Bu XML de neyin nesi ?

0
darkness
Kısa bir zaman öncesine kadar herhangi bir Veritabanı uygulamasından WEB üzerine bilgi aktarabilmek için ASP (Active Server Pages), OCX, DHTML gibi yöntemleri kullanıyorduk. Bu yöntemlerin her birinin birbirine göre avantaj ve dezavantajları vardı. ASP uygulamalarının geliştirilmesi kolay olmasına rağmen çok büyük kapasiteli sorgulamalarda pek de verimli çalışmadığı biliniyor.
ASP den daha da kolay geliştirilen OCX uygulamaları ise yüksek performans sağlamasının yanında kullanıcı tarafına yüklenmesi gereken ocx uzantılı dosyalara ihtiyaç duyması her zaman bir sorun olmakta ve genelde internet yerine intranet ortamlarında local çözümler olarak kullanılmaktaydı (bkz. Intranet ve OCX teknolojileri).

DHTML ise başta her şeye çözüm gibi lanse edilse de Microsoft Visual Studio 6.0‘ın ilk sürümlerinde artık DHTML standardını desteklemeyeceğini açıkladı. Buna rağmen Adobe firması meşhur Acrobat Reader'ı için bu teknolojiyi halen kullanıyor ama Adobe'un elindeki uygulamayı bilgisayarlara kurulumla dağıtmak gibi bir avantajı var, ve bu kullanış bizim gibi WEB üzerinde uygulama geliştirecek insanlar için ileriye dönük olarak bir gelecek vaat etmemekte.

Tam bu kısır döngünün içinde yönümüzü bulmaya çalışırken XML (Extensible Markup Language) ortaya çıktı ve alışıla gelmiş uygulama teknolojilerinden oldukça farklı bir yapısı olduğunu bizlere göstererek bir ümit ışığı oldu. MS SQL sunucu 2000 kurulumuyla standart olarak gelen XML desteği ile kullanımı oldukça kolay ve güçlü gözüküyor.

Peki nasıl yaparız?

SQL sunucu üzerinde bir `virtual server` (sanal sunucu) oluşturduktan sonra SQL sunucunun `Query Analyzer`ından yapabildiğimiz SELECT sorgularını aynen browserlarımız üzerinden de almamız mümkün olmakta. Fakat öncelikle XML’ın sorgularının nasıl sonuçlar verdiğini görmek için SQL server Query Analyzer üzerinde bir kaç deneme yapmakta fayda var. Fakat deneme yapacağınız tablo veya tabloların kayıt sayıları kabarıksa Tools/options menusunden maximum karakter setini 1000 gibi bir değer girmek durumundasınız. (Bu sayade sorgulama sonuçlarını tam olarak alma şansınız olacaktır) Query anayzer üzerindeyken yaptığımız herhangi bir sorgunun sonuna FOR XML RAW anahtarını girdiğimizde alışılagelmiş sonucun dışında bir sonuçla karşılarız. Evet hayırlı olsun ilk XML sorgunuz. Eğer sorgunuzu yapmadan önce tools menusunden query zamanlarını da göstermesini isterseniz normal sorgunuz ile XML sorgunuz arasındaki %40 lara varan bir fark olduğunu göreceksiniz yani XML daha hızlı çalışmakta. Sorguları internet tarayıcı üzerinden alabilmek içinse SQL sunucu üzerinde bir sanal sunucu oluşturmanız gerekir. Sanal Sunucu yarattıktan sonra tarayıcınızı açarak ve aşağıdaki biçimdeistediğiniz sorgulamayı girebilirsiniz.

http://localhost/htdata?sql=SELECT * FROM Personel WHERE ID=1 FOR XML AUTO

Bu sorguyu gönderdiğimizde tarayıcı hata verecektir çünkü boşluk karakterini anlayamayacaktır. Bu nedenle boşluk olan yerlere “+” girmemiz gerekecek ve biçimi biraz değiştirmeniz gerekecektir (* yerine fieldların hepsini yazmak gibi). Sonuç:

http://localhost/htData?SQL=SELECT+ID,+First_Name,+Last_Name+FROM+ Employee+FOR+XML+AUTO&Root=Employees

SQL standardının en bilindik komutu olan SELECT ile Veritabanları içerisindeki tablolardan ve görünüşlerden sorgulama yapabiliyoruz. SQL sunucunun bize ham olarak sunduğu bu datayı bilindik geliştirme yöntemleri ile kullanıcıların rahat olarak görebileceği ve anlayabileceği biçimlere sokabiliriz. İlk bakışta hiç anlaşılır olmayan XML sorgu sonuçlarının da aslında aynı mantık ile kullanıcıların anlayacağı biçimlere sokabiliriz. XML olarak alınan verinin ayrıştırılması oldukça zor gözükmekte fakat bu işlem insan gözü ve algılaması için zor olarak düşünülebilir. Yazılacak şablonlar ile ayrıştırma işleminin zorluğu tamamen bilgisayarlara bırakılabilir. Ee, zaten yapmaya çalıştığımız da hamal işleri işlemimizin engin gücüne bırakmak değil mi?

Görüşler

0
anonim
konuyla alakasi yok da sizin tepedeki banner saga kaymis gibi.1024'luk ekran kullaniyorum, iletisim kismi da calismiyordu.
kolay gele sizlere
0
anonim
o zaman ekranını düzelt hadi sanada kolay gele
0
SHiBuMi

XML`i ASP`nin ya da Relational DB`lerin yerine gececek bir teknoloji olarak görmek yanlis olur. Sonuc olarak RDBMS`ler verilerin SQL cercevesi icinde optimum düzeyde kullanimi icin hazirlanan yazilimlar. XML ise verileri optimum düzeyde saklayip optimum performans elde etmekten cok, bu verileri platformlar arasi bir düzen icersinde mümkün olan en esnek yapida ama en ufak hataya, standarttan sapmaya olanak vermeden saklamaya ve sunmaya dayali bir olay.

XML ile bütün bir müsteri veritabaninizi saklayamazsiniz ornegin bu büyük bir performans kaybi olur ama XML sayesinde daha dogrusu bir XML uygulamasi olan WML sayesinde bu bilgilerinize cep telefonunuz üzerinden yine RDBMS`nizin icinde yer alacak bicimde ulasabilirsiniz.

MSSQL`in XML`e maglup olmasina gelince, ona MSSQL`in ayibi diyelim ;o)

Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Windowsda sağ kalmak için gerekli yazılımlar.

oktay

İstesek de istemesek de bazen kendimizi bir Windows makinenin başında iş yapmaya çalışırken bulabiliyoruz.

Bu gibi zamanlarda gerek Linux'den aşına olduğumuz uygulamalar gerekse Windows'a özgü fakat kaliteli uygulamalar imdadımıza yetişir.

Ben de diğer arkadaşlara yardımcı olması bakımından kendi bildiğim bir kaç uygulamayı kısa açıklamalarıyla birlikte paylaşmak istedim.

Zorunlu Windows günlerinizin kısa sürmesi dileği ile.

Microsoft mühendis alımı için Türkiye'ye geliyor

huseyin

Microsoft Amerika'da Washington, Redmond'daki merkezinde temel ürünlerinin gelişiminde çalışmak için yazılım mühendisi ve testçi alacakmış. Ağustos -Eylül ayında görüşmek için Türkiye'ye gelecekler.

Birçok açık pozisyon olduğunu ve başvuranların birbirleriyle değil kendileriyle yarışacaklarından ahsediyorlar. Üniversitede okuyan bilgisayar bölümü öğrencileri ile bildiğiniz zeki kişilere yollar mısınız demişler. Sloganları da: NE YAPARSANIZ, MICROSOFT'TA YAPIN!

İlgilenenler, haberin devamındaki e-postayı okuyabilirler. Kahrolsun mikisoft, bak adamlar batıyo şirketi kurtaracak adam arıyo, Linux rules, diyen var mı bilmiyorum ama bilgisayarcılar için gayet mantıklı ve iyi bir fırsat gibi gözüküyor.

Microsoft: Zorlarsanız Windows`u çekeriz...

SHiBuMi

Microsoft CEO`su Steve Ballmer, Microsoft`un tekelcilik ve haksız rekabet suçlamalarıyla yargılandığı davada, dokuz eyalet tarafından kendilerine uygulanmak istenen yaptırımların gerçekleştirilmesi durumunda Windows işletim sistemini piyasadan çekmek zorunda kalacaklarını belirtmiş. 18 eyalet ile başlanan davada 9 eyalet Microsoft ile anlaşmaya vardı, diğer 9 eyaletin Microsoft ile olan mahkeme süreci ise devam ediyor.

İlk 64 bitlik virüs

FZ

W64.Rugrat.3344 kod isimli virüs IA64 Windows Portable Executable (PE) dosyalarına bulaşmak üzere geliştirilmiş ve yüksek seviyede teknik bilgi sahibi bir programcı tarafından kodlandığı tahmin edilen bir program. Söz konusu program Thread Local Storage yapılarını kullanarak virüs kodunu çalıştırıyor. Uzmanlara göre bu sıradışı bir yöntem. Adı geçen virüs 32 bitlik MS Windows sürümlerine bulaşmıyor. IA64 assembly kodu ile yazılmış virüs henüz çok yaygın değil. Detaylı bilgileri buradan edinebilirsiniz.

Micros~1 Hacker'lara Meydan Okuyor ! Hem de XP-SP2 ile

sundance

Register.com'un haberine göre Microsoft UK'in başı, Alistair Baker, bir hackerın Windows XP-SP2 kurulu bir makinayı ele geçirdiğini görmekten oldukça etkileneceğini belirtmiş.
Firmanın bu güncellemesinin "kuma çizilmiş çizgilerin ilki" [hani yere bir çizgi çizersiniz, burayı geçersen kötü olur dersiniz, sonra da dayak yersiniz ya] olduğunu belirttiği meydan okumaya, Register'ın yorumu oldukça ilginç; "... bize belasını arıyor gibi geldi!"