`Bilgisayar Bilimleri´ eğitim gönüllüleri aranıyor

0
butch
İstanbul Bilgi Üniversitesi, Bilgisayar Bilimleri bölümü tarafından, lise öğretmenlerine ve öğrencilerine yönelik programlama eğitimi ve yarışması düzenlenecektir.

Böyle bir girişimde gönüllü olarak yer almak ister misiniz?
Eğitimler ile ilgili birkaç detay(daha fazlası önümüzdeki haftalarda duyurulacak):
  • Scheme programlama dili kullanılacak
  • How to Design Programs Kitabı (Türkçesi) ve Comp 111 ders malzemeleri ders kaynağı olarak kullanılacak
  • Gönüllü öğretmenler öğrencilerle her hafta internetten aktarılan dersleri tekrarlayacak
  • Öğretmenlere mail/irc aracılığıyla yardım edilecek
İletişim: boranp AT bilgi edu tr

Görüşler

0
bm
Allah razi olsun diyeyim simdilik. How To Design Programs'in Turkce seklinin URL'i var mi?
0
butch
Henüz yok. Ama olur elbet ;)
0
ttk
Neden Scheme ?
0
yilmaz
fuzuli bir dil olduğundan
0
roktas
Şöyle bir değerlendirme yapılmış. Fuzuli yorumlar da olacaktır şüphesiz, ama her yorumu dinlemek lazım...
0
FZ
Belki şu okullarda da kullanıldığından olabilir. Belki de öğrencileri gereksiz detaylarla boğmak yerine doğrudan bilgi işlem teorisinin özüne yoğunlaştırmak için olabilir. Belki bu işin asıl yürütücüsü olan üniversitenin bilgisayar bilimleri bölümünün son birkaç yıldır bu tercihten kaynaklı olumlu pedagojik deneyimlerden ötürü de olabilir.
0
yilmaz
bu okullarda zorunlu ders mi aceba?
0
FZ
Orada pek çok üniversitenin, kolejin ve lisenin ismi mevcut. Tek tek bilemem ben hepsinin zorunlu, seçmeli derslerini. Bildiğim kadarı ile bilgi işlem ve programlamaya giriş derslerinde Bilgi Üniversitesi'nin Bilgisayar Bilimleri bölümünde iki dönem zorunlu temel derslerden biri. Mesela MIT'de de benzer bir müfredat olduğunu sanıyorum bu bakımdan ama şimdi %100 şudur dersem yalan olur.
0
ahmetozdemir
Ülkemizde genel liselerde seçmeli ders olarak Bilgisayar II dersi var ve kapsamı burada verilmiş. Ama ne meslek liselerinde ne de genel liselerde Schema anlatılan ders yok.
0
FZ
Evet ben de öyle biliyorum, dolayısı ile bu çalışma hevesli öğrenciler ve öğretmenler için halihazırda bildiklerine, öğrendiklerine ek yeni bir şeyler öğrenme, yeni bir perspektif ve bakış açısı kazanma fırsatı olacak.
0
bm
O sayfalarda gezerken su ilginc dersi farkettim. Acaba nasil materyal kullanmislar, nasil anlatmislar filan derken aklima OCW'de olabilecegi geldi. Ve buyurun. Gerci ders filmleri yok ama aramizda boyle seylere merakli arkadaslar belki bakarlar diye yazayim dedim.
0
FZ
Bu arada Scheme'cilerin bir kısmı nelerle uğraşır diye bakmak isteyenler için birkaç adres: Planet Scheme, Gerald Jay Sussman, Hal Abelson, Olin Shivers.
0
cbc
bilgi üniversitesindeki dersleri yakından takip edebilme şansım oldu. Dersi öncelikle Java ile almış olup tekrarlayan öğrenciler scheme'in ne kadar rahat olduğunu, konuları daha iyi anlayabildiklerini söylemeleri merakınıza bir nebze cevap olacaktır.

Tabi scheme ile syntax yerine programlama öğrenen öğrencilerden bir kısmının Java ve php başta olmak üzere diğer programlama dillerine de kolayca ve "okullu" olmanın verdiği özgüvenle geçiş yapabildiklerini bilmek sevindirici.

ek bir bilgi, aynı bölümde başka bir derste java anlatılıyor. Programlamaya scheme ile başlayan öğrenciler, bol bol "bu java ne kadar zormuş!" dediler. :)

google summer of code'a (java) katılıp, ön elemeleri geçen bir öğrenci de var.

tabi gidip java ile car cdr cons gibi temel scheme fonksiyonlarını yazıp, scheme ile verilen ödevleri java ile bul/değiştir ile yapanlar bile çıktı!

kısacası öğrencilerden gelen geri-besleme java yerine scheme'in daha yararlı olduğu yönünde.

umarım aktardıklarım merakınızı giderebilir.

bir öğrenci merakından, bu "linked list" nedir? deyince, "bildiğin cons ikilileri" cevabına, "evet doğru anlamışım demek ki" dedi. birinci sınıftaki öğrenciye gidip "şimdi bir objen var, onun içindeki bir eleman diğerinin türünden ve öbürünü buraya atıyorsun, tabi bunlar call by reference. yani.." demekten daha anlaşılır.
0
belfagor
bana Scheme hakkında kısa bir bilgi verebilirmisiniz
özellikleri, kullanım alanı, üstün harafı, kötü tarafı....
her türlü bilgi...
yada türkçe kaynak daha iyi olur aslında.
( zıtlık olsun diye sormuyorum. gerçektende merak ettim :)) )
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Yeni bir işletim sistemi için 2.500.000 €

FZ

MINIX 3'ün geliştiricisi ve tüm zamanların en önemli bilgisayar bilimleri kitaplarından birkaçının yazarı Andrew Tanenbaum, sağlam ve güvenli işletim sistemleri geliştirmek için Avrupa Araştırma Konseyi İleri Seviyeli Araştırmalar fonundan 2.5 milyon € fon aldı.

Çalışmanın temel sebebi mevcut işletim sistemleri çok büyük ve kötü yapılandırılmış olmaları, bu durumun her sene daha da kötüleşmesi. Araştırma kapsamında çok daha küçük, modüler, hatalara dayanıklı, çoklu sunucu tabanlı işletim sistemleri tasarlanacak ve test edilecek. Tanenbaum kendi liderliğinde bu konuda çalışacak ve yazılım konusunda doktorasını yapmış araştırmacılara bir çağrıda bulunmuş durumda (proje ile ilgili doktora pozisyonları ve programcı pozisyonları dolmuş).

Rus Hacker Serbest!

tupac

Dimitry Syklarov nihayet 50.000 dolar kefalet karşılığı serbest bırakıldı. Las Vegas`taki DefCon toplantısında yaptığı konuşmadan sonra FBI tarafından gözaltına alınmıştı. Başta Amerika olmak üzere dünyanın pek çok yerinde, aralarında Richard Stallman, Eric Raymond gibi ünlü programcıların da bulunduğu gösteriler düzenlenmişti. Ayrıntılar için http://www.ntvmsnbc.com
Bu "demokratik" ülke ne kadar demokratik?
Bu "özgürlükler" ülkesi ne kadar özgür?
Konuyla ilgili http://www.stallman.org'a bakmanızı öneririm.

Herşeye rağmen Pozitif HAZİRAN sayısını çıkarttı!!!

adonis

Pozitif e-dergi tüm olumsuzluklara rağmen tam 230 sayfa bir dergi daha çıkarttı. Bakmak isteyenler için adres: http://www.pozitifpc.com

Yine 50 sayfaya yakın bir GNU/Linux içeriğine sahip.

Müjde! Bilişimin arsa derdi çözülüyor...

bm

Biz burada Larry Wall'un davranışından felsefi manalar çıkartmaya, hem Malkoçoğlu rumuzu kullanıp hem beynelmilel seviyede kaliteli yazılar yazarak Türk'ün Türk kalarak sadece batılının sanılan oyunu oynabileceğini göstermeye ve bu nevi pek çok faydalı iş yapmaya çalışırken öbür taraftan birileri devletimizin aklına bilişimle ilgili birşeyler sokuyor. Buradaki habere göre Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun "Uygun yerde bedelsiz arsa tahsis etmeye ve Bakanlar Kurulu kararıyla enerji ve vergi muafiyeti gibi teşvikleri vermeye söz veriyoruz" demiş. Vergi muafiyetini anladım ama arsa ve enerji nereden çıktı? "Bilişim şirketlerinin toplanarak bir sanayi bölgesi kurmaları" teşvik edilecekmiş. Bana mı öyle geliyor yoksa "sanayi bölgeciliği" diye bir rant işi mi var Türkiye'de?

Internet yavaş, pahalı ve kesiliyor; ilginç donanım buraya getirilmiyor, iyi teknik kitap bulamıyoruz filan diye şikayet edildiğini duydum ama doğru dürüst iş yaptığını düşündüğüm bilişimcilerden "ah ah keşke bütün şirketler yanyana olsa" diye bir şey hiç duymadım. Pardon düzeltiyorum, hiçbir bilişimciden duymadım bunu. "Ne güzel ofis bilmemne maliyeti olmadan evimizden çalışabiliyoruz" yahut "net sağolsun bir sürü bilgili insanla dünyanın neresinde olurlarsa olsunlar etkileşebiliyoruz" diyen çok bilişimci tanıyorum tabii. Bunun sebebi galiba benimle konuşan bilişimcilerle devletimizin aklına bu fikirleri sokan bilişimcilerin farklı olmaları.

Sizin aklınız eriyor mu "ithal veya yerli bilişim profesöründen gelir vergisi almayacağım", "telekom işini dehal halledeceğim", "bilişimde şirketleşmek artık 5 dakika", "Türk gençleri evde oturup annelerine çay yaptırıken ABD'nın yüksek katma değerli bilişim sektörününde yer almalı" gibi şeyler demek varken, "arsa tahsis edeceğim", "teşviği insana değil bölgeye vereceğim, siz bölgeye gelin", yani bir yerde efektif olarak "Türkler Türkler'le yakın durup hep Türkler'le konuşsunlar ki Türkiye dışında hiçbir yerde doğru olmayan doğrular üretelim" denmesine? Kimler bu insanların aklına bunları sokuyorlar Allah aşkına? Ben mi çok huysuz veya cahilim yoksa hakikaten ters bir perspektif mi bu?

turkforge.org

anonim

Türkiye'de geliştirilen uygulamaların duyurulabileceği veya bu uygulamaların ortak bir yerde toplandığı bir yer yoktu. Ta ki FM okurlarından "delipenguen" bunun farkına varana kadar. Kendi uğraşları ve gForge birleşince ortaya turkforge.org çıktı.

Projelerde aranan iki özellik var. Proje Türkçe olacak veya en azından Türkçe dil seçeneği olacak ve özgür bir lisansa sahip olacak.