Bu XML de neyin nesi ?

0
darkness
Kısa bir zaman öncesine kadar herhangi bir Veritabanı uygulamasından WEB üzerine bilgi aktarabilmek için ASP (Active Server Pages), OCX, DHTML gibi yöntemleri kullanıyorduk. Bu yöntemlerin her birinin birbirine göre avantaj ve dezavantajları vardı. ASP uygulamalarının geliştirilmesi kolay olmasına rağmen çok büyük kapasiteli sorgulamalarda pek de verimli çalışmadığı biliniyor.
ASP den daha da kolay geliştirilen OCX uygulamaları ise yüksek performans sağlamasının yanında kullanıcı tarafına yüklenmesi gereken ocx uzantılı dosyalara ihtiyaç duyması her zaman bir sorun olmakta ve genelde internet yerine intranet ortamlarında local çözümler olarak kullanılmaktaydı (bkz. Intranet ve OCX teknolojileri).

DHTML ise başta her şeye çözüm gibi lanse edilse de Microsoft Visual Studio 6.0‘ın ilk sürümlerinde artık DHTML standardını desteklemeyeceğini açıkladı. Buna rağmen Adobe firması meşhur Acrobat Reader'ı için bu teknolojiyi halen kullanıyor ama Adobe'un elindeki uygulamayı bilgisayarlara kurulumla dağıtmak gibi bir avantajı var, ve bu kullanış bizim gibi WEB üzerinde uygulama geliştirecek insanlar için ileriye dönük olarak bir gelecek vaat etmemekte.

Tam bu kısır döngünün içinde yönümüzü bulmaya çalışırken XML (Extensible Markup Language) ortaya çıktı ve alışıla gelmiş uygulama teknolojilerinden oldukça farklı bir yapısı olduğunu bizlere göstererek bir ümit ışığı oldu. MS SQL sunucu 2000 kurulumuyla standart olarak gelen XML desteği ile kullanımı oldukça kolay ve güçlü gözüküyor.

Peki nasıl yaparız?

SQL sunucu üzerinde bir `virtual server` (sanal sunucu) oluşturduktan sonra SQL sunucunun `Query Analyzer`ından yapabildiğimiz SELECT sorgularını aynen browserlarımız üzerinden de almamız mümkün olmakta. Fakat öncelikle XML’ın sorgularının nasıl sonuçlar verdiğini görmek için SQL server Query Analyzer üzerinde bir kaç deneme yapmakta fayda var. Fakat deneme yapacağınız tablo veya tabloların kayıt sayıları kabarıksa Tools/options menusunden maximum karakter setini 1000 gibi bir değer girmek durumundasınız. (Bu sayade sorgulama sonuçlarını tam olarak alma şansınız olacaktır) Query anayzer üzerindeyken yaptığımız herhangi bir sorgunun sonuna FOR XML RAW anahtarını girdiğimizde alışılagelmiş sonucun dışında bir sonuçla karşılarız. Evet hayırlı olsun ilk XML sorgunuz. Eğer sorgunuzu yapmadan önce tools menusunden query zamanlarını da göstermesini isterseniz normal sorgunuz ile XML sorgunuz arasındaki %40 lara varan bir fark olduğunu göreceksiniz yani XML daha hızlı çalışmakta. Sorguları internet tarayıcı üzerinden alabilmek içinse SQL sunucu üzerinde bir sanal sunucu oluşturmanız gerekir. Sanal Sunucu yarattıktan sonra tarayıcınızı açarak ve aşağıdaki biçimdeistediğiniz sorgulamayı girebilirsiniz.

http://localhost/htdata?sql=SELECT * FROM Personel WHERE ID=1 FOR XML AUTO

Bu sorguyu gönderdiğimizde tarayıcı hata verecektir çünkü boşluk karakterini anlayamayacaktır. Bu nedenle boşluk olan yerlere “+” girmemiz gerekecek ve biçimi biraz değiştirmeniz gerekecektir (* yerine fieldların hepsini yazmak gibi). Sonuç:

http://localhost/htData?SQL=SELECT+ID,+First_Name,+Last_Name+FROM+ Employee+FOR+XML+AUTO&Root=Employees

SQL standardının en bilindik komutu olan SELECT ile Veritabanları içerisindeki tablolardan ve görünüşlerden sorgulama yapabiliyoruz. SQL sunucunun bize ham olarak sunduğu bu datayı bilindik geliştirme yöntemleri ile kullanıcıların rahat olarak görebileceği ve anlayabileceği biçimlere sokabiliriz. İlk bakışta hiç anlaşılır olmayan XML sorgu sonuçlarının da aslında aynı mantık ile kullanıcıların anlayacağı biçimlere sokabiliriz. XML olarak alınan verinin ayrıştırılması oldukça zor gözükmekte fakat bu işlem insan gözü ve algılaması için zor olarak düşünülebilir. Yazılacak şablonlar ile ayrıştırma işleminin zorluğu tamamen bilgisayarlara bırakılabilir. Ee, zaten yapmaya çalıştığımız da hamal işleri işlemimizin engin gücüne bırakmak değil mi?

Görüşler

0
anonim
konuyla alakasi yok da sizin tepedeki banner saga kaymis gibi.1024'luk ekran kullaniyorum, iletisim kismi da calismiyordu.
kolay gele sizlere
0
anonim
o zaman ekranını düzelt hadi sanada kolay gele
0
SHiBuMi

XML`i ASP`nin ya da Relational DB`lerin yerine gececek bir teknoloji olarak görmek yanlis olur. Sonuc olarak RDBMS`ler verilerin SQL cercevesi icinde optimum düzeyde kullanimi icin hazirlanan yazilimlar. XML ise verileri optimum düzeyde saklayip optimum performans elde etmekten cok, bu verileri platformlar arasi bir düzen icersinde mümkün olan en esnek yapida ama en ufak hataya, standarttan sapmaya olanak vermeden saklamaya ve sunmaya dayali bir olay.

XML ile bütün bir müsteri veritabaninizi saklayamazsiniz ornegin bu büyük bir performans kaybi olur ama XML sayesinde daha dogrusu bir XML uygulamasi olan WML sayesinde bu bilgilerinize cep telefonunuz üzerinden yine RDBMS`nizin icinde yer alacak bicimde ulasabilirsiniz.

MSSQL`in XML`e maglup olmasina gelince, ona MSSQL`in ayibi diyelim ;o)

Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Microsoft WIX kodlarını açtı!

huseyin

Microsoft, Windows Installer XML (WIX) geliştirme aracının kodlarını Sourceforge sitesinde IBM Common Public Lisansıyla (CPL) açtı. WIX, "Microsoft Shared Source" yerine Sourceforge'da halka açılan ilk program. Ayrıca kendi lisanları yerine daha önce oluşturulmuş bir lisansı kullanarak da bir ilki gerçekleştirdiler.

Proje şimdiden sourceforge'da ilk sıralarda yerini almaya başladı. Microsoft, geliştiricinin ürününe istediği lisansı vermesini destekliyor, bu yüzden CPL kullanıyorlar.

Acaba bu Microsoft'un kötü gözükmemek için bir numarası mı yoksa açık kodla kucaklaşmaya mı başladılar :)

Microsoft WINE kullanıcılarını üzüyor...

FZ

Microsoft, Ocak ayında korsanlığa karşı başlattığı Genuine Advantage sistemini duyurmuştu. Bu senenin yaz aylarından itibaren Microsoft Downloads sistemini kullanmak isteyen herkes ya bir ActiveX kontrolü ya da kendi başına çalışan bir program aracılığı ile kendini tanıtmak zorunda bırakılacak. WINE geliştiricilerinden Ivan Leo Puoti, söz konusu onaylama aracının doğrudan WINE'ın varlığını kontrol ettiğini ve eğer WINE üzerinde çalışıyorsa genel (generic) bir hata mesajı vererek çalışmayı reddettiğini tespit etti.

Microsoft'un ilk kez WINE kullanımına karşı tedbir almaya çalıştığı ve WINE projesine karşı sessizliğini bozduğu iddiası gündemde.

Kaynak: /.

XP Service Pack yolda

SHiBuMi

Geçtiğimiz Cuma günü, Microsoft bu ay sonunda XP için ilk service pack'inin beta sürümünü yayınlayacağını duyurdu. Bu service pack ile ilk hedef, Microsoft'un güvenlik açıklarının üzerine gitmek ve bu konuda IT dünyasında yaygın olan Microsoft'a karşı güvensizliği ortadan kaldırabilmek. Atalarımız "Adın çıkacağına canın çıksın" diye boşuna söylememişler, bu izlenimi silebilmek Microsoft için pek de kısa sürede gerçekleşecek gibi gözükmüyor.

Micros~1 Google´ı Rakip ilan etti!

some1lovesavril

New York - Amerikan yazılım devi Micros~1 internetteki en etkin arama motorunu geliştirmiş olan Google'u kendine bu alandaki başlıca rakip ilan etti.

Micros~1 yetkilileri, Google'unkinden daha etkili bir arama motoru geliştirmek ve kullanıcıların hizmetine sunmak üzere harekete geçtiklerini de açıkladılar.

Windowsda sağ kalmak için gerekli yazılımlar.

oktay

İstesek de istemesek de bazen kendimizi bir Windows makinenin başında iş yapmaya çalışırken bulabiliyoruz.

Bu gibi zamanlarda gerek Linux'den aşına olduğumuz uygulamalar gerekse Windows'a özgü fakat kaliteli uygulamalar imdadımıza yetişir.

Ben de diğer arkadaşlara yardımcı olması bakımından kendi bildiğim bir kaç uygulamayı kısa açıklamalarıyla birlikte paylaşmak istedim.

Zorunlu Windows günlerinizin kısa sürmesi dileği ile.