Bilgisayar Dilleri Kıyaslaması

0
FZ
The Great Computer Language Shootout şimdiye dek gördüğüm en detaylı programlama dilleri kıyaslaması!

Siteye girdiğinizde 30 programlama dilinin, 25 farklı test (benchmark) üzerinden değerlendirildiğini görebilirsiniz. Ancak bu muazzam site basit bir kıyaslamanın ötesinde işlevsellik sunuyor.
Ackermann Fonksiyonu'ndan tutun da klasik "Hello World" programına dek pek çok test için programlama dillerinin zorlandığı sistemde temel olarak programların verilen işi ne kadar sürede ve hafızada yaptıkları ölçülmüş ancak bununla yetinilmemiş. Tüm programların kaynak koduna ulaşabildiğiniz gibi isterseniz belli bir test için sadece belli programla dillerini grafiksel olarak da kıyaslayabiliyorsunuz (süre ve hafıza bakımından).

MLDonkey isimli eDonkey istemcisini geliştirmek için kullanılmış OCAML ve Blender isimli 3-D tasarım, modelleme ve animasyon yazılımını geliştirmek için kullanılmış Python dillerini de bu kıyaslamada görmek güzel.

"Hangi programlama dili?" sorusunu soranlara hararetle tavsiye ediyorum (gitsinler de kafaları iyice karışsın diye :-P

Görüşler

0
tongucyumruk
Ben mi görmedim yoksa gerçekten listede pascal yokmuydu?
0
FZ
Sanırım bazı şeyleri yeniden düşünmekte fayda var ;-)
0
conan
Bir programin hizini belirleyen sey algoritmadir. Algoritmani saglam tut, geri kalanini diller zaten uc asagi bes yukari halleder ;)
0
FZ
Peki ya veri yapıları? ;-)

'Show your flowcharts and conceal your tables and I will be mystifed. Show your tables and your flowcharts will be obvious.' Frederick P. Brooks, The Mythical Man-Month
0
Necrodome
Burda da programlama dillerine gore i$ imkanlari var.
0
FZ
Perl ile takılırken fantastik bir konuya daha el atan FZ bugünkü öğle yemeğinde Chris Stephenson hoca ile muhabbetinden sonra (ki muhabbete butch adlı meşhur FM editörü de iştirak etmektedir) gidip SICP (Structure and Interpretation of Computer Programs) isimli (Mor Kitap) kitabı alır ve kendi kendine du bakalım şu fonksiyonel programlama dilleri deyip durdukları nane de neymiş acep diye düşünür. (Düşünüp düşünüp çok fazla bir şey üretemeyen adam profiline doğru hızla kaymakta olan FZ'ye yakın çevresi pek de iyi gözle bakmamaktadır :).
0
FZ
The tao that can be tar(1)ed
is not the entire Tao.
The path that can be specified
is not the Full Path.

We declare the names
of all variables and functions.
Yet the Tao has no type specifier.

Dynamically binding, you realize the magic.
Statically binding, you see only the hierarchy.

Yet magic and hierarchy
arise from the same source,
and this source has a null pointer.

Reference the NULL within NULL,
it is the gateway to all wizardry.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Kayıtsız kalmayın!

zekzekus

Sevgili OpenOffice.org ve OpenDocument destekçisi;

Microsoft'u engelleyin!Tüm dünyada OOXML (OOXML'e Hayır) dilekçesi 70.000'i aşkın insan tarafından desteklendi. OOXML (Office Open XML)'i etkileme çabamız şimdiye kadar şaşırtıcı bir başarı elde etti. Sorunları çözmek için şubatta Cenevre'de yapılacak olan "Ballot Çözüm Toplantısı" (Ballot Resolution Meeting) kadar 100.000 imza toplamayı hedefliyoruz.

Mobil Dünyanın Yeni İşletim Sistemi: Samsung BADA

cderici

Samsung yeni mobil işletim sistemi BADA ile seneye hızlı bir giriş yaptı. Geçen senenin sonlarına doğru ilk SDK'sı çıkan bu genç sistem, şimdilerde büyük kardeşleri Android ve iOS ile yarışır oldu. Peki nasıl oldu bu iş? Gelin birlikte bakalım..

GNU/Linux Üzerinde Cinelerra Profesyonel Video Düzenleme

FZ

Mac ustaları Final Cut Pro, Windows çılgınları Adobe Premiere kullanırken elbet GNU/Linux´a gönül veren videocuların da eli boş durmadı. 1996 yılında ilk kez kamuoyuna sunulan Cinerella halen geliştirilmeye olanca hızı ile devam ediyor. Yazılımın profesyonel özelliklerinin arasında gerçek zamanlı görsel etkiler, FireWire G/Ç, render-farm, HDTV, OggVorbis desteği, vs. bulunuyor.

GNU/Linux´un ortaya çıkışından önceki karanlık çağlarda bu tür bir yazılım ve donanım sistemi için 100.000$ civarı bir parayı gözden çıkarmanız gerekirdi. Oysa projenin anonim programcılarından Jack Crossfire takma isimli yazılımcıya göre artık bu kadar harcama yapmanıza gerek yok.

Bu usta programcı ile yapılan bir röportajın da yer aldığı O´Reilly makalesinde belki de en ilginç kısım yazının başında Jack Crossfire´ın kimlikleri saklamak konusunda söylediği sözler: "Bizimki gibi küçülen bir sektörde, yöneticiler şimdilik yetenekli mühendislerin günlük işleri haricinde harika uygulamalar geliştirmelerine hazır değiller. Bu tür yöneticiler sistemi görmezden gelen mühendislerden kurtulmak konusunda bir an bile tereddüt etmezler, sizi kapının önüne koyarlar. Bu ve benzeri sebeplerden ötürü yazılımınızı kendi isminiz altında insanlara sunamazsınız dolayısı ile `Heroine Virtual Ltd.´ tüm geliştirdiğimiz araçları bünyesinde barındıran kuruluşun ismi oldu. Bu özgür yazılım kurumunun arkasında kaç kişinin ne ölçüde emeği olduğunu ise hayalgücünüze bırakıyoruz."

GNU/Linux Üzerinde Streaming Media

FZ

Neden değerli hard diskimi yığınla MP3/Ogg Vorbis ile doldurayım (ya da bir sürü CD yazıp bunları kataloglamak ile uğraşayım)? Bulunduğum ağ üzerinde birileri bir sunucu kursa ve ben de misal XMMS ile doğrudan oraya bağlanıp paşa paşa müziğimi, radyomu, vs. canlı bağlantı üzerinden dinlesem diyenlerdenseniz ve böyle bir müzik sunucusunun nasıl kurulacağını merak ediyorsanız şu lezzetli makale tam ağzınıza göre: Streaming Audio the Icecast Way

Escher İnteraktif

butch

Daha önce de fazlamesai'de bahsi geçen, theunderdogs.org sitesinde Sundance'in rastlayıp bana ilettiği "Escher Interactive: Exploring the Art of the Infinite" aslında 1996 yılında yayınlanmış, içinde Escher'in çalışmalarının açıklamalarıyla ve bazı oyunlarla sunulduğu bir cd. TheUnderDogs'daki arkadaşlarsa bunun cd'siz çalışabilir bir halini hazırlayıp tüm dünyaya sunmuşlar. Ben inceledim ve hemen arşivime ekledim. Kaçırmayın muhakkak indirin.