hemen bakın

cayfer

Yılın olayı! MDAC (Microsoft Data Access Components) da yeni bir güvenlik gediği bulunmuş. Buraya kadar normal. Ne de olsa yazılımdır, hataları olabilir. Esas Microsoft'un çözüm önerisi ilginç!

What steps could I follow to prevent the control from being silently re-introduced onto my system?

The simplest way is to make sure you have no trusted publishers, including Microsoft. If you do that, any attempt by either a web page or an HTML mail to download an ActiveX control will generate a warning message.

Microsoft'un affına sığınarak web sayfalarından yukardakı paragrafı aynen aldım; yalnızca bir bölümünü kırmızıya boyadım. Umarım EULA'yı delmemişimdir :)

Kılıçla yaşayan kılıçla ölür: MS'den de eleman çalarlar!

sundance

Büyük bilişim firmalarının, küçük rakip firmaları satın alması, satın almanın sözkonusu olmadığı durumlarda ise, elemanlarını milyon dolarlık transfer ücretleri ile transfer etmesi alışılageldik bir hareket oldu günümüzde.

Braindrain (beyin kurutması) olarak da adlandırılan bu hareket yüzünden 1997 yılında Borland Microsoft'a 30 ay içinde 34 üst düzey danışmanını alıp, Microsoft'da benzer görevlere getirerek haksız bilgi ve işgücü naklinde bulunduğu iddiasıyla dava açmıştı.

Görünen o ki sektörün en büyüğü Microsoft bile yeri geldiğinde bu yöntemden kurtulamıyor: Dün açıklanan bir habere göre, Microsoft'un arama teknolojileri ve Çin'le ilgili planlardan sorumlu yöneticisi Kai-Fu Lee'yi Google transfer etmiş! Ve Çin'de kurmayı düşündüğü yeni arge departmanının başına getirmiş.

Windows`un koduna göz atmak ister misiniz?

larweda

Microsoft`un Internet Explorer ürününün Amerikan tekelcilik yasasına aykırı olduğu iddiası ile ilgili devam eden davanın son aşamasında, Internet Explorer`ın Windows`un temel bir bileşeni olduğu iddiasına karşı Amerikan Mahkemeleri Microsoft`tan işletim sistemlerinin kaynak kodlarını Amerikan Hükümeti ile paylaşması gerektiğine karar verdi. Microsoft`un bu karara olan itirazı geçerli olmazsa, Internet Explorer`ın gerçekten temel bir bileşen olup olmadığının incelenmesi için Microsoft sistem kodunu hükümete açmak zorunda kalacak.

Konu hakkında ayrıntılı haberler: Yahoo!, Slashdot, L.A.Times

Microsoft Lisanssız Yazılım mı Kullanıyor?

WoLoLo

İddia sahibi Alman PC-Welt dergisi, kendi Windows XP'nizde de kontrol edebileceğiniz bir "crack imzası" yakalamış. "C:/WINDOWS/Help/Tours/WindowsMediaPlayer/Audio/Wav" klasöründe bulunan ses dosyalarını kelime işlemci ile açıp en son satıra baktığınızda,
"LISTB INFOICRD 2000-04-06 IENG Deepz0ne ISFT Sound Forge 4.5"satırını göreceksiniz.
Sound Forge, Sony'e ait bir yazılım. Ancak "Deepz0ne" müzik yazılımlarının lisansını kırmakla ünlü bir warez grubu olan Radium'un bir üyesi. Aynı zamanda bir kaç sene önce Sound Forge 4.5'in lisanssız versiyonunun da dağıtımını yapan kişi.

"DeepzOne" imzasının Windows dosyaları içerisinde ne aradığını ve bundan kimin sorumlu olduğunu birilerinin açıklaması gerekecek...
Kaynak : PC Labs