`Bilgisayar Bilimleri´ eğitim gönüllüleri aranıyor

0
butch
İstanbul Bilgi Üniversitesi, Bilgisayar Bilimleri bölümü tarafından, lise öğretmenlerine ve öğrencilerine yönelik programlama eğitimi ve yarışması düzenlenecektir.

Böyle bir girişimde gönüllü olarak yer almak ister misiniz?
Eğitimler ile ilgili birkaç detay(daha fazlası önümüzdeki haftalarda duyurulacak):
  • Scheme programlama dili kullanılacak
  • How to Design Programs Kitabı (Türkçesi) ve Comp 111 ders malzemeleri ders kaynağı olarak kullanılacak
  • Gönüllü öğretmenler öğrencilerle her hafta internetten aktarılan dersleri tekrarlayacak
  • Öğretmenlere mail/irc aracılığıyla yardım edilecek
İletişim: boranp AT bilgi edu tr

Görüşler

0
bm
Allah razi olsun diyeyim simdilik. How To Design Programs'in Turkce seklinin URL'i var mi?
0
butch
Henüz yok. Ama olur elbet ;)
0
ttk
Neden Scheme ?
0
yilmaz
fuzuli bir dil olduğundan
0
roktas
Şöyle bir değerlendirme yapılmış. Fuzuli yorumlar da olacaktır şüphesiz, ama her yorumu dinlemek lazım...
0
FZ
Belki şu okullarda da kullanıldığından olabilir. Belki de öğrencileri gereksiz detaylarla boğmak yerine doğrudan bilgi işlem teorisinin özüne yoğunlaştırmak için olabilir. Belki bu işin asıl yürütücüsü olan üniversitenin bilgisayar bilimleri bölümünün son birkaç yıldır bu tercihten kaynaklı olumlu pedagojik deneyimlerden ötürü de olabilir.
0
yilmaz
bu okullarda zorunlu ders mi aceba?
0
FZ
Orada pek çok üniversitenin, kolejin ve lisenin ismi mevcut. Tek tek bilemem ben hepsinin zorunlu, seçmeli derslerini. Bildiğim kadarı ile bilgi işlem ve programlamaya giriş derslerinde Bilgi Üniversitesi'nin Bilgisayar Bilimleri bölümünde iki dönem zorunlu temel derslerden biri. Mesela MIT'de de benzer bir müfredat olduğunu sanıyorum bu bakımdan ama şimdi %100 şudur dersem yalan olur.
0
ahmetozdemir
Ülkemizde genel liselerde seçmeli ders olarak Bilgisayar II dersi var ve kapsamı burada verilmiş. Ama ne meslek liselerinde ne de genel liselerde Schema anlatılan ders yok.
0
FZ
Evet ben de öyle biliyorum, dolayısı ile bu çalışma hevesli öğrenciler ve öğretmenler için halihazırda bildiklerine, öğrendiklerine ek yeni bir şeyler öğrenme, yeni bir perspektif ve bakış açısı kazanma fırsatı olacak.
0
bm
O sayfalarda gezerken su ilginc dersi farkettim. Acaba nasil materyal kullanmislar, nasil anlatmislar filan derken aklima OCW'de olabilecegi geldi. Ve buyurun. Gerci ders filmleri yok ama aramizda boyle seylere merakli arkadaslar belki bakarlar diye yazayim dedim.
0
FZ
Bu arada Scheme'cilerin bir kısmı nelerle uğraşır diye bakmak isteyenler için birkaç adres: Planet Scheme, Gerald Jay Sussman, Hal Abelson, Olin Shivers.
0
cbc
bilgi üniversitesindeki dersleri yakından takip edebilme şansım oldu. Dersi öncelikle Java ile almış olup tekrarlayan öğrenciler scheme'in ne kadar rahat olduğunu, konuları daha iyi anlayabildiklerini söylemeleri merakınıza bir nebze cevap olacaktır.

Tabi scheme ile syntax yerine programlama öğrenen öğrencilerden bir kısmının Java ve php başta olmak üzere diğer programlama dillerine de kolayca ve "okullu" olmanın verdiği özgüvenle geçiş yapabildiklerini bilmek sevindirici.

ek bir bilgi, aynı bölümde başka bir derste java anlatılıyor. Programlamaya scheme ile başlayan öğrenciler, bol bol "bu java ne kadar zormuş!" dediler. :)

google summer of code'a (java) katılıp, ön elemeleri geçen bir öğrenci de var.

tabi gidip java ile car cdr cons gibi temel scheme fonksiyonlarını yazıp, scheme ile verilen ödevleri java ile bul/değiştir ile yapanlar bile çıktı!

kısacası öğrencilerden gelen geri-besleme java yerine scheme'in daha yararlı olduğu yönünde.

umarım aktardıklarım merakınızı giderebilir.

bir öğrenci merakından, bu "linked list" nedir? deyince, "bildiğin cons ikilileri" cevabına, "evet doğru anlamışım demek ki" dedi. birinci sınıftaki öğrenciye gidip "şimdi bir objen var, onun içindeki bir eleman diğerinin türünden ve öbürünü buraya atıyorsun, tabi bunlar call by reference. yani.." demekten daha anlaşılır.
0
belfagor
bana Scheme hakkında kısa bir bilgi verebilirmisiniz
özellikleri, kullanım alanı, üstün harafı, kötü tarafı....
her türlü bilgi...
yada türkçe kaynak daha iyi olur aslında.
( zıtlık olsun diye sormuyorum. gerçektende merak ettim :)) )
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

BSA Rezil Oldu

FZ

Kısa bir süre önce Almanya'daki Muenster Üniversitesi, BSA tarafından kanun dışı MS Office dağıtımı yapmaktan ötürü suçlandı. Üniversitenin FTP sunucusunda OpenOffice.org dosyaları vardı ve BSA'nın ortalığa saldığı "script" içinde "Office" sözcüğü geçen herhangi bir site gördü mü alarm veriyordu. Üniversite yöneticileri tarafından uyarılan BSA, yanlış anlama için özür diledi.

Editörün Notu: Yapay zekâ, doğal aptallıktan iyidir.

''Açık Kaynak'' Lisansları Azalsın

butch

Geçtiğimiz yıl HP Linux yöneticisi Martin Fink'in Açık Kaynak Lisansları azalsın çağrısına ilk yanıt geldi. Intel kendi lisansını OSI onaylı lisanslardan çekeceğini açıkladı. Yazılım geliştiricileri ciddi bir sıkıntıya sokan lisans sayısı yakın bir zamanda azalacağa benziyor. Konu ile ilgili ayrıntılı bilgi için buraya.

FreeBSD Çekirdek (Core) Geliştirme Ekibi ile Röportaj

FZ

Karşınızda çekirdek FreeBSD yazılım uzmanları ile yapılmış bir röportaj. Wes Peters, Greg Lehey and M. Warner Losh ve Scott Long ile konuşulan konular arasında şunlar var: Sun Microsystems tarafından desteklenen Java port´u, Linux ile rekabet, 5.x sürümü ve diğer UNIX sistemlerle kıyaslamalar, yeni dosya sistemi UFS2, XFree86 uygulaması, SCO ve UNIX ile ilgili fikri mülkiyet meseleleri. Eğer öyle ya da böyle UNIX uyumlu herhangi bir işletim sistemi ile muhatapsanız (ya da MS Windows üzerinde TCP/IP kullanıyorsanız :-P) bu röportajı mutlaka okumalısınız.

XFree86 hakkında paparazzi

roktas

XFree86 grubu referans niteliğindeki birkaç özgür yazılım lisansından biri olan klasik MIT/X11 lisansını değiştirerek 4.4 sürümünü duyurdu. Büyük patırtılar kopartan bu lisans kabaca "bu kodları dağıtırken benden daha vurgulu şekilde bahsedin" diyor ve bu isteği mukabilinde GPL uyumsuzluğundan da kurtulamıyor. Hemen hemen bütün dağıtımlar X 4.4'ü bu lisans şartlarıyla kabul etmeyeceklerini duyurdular. Debian X Strike Force grubunun da üyesi olan font experti Juliusz Chroboczek mevcut şartlar altında X projesi için gönüllü olamayacağını belirtti. Lisans sorunu ortaya çıkmadan önce aralarında Keith Packard, Jim Gettys gibi üstadların bulunduğu bir grup, XFree86 organizasyonundaki derin sorunlardan şikayetçi olarak farklı bir yapılanma oluşturmuşlardı zaten. Bu grup lisans değişimine de sert şekilde mukavemet ediyor. X 4.x serisinde gözünüzü, gönlünüzü açan önemli bütün değişikliklerin arkasındaki isim olan Keith Packard Debian geliştiriciliği için başvurdu ve başvurusu şu günlerde sonuçlanıyor. Galiba Debian, Freedesktop ile birlikte isyancıların kalesi olacak ;-)

Bir programcı ve vicdanı: Jani 'sniper' Taskinen ZEND'den istifa etti

FZ

Meşhur PHP ve ZEND geliştiricilerinden Jani 'sniper' Taskinen, bir e-posta ile istifa ettiğini duyurdu.

Tartışmalara ve bazı yorumlara göre, Taskinen, İsrail'in bir süredir gerçekleştirdiği, BM binasının da bombalanması gibi vakaları içeren ve (hemen hemen) tüm dünyanın tepkisini çeken askeri operasyonlardan ötürü tepkisini ortaya koymak için istifa etmiş durumda.