BlueStorm

0
FZ
IBM, satranç üstadı Garry Kasparov'u yenen Deep Blue adlı bilgisayardan yaklaşık 1700 kat daha hızlı çalışması planlanan BlueStorm kod adlı bilgisayarı inşa etmek için hazırlıklara başladı.

Söz konusu makina Regatta kod adı ile de bilinen eServer p690 bilgisayarlarının kümelenmesi (clustering) ile oluşturulacak ve saniyede yaklaşık 20 trilyon işlem yapabilecek olan bu bilgisayar, Avrupa Orta Menzilli Hava Tahminleri Merkezi için hava tahminleri hesaplamalarında kullanılacak.

Nihai ağırlığı 130 ton olarak hesaplanan bilgisayarın depolama kapasitesinin 1.5 petabyte olması öngörülüyor.

2002'nin ilk aylarında inşaatına başlanacak olan BlueStorm, şu anda dünyanın en hızlı bilgisayarı olan ASCI White'in rekorunu kıracak gibi görünüyor.

ibm

Görüşler

0
Max
hmmmmm desem :)

benim ilgimi ceken kisim 1.5 petabyte oldu, yani adamlar asmislar ne diyeyim belki 2070 de bizlerde de (torunlarimiz da) bole makinalar olur gibi :)
0
FZ
1950'li yıllardaki bilgisayarları düşün. 2000'li yıllardaki bilgisayarları düşün.

Sonra dur ve 2050'li yıllardaki bilgisayarları düşün. Ben denedim ama sonuç hüsran, düşünemedim yani. Düşünmeye çekindim. Ne düşünsem yalan olur dedim. Oturdum NEUROMANCER adlı kitabı okudum ve derin bir tefekküre daldım.
0
Max
ben dusundum ve buldum beynimize yerlestirecez bole ce daha az elektirk harcanacak dunyada :P
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

IBM + Linux = GÜÇ!

mysterious

IBM'in yeni Linux süper bilgisayarının büyük başarısı: Japonya´dan büyük sipariş!

Japonya'nın en büyük araştırma kuruluşlarından Ulusal Endüstri ve Teknoloji Enstitüsü, IBM'e dünyanın en büyük Linux süper bilgisayarını sipariş etti. IBMi ihaleyi HP'nin yanısıra NEC ve Hitachi gibi Japon firmalarını da geride bırakarak kazandı.

Japonya'nın en büyük araştırma kuruluşu, dünyanın en büyük Linux bilgisayarını sipariş etti. IBM tarafından üretilecek olan süper bilgisayarın siparişi haberi, Linux işletim sisteminin güvenilirlik ve performans açısından tartışılmaz bir biçimde rüştünü ispat etmesi olarak yorumlandı. Yeni süper bilgisayar tamamlandığında, bugün dünyanın en güçlü üçüncü bilgisayarı olarak kabul edilen ve yine Japonya'da bulunan Linux süper bilgisayarının tahtını elinden alacak.

Haberin devamı : http://www.ibm.com/news/tr/2003/09/Japonya.html

IBM Cloudscape Kodlarını Neden Açtı ?

anonim

Bildiğiniz gibi IBM bir süre önce Cloudscape veritabanın kodlarını Apache vakfına bağışlamış ve bu ürün Derby adını almıştı.

Bu olayın sebeplerini açıklayan ve bana göre pek çok büyük şirketin de takip edeceği yolun neden açık kaynak dünyasından geçmesi gerektiğini gösteren güzel bir röportaj Developerworks'te yayımlandı.

Blog@IBM: 320,000 Blogger Geliyor!

sundance

IBM yaptığı bir anonsla 320,000 çalışanının blog kullanmasını özendirmek için bir çalışma yaptığını açıkladı.

Açık ara ile dünyanın en büyük şirket blog'u olması muhtemel olan yapının oluşturulması için arkaplanda küçük bir ekip 18 aydır çalışmaktaymış. Bu çalışma kapsamında şimdiye kadar 65 ülkeden 9000 kullanıcının açıldığı bir blog hizmeti başlatılmış ve bu sistemde 3,097 blogdan 1,358'i aktif olarak kullanılmakta, bu bloglarda da 26,203 giriş bulunmaktaymış.

Olur mu böyle şey, şirket sırları dışarı çıkar vs. diyenler için blog kuralları dün yayınlanmış bir pdf olarak burada yeralmakta.

Sanırım Büyük Mavi'den hala öğrenecek çok şey var...

IBM ve Georgia Tech Silikon Hız Rekorunu Kırmışlar = 500 GHz!

Zebani

IBM ve Georgia Teknoloji Enstitüsü 500 GHz frekansına sahip işlemci ürettiklerini ilan etmişler. Meraklıları için link:

http://www-03.ibm.com/press/us/en/pressrelease/19843.wss

Tabii bunu 4.5 Kelvin gibi çok düşük sıcaklıkta gerçekleştirmişler. Son kullanıcıya ne zaman ulaşır? Böyle bir teknoloji... Böyle bir işlemci... "asfalt ağladı be!" :)

IBM’den 4 Türk Akademisyene Ödül

FZ

IBM’in dünyanın önde gelen üniversitelerinde ve kendi araştırma geliştirme biriminde çalışan araştırmacıların işbirliğini teşvik etmek amacıyla 10 yıldır düzenlediği, ‘IBM Fakülte Ödülleri’nin bu yılki sahipleri arasında 4 Türk akademisyen de yer aldı.

Geçtiğimiz yıl da ödül alan, İstanbul Bilgi Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri Bölümü Başkanı Chris Stephenson, bu yıl liselerde hayata geçirilmesi amacıyla hazırladığı, ‘Liselerde Bilgisayar Eğitimleri’ konulu projesiyle ödül aldı. Dünyadan 500 kişinin katıldığı yarışmada ödül alanlara 10 bin dolarlık çek hediye edildi.