Bilgisayar Dilleri Kıyaslaması

0
FZ
The Great Computer Language Shootout şimdiye dek gördüğüm en detaylı programlama dilleri kıyaslaması!

Siteye girdiğinizde 30 programlama dilinin, 25 farklı test (benchmark) üzerinden değerlendirildiğini görebilirsiniz. Ancak bu muazzam site basit bir kıyaslamanın ötesinde işlevsellik sunuyor.
Ackermann Fonksiyonu'ndan tutun da klasik "Hello World" programına dek pek çok test için programlama dillerinin zorlandığı sistemde temel olarak programların verilen işi ne kadar sürede ve hafızada yaptıkları ölçülmüş ancak bununla yetinilmemiş. Tüm programların kaynak koduna ulaşabildiğiniz gibi isterseniz belli bir test için sadece belli programla dillerini grafiksel olarak da kıyaslayabiliyorsunuz (süre ve hafıza bakımından).

MLDonkey isimli eDonkey istemcisini geliştirmek için kullanılmış OCAML ve Blender isimli 3-D tasarım, modelleme ve animasyon yazılımını geliştirmek için kullanılmış Python dillerini de bu kıyaslamada görmek güzel.

"Hangi programlama dili?" sorusunu soranlara hararetle tavsiye ediyorum (gitsinler de kafaları iyice karışsın diye :-P

Görüşler

0
tongucyumruk
Ben mi görmedim yoksa gerçekten listede pascal yokmuydu?
0
FZ
Sanırım bazı şeyleri yeniden düşünmekte fayda var ;-)
0
conan
Bir programin hizini belirleyen sey algoritmadir. Algoritmani saglam tut, geri kalanini diller zaten uc asagi bes yukari halleder ;)
0
FZ
Peki ya veri yapıları? ;-)

'Show your flowcharts and conceal your tables and I will be mystifed. Show your tables and your flowcharts will be obvious.' Frederick P. Brooks, The Mythical Man-Month
0
Necrodome
Burda da programlama dillerine gore i$ imkanlari var.
0
FZ
Perl ile takılırken fantastik bir konuya daha el atan FZ bugünkü öğle yemeğinde Chris Stephenson hoca ile muhabbetinden sonra (ki muhabbete butch adlı meşhur FM editörü de iştirak etmektedir) gidip SICP (Structure and Interpretation of Computer Programs) isimli (Mor Kitap) kitabı alır ve kendi kendine du bakalım şu fonksiyonel programlama dilleri deyip durdukları nane de neymiş acep diye düşünür. (Düşünüp düşünüp çok fazla bir şey üretemeyen adam profiline doğru hızla kaymakta olan FZ'ye yakın çevresi pek de iyi gözle bakmamaktadır :).
0
FZ
The tao that can be tar(1)ed
is not the entire Tao.
The path that can be specified
is not the Full Path.

We declare the names
of all variables and functions.
Yet the Tao has no type specifier.

Dynamically binding, you realize the magic.
Statically binding, you see only the hierarchy.

Yet magic and hierarchy
arise from the same source,
and this source has a null pointer.

Reference the NULL within NULL,
it is the gateway to all wizardry.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Imposter v0.3

butch

Gürer Özen tarafından geliştirilen Imposter 0.3 sürümüne ulaştı. OpenOffice.org Impress sunumlarını OpenOffice.org olmaksızın görüntülemeyi sağlayan Imposter'i edinmek için buraya.

Xynth v0.7.90 kodları teftişe hazır

anhanguera

xynth windowing system sürüm 0.7.90 kaynak kodları sonunda teftişe hazır ;). Paket içerisinde gtk+-2.4.14, links-2.1pre19, MPlayer-1.0pre7try2, SDL-1.2.9 yamalari ve pek tabiki xynth kaynak kodlari mevcut.

RSS: http://gsulinux.org/~distch/rss.php
WWW: http://gsulinux.org/~distch/projects/xynth

Alper "anhanguera" Akcan.

Ofis Yazılımlarımızı Yükseltelim Lütfen!

conan

Bu ay GNU/Linux dünyasında Ofis yazılımları ayı sanırım! Dün gnomedesktop.org GNOME Office 1.0 sürümünün çıkarıldığının haberini verdi. Bu Ofis sürümünün içindeki AbiWord de böylece 2.0 sürümüne ulaşmış oldu. GNOME Office içinde aynı zamanda GNOME-DB 1.0, Gnumeric 1.2.0 da bulunuyor.

Yapay Zeka ve GAWK

FZ

Neden Yapay Zekâ için GAWK?

YZ programlama sınıfında kullandığımız programlama dilinin GAWK olduğunu duyan insanların çoğu epey şaşırıyor. Bunu anlayabiliyorum. Evet, GAWK kullanıyoruz. GAWK, Aho, Weinberger ve Kerninghan tarafından geliştirilmiş ve pek çok kişi tarafından programlama dili olarak bile kabul edilmeyen şu eski kalıp tanıma dilinin Gnu versiyonudur. PERL veya TCL örneklerinde olduğu gibi pek çok kişi bu dili "scripting dili" olarak ele alır. İçinde nesneler yoktur, fonksiyonel değildir, gömülü olarak mantık programlama öğelerini barındırmaz. İnsanların şaşkınlığı şunları duyunca tam bir kafa karışıklığına dönüşüyor: (a) her ne kadar öğrenciler projelerinde istedikleri dili kullanma hakkına sahip olsalar da; (b) sadece tek bir istisna hariç, en iyi sonuca ulaşan öğrenciler GAWK ile proje geliştirenler (not: söz konusu istisnanın sahibi PASCAL kullanmış olan bir programcı, kendisi şu anda NSF bursu ile Harvard'da matematik doktorası yapıyor.) C, C++ ve LISP programcıları GAWK ile çalışanların performanslarına yaklaşamadılar (PROLOG ve JAVA kullanarak proje yapan bir öğrencimiz çıkmadı henüz).

Koç Üniversitesi ACM ve ACM-W Organizasyonuyla Programlama Yarışması

coskung

Koç Üniversitesi ACM ve ACM-W öğrenci birlikleri, 5-6-7 Temmuz 2012 tarihlerinde İstanbul Geneli Programlama Yarışması düzenliyor